ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Οχτώβρη 2000
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ»
Από τη διαθεσιμότητα στις απολύσεις!

Ετοιμη να πετάξει στο δρόμο 87 εργαζόμενους και να κλείσει ένα τμήμα της

Χωρίς καμία προειδοποίηση, χθες η εργοδοσία της «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ», στην Καβάλα δήλωσε την πρόθεσή της να απολύσει 87 εργαζόμενους, κλείνοντας ένα ολόκληρο τμήμα της επιχείρησης, με το αόριστο και αυθαίρετο επιχείρημα της «οικονομικής δραστηριότητας»!

Μετά τις υποχρεωτικές άδειες, που είχε επιβάλει στους 87 εργαζόμενους μέσα στο Σεπτέμβρη, η εργοδοσία της επιχείρησης, την περασμένη βδομάδα, τους έστειλε χαρτιά στο σπίτι, όπου τους δήλωνε ότι από 25 μέχρι 31 Οκτώβρη θα τους θέσει σε διαθεσιμότητα, χωρίς να ενημερώσει την Επιθεώρηση Εργασίας όπως όφειλε.

Και σαν να μην έφταναν αυτά, χθες το πρωί η διεύθυνση κάλεσε τρία μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων και τους δήλωσε ότι προτίθεται να απολύσει τα 87 αυτά άτομα - μεταξύ των οποίων την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Θοδώρα Δεμερτζή και την γραμματέα Μάρθα Κυριακίδου - και να κλείσει το τμήμα που εργάζονται, ενώ το μόνο που περιμένει είναι η έγκριση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Παράλληλα, τους είπαν ότι σήμερα έχουν κληθεί να πάνε στο εργοστάσιο ο νομάρχης Καβάλας και η Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να ενημερωθούν για τις απολύσεις. Να σημειωθεί ότι επανειλημμένα η εργοδοσία της «ΜΠΙΑΝΚΑ ΠΑΓΓΑΙΟΥ» έχει επικαλεστεί την Επιθεώρηση Εργασίας, η οποία έχει σταθεί πολύτιμος αρωγός της διοίκησης! Επίσης, η κίνηση αυτή της εργοδοσίας δεν ήταν κάτι τυχαίο, καθώς, ενθαρρημένη από τις αντεργατικές ανακοινώσεις της κυβέρνησης, πριν δύο μήνες, είχε εκβιάσει τους εργαζόμενους, απαιτώντας να εργαστούν το Σάββατο με «υπερωριακή» απασχόληση, ενώ απειλούσε με απόλυση όποιον αντιδρούσε.

Τότε στο πλευρό της εργοδοσίας είχε βρεθεί ο προϊστάμενος της τοπικής Επιθεώρησης Εργασίας, ο οποίος αρνήθηκε να επιθεωρήσει στην επιχείρηση, όπως επίμονα του ζητούσε η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων και επιπρόσθετα την είχε παραινέσει να συμβιβαστούν με τις απαιτήσεις της εταιρίας! Παρόμοια θέση είχε κρατήσει και το Εργατικό Κέντρο της πόλης παλιότερα, με τη δικαιολογία ότι πρέπει να συμβιβαστούν οι εργαζόμενοι για να μην κλείσει η επιχείρηση!

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις, εάν γίνει δεκτό το αίτημα της διοίκησης της εταιρίας.

ΠΑΜΕ
Πανεργατικό προσκλητήριο αγώνα

Κάλεσμα συμμετοχής στην πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη και στο συλλαλητήριο στις 21 του μήνα. Συγκεντρώσεις στον Πειραιά και στο Ελληνικό σήμερα

Ενωτικό κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στους αγώνες, για να μην περάσουν τα αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης, απευθύνει προς όλους τους εργατοϋπαλλήλους, τους ανέργους, τους συνταξιούχους, τους αγρότες, τους επαγγελματοβιοτέχνες, τις γυναίκες και τη νεολαία, το Αγωνιστικό Πανεργατικό Μέτωπο.

Σημαντικός σταθμός σ' αυτόν τον αγώνα, η πανελλαδική πανεργατική απεργία στις 10 Οκτώβρη, στη μάχη της οποίας πρέπει να «ριχτούν» όλες οι δυνάμεις, με αποφασιστικότητα, με απεργιακές επιτροπές, με οργανωμένη περιφρούρηση έξω από τις επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη επιτυχία. Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους στην απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στη ΓΣΕΕ στο Πεδίον του Αρεως, στις 11 το πρωί και στην προσυγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 π.μ. Αλλά και στο πανελλαδικό παλλαϊκό συλλαλητήριο στις 21 Οκτώβρη στην Αθήνα, στο Πεδίον του Αρεως, στη 1 το μεσημέρι.

Στο μεταξύ, ήδη, πολλά συνδικάτα και συντονιστικές επιτροπές ρίχνουν τις πρώτες προειδοποιητικές βολές κατά των αντεργατικών μέτρων, προετοιμάζοντας την πανεργατική απεργία. Σήμερα, η Παμπειραϊκή Επιτροπή Σωματείων Πειραιά πραγματοποιεί συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, στις 6.30 το απόγευμα.

«Να χαλάσουν τα σχέδια της κυβέρνησης», καλεί τους εργαζόμενους και η Συντονιστική Επιτροπή Εργαζομένων και Συνδικαλιστών Ελληνικού, που διοργανώνει συγκέντρωση αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στο Ελληνικό.

Στην προκήρυξή του - που άρχισε, ήδη, να μοιράζεται στους χώρους δουλιάς - το ΠΑΜΕ υπογραμμίζει την ανάγκη ενός μαζικού πανεργατικού αγώνα, για την αντιμετώπιση της ολομέτωπης αντιλαϊκής επίθεσης, κυβέρνησης και μονοπωλίων, για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση των εργατικών και λαϊκών δικαιωμάτων. Εξορμήσεις του ΠΑΜΕ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν σε πολλούς χώρους, μεταξύ των οποίων: Εταιρία κούριερ SIS, βιοτεχνίες Μετάλλου σε Αιγάλεω και Μενίδι, στο ΚΑΡΑΒΕΛ, σε εργοτάξια στα Σπάτα, σε μονάδες της ΔΕΗ σε Πειραιά και Αθήνα, στην ΕΛΚΟ ΒΑΓΙΩΝΗΣ.

Στην προκήρυξη του ΠΑΜΕ τονίζεται ότι στην Αθήνα, σε όλες τις πόλεις, στα χωριά, στα εργοστάσια και στους χώρους δουλιάς, πρέπει να περάσει το αγωνιστικό μήνυμα του ΠΑΜΕ για Αντίσταση και Λαϊκή Αντεπίθεση. Δεν επιτρέπεται κανείς εφησυχασμός και εναπόθεση της προοπτικής του αγώνα στις συμβιβασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ. Αυτές τις ώρες της μεγάλης ευθύνης - σημειώνεται στην προκήρυξη - δε χωράει καμιά διστακτικότητα, καμιά ταλάντευση. Οι αγώνες πρέπει να γίνουν υπόθεση όλων των εργαζομένων, να συνεχιστούν και να κλιμακωθούν με απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Οκτώβρη και το Νοέμβρη.

Ο ενωτικός μαζικός αγώνας των εργαζομένων μπορεί να αναχαιτίσει την επίθεση, υπογραμμίζει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να το μπολιάσουν με τα πραγματικά αιτήματά τους και να παλέψουν για: Να μην περάσουν και να μην εφαρμοστούν τα αντεργατικά μέτρα, ν' αποχωρήσουν οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από το διάλογο - απάτη, ενάντια στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα των κρατικών επιχειρήσεων και υπηρεσιών στο μεγάλο κεφάλαιο για ΔΕΚΟ 100% στο δημόσιο. Να διεκδικήσουν πλήρη και σταθερή απασχόληση, γενικευμένη εφαρμογή του 35ωρου, με 7ωρο, 5ήμερο, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, δημόσιο δωρεάν για το λαό σύστημα υγείας και δημόσια αναβαθμισμένη κοινωνική ασφάλιση και παιδεία.

ΟΤΟΕ
Διήμερη απεργία

Στις 9 και 10 Οκτώβρη η νέα απεργία των τραπεζοϋπαλλήλων

Η πίεση των εργαζομένων για λύση των τεράστιων προβλημάτων τους, λόγω της συστηματικής παραβίασης των δικαιωμάτων τους σχετικά με το ωράριο εργασίας και τους μισθούς, οδήγησε το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ σε απόφαση για νέα 48ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 και 10 Οκτώβρη.

Η πρόταση για νέα 48ωρη απεργία στον κλάδο των τραπεζών έγινε από την Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ, η οποία κάτω από το βάρος των αντιδράσεων και των οξυμένων προβλημάτων των εργαζομένων, λόγω της ασυδοσίας των τραπεζιτών, αλλά και τη συμμετοχή στην τελευταία 24ωρη απεργία, προχωράει σε απεργιακές κινητοποιήσεις μετά από δύο χρόνια αντιμετώπισης των προβλημάτων με ανακοινώσεις και καλέσματα για «διάλογο». Ωστόσο, ακόμη και τώρα δεν απορρίπτει αυτή την τακτική της, αντίθετα, είναι έτοιμη να επιδοθεί με ακόμη μεγαλύτερη ενεργητικότητα σ' αυτή, εάν οι εργαζόμενοι δεν πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση του αγώνα.

Το ΓΣ αποφάσισε επίσης τη Δευτέρα πρώτη μέρα της απεργίας να πραγματοποιηθεί συγκέντρωση των τραπεζοϋπαλλήλων έξω από το υπουργείο Εργασίας στις 11μμ..

Στην απόφαση, επίσης, το ΓΣ κάνει λόγο για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων σε περίπτωση που η πλευρά της κυβέρνησης και των διοικήσεων των τραπεζών συνεχίσουν τις υπεκφυγές και την αδιαφορία για τα θέματα που θέτουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, η κυβέρνηση έκανε σαφές τις προθέσεις της μέσω του υπουργού Εργασίας Τ. Γιαννίτση, ο οποίος στην τελευταία συνάντηση με την ΟΤΟΕ έκανε λόγο για «ευέλικτο ωράριο εργασίας» στις τράπεζες. Το σημείο αυτό απέφυγε να το καταγγείλει η ΟΤΟΕ στη σχετική ανακοίνωσή της κι ας αναφέρεται στο ενδεχόμενο κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.

ΦΑΡΣΑΛΑ
Σκοτώθηκε 36χρονος εργάτης

Βουτιά θανάτου έκανε 36χρονος εργάτης από τη σκεπή των εκκοκκιστηρίων του Γιώργου Λεβεντάκη στα Φάρσαλα, όταν υποχώρησε η σκεπή του θερμαστηρίου και έπεσε από ύψος 8 μέτρων την Κυριακή το μεσημέρι. Πρόκειται για τον Γιώργο Μιχ. Γιαντζίδη από το Νέο Μοναστήρι Φθιώτιδος, που κατοικούσε στα Φάρσαλα και ήταν παντρεμένος, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Ο 36χρονος εργάτης εργαζόταν στην οροφή των εγκαταστάσεων του εκκοκκιστηρίου. Την ώρα που τοποθετούσε μεταλλικά φύλλα και κινήθηκε στο χώρο της σκεπής, αυτή υποχώρησε, με αποτέλεσμα να πέσει από ύψος 8 μέτρων, περίπου, στο κενό και να τραυματιστεί θανάσιμα. Στη συνέχεια, μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Φαρσάλων, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του και αμέσως μετά στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Λάρισας για νεκροψία και νεκροτομή.

Και αυτό το εργατικό ατύχημα, που στοίχισε μια ακόμα ανθρώπινη ζωή, έρχεται να προστεθεί στα πολλά εργατικά ατυχήματα που σημειώνονται στη χώρα μας κάθε χρόνο, εξαιτίας της άρνησης της εργοδοσίας να λάβει μέτρα ασφάλειας της ζωής των εργαζομένων, με την ανοχή και τη στήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

ΠΑΤΡΑ
Στάση εργασίας στον «ΚΡΗΤΙΚΟ»

Με 2ωρη στάση εργασίας σήμερα στην επιχείρηση «Κρητικός», και την Πέμπτη σ' όλο τον κλάδο, στέκεται ταξικά αλληλέγγυο στους «υπό απόλυση» συναδέλφους τους, ενάντια στην τρομοκρατία, το Συνδικάτο Ιματισμού - Κλωστοϋφαντουργίας - Δέρματος - Τσαγκαράδων περιοχής Πάτρας. Αποφάσισε, επίσης, στη συνέλευσή του, να κλιμακώσει τον ταξικό αγώνα και να συμμετάσχει στις 10 Οκτώβρη στην πανεργατική απεργία με προσυγκέντρωση στην Πλατεία Γεωργίου και στις 21 Οκτώβρη να συμμετέχει στο Πανελλαδικό Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Αθήνα. Οπως τονίζει στην ανακοίνωσή του: «Με το αγωνιστικό ταξικό πρόγραμμα που χαράξαμε καταδικάζουμε στην πράξη τις εξαγορασμένες ηγεσίες της ΓΣΕΕ και του ΕΚ Πάτρας, που στηρίζουν την αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης και παραπλανούν τους εργαζόμενους με ψεύτικους λεονταρισμούς».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ