ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Αυγούστου 2010
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«GOLDAIR HANDLING»
Προχωρά σε δεκάδες απολύσεις

Καταγγελία της Γραμματείας Ρόδου του ΠΑΜΕ

Χτες η εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης «Goldair Handling» ανακοίνωσε σε τουλάχιστον 17 εργαζόμενους που απασχολεί στο αεροδρόμιο της Ρόδου και σε έξι στο αεροδρόμιο της Κέρκυρας ότι θα τους απολύσει το επόμενο διάστημα, ενώ αναμένεται οι προειδοποιήσεις απόλυσης να γίνουν πολύ περισσότερες αυτές τις μέρες. Η συγκεκριμένη εταιρεία δραστηριοποιείται συνολικά σε 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα, στην Κύπρο και τη Βουλγαρία.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει η Γραμματεία Ρόδου του ΠΑΜΕ, χτες η εταιρεία καλούσε εργαζόμενους για να τους γνωστοποιήσει ότι θα απολυθούν επειδή - όπως είπε - η συνεργασία της με την «Aegean Airlines» θα σταματήσει άμεσα λόγω της συγχώνευσης «Aegean» και «Olympic Air». Η συγχώνευση, αναφέρει η «Goldair», θα μειώσει το αντικείμενο εργασίας της και άρα και τις θέσεις εργασίας.

Η περίπτωση της «Goldair» είναι ένα ακόμα τρανταχτό παράδειγμα πως οι διαδικασίες συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου μέσα από εξαγορές και συγχωνεύσεις έχουν δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους των εταιρειών που εμπλέκονται άμεσα αλλά και στις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με αυτές. Ακόμα πρέπει να σημειωθεί ότι η εργοδοσία προειδοποιεί και δεν προχωρά άμεσα σε απολύσεις γιατί έτσι θα καταβάλει τη μισή αποζημίωση. Και βέβαια επωφελείται από τις ευνοϊκές για το κεφάλαιο διατάξεις του νόμου 3863 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τον περασμένο Ιούλη. Ο νόμος, χτυπώντας όχι μόνο τα ασφαλιστικά αλλά και τα εργασιακά δικαιώματα, διευκολύνει τη διαδικασία απόλυσης μειώνοντας το χρόνο προειδοποίησης της.

ΑΧΤΙΔΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΟΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Η Ενέργεια είναι κοινωνικό αγαθό»

Μαζική εξόρμηση χτες στις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ στην Ελευσίνα

Χέρι - χέρι μοίραζαν τα μέλη του Κόμματος τις ανακοινώσεις στήνοντας παράλληλα συζητήσεις για τις εξελίξεις στην Ενέργεια
Χέρι - χέρι μοίραζαν τα μέλη του Κόμματος τις ανακοινώσεις στήνοντας παράλληλα συζητήσεις για τις εξελίξεις στην Ενέργεια
Στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στην Ελευσίνα (πρώην ΠΕΤΡΟΛΑ) με νέα μαζική εξόρμηση χτες το πρωί συνεχίστηκε το πλατύ άνοιγμα της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους στον κλάδο της Ενέργειας, απευθύνοντας κάλεσμα ανάπτυξης αγώνων και συστράτευσης με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που θα βάλουν φραγμό στην πολιτική παραχώρησης της Ενέργειας στους μονοπωλιακούς ομίλους.

Οπως και στις εγκαταστάσεις του ομίλου στον Ασπρόπυργο την περασμένη βδομάδα, έτσι και χτες, κομμουνιστές μοιράζοντας ανακοινώσεις και συζητώντας με τους εργαζόμενους τους κάλεσαν σε οργάνωση της πάλης χωρίς καμιά αναμονή. Γιατί οι εξελίξεις, όπως σημείωναν, που δρομολογεί η κυβέρνηση με την παράδοση της ΔΕΗ σε ιδιώτες, τους μονοπωλιακούς ανταγωνισμούς κ.ά. αφορούν όλους τους εργαζόμενους στην ενέργεια καθώς θα οξύνουν τα λαϊκά προβλήματα (αύξηση τιμής ρεύματος κτλ.), θα φέρουν κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, ανατροπή εργασιακών σχέσεων και βάζουν σε κίνδυνο την ενεργειακή αυτάρκεια του λαού. Αλλωστε, στο συγκεκριμένο χώρο, οι εργαζόμενοι γνωρίζουν πολύ καιρό τώρα τι σημαίνει ανατροπή εργασιακών σχέσεων. Εδώ και χρόνια, στον Ομιλο δραστηριοποιούνται δεκάδες εργολάβοι, οι οποίοι αλωνίζουν μέσα στις εγκαταστάσεις σε διάφορους τομείς των διυλιστηρίων, με αποτέλεσμα μέσα στο ίδιο χώρο να απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι με διαφόρων ειδών συμβάσεις, ενώ την ίδια στιγμή η ασυδοσία με απλήρωτους μισθούς, παράνομες απολύσεις, έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας οργιάζει.

Μπροστά σ' αυτές τις εξελίξεις, τα μέλη της Αχτίδας Βιομηχανίας της ΚΟΑ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν στο κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας Αττικής και γενικότερα στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, για να οργανώσουν την αντίστασή τους στην αντεργατική λαίλαπα που έχει εξαπολύσει η κυβέρνηση με την πολιτική της.

Σε δήλωσή του στον «Ρ» μετά το τέλος της εξόρμησης ο Ηλίας Σταμέλος στέλεχος του Κόμματος στον κλάδο τόνισε ότι: «Σήμερα η κυβέρνηση μαζί με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και τα μονοπώλια προχωρά στην παραπέρα ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας. Αυτό σημαίνει όμως ακόμα μεγαλύτερα βάρη για τα λαϊκά στρώματα και μεγαλύτερα κέρδη για τα μονοπώλια του κλάδου. Η Ενέργεια για το ΚΚΕ είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται φτηνά. Γι' αυτό απαιτείται συνολικά ρήξη με την πολιτική που εξυπηρετεί τα μονοπώλια και οι εργαζόμενοι να συσπειρωθούν στο κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας και να παλέψουν για Ενιαίο Φορέα Ενέργειας που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες του λαού. Το ΚΚΕ καλεί το λαό και τους εργαζόμενους να συστρατευτούν μαζί του και να παλέψουν για την πρόταση διεξόδου που έχει καταθέσει. Και πρώτος σταθμός για να εκφραστεί αυτό αποτελούν οι δημοτικές εκλογές στις οποίες πρέπει να σταλεί ηχηρό μήνυμα αντίστασης και αντεπίθεσης, στηρίζοντας τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της "Λαϊκής Συσπείρωσης" που στηρίζει το ΚΚΕ».

Εδιωξαν και τρομοκράτησαν εργάτη που ήταν απλήρωτος

Καταγγελία του Συνδικάτου Οικοδόμων νομού Ρεθύμνου

Σε σωματική επίθεση εις βάρος Σύριου οικοδόμου προέβη εργολάβος οικοδομών στο Ρέθυμνο που του όφειλε δεδουλευμένα μηνών, προκειμένου να τον τρομοκρατήσει, ώστε να σταματήσει να διεκδικεί τα δεδουλευμένα του και να φρενάρει τον έλεγχο μετά από καταγγελία που είχε καταθέσει σε βάρος του ο εργαζόμενος στην Επιθεώρηση Εργασίας.

Ο εργολάβος οικοδομών Γ.Φ., με προκλητικό τρόπο πλησίασε το Σύριο οικοδόμο, Χ. Αλ Σ. στο δρόμο και του επιτέθηκε τραυματίζοντάς τον στο πρόσωπο. Να αναφέρουμε ότι ο συγκεκριμένος εργοδότης είχε απολύσει τον Σύριο οικοδόμο χωρίς να του καταβάλει τα δεδουλευμένα έξι μηνών και ένσημα. Σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων είναι τακτική του συγκεκριμένου εργολάβου να παίρνει στα συνεργεία του οικονομικούς μετανάστες και εν συνεχεία να μην τους πληρώνει εκμεταλλευόμενος την εργασία τους.

Με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Ν. Ρεθύμνου καταγγέλλει και καταδικάζει την προκλητική επίθεση του εργολάβου σε βάρος του οικονομικού μετανάστη, αναφέροντας ότι για το συγκεκριμένο εργολάβο εκκρεμούν και άλλες υποθέσεις καταγγελίας στην Επιθεώρηση Εργασίας, για χρωστούμενα, δεδουλευμένα, ημερομίσθια σε εργατοτεχνίτες, οικοδόμους.

Κλείνοντας την ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Οικοδόμων τονίζει ότι όχι μόνο καταδικάζει αυτές τις συμπεριφορές αλλά προειδοποιεί ότι δε θα μείνει «θεατής» σε τέτοιου τύπου επεισόδια.

ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ
Αμεση αξιοποίηση από την εργοδοσία

Στην άμεση αξιοποίηση των αντεργατικών διατάξεων για τις απολύσεις, του αντιασφαλιστικού νόμου 3863/2010 που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προχωρούν οι εργοδότες μεγαλώνοντας ακόμα περισσότερο τη στρατιά των ανέργων που αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα εκατομμύριο.

Η εργοδοσία σε πολυκατάστημα της Ρόδου κάλεσε εργαζόμενη για να της ανακοινώσει ότι θα απολυθεί σε έξι μήνες. Ο λόγος που η εργοδοσία δεν την απολύει άμεσα και την προειδοποιεί είναι ότι έτσι θα καταβάλει τη μισή και όχι ολόκληρη την αποζημίωση.

Η εργαζόμενη δουλεύει στη συγκεκριμένη επιχείρηση 23 χρόνια. Πριν από το νόμο 3863/2010 ο χρόνος προειδοποίησης για αυτά τα χρόνια υπηρεσίας ανερχόταν στους 19 μήνες. Με το νόμο 3863/2010 ο χρόνος προειδοποίησης μειώθηκε δραματικά, στους έξι μήνες. Ετσι οι εργοδότες μπορούν ευκολότερα να απολύουν εργαζόμενους με πολλά χρόνια εργασίας, καταβάλλοντας λιγότερα χρήματα ως αποζημίωση.

Βλάβη στο «ΑΛΚΥΟΝΗ»

Νέα βλάβη πλοίου σημειώθηκε προχτές τα μεσάνυχτα, προκαλώντας την ταλαιπωρία των επιβατών. Συγκεκριμένα στις 12.10 τη νύχτα το επιβατηγό οχηματαγωγό ταχύπλοο «ΑΛΚΥΟΝΗ» παρουσίασε βλάβη στη δεξιά κύρια μηχανή του, ενώ έπλεε στη θαλάσσια περιοχή βόρεια των Σποράδων, εκτελώντας εγκεκριμένο δρομολόγιο από Σκιάθο προς Βόλο, με 360 επιβάτες.

Το «ΑΛΚΥΟΝΗ» συνέχισε με μειωμένη ταχύτητα και κατέπλευσε αυτοδύναμα στο Βόλο με δύο περίπου ώρες καθυστέρηση, αποβιβάζοντας με ασφάλεια τους επιβάτες του, ενώ από την τοπική Λιμενική Αρχή απαγορεύτηκε ο απόπλους, μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να προσκομιστεί πιστοποιητικό διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί.

Το επόμενο προγραμματισμένο δρομολόγιο από Βόλο προς Σκιάθο και επιστροφή παρέμεινε ανεκτέλεστο, ενώ οι επιβάτες του προωθήθηκαν στον προορισμό τους με άλλα πλοία της γραμμής.

Ελαφρύς τραυματισμός ναυτεργάτη

Αλλος ένας ναυτεργάτης τραυματίστηκε προχτές κατά τη διάρκεια της εργασίας του. Πρόκειται για τον Α' μηχανικό του δεξαμενόπλοιου οχηματαγωγού «ΕΚΟ 2», ο οποίος τραυματίστηκε ευτυχώς ελαφρά στο χέρι και συγκεκριμένα στο άνω τμήμα του αριστερού δείκτη, κατά τη διάρκεια εργασιών. Το περιστατικό συνέβη μετά τον κατάπλου του πλοίου στο λιμάνι του Γαυρίου Ανδρου, προερχόμενου από Τήνο. Ο 51χρονος αποβιβάστηκε και μεταφέρθηκε στο Αγροτικό Ιατρείο της περιοχής, όπου μετά από διάγνωση κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Αθήνας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ