ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Αυγούστου 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόταση συμμαχίας εκφρασμένη στο κοινωνικό επίπεδο

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
-- Κ. Αττίας («ALTER»): Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού υπήρξε φωτιά απολύσεων, έκλεισαν επιχειρήσεις, άλλες μπήκαν σε ειδικά καθεστώτα επιτήρησης και προστασίας από τους πιστωτές τους. Εκτιμάτε ότι το κόμμα σας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού έκανε εκείνη όλη την προεργασία που το έφερε πιο κοντά στο λαό ώστε να «κεφαλαιοποιήσει» τη δουλειά του στις επερχόμενες εκλογές;

-- Το ΚΚΕ δεν περιορίζεται να κάνει μια δουλειά στο «και 5». Παραδείγματος χάρη εδώ και χρόνια, δε λέω τώρα τι λέμε από τα '18, ή το '74 κλπ., αλλά από το 15ο Συνέδριο και μετά, δηλαδή από το 1996 και μετά, μιλάμε για τη σύγχρονη περίοδο, έχουμε επισημάνει τις συνέπειες που θα έχει για ένα μεγάλο μέρος μικρών επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, αυτών που δουλεύουν μόνοι τους ή αυτών που έχουν 2, 3, 4 άτομα προσωπικό, για το ποια θα είναι η πορεία τους σε συνθήκες όπου τα μονοπώλια διεισδύουν παντού και σε τομείς που παλιότερα δεν είχαν μεγάλο μερίδιο στην αγορά.

Κάνουμε μια συστηματική δουλειά από τότε. Δεν περιμέναμε την κρίση. Βεβαίως, στις συνθήκες της κρίσης αντιμετωπίζεις ακόμα πιο οξυμένα προβλήματα. Εχουμε διαμορφώσει συγκεκριμένα πλαίσια πάλης.

Ο,τι κινητοποιήσεις έχουν γίνει στο χώρο των μικρομεσαίων. Με συγχωρείτε πάρα πολύ, ποιος τις έκανε τις κινητοποιήσεις; Η δράση των κομμουνιστών μέσα στους φορείς, βεβαίως και άλλων ανθρώπων που συμπορεύονται με τους κομμουνιστές. Μόνο να σας πω εγώ τα φυλλάδια που έχουμε κυκλοφορήσει.

Εμείς τώρα λέμε το εξής: Πρέπει να κεφαλαιοποιήσει το μικρομάγαζο την πείρα του. Αμα δεν την κεφαλαιοποιήσει την πείρα του, εμείς πώς θα τα λύσουμε τα προβλήματα; Και λένε, κλείσανε μαγαζιά και λένε 1 στα 3 θα κλείσει. Και μιλάνε για τους κεντρικούς δρόμους. Εμάς μας ενδιαφέρει τι γίνεται και πίσω από τους κεντρικούς δρόμους, που είναι τα μικρά - μικρά μαγαζιά.

Να κεφαλαιοποιήσει ο λαός την πείρα του

Είναι φανερό σήμερα ότι τα σούπερ μάρκετ και σε συνθήκες κρίσης θα αυξήσουν τις πωλήσεις τους. Κάποια θα κλείσουν, αλλά θα μεγαλώσουν τα μερίδια των υπολοίπων. Εμείς δεν περιοριστήκαμε να λέμε την πρόταση συμμαχίας του ΚΚΕ, που είναι το μόνο κόμμα που έχει συμμαχία γραμμένη, εκφρασμένη στο κοινωνικό επίπεδο.

Και δε λέμε συμμαχία ανάμεσα στο ανανεωτικό, μη ανανεωτικό, στο αυτοαριστερό ή μη αριστερό, λέμε συμμαχία ανάμεσα στη σύγχρονη εργατική τάξη, τα - ας το πω - μικροαστικά στρώματα της πόλης, τους αυτοαπασχολούμενους και έχουμε προσδιορίσει αυτούς που δεν έχουν μισθωτή εργασία, αλλά και αυτούς που έχουν 2-3 άτομα προσωπικό και ανάλογα και με τον τζίρο βέβαια που έχουν, γιατί μπορεί μια επιχείρηση να έχει 3 άτομα και να έχει μεγαλύτερο τζίρο από μία που έχει 5. Και στους μικρούς παραγωγούς αγρότες.

Αυτή είναι η πολιτική συμμαχιών που έχουμε, από εκεί καθορίζουμε και τη στάση απέναντι στα άλλα κόμματα και όχι ανάποδα. Πρέπει να κεφαλαιοποιηθεί η πείρα των ίδιων.

Εμείς έχουμε πρόταση για το εμπόριο, κοινωνικό εμπόριο, κρατικοποιημένος τομέας, να καταργηθούν οι ενδιάμεσοι. Δε συμφέρει να έχεις 40 ενδιάμεσους και 50. Ο ενδιάμεσος θα βγάλει κι αυτός κέρδος, πώς θα γίνει δηλαδή;

Και τι έχει να χάσει δηλαδή αυτός με το μικρομάγαζο που το έχει ανοιχτό από το πρωί μέχρι το βράδυ. Οι γυναίκες ούτε να γεννήσουν δεν μπορούν, ούτε άδειες μητρότητας δεν έχουν. Γεννάει και έρχεται αμέσως στο μαγαζί να το ανοίξει. Τι την πειράζει να είναι υπάλληλος, πολύ μεγαλύτερο μισθό θα παίρνει και θα έχει και περισσότερες κοινωνικές παροχές.

Πρέπει να ξεμπλέξουν με ορισμένες πλάνες που έχουν, ότι κάποτε το μικρομάγαζο θα γίνει μεγάλο. Αυτά έγιναν στη δεκαετία του '50-'60, τότε που δεν υπήρχαν μεγάλα μονοπώλια, τώρα έχει τελειώσει το βιολί αυτό. Και μην κοιτάμε τώρα τη δεκαετία του '50, όλοι οι μαυραγορίτες γίνανε επιχειρηματίες, δε γίνανε μόνο από την αξιοσύνη τους.

Επικίνδυνη εμπλοκή στις ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις

--Ζ. Νούσιας («902 ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΣΤΑ FM»): Θέλω να σταθώ λιγάκι σε μια αναφορά που γίνεται και στο κάλεσμα. Χαρακτηρίζετε νέο επικίνδυνο κεφάλαιο την ανάπτυξη συνεργασίας με το κράτος του Ισραήλ. Γιατί αυτή η εκτίμηση για μια διακρατική συμφωνία που φαίνεται ότι εξελίσσεται και θα έχει και το επόμενο διάστημα περαιτέρω εξέλιξη;

-- Χτες, σε κάποια από τις εφημερίδες διάβασα ότι τα κοιτάσματα σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο ενδεχομένως είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Σίγουρα υπάρχει. Τώρα αν είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο δεν το ξέρω.

Καταλαβαίνετε, λοιπόν, εφόσον η περιοχή αυτή είναι έτσι και όλα τα πράγματα δείχνουν έτσι, τι έχει να γίνει. Ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, και μεγάλους και μεσαίους και μικρότερους, για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι και ποιος θα πάρει θέση στο τραπέζι δίπλα σ' αυτόν που θα έχει το πάνω χέρι.

Ξέρουμε πάρα πολύ καλά ότι οι ανταγωνισμοί δε γίνονται μόνο με τα ιδεολογικά και τα πολιτικά μέσα, αλλά και με οικονομικά και με στρατιωτικά. Και είναι μια περιοχή που ήδη έχει εστίες πολεμικές ουκ ολίγες. Ιράκ, Λίβανος, Παλαιστίνη, για να μην πάρουμε τώρα ιστορικά πόσους πολέμους έχουμε και επί των ημερών μας.

Η κυβέρνηση και μια σειρά έντυπα και εφημερίδες λένε το εξής: Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ρεαλιστική. Πας και με τον εχθρό σου, πας και με τον αντίπαλο. Εμείς δεν έχουμε αυτήν την άποψη.

Και λέμε το εξής: Η ελληνική κυβέρνηση έκανε συμφωνία με το Ισραήλ, έκανε και συμφωνία και με την Τουρκία, με τη φιλοδοξία να προσφέρει υπηρεσίες στον έναν ή στον άλλον ιμπεριαλιστή, είτε τις Ηνωμένες Πολιτείες, είτε κάποιες δυνάμεις της ΕΕ. Σ' αυτήν τη φάση μάλλον προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Να πει το εξής: «Εγώ μπορώ μέσω της συνεργασίας με αυτές τις χώρες να σας βοηθήσω να αποκτήσετε μια πιο πλεονεκτική θέση». Καθαρά πράγματα.

Δηλαδή, προσέφερε υπηρεσίες με την ελπίδα ότι θα πάρει κάποια ανταλλάγματα. Ανταλλάγματα όχι για το λαό, αλλά για τους επιχειρηματίες. Και μάλιστα έχει και την εντύπωση ότι θα γίνει περιφερειακός ηγέτης. Δευτεροκλασάτος, βοηθητικός. Το θέμα είναι ότι εμπλέκεται μέσα σ' αυτές τις αντιθέσεις και η εμπλοκή σημαίνει ότι αύριο μπορεί να πουν στους λαούς να χύσουμε το αίμα μας για το πώς θα μοιράσουν οι εταιρείες και τα κράτη τα πετρέλαια και το φυσικό αέριο.

Συνέπειες στην άμυνα της χώρας

Εμείς θεωρούμε ότι ήδη έχει γίνει επιλογή εκχώρησης αρμοδιοτήτων. Κατ' αρχήν στο Αιγαίο, αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση έχει δώσει όλες τις αποδείξεις ότι είναι διατεθειμένη να περάσει η άποψη της Τουρκίας για τις γκρίζες ζώνες και τα γκρίζα νησιά. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης λέει ότι δεν υπάρχουν διεκδικήσεις από την πλευρά της Τουρκίας, αυτό είναι λέει εφεύρεση των διπλωματών και των στρατιωτικών. Εσείς όλοι αυτήν την εικόνα έχετε;

Με το Ισραήλ, πρόκειται για στήριξη της στρατιωτικής μηχανής του Ισραήλ. Ενός κράτους που αυτή τη στιγμή ούτε μία ούτε δύο φορές έχει δολοφονήσει ένα μεγάλο μέρος του παλαιστινιακού λαού.

Επομένως, προσφέρει γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές για να εξασφαλίσει τα συμφέροντα ενός τμήματος της αστικής τάξης της Ελλάδας. Και για να έχει ενδεχομένως και τις πλάτες αυτών των κυβερνήσεων στην περίπτωση που το λαϊκό κίνημα δυναμώσει, να έχει και τη συμμαχία τους. Πώς να τα δεχτούμε αυτά;

Ποια είναι η συμφωνία με την Τουρκία; Τα σουβλάκια τα τούρκικα που θα έρθουν στην Ελλάδα; Κυρίως αφορά τους Ελληνες επιχειρηματίες οι οποίοι θα πάρουν τα κεφάλαιά τους και θα πάνε στην Τουρκία. Δηλαδή, βρισκόμαστε σε πορεία παραίτησης από το δικαίωμα της Ελλάδας ως χώρας να έχει την ευθύνη της άμυνας των νησιών της.

Οταν όμως αυτά θα γίνουν φανερά στον ελληνικό λαό θα είναι αργά, πολύ αργά. Το θέμα είναι να προλάβεις. Και γι' αυτό μιλάμε για ρήξη, για ανατροπή. Ο λαός πρέπει να βάλει πλώρη για αλλαγή στο επίπεδο της πολιτικής εξουσίας. Η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της να αναδειχθούν στην εξουσία. Αμα αυτό δεν είναι καθαρό, θα έχεις αγώνες χωρίς ουσιαστικά αποτελέσματα.

Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ