ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Φουσκωμένα» ελλείμματα για να ρημάξουν τα λαϊκά στρώματα

Η απάντηση πρέπει να είναι μία: Καμιά θυσία για την πλουτοκρατία, να πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν την κρίση

Ο λαός με τη συσπείρωση και την πάλη του μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας και των συμμάχων τους
Ο λαός με τη συσπείρωση και την πάλη του μπορεί να ορθώσει εμπόδια στα σχέδια κυβέρνησης - τρόικας και των συμμάχων τους
Τα όρια της απάτης προσεγγίζει η προς τα άνω αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 από την πλευρά της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς με νέες στατιστικές μεθόδους και υπολογισμούς, αυξάνουν το έλλειμμα του έτους βάσης, ώστε να δικαιολογηθούν και νέα προαποφασισμένα αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα, προκειμένου να εξασφαλιστούν πρόσθετα κονδύλια για την πληρωμή των δανειστών - τραπεζιτών και να στηριχθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι για να ξεπεράσουν την κρίση.

Η αναθεώρηση του ελλείμματος θα αποτελέσει το αναγκαίο άλλοθι και πρόσχημα για να αφαιρεθούν από τα λαϊκά στρώματα ακόμα 3,5-4 δισ. ευρώ. Αυτό άλλωστε το ομολογεί και το ίδιο το υπουργείο Οικονομικών, καθώς σημειώνει σε χτεσινή του ανακοίνωση, με αφορμή την αναθεώρηση των στοιχείων: «Το ύψος του ελλείμματος του 2009, όπως διαμορφώνεται μετά την πραγματική αποτύπωση της δημοσιονομικής κατάστασης που κληροδοτήθηκε στη χώρα και στους πολίτες από την προηγούμενη κυβέρνηση, οδηγεί σε ένα ακόμη πιο δυσμενές σημείο εκκίνησης για το Πρόγραμμα Οικονομικής Πολιτικής».

Περιχαρής όσο και προκλητικός ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντ. Σ. Καν, μιλώντας χτες σε γαλλικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε μεταξύ άλλων «ότι έγιναν εκλογές στην Ελλάδα και η κοινή γνώμη έδειξε κατανόηση στο πρόγραμμα του ΔΝΤ και υποστηρίζει την κυβέρνηση». Στο ίδιο πνεύμα, πρόσθεσε ότι «παρά το τόσο σκληρό πρόγραμμα, οι Ελληνες υποχρεώθηκαν να το υποστηρίξουν, έγινε κατανοητό στον πληθυσμό ότι ήταν αναγκαίο και αυτός τελικά υποστήριξε στην πλειοψηφία του την υπάρχουσα κυβέρνηση».

Ελλειμμα και χρέος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Γιούροστατ, το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2009 διαμορφώνεται στο 15,4% του ΑΕΠ (36,2 δισ. ευρώ) έναντι 13,6% (32,3 δισ. ευρώ) της προηγούμενης πρόβλεψης τον Απρίλη του 2010. Το δημόσιο χρέος για την ίδια χρονιά εκτινάσσεται στο 126,8% του ΑΕΠ έναντι 115,1% της αρχικής πρόβλεψης. Αντίστοιχη αναθεώρηση του ελλείμματος και του χρέους έγινε και για τα έτη 2006, 2007, 2008, που μαζί με το 2009 αποτέλεσαν την περίοδο αναφοράς των ελέγχων της Γιούροστατ.

Οι αναθεωρήσεις αυτές έφεραν αλλαγές στα στοιχεία του 2010, καθώς το έλλειμμα του τρέχοντος έτους από 7,8% του ΑΕΠ (αρχική εκτίμηση) αναμένεται να διαμορφωθεί στο 9,4% του ΑΕΠ. Η ποσοστιαία αυτή αύξηση, η οποία σε απόλυτα μεγέθη αντιστοιχεί σε 3,5-4 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στο 2011 και θα επιβαρύνει τον προϋπολογισμό του έτους αυτού, που σχεδιάζεται να παρουσιαστεί μεθαύριο Πέμπτη.

Να υπενθυμίσουμε μόνο ότι, με βάση τα στοιχεία του μνημονίου, για το 2011 έχουν ήδη προβλεφθεί νέα μέτρα ύψους 9,1 δισ. ευρώ. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν τώρα και τα 3,5-4 δισ. ευρώ, οπότε έχουμε μία πρώτη μόνο εικόνα για το τι περιμένει το λαό το 2011, καθώς θα επιχειρηθεί μνημονιακή προσαρμογή ύψους 13 δισ. ευρώ, που θα επιβαρύνει τόσο τα έσοδα όσο και τις δαπάνες.

Σε ό,τι αφορά το χρέος του 2010 από 132,7% του ΑΕΠ (αρχική εκτίμηση) προβλέπεται να αναρριχηθεί στο 144,2% του ΑΕΠ. Στον απόηχο αυτών των στοιχείων, ξεκίνησε χτες ο νέος κύκλος επαφών της κυβέρνησης με την αντιπροσωπεία της τρόικας, με θέμα τη λήψη νέων σκληρών μέτρων, ενόψει της κατάθεσης του κρατικού προϋπολογισμού του 2011 την ερχόμενη Πέμπτη 18 Νοέμβρη.

Πρώτη ημέρα των επαφών, είχαν συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ενώ θα υπάρξει ένας κύκλος επαφών με τα περισσότερα υπουργεία, την Τράπεζα της Ελλάδας, τον ΣΕΒ, τη ΓΣΕΕ κλπ.

Κοπτοραπτική με τις πρώην ΔΕΚΟ

Για να προκύψει το ποσοστό του 15,4% του ΑΕΠ το 2009, η Γιούροστατ μετέφερε και συνυπολόγισε, για πρώτη φορά, στους λογαριασμούς της γενικής κυβέρνησης τα οικονομικά αποτελέσματα 17 πρώην ΔΕΚΟ, με το επιχείρημα ότι «δεν είναι παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος». Πρόκειται για όλους τους συγκοινωνιακούς φορείς της πρωτεύουσας (ΕΘΕΛ,ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ) μαζί με τα μέσα σταθερής τροχιάς (ΟΣΕ, ΤΡΕΝΟΣΕ, ΤΡΑΜ), Αττικό Μετρό, τις πολεμικές βιομηχανίες (Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα) και μαζί με αυτά την ΕΡΤ, τον ΕΛΓΑ, τον ΕΟΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Κοινωνία της Πληροφορίας.

Ο ισχυρισμός ότι οι συγκοινωνιακοί φορείς και τα ΕΑΣ δεν είναι παραγωγοί εμπορεύσιμου προϊόντος, είναι πέρα για πέρα αυθαίρετος και αστήριχτος, ενώ δημιουργούνται βάσιμες υποψίες ότι όλοι αυτοί οι Οργανισμοί θα φιγουράρουν στις αυριανές λίστες ιδιωτικοποιήσεων που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση και μαζικών περικοπών στα εισοδήματα των εργαζομένων. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι φορείς αυτοί επιβάρυναν το χρέος του 2009 κατά 7,75% και το έλλειμμα κατά 0,74%.

Επιβάρυνση του ελλείμματος κατά 0,79% αναφέρεται και για τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, στους οποίους διαπιστώθηκαν προβλήματα στην εγγραφή των κρατικών επιχορηγήσεων, ενώ τους υποχρεώνουν να καταγράψουν στο 2009 τις δαπάνες καταβολής του εφάπαξ στους συνταξιοδοτούμενους δημόσιους υπαλλήλους των επόμενων χρόνων...

Η κυβέρνηση, πάντως, συνεχίζει να κλιμακώνει την προκλητική της στάση απέναντι στα εκατομμύρια των εργαζομένων που κυριολεκτικά στενάζουν υπό το βάρος των αντιλαϊκών μέτρων και θριαμβολογεί για «μείωση του ελλείμματος κατά 14 δισ. ευρώ» μέσα στο χρόνο.

Στο διά ταύτα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε χτες στη δημοσιότητα δύο κείμενα. Ενα στα αγγλικά και ένα στα ελληνικά. Στο δεύτερο, υπό το βάρος των εκλογικών αποτελεσμάτων και των ενδοκυβερνητικών διεργασιών που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, υποστηρίζεται η άποψη ότι το συμπληρωματικό έλλειμμα «δεν θα γίνει με περαιτέρω περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ούτε με αυξήσεις φόρων πέρα από αυτές στις οποίες έχουμε ήδη δεσμευτεί», παραλείποντας βεβαίως ότι μέσα στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η παραπέρα μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, οι μαζικές μετατάξεις ειδών πρώτης ανάγκης στον υψηλό ΦΠΑ κ.ά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Με αναδιάρθρωση του χρέους το μνημόνιο διαρκείας

Θετικοί, στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της τρόικας, δήλωσαν Παπανδρέου - Σαρκοζί από το Παρίσι

Περίοδο άγριας λιτότητας χωρίς ημερομηνία λήξης προανήγγειλε χτες από το Παρίσι ο Γ. Παπανδρέου, θέτοντας ανοιχτά θέμα επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων στην τρόικα, που θα συνδεθεί με την εφαρμογή ενός «νέου μνημονίου διαρκείας».

Ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Ν. Σαρκοζί και μιλώντας με δημοσιογράφους, σημείωσε ότι η «συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής, θα μπορούσε να γίνει σύντομα» στους κόλπους της ΕΕ. Τόνισε, μάλιστα, ότι το θέμα μπορεί να τεθεί με την ευκαιρία της συζήτησης για τη θεσμοθέτηση του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, η οποία θα γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη.

Σημείωσε ακόμα ότι ο Γάλλος Πρόεδρος «είναι θετικός στο θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής των δανείων της τρόικας», γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, «αποτελεί δείγμα εμπιστοσύνης προς την Ελλάδα». Στο παρασκήνιο της γαλλικής «στήριξης», βέβαια, υπάρχουν οι παραγγελίες της ελληνικής κυβέρνησης για εξοπλιστικά προγράμματα και οι μπίζνες των γαλλικών πολυεθνικών στην Ελλάδα.

Το θέμα της επιμήκυνσης άνοιξε την παραμονή της νέας σφοδρής επίθεσης που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «αν τα δάνεια του μηχανισμού δεν συσσωρευτούν σε λίγες χρονιές, αλλά απλωθούν σε ένα μεγαλύτερο διάστημα, είναι πολύ πιο εύκολο για την Ελλάδα να τα αντιμετωπίσει» και πρόσθεσε ότι «τα αναθεωρημένα στοιχεία της Eurostat για το 2009, μπορούν να επηρεάσουν θετικά το θέμα της αποπληρωμής»(!) αποδεικνύοντας πώς θα αξιοποιήσει η κυβέρνηση το «φούσκωμα» των αριθμών για να εντείνει τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επέλασής της.

Οξύτατες αντιθέσεις στην ΕΕ

Με αφορμή την απόφαση της ΕΕ, για τη δημιουργία μόνιμου μηχανισμού στήριξης για τις χώρες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα δανεισμού, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των αντιθέσεων που μαίνονται στο παρασκήνιο της λυκοσυμμαχίας, λέγοντας:

«Πρέπει να υπάρξει μια οικονομική διακυβέρνηση μέσα στην ευρωζώνη, η οποία έχοντας το ευρώ πρέπει να κάνει ενιαίες πολιτικές. Δηλαδή δεν μπορεί να χρηματοδοτείται η γερμανική οικονομία με δάνεια χαμηλού τόκου και να χρηματοδοτείται η ελληνική οικονομία ή άλλες χώρες με δάνεια υψηλού τόκου, και να έχουν το ίδιο ισχυρό νόμισμα».

Σημείωσε, μάλιστα, ότι τη συγκεκριμένη θέση τη «βλέπει πολύ θετικά» ο Ν. Σαρκοζί, δείχνοντας ότι στα πλαίσια των έντονων ανταγωνισμών μεταξύ των επιχειρηματικών ομίλων και της ανισόμετρης ανάπτυξης στους κόλπους της ΕΕ, οι κυβερνήσεις επιχειρούν να εξασφαλίσουν όρους καλύτερου ανταγωνισμού για τα εγχώρια μονοπώλια. «Αν η Γερμανία έχει φθηνότερο χρήμα από την Ελλάδα, πώς θα ανταγωνιστούμε εμείς, με τα δικά μας προϊόντα, που θα έχουν επιβαρυνθεί; Αρα λοιπόν, εδώ θέλει μια οικονομική διακυβέρνηση που θα πάρει αποφάσεις», ανέφερε ο Ελληνας πρωθυπουργός.

Ρεσιτάλ υποκρισίας έδωσε ο Γ. Παπανδρέου και από το βήμα της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Παρίσι, ασκώντας δήθεν κριτική στη γερμανική κυβέρνηση για τη θέση της να συμμετέχουν στον προωθούμενο μηχανισμό στήριξης τράπεζες και ιδιωτικά κεφάλαια.

Η θέση της Γερμανίας «ενδεχομένως να οδηγήσει ορισμένες χώρες στη χρεοκοπία», ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, καθώς πρόκειται για «ένας είδος αναδιαπραγμάτευσης του χρέους». Σημείωσε ότι η σκληρή στάση της Γερμανίας αναφορικά με τη λειτουργία του «μηχανισμού στήριξης από το 2013 και μετά», με την ανάληψη του βάρους ενδεχόμενης χρεοκοπίας κράτους μέλους της ευρωζώνης από τις τράπεζες και από τους κατόχους και τις αγορές ομολόγων «θα μπορούσε να εξωθήσει ορισμένες οικονομίες σε χρεοκοπία και έχει επηρεάσει ανοδικά το επίπεδο των επιτοκίων στην Πορτογαλία και την Ιρλανδία».

Λεονταρισμοί χωρίς ουσία

Ο πρωθυπουργός λεονταρίζει, για να κρύψει ότι έβαλε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του κάτω από τη συμφωνία - με τους όρους που έθεσαν η Γερμανία και η Γαλλία - για τη σύσταση του μηχανισμού στήριξης στη Σύνοδο Κορυφή της ΕΕ του Οκτώβρη.

Ο ίδιος επιχείρησε επιπλέον να σπείρει αυταπάτες για το ρόλο του τραπεζικού κεφαλαίου, υποστηρίζοντας ότι, αντί να μπουν οι τράπεζες μέσα στο μηχανισμό, η ΕΕ θα μπορούσε να τους επιβάλει ένα φόρο για τις τραπεζικές συναλλαγές που θα κατέληγε στο «ταμείο» του μηχανισμού.

Την ίδια ώρα, η Γερμανίδα καγκελάριος Αν. Μέρκελ, στη διάρκεια του συνεδρίου της «Χριστιανοδημοκρατικής Ενωσης», επανέλαβε τη θέση για δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να διαχειριστεί τυχόν μελλοντικές κρίσεις, μέσω της ανάληψης από τον ιδιωτικό τομέα μέρους του κόστους αναδιάρθρωσης χρέους κρατών - μελών της ευρωζώνης.

«Τα πάντα διακυβεύονται. Εάν το ευρώ αποτύχει, τότε η Ευρώπη θα αποτύχει» ανέφερε η Μέρκελ, ασκώντας κριτική στους Γερμανούς σοσιαλδημοκράτες για την απόφασή τους να επιτρέψουν την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συναίνεση με στόχο να ηττηθεί ο λαός

Χαμηλώνει τους τόνους της αντιμνημονιακής δημαγωγίας και επικεντρώνει στην ανάγκη του κεφαλαίου για «εθνική συνεννόηση»

Πρόθυμη να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της κυβέρνησης και να βάλει πιο γερές πλάτες για να προχωρήσουν οι αντιδραστικές διαρθρωτικές αλλαγές, εμφανίζεται η ηγεσία της ΝΔ, κινούμενη πιο αποφασιστικά στη γραμμή της συνεννόησης και της συναίνεσης. Την επομένη του δεύτερου γύρου των εκλογών, η ηγεσία της ΝΔ υποστέλλει τη σημαία ευκαιρίας κατά του μνημονίου και πλειοδοτεί σε κινήσεις «υπευθυνότητας» και «εθνικής συνεννόησης» στο όνομα της «εξόδου της πατρίδας από την κρίση».

Η μόνη προϋπόθεση που βάζει, είναι να θέσει έγκαιρα η κυβέρνηση την ατζέντα και να προσδιορίσει τα μέτρα που θα πάρει, ενώ καθιστά σαφές εκ των προτέρων ότι θα στηρίξει όλα τα μέτρα «αναπτυξιακού χαρακτήρα», δηλαδή μέτρα τόνωσης της αγοράς, εννοείται με κρατικό χρήμα, αλλά και διαρθρωτικές αλλαγές για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου. Επιφυλάξεις κρατεί μόνο σε ορισμένα μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα, κυρίως φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων, αύξησης ΦΠΑ κ.ά.

Δεν είναι τυχαίο από την άποψη αυτή ότι ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος κάλεσε χτες τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει ποια μέτρα σκοπεύει να πάρει, αποφεύγοντας βέβαια να εκφράσει προκαταβολικά οποιαδήποτε διαφωνία. «Ρωτάμε ευθέως τον κ. Παπανδρέου αν θα πάρει και άλλα μέτρα και αν ναι, ποια είναι αυτά», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση αν έχει έρθει η ώρα για συναίνεση των δύο μεγάλων κομμάτων, επανέλαβε ότι η στάση της ΝΔ είναι «στάση εθνικής και κοινωνικής ευθύνης», υπενθυμίζοντας ότι η ΝΔ έχει ψηφίσει πάνω από 30 από τα 60 νομοσχέδια που έχει φέρει η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα, η ΝΔ πλειοδοτεί στην άμεση λήψη άγριων αντιλαϊκών μέτρων, συμφωνώντας απόλυτα με τις προτάσεις που κατέθεσε ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Προβόπουλος. «Για το έλλειμμα, τα μέτρα θα πρέπει να στραφούν προς την κατεύθυνση που λέει και η Τράπεζα της Ελλάδος», είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Χρ. Σταϊκούρας.

Το πνεύμα της συναίνεσης ήταν κυρίαρχο στις δηλώσεις που έκαναν χτες βουλευτές και στελέχη της ΝΔ, πολλά εκ των οποίων αφήνουν σαφώς να εννοηθεί ότι η αντιμνημονιακή δημαγωγία δεν απέδωσε τα προσδοκώμενα. «Η ΝΔ έχει ψηφίσει 53% των νομοθετημάτων της κυβέρνησης. Εχουμε καταβάλει πολιτικό κόστος... Ερχεται η τρόικα. Δεν θα έπρεπε να καλέσει τον Σαμαρά ο πρωθυπουργός να συζητήσει μαζί του;», δήλωσε με νόημα (στο «Μέγκα») ο Ν. Δένδιας.

Στο ίδιο μήκος, ο επικεφαλής του Πολιτικού Σχεδιασμού Μ. Χαρακόπουλος αποσαφήνισε ότι «υπάρχει η διάθεση συνεννόησης και συμπαράστασης στα ζητήματα εκείνα τα μεγάλα και τα μείζονα προκειμένου η πατρίδα να βγει μια ώρα αρχύτερα από τη δύσκολη περίοδο στην οποία βρίσκεται σήμερα».

Χαρακτηριστικό πάντως του κλίματος που επικρατεί στη Ρηγίλλης είναι ότι έχει εξαφανιστεί η λέξη μνημόνιο από τις δηλώσεις των στελεχών. Είναι εντυπωσιακό ότι δεν την ανέφερε ούτε μια φορά ο Α. Σαμαράς στη δήλωση που έκανε το βράδυ της Κυριακής, ενώ η ίδια λέξη δεν υπήρχε στη χτεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Η λαϊκή αγανάκτηση να εκφραστεί στον τόπο δουλειάς, στη γειτονιά

Δηλώσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για το αναθεωρημένο έλλειμμα

Σε δηλώσεις για το αναθεωρημένο έλλειμμα, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τόνισε χτες το μεσημέρι:

«Η αναθεώρηση του ύψους του ελλείμματος, που έγινε γνωστή, δεν είναι τίποτα άλλο παρά συνέπεια της αλλαγής του λογιστικού προτύπου της ΕΕ, όπου τα γνωστά ελλείμματα που εμφανίζονται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, τώρα, τα έβαλαν μέσα στο γενικό έλλειμμα.

Πρόκειται για μία κίνηση - πρόφαση, με σκοπό να αιτιολογηθούν και να δικαιολογηθούν στη συνείδηση της κοινής γνώμης τα βαρύτατα αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, που θα παρθούν. Σε αυτήν τη φάση, θα αφορούν κυρίως το δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ, όμως θα έχουν συνέπειες στη ζωή όλου του εργαζόμενου λαού και αυτών που δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα. Θα φέρουν μεγάλη ακρίβεια στα νοσήλια και σε όλα τα τιμολόγια που έχουν σχέση με την παροχή υπηρεσιών.

Δε χρειάζεται αυτές τις μέρες και αυτή τη στιγμή να παρθούν καινούργια μέτρα για τον ιδιωτικό τομέα, έτσι και αλλιώς έχουν δώσει πράσινο φως στους επιχειρηματίες που κάνουν ό,τι θέλουν.

Η επίθεση θα είναι ακόμα πιο σκληρή μετεκλογικά, μπροστά στον κρατικό προϋπολογισμό και βεβαίως θα συνεχιστεί αμείωτη το ίδιο το 2011.

Η κυβέρνηση κάνει κάθε προσπάθεια να συγκεντρώσει την προσοχή του ελληνικού λαού στο χρέος και στα ελλείμματα, τα εμφανίζει ως αιτία της κρίσης. Το χρέος και τα ελλείμματα καταρχήν δημιουργήθηκαν την περίοδο των υψηλών ρυθμών καπιταλιστικής ανάπτυξης, πριν την κρίση και βεβαίως με την κρίση αυξάνονται. Θα αυξάνονται από δω και μπρος, γιατί παγκόσμια αυτή είναι η τάση. Οι εκτιμήσεις που υπάρχουν είναι ότι οι χώρες που είναι χρεωμένες θα γίνουν υπερχρεωμένες, όσα μέτρα και αν πάρουν.

Θυμίζουμε, επίσης, και κάτι το άλλο: Οτι αυτά τα μέτρα που παίρνονται εναντίον των εργαζομένων στη Δημόσια Διοίκηση, στο δημόσιο στενότερο και ευρύτερο τομέα, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα, είναι μέτρα που παίρνονται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Ακόμα και στη Γερμανία, η οποία έχει βγει από την κρίση και δεν είναι υπερχρεωμένη χώρα.

Αρα, λοιπόν, οι εργαζόμενοι πρέπει να συγκεντρώσουν την προσοχή τους σε αυτό που η κυβέρνηση λέει "διαρθρωτικά μέτρα". Είναι μέτρα άσχετα από την κρίση, που βεβαίως παίρνονται την περίοδο της κρίσης και πρόκειται για μέτρα, που αν δεν αλλάξει δραστικά ο αρνητικός συσχετισμός δύναμης, θα σημαδέψουν τη ζωή των εργαζομένων για πάρα πολλά χρόνια.

Να προβληματίσει η δήλωση Στρος Καν

Απευθυνόμενη ιδιαίτερα σε αυτούς που ψήφισαν το ΠΑΣΟΚ, οι λιγότεροι το ψήφισαν και οι πολύ περισσότεροι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ προτίμησαν να απέχουν. Ο κ. Στρος Καν έκανε την εξής δήλωση σήμερα: Οτι "οι εκλογές στην Ελλάδα έδειξαν νίκη του ΠΑΣΟΚ και την αποδοχή του ρόλου του ΔΝΤ". Θέλετε τίποτα άλλο;

Αυτό ας το σκεφτούν οι φίλοι και οι οπαδοί του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως και των άλλων κομμάτων, πώς ερμηνεύεται η ψήφος τους και γιατί υπάρχει ανάγκη να αλλάξει ο συσχετισμός δύναμης στην κοινωνία, για να μπορούμε να μιλάμε πια και για δραστική αλλαγή στο πολιτικό επίπεδο.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει την απάντηση που χρειάζεται στους επόμενους μήνες και στην κυβέρνηση και στη ΝΔ που αρχίζει και φαίνεται να της αρέσει ο διάλογος και η συναίνεση με την κυβέρνηση. Κυρίως όμως πρέπει να δώσουν την απάντηση συνολικά σε αυτό το οικοδόμημα της ΕΕ και στο ΔΝΤ.

Εχουμε αυτήν την αισιοδοξία, νιώθουμε όμως και τη μεγάλη ευθύνη που έχουμε να συμβάλουμε, ώστε να συντομευτεί η περίοδος της έντονης διαμαρτυρίας και της αγανάκτησης από το σπίτι, στην περίοδο εκείνη που η αγανάκτηση θα εκφράζεται στον τόπο δουλειάς, στη γειτονιά, σε όλη την Ελλάδα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ