ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Δεν πάει άλλο με τους υπηρέτες των βιομηχάνων!

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας με αφορμή την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ

«Τώρα, χωρίς να χαθεί άλλος χρόνος, αποδυναμώστε τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, γυρίστε την πλάτη στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Αν το συνδικαλιστικό κίνημα δεν απαλλαγεί από το βάρος του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, θα οδηγείται από ήττα σε ήττα.

Κόφτε το "δεξί" χέρι της κυβέρνησης και των εργοδοτών και εμποδίστε τους να κάνουν την επόμενη προδοσία τους σε βάρος των συμφερόντων της εργατικής τάξης της χώρας μας, όπως αυτήν που έκαναν για πολλοστή φορά συμφωνώντας τη μείωση των μισθών και των ημερομισθίων για τα επόμενα 3 χρόνια τουλάχιστον κατά 6% ετησίως, την ίδια ώρα που το εργατικό κίνημα δέχεται αλλεπάλληλα πλήγματα.

Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ) συμφώνησε με τον ΣΕΒ για τα επόμενα 3 χρόνια αυξήσεις όχι με βάση τις ανάγκες μας και τον πλούτο που παράγουμε, ούτε καν στο ύψος του πληθωρισμού στην Ελλάδα που τρέχει τώρα με 6%, αλλά με βάση τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό που είναι 0,6%, με το γελοίο επιχείρημα ότι έτσι πλήττεται το μνημόνιο.

Εχει κάθε λόγο ο ΣΕΒ να τρίβει τα χέρια του από ικανοποίηση.

Το μνημόνιο που συμφώνησε η κυβέρνηση προβλέπει πάγωμα μισθών τουλάχιστον για μια 3ετία. Η κυβέρνηση δήλωσε ότι αν μόνοι τους οι "κοινωνικοί" εταίροι δε συμμορφωθούν με το μνημόνιο, θα το έκανε η ίδια νομοθετώντας.

Η ΓΣΕΕ όχι μόνο συμφώνησε το πάγωμα των μισθών, αλλά στην ουσία παραιτήθηκε από κάθε αγώνα για την προστασία του εισοδήματος των εργαζομένων χάριν της ανταγωνιστικότητας, δηλαδή την αύξηση των κερδών του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Εργαζόμενες - Εργαζόμενοι

Η ηγεσία της ΓΣΕΕ για μια ακόμα φορά με τη στάση της και με τις πράξεις της δείχνει ότι αποτελεί γερό στήριγμα της κυβέρνησης, της εργοδοσίας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Αποδέχεται τη λογική ότι για τη σημερινή κατάσταση ευθύνονται οι μεγάλοι μισθοί και τα δικαιώματα των εργαζομένων, όπως λένε η κυβέρνηση, η τρόικα και ο ΣΕΒ και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών, για αυτό και συμφωνεί μαζί τους στη μείωση των μισθών. Με τη συμφωνία αυτή διευκολύνει την κυβέρνηση και τους εργοδότες να κάνουν όσο γίνεται πιο φτηνή την εργατική δύναμη, φορτώνοντας την κρίση και τις συνέπειές της όχι στους καπιταλιστές που ευθύνονται για αυτή, αλλά στους εργαζόμενους.

Ούτε βήμα πίσω από την απαίτησή μας την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία που τη δημιούργησε. Η εργατική οικογένεια οδηγείται σε μεγάλες στερήσεις και φτώχεια για να βγει η καπιταλιστική εργοδοσία αλώβητη από την κρίση, για να συνεχίσει να συγκεντρώνει όλο και περισσότερα κέρδη.

Ούτε βήμα πίσω από τη δράση για την απόσπαση ουσιαστικών αυξήσεων στους κλάδους παρά την υπονόμευση από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Καλούμε τα συνδικάτα να καταγγείλουν αυτή την αισχρή συμφωνία και να παλέψουν για ουσιαστικές αυξήσεις.

Ούτε βήμα πίσω από την πάλη για την ικανοποίηση των σημερινών σύγχρονων αναγκών μας, για σταθερή και μόνιμη δουλειά, για δημόσια αποκλειστικά Παιδεία και Υγεία, για ελεύθερο χρόνο και ξεκούραση, αξιοποιώντας για αυτό τον αμύθητο πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι της χώρας μας και τον καρπώνονται τα παράσιτα οι καπιταλιστές.

Καλούμε κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε συνδικαλιστική οργάνωση να διαχωρίσει τη θέση της από την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Να παλέψει για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος.

Εργαζόμενες - Εργαζόμενοι

Ο πόλεμος των εργοδοτών, της κυβέρνησης και των διεθνών ιμπεριαλιστικών οργανισμών (ΕΕ - ΔΝΤ κλπ.), με τη στήριξη των φιλοκαπιταλιστικών ηγεσιών στη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ σε βάρος των δικαιωμάτων μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί ακόμα πιο αιματηρός και αδυσώπητος. Ετοιμάζουν και άλλα μέτρα πιο σκληρά σε βάρος των εργαζομένων.

Για αυτό οργανωθείτε σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γιαπί και υπηρεσία με επιτροπές αγώνα, με σωματειακές επιτροπές, στα ταξικά συνδικάτα. Αναδείξτε τους δικούς σας εκπροσώπους.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΘΕΙΤΕ, ΔΥΝΑΜΩΣΤΕ ΤΟ ΠΑΜΕ - ΔΩΣΤΕ ΔΥΝΑΜΗ ΣΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΣΑΣ».

Τη νέα κατάπτυστη συμφωνία καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΓΣΕΕ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Συνυπέγραψαν μείωση μισθών για τρία χρόνια

Μετά την καρατόμηση των συντάξεων από την κυβέρνηση, βιομήχανοι, μεγαλοεργοδότες και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σε απόλυτη συμφωνία, κατακρεουργούν και τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, επιβάλλοντας πάγωμα των μισθών και επί της ουσίας μείωση του εργατικού εισοδήματος για την τριετία 2010 - 2012.

Με την υπογραφή χτες μιας νέας κατάπτυστης Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ΣΕΒ και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ καταγράφονται στην Ιστορία ως «οι εκτελεστές του συμβολαίου» που τους είχε ανατεθεί από το μνημόνιο, την κυβέρνηση, το ΔΝΤ, την ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ειδικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ εμφανίστηκε όχι ως εκπρόσωπος των εργατών, αλλά ως ο εντολοδόχος του μεγάλου κεφαλαίου.

Μείωση μισθών για τρία χρόνια

Με την υπογραφή της πλειοψηφίας οι βιομήχανοι και οι μεγαλοεργοδότες εξασφάλισαν:

  • Το 2010, πάγωμα των μεροκάματων και των μισθών για ολόκληρο το έτος. Αύξηση δηλαδή 0% στα μεροκάματα και στους μισθούς του 2009!
  • Το 2011, πάγωμα για το πρώτο εξάμηνο του έτους και «αύξηση» στο ύψος του ευρωπαϊκού πληθωρισμού μόνο για το δεύτερο εξάμηνο.
  • Το 2012, πάγωμα των μισθών το πρώτο εξάμηνο στο ύψος που έχουν διαμορφωθεί στο τέλος του 2011 και «αύξηση» σύμφωνα με τον ευρωπαϊκό πληθωρισμό για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Τα παραπάνω, με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης το 2010 θα ανέλθει στο 1,5% και το 2011 στο 1,7% (Εκτιμήσεις Γιούροστατ), υπολογιζόμενα στον κατώτερο μισθό και στο κατώτερο μεροκάματο που ισχύουν σήμερα, θα οδηγήσουν σε αύξηση 18 λεπτών τη μέρα το 2011 και σε 21 λεπτά το 2012! Ενώ για φέτος στην τσέπη των εργαζομένων δε θα μπει ούτε ένα λεπτό αύξηση. Ετσι ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει παγωμένος στα 740 ευρώ μεικτά μέχρι το τέλος του Ιούνη του 2011, τον Ιούλη θα διαμορφωθεί στα 751 ευρώ μεικτά και τον Ιούλη του 2012 στα 764 ευρώ μεικτά! Αντίστοιχα το κατώτερο μεροκάματο θα παραμείνει παγωμένο μέχρι τον Ιούνη του 2011, τον Ιούλη θα διαμορφωθεί στα 33,5 ευρώ μεικτά από 33,04 ευρώ σήμερα και τον Ιούλη του 2012 στα 34,1 ευρώ και αυτά μεικτά. Και βέβαια μιλάμε πάντα για ονομαστικές αυξήσεις γιατί με την αμείωτη αύξηση της ακρίβειας στην πραγματικότητα έχουμε μείωση του εργατικού εισοδήματος και μάλιστα απρόβλεπτη.

Η απάτη με τον ευρωπληθωρισμό

Το «εύρημα» του μέσου πληθωρισμού της Ευρωζώνης, με τον οποίο συσχετίζονται οι αυξήσεις στα μεροκάματα στη χώρα μας, μετατρέπεται σε εργαλείο μείωσης και δραστικής συρρίκνωσης των μισθών. Πρόκειται για καραμπινάτη απάτη, να μιλάμε για ευρωπαϊκό πληθωρισμό 1,5% το 2010, όταν στη χώρα μας ο επίσημος πληθωρισμός ξεπερνά το 5,5% και στην πραγματικότητα ο πληθωρισμός (αυξήσεις) στα βασικά είδη λαϊκής κατανάλωσης είναι πολλαπλάσιος. Στην πραγματικότητα η κατάπτυστη αυτή σύμβαση οδηγεί όχι απλά σε τριετές «πάγωμα» των μισθών, αλλά σε μείωση του διαθέσιμου πραγματικού εργατικού εισοδήματος, που στην τριετία 2010 - 2012 θα ξεπεράσει το 15%. Και εννοείται ότι ανάλογη μείωση επιβάλλεται σε όλη την κλίμακα των μισθών που καλύπτονται από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Το ίδιο μάλιστα το γεγονός ότι η πλειοψηφία συνήργησε στην υπογραφή σύμβασης για τρία ολόκληρα χρόνια, είναι άλλη μια απόδειξη του φιλοεργοδοτικού της ρόλου. Είναι μήνυμα υποταγής στις αξιώσεις του κεφαλαίου και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων.

Τα στελέχη του ΠΑΜΕ δε συμμετείχαν στη χτεσινή διαπραγμάτευση που έκανε η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ και λίγο πριν «πέσουν» οι υπογραφές από τους εκπροσώπους της. Με δήλωσή του ο Γιώργος Πέρρος σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «η ΓΣΕΕ δεν έχει καμία σχέση με τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και αποτελεί στήριγμα της κυβέρνησης και της εργοδοσίας». Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΜΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να παλέψουν για κλαδικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με μπροστάρη το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

Επινίκια για το κατόρθωμά τους

Το έγκλημα της υπογραφής αυτής της αντεργατικής σύμβασης, που συρρικνώνει τους μισθούς, ακολούθησε η προκλητικότητα όλων αυτών που μεθοδικά, ψυχρά και με αποφασιστικότητα το ετοίμασαν. Από κοινού εργοδότες και ΓΣΕΕ έκαναν το μαύρο άσπρο ανακαλύπτοντας ...προστασία στο εισόδημα των εργαζομένων!

  • Πρώτος και καλύτερος ο ΣΕΒ, ο πρόεδρος του οποίου, Δ. Δασκαλόπουλος, δήλωσε: «Οι κοινωνικοί εταίροι τίμησαν την παράδοση συνευθύνης και ωριμότητας που υπηρετούν εδώ και χρόνια...». Πράγματι, όλοι τίμησαν την κοινή γραμμή τους που θυσιάζει τα εργατικά συμφέροντα στην κερδοφορία των επιχειρήσεων.
  • «Τη σημαντικότερη με ισχυρή σημειολογία Σύμβαση Εργασίας των τελευταίων χρόνων» χαρακτήρισε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Δ. Ασημακόπουλος. Πράγματι, η σημειολογία της είναι ισχυρή, εκφράζει την απαίτηση της εργοδοσίας για μείωση των εργατικών μισθών.
  • «Τολμηρή και δίκαιη που περνάει ένα ισχυρό μήνυμα αισιοδοξίας στην ελληνική κοινωνία», την αποτίμησε ο Β. Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Πράγματι, για τη μεγαλοεργοδοσία δίκαιο είναι η μείωση των μισθών και η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Η αισιοδοξία της ηγεσίας της ΕΣΕΕ γίνεται κατανοητή, μόνο που δεν αφορά τους εργάτες.
Ισχυρίζονται πως ...ακύρωσαν το μνημόνιο

Ακόμα όμως πιο προκλητικοί από την εργοδοσία εμφανίστηκαν οι εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας, οι οποίοι με απύθμενο θράσος ισχυρίστηκαν ότι με αυτή τη σύμβαση «πήγαν κόντρα στη λογική του μνημονίου που ήθελε το πάγωμα»! Και ότι κατοχύρωσαν το 13ο και 14ο μισθό. Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, δε δίστασε να ισχυριστεί ότι έτσι «διατηρήσαμε και περισώσαμε το θεσμό των συλλογικών διαπραγματεύσεων». Οσο για τα ποσοστά των «αυξήσεων» υποστήριξε πως αυτά «αμφισβητούν το πνεύμα και το γράμμα του μνημονίου... Είναι ένα φως σε αυτό το τούνελ...». Στο ίδιο πνεύμα και ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Ε. Μπουζούλας, ισχυρίστηκε ότι ακυρώνεται το «πάγωμα» που έχει επιβάλει το μνημόνιο και μάλιστα προκαλεί «πολιτικό πλήγμα στην τρόικα».

Καταρχήν, για τη «σωτηρία» του 13ου και 14ου μισθού επιχαίρουν και οι εργοδότες. Αλλά αν έτσι έχουν τα πράγματα και όλοι θέλουν να αποδίδονται, τότε από ποιον κινδυνεύουν ο 13ος και ο 14ος μισθός; Και αν τελικά η κυβέρνηση είναι αυτή που τους επιβουλεύεται, τι εγγύηση υπάρχει ότι αυτό δε θα γίνει; Μήπως μπροστά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προτάξει τα στήθη του ο ΣΕΒ; Εδώ η κοροϊδία είναι απροκάλυπτη. Η υπόθεση με το 13ο και 14ο μισθό είναι άλλο ένα επικοινωνιακό παιχνίδι για να εκβιαστούν οι εργαζόμενοι για τα χειρότερα που δήθεν απέφυγαν, για να περάσει η απροκάλυπτη μείωση των μισθών για τρία χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ όχι μόνο δεν «έσωσε» τις συμβάσεις αλλά τις καταβαράθρωσε. Εβαλε την υπογραφή της σε σύμβαση που μειώνει τους μισθούς, πρωτοστάτησε ουσιαστικά στην κατάργησή της.

Πού πάει ο πλούτος που παράγεται

Το 2009 πάνω από το 77% του ΑΕΠ κατέληξε κατευθείαν στις τσέπες των μεγαλοεργοδοτών

Πού πήγαν τα λεφτά; Εξανεμίζονται σε συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης ή η τελευταία αξιοποιείται για να «λουφάξουν» οι εργαζόμενοι και να μη διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, σύμφωνα με τις ανάγκες τους και ανάλογα με τον παραγόμενο πλούτο; Ας μιλήσουμε με αριθμούς:

Μόλις πριν λίγες μέρες η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έδωσε 10 δισ. ευρώ στις τράπεζες και ίδρυσε ταμείο «για τη στήριξη του τραπεζικού συστήματος». Αυτά που δίνονται τώρα προστίθενται στα 28 δισ. που είχε δώσει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Το 2009 το ΑΕΠ της χώρας διαμορφώθηκε στα 237 δισ. ευρώ. Από αυτά - με πρόχειρους υπολογισμούς - αυτά που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έδωσαν χέρι με χέρι στο μεγάλο κεφάλαιο έφτασαν τα 184,1 δισ. Μέσα στο 2009 πλήρωσαν οι εργαζόμενοι:

  • 29,1 δισ. ευρώ, σε τράπεζες για την εξόφληση χρεών του Δημοσίου.
  • 28 δισ. ευρώ, για το πρόγραμμα στήριξης των τραπεζών.
  • 44 δισ. ευρώ, προς ξένους επιχειρηματικούς ομίλους για την κάλυψη του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου (στοιχεία 2008).
  • 18,3 δισ. ευρώ, για το δηλωθέν προσωπικό εισόδημα των εμποροβιομηχάνων - εισοδηματιών, πέρα από τα κέρδη των επιχειρήσεών τους.
  • 12,3 δισ. ευρώ, σε τράπεζες για την πληρωμή τόκων εξυπηρέτησης του χρέους.
  • 14,3 δισ. ευρώ, που ήταν τα επίσημα καθαρά κέρδη 160 επιχειρηματικών ομίλων.
  • 7,7 δισ. ευρώ, για επιδοτήσεις επιχειρήσεων μέσω των προγραμμάτων του ΤΕΜΠΜΕ, του «Σχεδίου Στήριξης της Απασχόλησης» και του προγράμματος «Επιχειρηματικότητα και ανταγωνιστικότητα».
  • 7,2 δισ. ευρώ, για άλλα οικονομικά κίνητρα προς επιχειρηματίες.
  • 6,7 δισ. ευρώ, για στρατιωτικές δαπάνες και δαπάνες συντήρησης του κατασταλτικού μηχανισμού.
  • 6 δισ. ευρώ, για τις περιβόητες «Συμπράξεις» του Δημοσίου με το ιδιωτικό κεφάλαιο.
  • 3 δισ. ευρώ, που ήταν οι βεβαιωμένοι, αλλά απλήρωτοι φόροι (στοιχεία 2008).
  • 2,8 δισ. ευρώ, στο όνομα της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ποσά που κατά κύριο λόγο ξεκοκαλίστηκαν από μεγάλες επιχειρήσεις.
  • 2,5 δισ. ευρώ, για συνδρομές στην ΕΕ.
  • 2,2 δισ. ευρώ, για την πληρωμή των φανερών εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Δηλαδή τουλάχιστον το 77% του ΑΕΠ, ο ιδρώτας του εργάτη, ο κόπος του αγρότη, τα δωδεκάωρα που «χτυπάει» ο αυτοαπασχολούμενος, ο μόχθος ενός ολόκληρου λαού δαπανήθηκε για να μεγαλώσουν τα καπιταλιστικά κέρδη. Μετά από μια τέτοια αφαίμαξη, λένε πως δεν υπάρχουν λεφτά για τους εργαζόμενους. Και μάλιστα τα κόμματα και οι συνδικαλιστικές ηγεσίες, που είναι «δεμένες» με τα συμφέροντα των μεγαλοεπιχειρηματιών, προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους ότι μελλοντικά πρέπει να στερούνται ακόμα περισσότερα.

Χαράς ευαγγέλια για κυβέρνηση - ΝΔ

«Εργαλείο» για την επίτευξη μιας μακροχρόνιας «κοινωνικής ειρήνης» θεωρεί η κυβέρνηση την Εθνική Συλλογική Σύμβαση που υπογράφηκε χτες από τους «κοινωνικούς εταίρους». Την επαίσχυντη σύμβαση, την παραπέρα απόλυτη μείωση δηλαδή της τιμής της εργατικής δύναμης, η κυβέρνηση πρόκειται να τη χρησιμοποιήσει ως δέλεαρ προκειμένου να προσελκύσει «επενδύσεις».

Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στην κυβέρνηση για την υπογραφή της σύμβασης εξέφρασε με δήλωσή του ο Γ. Παπανδρέου. «Κάθε πρωτοβουλία που συμβάλει στην αυτήν την κατεύθυνση (σ.σ. "στη δημιουργία όρων και προϋποθέσεων για να οδηγηθούμε στη βιώσιμη ανάπτυξη") και διαμορφώνει συνθήκες κοινωνικής συνεννόησης, δεν μπορεί παρά να μας δίνει ικανοποίηση», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

«Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να υπάρχει κοινωνική ειρήνη, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει ανάπτυξη στον τόπο μας», ήταν το σχόλιο που είχε κάνει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης της ντροπής έσπευσε να χαιρετίσει η ΝΔ. «Θεωρούμε το γεγονός αυτό, ως ένα πάρα πολύ σημαντικό δείγμα της ωριμότητας και της σοβαρότητας των κοινωνικών εταίρων», επισήμανε ο Π. Παναγιωτόπουλος.

Τα αδικαιολόγητα δε δικαιολογούνται

Το 2008 η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έλεγε ότι «η διάρκεια (σ.σ. της ΕΓΣΣΕ) καθορίζεται από το περιεχόμενό της» για να δικαιολογήσει το διετές αλυσόδεμα των εργαζομένων και να συμφωνήσει σε ...αυξήσεις 1 ευρώ τη μέρα. Φέτος, έλεγε ότι «το ερώτημα δεν είναι τι σύμβαση θα υπογράψουμε, αλλά αν θα υπογράψουμε σύμβαση» για να δικαιολογήσει τη μείωση των μισθών στην οποία έβαλε χτες την υπογραφή της. Δηλαδή, ουσιαστικά, την κατάργηση της ΕΓΣΣΕ. Δεν μπορούν οι εργατοπατέρες να κρύψουν το βρώμικο ρόλο τους. Οποιος σκύβει το κεφάλι, όπως αυτοί καλούν τους εργαζόμενους, μετρά μόνο νέα, οδυνηρά χτυπήματα. Σε λίγο θα λένε στους εργάτες να είναι ευχαριστημένοι επειδή δουλεύουν και πληρώνονται!

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Προκαλούν και εμπαίζουν τους εργαζόμενους

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Σχετικά με την κατάπτυστη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ για τη σύμβαση, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με ανακοίνωσή του επισημαίνει:

«Καταγγέλλουμε την εργοδοτική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που αποδείχτηκε για μία ακόμα φορά η πέμπτη φάλαγγα των κεφαλαιοκρατών στο εργατικό κίνημα. Η σύμβαση που υπέγραψε, αποτελεί πρόκληση πρώτου μεγέθους, είναι σύμφωνη με την αξίωση των βιομηχάνων για μείωση των μισθών. Τα περί εξασφάλισης του 13ου και 14ου μισθού αποτελούν εμπαιγμό, αφού έχουν ήδη εξανεμιστεί από την ακρίβεια, τη φοροεπιδρομή και τη δραστική περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Οι εργαζόμενοι έχουν άμεση ανάγκη και όφελος να απορρίψουν εξολοκλήρου την κατάπτυστη συμφωνία ΣΕΒ - ΓΣΕΕ και να συστρατευθούν με τις ταξικές εργατικές δυνάμεις στην πάλη για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, για μέτρα που θα προστατεύσουν τη ζωή των οικογενειών τους από τις συνέπειες του μνημονίου. Την κρίση πρέπει να πληρώσουν τα μονοπώλια και όχι οι εργαζόμενοι. Καμία εργασιακή ειρήνη. Πόλεμος εργατικός - λαϊκός στον πόλεμο που έχουν κηρύξει η πλουτοκρατία μαζί με την κυβέρνηση, τα άλλα αστικά κόμματα, την ΕΕ και το ΔΝΤ. Πάλη σε κάθε χώρο δουλειάς και κλάδο για την ανατροπή του μνημονίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ