Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα όρια της εξαπάτησης

«Να μην πάμε σε πώληση (σ.σ. του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού), αλλά σε ενοικίαση 90 ετών». Αυτή είναι, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της ΝΔ Π. Παναγιωτόπουλο, η διαφορά ανάμεσα στο ξεπούλημα και στην «αξιοποίηση» της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και κατ' επέκταση η διαφορά ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη ΝΔ. Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά, λοιπόν, πως όταν ο πρόεδρος της ΝΔ μιλάει για αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα σε όλους τους τόνους ότι αξιοποίηση δε σημαίνει ξεπούλημα, εννοεί ακριβώς ξεπούλημα. Και μάλιστα πιο «φτηνό» ξεπούλημα, αφού με τέτοιες μεθόδους το κράτος δεν εισπράττει ούτε καν ψίχουλα. Επιβεβαιώνεται όμως και κάτι ακόμα. Οσο η ΝΔ θα «ξετυλίγει» το νέο μείγμα της οικονομικής πρότασής της, που παρουσίασε πρόσφατα ο Α. Σαμαράς με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «στρατηγική ελπίδας για την έξοδο από την κρίση», τόσο περισσότερο θα αποκαλύπτεται ότι ταυτίζεται μέχρι κεραίας με τη στρατηγική που εφαρμόζει το ΠΑΣΟΚ. Η αντιλαϊκή σύμπλευση κυβέρνησης - ΝΔ δεν μπορεί να κρυφτεί ούτε βέβαια θα σώσει τη ΝΔ το δημαγωγικό «όχι» στο μνημόνιο, όπως προσδοκά η ηγεσία της. Η «στρατηγική» της παραπλάνησης και εξαπάτησης έχει τα όριά της.

Εγκώμιο «μισθοφόρων»

Τιμές «ηρώων» αποδίδει περίπου στους μισθοφόρους πεζοναύτες του κατοχικού αμερικανικού στρατού στο Ιράκ η «Καθημερινή» του Αλαφούζου. Επέλεξε λοιπόν να προβάλει στην πρώτη σελίδα της πελώρια φωτογραφία με Αμερικανούς στρατιώτες μέσα στο αεροπλάνο που τους μεταφέρει από τη Βαγδάτη στις ΗΠΑ, κάτω από τον εύληπτο τίτλο «Επιστροφή από τα πεδία των μαχών». Λες και τα πεδία των μαχών των Αμερικανών μισθοφόρων δεν ήταν οι πόλεις και τα χωριά του Ιράκ, λες και ο «εχθρός» δεν ήταν ο λαός της πολύπαθης χώρας, λες και έκαναν κάτι ηρωικό οι Αμερικανοί στρατιώτες όταν σκότωναν αδιακρίτως ό,τι κινούνταν και όποιον θεωρούσαν ύποπτο... Οσο όμως και αν το θέλουν, η φρίκη του πολέμου δεν εξωραΐζεται ούτε καθαγιάζεται η κατοχή μιας χώρας και το μακέλεμα ενός λαού για χάρη της κυριαρχίας των ΗΠΑ και του ελέγχου των πετρελαίων. Ποτέ, όση πλύση εγκεφάλου και αν κάνουν, οι λαοί δεν πρόκειται να δεχθούν τους ιμπεριαλιστές ως «απελευθερωτές»... Παραμένουν πάντα οι φονιάδες των λαών.

Μιλούν για «σύμβαση λιτότητας» αλλά τη διαφημίζουν!

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Χτύπημα στο έρεβος (μαύρο σκότος) του μνημονίου, χτύπημα στην κυβέρνηση και τα φερέφωνά τους», είναι ο τίτλος της ανακοίνωσης που έβγαλε χτες η ΔΑΚΕ για την υπογραφή της νέας ΕΓΣΣΕ. Οι μάσκες πέφτουν ακόμα μια φορά και επιβεβαιώνεται με τον πιο περίτρανο τρόπο ότι ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός στηρίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Η ΔΑΚΕ όχι απλά επιχειρεί να δικαιολογήσει την υπογραφή της στην κατάπτυστη σύμβαση, αλλά, ουσιαστικά, ...πανηγυρίζει.

Αφού, λοιπόν, χαρακτηρίζει τη νέα ΕΓΣΣΕ «σύμβαση λιτότητας», παρακάτω απαριθμεί μια σειρά από «θετικές» πλευρές της «σύμβασης λιτότητας», για να καταλήξει ότι «ο αγώνας συνεχίζεται» για την «ακύρωση της σύμβασης λιτότητας», την οποία, όμως, χτες υπέγραψε! Η τακτική αυτή, βεβαίως, είναι γνωστή και έχει σαφή στόχο να μπερδέψει τους εργαζόμενους, να πουν δηλαδή, ούτε λίγο - ούτε πολύ, και «ευχαριστώ» που η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έκλεισε έστω και αυτήν την κατάπτυστη κατά τ' άλλα σύμβαση. Πού να τολμήσει, βεβαίως, η ΔΑΚΕ να «ψελλίσει» έστω και στο επίπεδο της ανακοίνωσης ότι από το σύνολο των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση και όσων υπαγορεύει το μνημόνιο και η Ευρωπαϊκή Ενωση οι επιχειρηματίες ωφελούνται, καθώς όχι μόνο θα θωρακίσουν, αλλά και θα αυξήσουν τα κέρδη τους. Οτι ο πλούτος που παράγουν οι εργαζόμενοι οδηγείται ατόφιος στα θησαυροφυλάκια του μεγάλου κεφαλαίου.

Συνεχίζουν τη βρωμιά

Ηταν εξαρχής κοντά τα ποδάρια της προβοκάτσιας περί δήθεν σχέσεων του ΚΚΕ με την εταιρεία «Γερμανός», που είχαν στήσει και συντηρούσαν σε βάρος του ΚΚΕ, εκπρόσωποι των κομμάτων της πλουτοκρατίας με πρωτεργάτες την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και αιχμή του δόρατος τον Θόδωρο Πάγκαλο, αλλά και την ηγεσία του ΛΑ.Ο.Σ. Γι' αυτό και δε στοιχειοθετήθηκε ποτέ, αλλά έπλεε στο βόθρο της συκοφάντησης με τις θερμές υπηρεσίες στελεχών των δυο αυτών κομμάτων, και σιγοντάρισμα της «Αυγής» και του ΣΥΝ, και βέβαια με την αγαστή βοήθεια των επιχειρηματικών ομίλων των ΜΜΕ που αποσιωπούσαν ή διαστρέβλωναν τις κρυστάλλινες θέσεις του ΚΚΕ. Απλά, τώρα η συμπαιγνία αποκαλύφθηκε και από τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Βερελή, ο οποίος παραδέχτηκε ότι δεν υπάρχει καμία σχέση του ΚΚΕ με την εταιρεία «Γερμανός».

Φυσικά, η νέα αυτή διάψευση δεν εμποδίζει την κυβέρνηση να συνεχίζει να ρίχνει νερό στο μύλο της συκοφάντησης, επιμένοντας ότι «δεν υπήρχε άθλια συκοφαντική εκστρατεία» σε βάρος του ΚΚΕ. Ούτε, βέβαια, εμποδίζει τον πρόεδρο του ΛΑ.Ο.Σ. να επιμένει ότι υπάρχει σχέση του ΚΚΕ με την εταιρεία «Γερμανός». Το γεγονός και μόνο ότι η σπέκουλα σε βάρος του ΚΚΕ συνεχίζεται παρόλο που οι εμπνευστές και εκτελεστές της έχουν πλέον απογυμνωθεί, αποδεικνύει ότι βρίσκονται σε πολιτική ανυποληψία (ηθική υπόληψη ποτέ δεν είχαν γι' αυτό και προσφεύγουν στην άτιμη προπαγάνδα), αφετέρου κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια σχετικά με το ΚΚΕ συνεχίζοντας την προβοκάτσια με βαθύτερες στοχεύσεις: Την ίδια την υπόσταση του ΚΚΕ. Τόσο την ηθική, με την έννοια ότι θέλουν να σπείρουν το ζιζάνιο της αμφιβολίας στα λαϊκά στρώματα, ότι δηλαδή μπορεί το ΚΚΕ να είναι «σαν τα μούτρα τους» και να εμπλέκεται σε σκάνδαλα. Οσο και την πολιτική του υπόσταση, καθώς στο στόχαστρο βρίσκεται η σχέση του ΚΚΕ με τα μέλη, τους οπαδούς, τους ψηφοφόρους, γενικότερα με το λαό, όπως και η στρατηγική του ΚΚΕ που ξεκάθαρα αντιπαλεύει το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα. Θέλουν να επιβάλλουν ελέγχους στη δράση και την πολιτική του ΚΚΕ. Αλλά τους το 'χουμε ξαναπεί. Σε τούτα δω τα μάρμαρα κακιά σκουριά δεν πιάνει. Και λογαριασμό δε θα τους δώσουμε. Μόνο στο λαό.

Η διαφάνεια είναι μόνο ένα πρόσχημα. Γιατί, με αιχμή τα οικονομικά του Κόμματος, η πλουτοκρατία και τα κόμματά της εκβιάζουν το ΚΚΕ να δώσει στη δημοσιότητα καταλόγους με μέλη και οπαδούς του. Εκβιάζουν το ΚΚΕ να υποταχθεί στο στραγγαλισμό που του ετοιμάζουν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η ρύθμιση της κυβέρνησης για κατάργηση της οικονομικής ενίσχυσης μέσω κουπονιών των συνδυασμών στις επερχόμενες τοπικές εκλογές. Και οι απειλές στο ΚΚΕ που δήλωσε ξεκάθαρα πως θα συνεχίσει να απευθύνεται στους ανθρώπους του μόχθου με το κουπόνι για οικονομική ενίσχυση από το υστέρημά τους, όπως και οι συνδυασμοί που στηρίζει στις τοπικές εκλογές.

Η ένταση της βρώμικης αντιΚΚΕ επίθεσης από τους συνεταίρους ΠΑΣΟΚ-ΛΑ.Ο.Σ. να τους γίνει μπούμερανγκ. Οσο γιγαντώνεται η λαϊκή αγανάκτηση απέναντι στη σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, τόσο η πλουτοκρατία θα επιδιώκει να κονταίνει το ΚΚΕ. Αλλά τόσο και οι εργαζόμενοι θα το ενισχύουν πολιτικά και οικονομικά, ως τη μοναδική τους ελπίδα για το δίκιο τους, στον αγώνα κόντρα στην εξουσία των μονοπωλίων.


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

«Είδη πολυτελείας» οι λεμονοπορτοκαλάδες!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Μαζικούς φόρους σε ολόκληρη την γκάμα των εμπορευμάτων πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης επιστρατεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε εφαρμογή του μνημονίου που συνυπέγραψαν με την ΕΕ και το ΔΝΤ. Μετά και τις δυο τρανταχτές ανατιμήσεις στους συντελεστές ΦΠΑ, μετά και την αύξηση άλλων ειδικών φόρων, σειρά παίρνει η μετάταξη πληθώρας εμπορευμάτων και υπηρεσιών από το λεγόμενο χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ (για την ώρα 11%) στον υψηλό, δηλαδή στο 23% με νέα αύξηση κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες!

Στο υπουργείο Οικονομικών επεξεργάζονται το σχέδιο, προκειμένου η σούμα - δηλαδή η αφαίμαξη λαϊκών εισοδημάτων - να φτάσει σε 1 δισ. ευρώ για κάθε χρόνο, αρχής γενομένης από την 1η Γενάρη του 2011. Απόλυτα δεδομένη είναι η «μετάταξη» ακόμη και των τροφίμων που καταναλώνονται εκτός σπιτιού ακόμη και στο ταβερνάκι της γειτονιάς. Είδος πολυτελείας χαρακτηρίζονται πλέον ακόμη και οι λεμονοπορτοκαλάδες, που επίσης θα επιβαρύνονται με τα πρόσθετα χαράτσια από το ΦΠΑ. Αλλά δεν πρόκειται να σταματήσουν σε αυτά, αφού για τη συνέχεια - με βάση την υπογραφή που έβαλαν στο μνημόνιο - προβλέπουν για όλα τα αναψυκτικά και ακόμη ένα χαράτσι, αυτή τη φορά με τη μορφή ειδικού φόρου κατανάλωσης, προκειμένου να μαζεύουν στα ταμεία τους πρόσθετους φόρους ύψους 300 εκατ. ευρώ για κάθε χρόνο!

Τα παραπάνω είναι στα μέτρα που ήδη έχουν αποφασιστεί και οριστικοποιηθεί. Αλλά δε σκοπεύουν να σταματήσουν ούτε και σε αυτά. «Ψάχνονται» για το πώς θα βρουν ακόμη 10,85 δισ. ευρώ δηλαδή για τα νέα πακέτα. Για την ώρα, και για απόλυτα ευνόητους λόγους, τα χαρακτηρίζουν «μη καθοριζόμενα μέτρα», που όμως το ποσοτικό τους μέγεθος είναι απόλυτα προσδιορισμένο μέχρι και το τελευταίο σεντ. Τα «μη καθορισμένα μέτρα» ξεπερνούν το ένα τρίτο ολόκληρου του μνημονίου. Είναι, δηλαδή, απόλυτα βέβαιο ότι η επίθεση απέναντι στο λαό έχει μπροστά της πολύ δρόμο. Τα ακόμη χειρότερα τα έχουν για μπροστά.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Κοντά τα ποδάρια του προβοκάτορα

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Μάστορας» στη σπέκουλα και την προβοκάτσια είναι ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος και χτες στη Βουλή ανέλαβε εργολαβικά το βρώμικο χτύπημα σε βάρος του ΚΚΕ. Μόνο που επαναλαμβάνει την ίδια χιλιοπαιγμένη συκοφαντία, παρόλο που κατ' επανάληψη έχει απαντηθεί και διαψευσθεί...

Αναρωτιέται, δήθεν, ο Γ. Καρατζαφέρης, απευθυνόμενος στον βουλευτή του ΚΚΕ: «Εσείς δεν είστε το κόμμα που αρνείται τον έλεγχο της πολιτείας; Το έχει πει κατ' επανάληψη η Γενική Γραμματέας σας».

Τι έχει πει κατ' επανάληψη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ; Διαψεύδοντας τον Γ. Καρατζαφέρη, η Αλέκα Παπαρήγα σε συνέντευξη Τύπου στις 15/7/2009 για το σχεδιασμό της κυβέρνησης να επιβάλει αποκλειστική επιχορήγηση των κομμάτων από το κράτος, είχε επαναλάβει για πολλοστή φορά τα παρακάτω:

«Πραγματοποιείται ετήσιος έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Πραγματοποιείται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές στις εκλογικές δαπάνες που επίσης χρηματοδοτούνται από το κράτος.

Γίνεται έλεγχος από το ΙΚΑ για τις καταβαλλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Γίνεται έλεγχος απόδοσης από την αρμόδια Εφορία του Φόρου Μισθωτών Υπηρεσιών, του ΕΤΑΚ κ.ά.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα του Κόμματος για την ημερήσια έκδοση του "Ριζοσπάστη", την έκδοση μαρξιστικού βιβλίου, την έκδοση πολιτικού, λογοτεχνικού βιβλίου, τη ραδιοτηλεοπτική προβολή των θέσεών μας και της πολιτικής μας μέσω του "902", έχουμε αποδεχθεί το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο και αυτές τις λειτουργίες μας τις εκτελούμε μέσω επιχειρήσεων που έχουν τη μορφή ανώνυμης εταιρείας. Αυτές οι επιχειρήσεις υπόκεινται τακτικά σε πλήρη λογιστικό, νομικό, ασφαλιστικό και φορολογικό έλεγχο».

Επίσης, η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος είχε υπογραμμίσει: «Η αποκαλούμενη ιδιωτική χρηματοδότηση του ΚΚΕ αφορά αποκλειστικά το Κόμμα και τις συνδρομές - ενισχύσεις. Επομένως δεν είναι ιδιωτική με κριτήρια επιχειρησιακά, επιχειρηματικά». Το ψέμα και ο προβοκάτορας έχουν τελικά πολύ κοντά ποδάρια...

Η προσπάθεια διαστρέβλωσης...

Την τέχνη της διαστρέβλωσης διδάσκει το χτεσινό «Εθνος», προσπαθώντας να δημιουργήσει συγχύσεις για τη στρατηγική του ΚΚΕ στο θέμα των συμμαχιών. Η εφημερίδα κάνει την «κοπτοραπτική» που τη βολεύει σε συνέντευξη που έδωσε στο «Κανάλι 1» ο Ν. Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας. Το γεγονός, μάλιστα, ότι αυτή η «κοπτοραπτική» έγινε πάνω στην επιλεκτική δημοσίευση τμημάτων της συνέντευξης, που μοίρασε στον Τύπο το «Κανάλι 1», δημιουργεί πολλαπλά ερωτηματικά για τις σκοπιμότητες και των δυο Μέσων. Γράφει το «Εθνος»: «Υπέρ της διατήρησης της επικοινωνίας με τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τάχθηκε ο Νίκος Σοφιανός, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας και μέλος του ΠΓ του ΚΚΕ. Ο κ. Σοφιανός, σε αντίθεση με τα επικριτικά, αλλά και αιχμηρά σχόλια του "Ριζοσπάστη" για την πρωτοβουλία διαλόγου και κοινής δράσης του αριστερού βήματος, είπε ότι "είναι μια συμβολή", με την προϋπόθεση "να είναι πραγματική συμβολή στον αγώνα και όχι σε παιχνίδια διαχειριστικά και επικοινωνιακά"».

... και η πραγματικότητα

Τι είπε πραγματικά ο Ν. Σοφιανός; Σε ό,τι αφορά την ερώτηση για τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, η απομαγνητοφώνηση που μοίρασε το «Κανάλι 1» αποσιώπησε την ουσία της απάντησης, στην οποία αναφερόταν: «Το ΚΚΕ πριν τη διαφοροποίηση των τριών βουλευτών είχε δηλώσει μέσω της Γενικής Γραμματέας του ότι όποιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ θέλει να αντισταθεί, παραιτείται και συναντιέται με το κίνημα στους δρόμους του αγώνα. Δεν προσεγγίζουμε ευκαιριακά - ψηφοθηρικά όπως άλλοι τους τρεις ανεξάρτητους βουλευτές». Είναι φανερό ότι η πραγματική απάντηση απέχει έτη φωτός και βρίσκεται στον αντίποδα των εντυπώσεων που προσπαθεί να δημιουργήσει το «Εθνος». Οσο για τις διάφορες «πρωτοβουλίες» για την «ενότητα δράσης της αριστεράς», ο Ν. Σοφιανός είπε επί λέξει: «Αν εκτιμούσαμε σαν Κόμμα ότι υπάρχουν λόγοι να συνεργαστούμε πολιτικά με τον ΣΥΝ, θα το κάναμε χωρίς να χρειάζονται προξενιά. Η εκτίμησή μας είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έκθετος σε αντιφάσεις και αντιθέσεις, είναι έκθετος σε μία πολιτική που έχει ακολουθήσει μέχρι τώρα και δυνατότητα τέτοιας συνεργασίας δεν υπάρχει. Είναι καλή η συμβολή ενός κόσμου στον αγώνα και στην πάλη, αλλά να είναι πραγματική συμβολή στον αγώνα και όχι παιχνίδια διαχειριστικά και επικοινωνιακά και οσμώσεις, που το Κόμμα μας τις κάνει απευθείας με το λαό και δε χρειάζονται διαμεσολαβητές». Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας και για να μη νομίζουν μερικοί ότι μπορούν να την κακοποιούν κατά πώς βολεύει αυτούς και τα συνολικότερα συμφέροντα που υπηρετούν.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η αγωνία της λαϊκής οικογένειας

Η ζωή της λαϊκής εργατικής οικογένειας δυσκολεύει και θα δυσκολέψει ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες, όταν θα αρχίσουν να «βγαίνουν» στη ζωή οι τραγικές επιπτώσεις του μνημονίου. Ηδη, χιλιάδες τέτοιες οικογένειες βλέπουν το αδιέξοδο και δεν ξέρουν αν θα μπορούν να πληρώσουν το νοίκι, αν θα μπορούν να καταβάλουν τη δόση στην τράπεζα για το σπίτι, αν θα μπορούν να φύγουν με τα παιδιά τους για διακοπές λίγων ημερών, αν θα μπορούν να ψωνίσουν τα απαραίτητα για να ζήσουν από το σούπερ μάρκετ. Τέτοιες μέρες, εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, νέα ζευγάρια που έφτιαξαν ένα σπιτικό, ζουν με το ερώτημα αν θα μπορέσουν να στείλουν το παιδί τους σε κάποιον παιδικό σταθμό.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στο συγκεκριμένο πρόβλημα είναι ανησυχητική. Οι αιτήσεις των γονιών στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς έχουν αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι. Κι αυτό γιατί οικογένειες που έστελναν τα παιδιά τους σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, πλέον δεν μπορούν εξαιτίας της μείωσης του εισοδήματός τους. Αυτή είναι η μία πλευρά του προβλήματος. Από την άλλη, οι δήμοι, ο ένας μετά τον άλλο, κλείνουν τους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Καταργούνται τα βρεφικά τμήματα στους σταθμούς, που είναι πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για μια οικογένεια. Εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς που δούλευαν με συμβάσεις (σ.σ. σε πολλές περιπτώσεις, αν όχι σε όλες, αποτελούν την πλειοψηφία) απολύθηκαν. Με βάση τους νόμους της κυβέρνησης, δε θα προσληφθούν άλλοι στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς για να καλύψουν τις ανάγκες. Στους ιδιωτικούς, οι απολύσεις γίνονται στο όνομα της μείωσης του λειτουργικού κόστους.

Μόλις προχτές, ο Δήμος Αθηναίων αποφάσισε να κλείσει έξι παιδικούς σταθμούς (τον προηγούμενο μήνα είχαν κλείσει άλλοι δυο). Με την απόφαση αυτή, μένουν εκτός στέγης περίπου 300 νήπια και βρέφη, υπερφορτώνονται οι ήδη υπερπλήρεις παιδικοί σταθμοί. Είναι προφανές ότι θα γίνουν δεκτές λιγότερες αιτήσεις γονιών που είναι ανάγκη ζωής να πάνε το παιδί τους στο σταθμό για να βγουν στο μεροκάματο. Στο ίδιο πνεύμα, άλλοι δήμοι (π.χ. Χαλάνδρι) ανακοινώνουν ότι θα αναστείλουν τη λειτουργία παιδικών σταθμών, γιατί λήγουν οι συμβάσεις των συμβασιούχων. Και αυτό, την ώρα που υπάρχει αύξηση περίπου 30% των αιτήσεων που έχουν καταθέσει γονείς στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Ακόμα μεγαλύτερα θα είναι τα προβλήματα σε δήμους, όπως Αιγάλεω, Περιστέρι, Χαϊδάρι, Λιόσια και αλλού. Ηδη, πέρυσι 3.000 παιδιά έμειναν εκτός παιδικών σταθμών στο Δήμο Αθηναίων. Ακόμα, η δραστική μείωση του λαϊκού εισοδήματος καθιστά απαγορευτικό για τις λαϊκές οικογένειες να πληρώσουν τα τροφεία των δημοτικών παιδικών σταθμών, πόσο μάλλον των ιδιωτικών που είναι πανάκριβοι. Και που η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών πολλές φορές είναι ακόμα και επικίνδυνη για τα βρέφη και τα νήπια.

Τα προβλήματα αυτά, η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους για δωρεάν υψηλής ποιότητας προσχολική αγωγή (τα παιδιά κοινωνικοποιούνται απ' αυτές τις ηλικίες) μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο μέσα απ' την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή, ως υποχρέωση του κράτους. Αρα, κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί με κάλυψη όλων των λαϊκών αναγκών. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Μέσα απ' την πάλη για κατάργηση των τροφείων, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μαζικές προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα νέων παιδικών σταθμών κατά προτεραιότητα στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ