ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Οχτώβρη 2010
Σελ. /32
Δεν έχουν τρόπο να κρυφτούν

Στον αστικό Τύπο μπορείς να βρεις καθημερινά μια απέραντη έκθεση αριθμών που δήθεν περιγράφουν τα δύσκολα της ζωής, εκτός από ένα: αυτό που δείχνει τον βαθμό εκμετάλλευσης των εργατών. Αυτό που αποδεικνύει πως όσο πιο υψηλή η καπιταλιστική ανάπτυξη, τόσο πιο μεγάλη η εκμετάλλευση των εργατών. Μπορείς να βρεις τις πιο απίθανες ιστορίες, για τους πιο απίθανους τύπους. Δε θα βρεις, όμως, ποτέ, εκείνα τα στοιχεία που δείχνουν πως αυτό το σύστημα είναι απάνθρωπο και αποδεικνύει την απανθρωπιά του εκεί ακριβώς που οι άνθρωποι δεν έχουν πού αλλού να ακουμπήσουν.

Συνοδεύοντας χτες μια αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης», το Νίκο Σοφιανό και τον Χάρη Χουρδάκη, στο Θεραπευτικό και Μορφωτικό Κέντρο της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας και Αποκατάστασης Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ), ο «Ριζοσπάστης» κατέγραψε ορισμένα στοιχεία από μια πραγματικότητα που πολλοί γνωρίζουν, αλλά αποσιωπούν. Αντί για σχόλια για το πώς ο αστικός Τύπος υπερασπίζει αυτό το σύστημα, παραθέτουμε αυτά τα στοιχεία, σα μια τραγική απόδειξη για το ποιο σύστημα υπερασπίζουν όλοι αυτοί που στα έντυπα «σαλόνια» τους δεν περισσεύει λέξη για τέτοια θέματα.

Από τις συζητήσεις με τις διευθύντριες, τους σκληρά εργαζόμενους, τους επιστήμονες, τους δασκάλους, αναδείχτηκε ότι: Το ΕΛΕΠΑΠ, ΝΠΙΔ, παρέχει υπηρεσίες θεραπείας και αποκατάστασης πανελλαδικά σε 1.600 παιδιά με αναπηρίες και ειδικές ανάγκες, 400 από αυτά στο Παγκράτι. Πανελλαδικά έχει 250 εργαζόμενους, στο Παγκράτι τους εκατό. Εποπτεύεται και επιχορηγείται «μερικώς» από το υπουργείο Υγείας (μόλις 16% του προϋπολογισμού του). Από τα προϋπολογιζόμενα 8 εκατομμύρια ευρώ ετησίως, τα 3,5 (το 40% των αναγκαίων ποσών) τα ψάχνει από ιδιώτες. Τα οικονομικά είναι δύσκολα. Οι εργαζόμενοί του μετρούν δυόμισι μήνες απλήρωτοι. Εληξαν και δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις σε τέσσερις οδηγούς και τέσσερις συνοδούς. Τα ασφαλιστικά ταμεία (καταβάλλουν περίπου το 20% του προϋπολογισμού) δεν καλύπτουν την πισίνα που απαραιτήτως χρειάζεται ένα παιδί στην κινησιοθεραπεία του ή την εκμάθηση ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αποτέλεσμα, να πληρώνει ο γονιός, σε τόσο χαλεπούς για το εισόδημά του καιρούς.

Στο χώρο το ΕΛΕΠΑΠ «φιλοξενεί» δύο δημόσια ειδικά δημοτικά σχολεία και ένα δημόσιο ειδικό νηπιαγωγείο. Για τα 14 μη αυτοεξυπηρετούμενα παιδάκια του νηπιαγωγείου το υπουργείο Παιδείας έστειλε μόλις μία βοηθό. Συνολικά, με το ζόρι έστειλε πέντε βοηθούς των παιδαγωγών για όλα τα παιδιά των τριών σχολείων. Στο ειδικό νηπιαγωγείο δεν υπάρχει καν νοσηλεύτρια. Οποτε παραστεί ανάγκη τρέχουν παιδιά με κινητικά και άλλα προβλήματα, δίπλα, στα κεντρικά του ΕΛΕΠΑΠ. Λόγω έλλειψης υποδομών τα αλλάζουν στο διάδρομο πριν τα πάνε για θεραπεία. Μέχρι τελευταία στιγμή ήταν αμφίβολο αν θα είχαν ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Το γραφείο δε της ψυχολογικής υποστήριξης είναι ένα ανήλιαγο κελί τριών τ.μ. Υπήρχε και δεύτερο ειδικό νηπιαγωγείο εκεί, άνοιξε και λειτούργησε με πολύ κόπο για να κλείσει πρόσφατα. Με κλείσιμο κινδυνεύει και το 2ο δημόσιο ειδικό δημοτικό σχολείο καθώς η διοίκηση του ΕΛΕΠΑΠ ουσιαστικά τους κάνει έξωση, λέγοντας ότι χρειάζεται τους χώρους που σήμερα παραχωρούνται στο σχολείο. Σημειωτέον και το γεγονός ότι δημοτικό σχολείο για παιδιά με ειδικές ανάγκες (κινητικά προβλήματα, δυσκολίες συνεννόησης, αναπηρικά καροτσάκια) στεγάζεται στο 5ο όροφο κτιρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται αν παραστεί ανάγκη άμεσης εκκένωσης του κτιρίου.

Μ' αυτά τα δεδομένα οι εκπρόσωποι της Λαϊκής Συσπείρωσης σημείωσαν την αδήριτη ανάγκη ο τόσο ευαίσθητος χώρος της ειδικής αγωγής να φύγει από το χώρο της λεγόμενης φιλανθρωπίας. Να υπαχθεί εξ ολοκλήρου στην ευθύνη και αρμοδιότητα του κράτους με πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών χωρίς καμία επιβάρυνση για τους γονείς.

Τέτοια αιτήματα, βέβαια, εγείρουν την αγανάκτηση της κάθε κυρίας που το πρωί εκμεταλλεύεται εργάτες και το βράδυ παριστάνει τη φιλάνθρωπη. Τέτοια αιτήματα, «μυρίζουν κρατισμό» και ως τέτοια απορρίπτονται από όλον αυτόν το συρφετό που μέσα απ' όλα τα έντυπα της αστικής τάξης πασχίζει καθημερινά να πείσει τους ανθρώπους πως «δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος». Γι' αυτό και τέτοια αιτήματα δε βρίσκουν χώρο δυο αράδων στον αστικό Τύπο.

***

Αντίθετα, στον αστικό Τύπο περισσεύουν τα σεντόνια υποκρισίας. Οπως χτες στα ΝΕΑ, που ξάφνου ανακάλυψαν ότι «οι άνθρωποι πρέπει να είναι πάνω από τα κέρδη»! Κι εκεί που αναρωτιέσαι τι «αλλαξοπαντρέματα» είναι αυτά, έρχεται ο συντάκτης του σχετικού άρθρου να σε προσγειώσει: Δεν μπορεί, λέει, μια εταιρεία του δημοσίου να αποφασίζει τέτοιες αυξήσεις τιμών σε τέτοια εποχή. Ποια εταιρία του δημοσίου; Η ΔΕΗ; Μα, αυτή είναι μια ανώνυμη εταιρεία παραδομένη από καιρό στους καπιταλιστές και λειτουργεί με αμιγώς καπιταλιστικά κριτήρια, δηλαδή επιδιώκει το μέγιστο κέρδος και ακριβώς έτσι είναι και ανταγωνιστική. Δηλαδή, η ΔΕΗ ανταποκρίνεται πλήρως στα πρότυπα της κυβέρνησης που ζητάει να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να είναι ανταγωνιστική η οικονομία. Δηλαδή, να μοιάζει με τη ΔΕΗ. Τότε, προς τι η διαμαρτυρία; Δεν υπάρχει καμιά διαμαρτυρία. Το κομμάτι τους κάνουν. Ο αστικός Τύπος παριστάνει ξάφνου το φιλολαϊκό γιατί όπου να 'ναι θα σηκωθούν και οι πέτρες να τους πάρουν αμπάριζα.


Επιμέλεια:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΑΣΑ

ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΜΟΙΡΑΣΟΥΝ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ... «Η χώρα χρειάζεται ένα κλίμα συναίνεσης (...) Δεν έχει συνεπώς νόημα η στερεότυπη επανάληψη των διαφόρων κατηγοριών κατά της ΝΔ. (...) Δεν ζούμε σε κανονικούς καιρούς ...» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΠΟΙΟΣ ΕΙΜΑΙ, ΠΟΥ ΠΑΩ...»: «δείχνουν να μην έχουν αντιληφθεί ακριβώς τι διεργασίες γίνονται στην ελληνική κοινωνία, η οποία παραπαίει ανάμεσα στη φτώχεια, την ανέχεια, την ανασφάλεια και την έλλειψη προοπτικής (...) Κανένας δεν γνωρίζει αν απόψε ή αύριο κάποιος νέος φόρος θα επιβληθεί για να καλύψει ακόμα μία μαύρη τρύπα. Κανένας δεν ξέρει αν το τούνελ του Μνημονίου έχει στο βάθος όχι φως, αλλά έστω αχτίδα...» ( από άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ: «Το χειμώνα που έρχεται και τους μήνες που θα ακολουθήσουν οι εργαζόμενοι και ειδικά οι άνεργοι, θα βρεθούν αντιμέτωποι όχι μόνο με τις συνέπειες που φέρνει η απώλεια της δουλειάς τους, με την επίθεση της εργοδοσίας, αλλά και με μια βαθιά αντεργατική πολιτική, η οποία αναζητεί την έξοδο από την κρίση στην πλάτη τους. Γι' αυτό η μόνη διέξοδος από τον Καιάδα όπου τους καταδικάζει η καπιταλιστική κρίση και η κυβερνητική πολιτική είναι η οργάνωση του αγώνα, η σθεναρή διεκδίκηση μέτρων για την ανακούφιση των ανέργων και των οικογενειών τους, η πάλη για επιδόματα ανεργίας, ασφάλιση κλπ. σε όλους που να καλύπτουν τις ανάγκες τους. Η οργάνωση στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, η συμπόρευση με το ΚΚΕ, ώστε να δυναμώνει και τον αντιμονοπωλιακό δρόμο πάλης για τη λαϊκή εξουσία, όπου εργαζόμενοι και άνεργοι θα κόψουν το «γόρδιο δεσμό» της ανεργίας, οργανώνοντας την οικονομία και την κοινωνία προς το συμφέρον τους, χωρίς την αναρχία της καπιταλιστικής παραγωγής και καπιταλιστές εκμεταλλευτές» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΑ ΧΑΣΟΥΝ ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και να ενισχυθούν οι δυνάμεις του ΚΚΕ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Σαφές μήνυμα της τρόικας για νέα μέτρα

ΤΑ ΝΕΑ: Κλειδί η 25ετία για τη σύνταξη

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΗΛΕΚΤΡΟΠΛΗΞΙΑ από νέα σκληρά μέτρα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΗΛΕΚΤΡΟΣΟΚ από τη ΔΕΗ

ΕΘΝΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ που «καίνε» από τη ΔΕΗ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΑΥΞΗΣΕΙΣ «ΦΩΤΙΑ» στα τιμολόγια της ΔΕΗ

Η ΑΥΓΗ: Ηλεκτροφόρα τιμολόγια

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Ευέλικτη ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΝΕΟ ΠΑΚΕΤΟ ΣΚΛΗΡΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Εκτισαν νόμιμα, κινδυνεύουν με πρόστιμα

ΤΟ ΒΗΜΑ: Χαμένοι στη μετάταξη 50.000 δημόσιοι υπάλληλοι

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Τον πάτησε το τρένο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Στρος - Καν ΑΔΕΙΑΖΕΙ Παπανδρέου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΕΝΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΤΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Παριστάνουν τους ανήξερους

«Υστερα από μεγάλη περίοδο κυοφορίας, η ΔΕΗ ανακοίνωσε χθες ένα πακέτο κλιμακωτών αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος για το 2011. Χθες, πάντα μέσω της ΙCΑΡ, έγινε γνωστό ότι η κερδοφορία της επιχείρησης για το 2009 ήταν κάτι περισσότερο από ικανοποιητική, ξεπερνώντας το ένα δισεκατομμύριο ευρώ (προ φόρων) (...) Στις χθεσινές αποφάσεις δεν συμπεριλαμβάνεται αρκούντως το στοιχείο της κοινής ωφέλειας, την οποία υπηρετεί η ύπαρξη της ΔΕΗ ως δημόσιας επιχείρησης. Η μετοχοποίηση και η εύλογη προσαρμογή της εταιρείας στους κανόνες της αγοράς, με την εφαρμογή ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων, δεν ακυρώνει αυτό το στοιχείο (...) εκτός από τις ανάγκες των επενδυτικών πλάνων και των αριθμών, υπάρχουν και οι ανάγκες των ανθρώπων» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Μόνη επιλογή η μείωση των τιμών

«Οταν η κυβέρνηση κάνει αυτές τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ προεκλογικά, ο λαός πρέπει να καταλάβει τι έρχεται μετά τις εκλογές. Η κυβέρνηση με το γνωστό θράσος παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά ως μειώσεις. Αυξάνει πάνω από 7% το οικιακό τιμολόγιο της λαϊκής οικογένειας, ενώ για τα πλούσια νοικοκυριά της υψηλής οικιακής κατανάλωσης προχωρά σε σημαντική μείωση πάνω από 13%. Οσο για την έκπτωση 10% του κοινωνικού τιμολογίου αποτελεί πραγματικό εμπαιγμό για τις ομάδες ακραίας φτώχειας που ήδη βρίσκονται σε απόγνωση.

Το ΚΚΕ απαιτεί άμεση μείωση 50% του οικιακού τιμολογίου για τους χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους και άνεργους. Καμιά αύξηση τιμών για τη λαϊκή οικογένεια, κατάργηση του πράσινου τέλους ΑΠΕ και αύξηση τιμολογίων στα πλούσια νοικοκυριά με υψηλή τετραμηνιαία κατανάλωση» (η ανακοίνωση του ΚΚΕ στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ