ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Ιούλη 2010
Σελ. /32
Καμιά ειρήνη

Συσσωρεύεται, λέει, θυμός και οργή και υπάρχει κίνδυνος έκρηξης.

Αυτό είναι το κακό. Οτι η πίεση που ασκείται στην εργατική τάξη μένει - προς το παρόν - σε οργή και θυμό, που άντε και να ξεσπάσει και να εκτονωθεί και λοιπόν; Το σύστημα διαθέτει πάμπολλους μηχανισμούς - αμορτισέρ για να απορροφά κραδασμούς όποιας έκτασης και έντασης.

Σήμερα είναι καιρός για κρύο μυαλό. Σήμερα, πια, είναι καιρός να μαζεύεις την οργή και να την οργανώνεις έτσι που να γίνει συνειδητή πάλη για την ανατροπή. Αυτό είναι που φοβούνται οι καπιταλιστές. Τους εργάτες που θα ξέρουν τον ένοχο και θα βάζουν στόχο να τον ανατρέψουν.

Οι επιλογές στενεύουν κι αυτό δεν είναι κατ' ανάγκη κακό.

Θα ψάχνεις δουλειά με σκυμμένο κεφάλι ή θα μπαίνεις στην αγορά εργασίας στα γεμάτα, ξέροντας τι είναι δικαίωμα, θα παλεύεις γι' αυτό, ακόμα κι αν χρειαστεί να αθροίζεις στο βιογραφικό σου απολύσεις;

Θα πας μόνος να αντιμετωπίσεις το αφεντικό ή πριν ακόμα πας στο μεροκάματο θα έχεις περάσει από το σωματείο;

Θα ξεκινήσεις με «μαύρα» ή από την πρώτη μέρα θα ζητάς το ένσημό σου;

Δεν είναι πολυτέλειες όλα αυτά. Θέλουν να σε πείσουν πως αν έτσι πας, είσαι χαμένος από χέρι. Χαμένος είσαι μόνο όταν ξεκινάς σκυφτός. Χαμένος είσαι μόνο όταν ξεχωρίζεις από τους συντρόφους της δουλειάς σου, όταν ελπίζεις πως εσύ με το κατάλληλο σκύψιμο στη μέση θα βρεις τρόπο να τη γλιτώσεις.

Η τάξη - των καπιταλιστών - που έχει τινάξει στον αέρα το ασφαλιστικό σύστημα, η τάξη - των καπιταλιστών - που έχτισε παλάτια από τη δουλειά των εργατών, η τάξη - των καπιταλιστών - που θα κερδίσει αμύθητα ποσά από τους νέους αντεργατικούς νόμους, αυτή η τάξη, οι καπιταλιστές έχουν θράσος.

Τόσο όσο τους επιτρέπουν οι ίδιοι οι εργάτες και για όσο οι ίδιοι οι εργάτες δε σηκώνουν ανάστημα ως τάξη ενάντια σε τάξη.

Τώρα, εκ του ασφαλούς, μετά την ψήφιση των αντεργατικών νόμων, οι καπιταλιστές - μέσα από τα έντυπά τους - ξερνάνε όλη την ταξική χολή τους.

Αυτοί που δεν πλήρωσαν ποτέ στα Ταμεία τις παρακρατημένες από τους εργάτες ασφαλιστικές εισφορές, βγαίνουν σήμερα με τα φερέφωνά τους να καταγγείλουν τους εργάτες ότι δεν πλήρωναν, όταν από τη δουλειά και μόνο από τη δουλειά του κάθε εργάτη υπάρχουν και περνάνε πλούσια ζωή αυτά τα τομάρια.

Παρένθεση εδώ: Υπάρχει ένα θέμα: Χιλιάδες - και εργαζόμενοι - πληρώνουν για να διαβάσουν μια αστική εφημερίδα. Υπάρχει θέμα, όταν πληρώνεις για να διαβάσεις κάποιον που σε φτύνει. Ως πότε θα ρωτάς αν ψιχαλίζει; Ως πότε θα πληρώνεις για ενημέρωση αυτόν που έχει βάλει διόδια σε κάθε στιγμή της ζωής σου; Ως πότε θα παριστάνεις πως δεν ξέρεις πως δεν του ανήκει μόνο η Αττική οδός, η Εθνική οδός, όπου πληρώνεις διόδια, αλλά του ανήκει το ίδιο το κράτος που φορολογεί εσένα για να δίνει σ' αυτόν επιδοτήσεις για να κάνει δήθεν επενδύσεις; Δεν ψιχαλίζει!

Δεν αναφέρουμε - συνειδητά - το όνομα της κραγμένης στα ΝΕΑ που γράφει πως οι σημερινοί εργάτες είναι υπεύθυνοι για το κακό στο Ασφαλιστικό, γιατί φοβόμαστε πως θα πάρει το απόκομμα της κριτικής να πάει στο ταμείο να το εξαργυρώσει. Ετσι δουλεύουν αυτοί οι τύποι. Με το κομμάτι. Γράφουν έχοντας για μελάνι τον εμετό τους και μετά πληρώνονται με ποσοστά ανάλογα με τις αντιδράσεις που προκάλεσε το κείμενό τους.

Ναι, ΟΧΙ!

Δεν πουλάμε κανένα νεφρό, δε δίνουμε ζωή σε κανένα αφεντικό. Ζωή από τη ζωή μας, δεν τους δίνουμε. Τα ρεπορτάζ που προβάλλουν αυτές τις περιπτώσεις δεν το κάνουν για να εκφράσουν κάποια λύπη. Θέλουν να το κάνουν μόδα. Θέλουν να σου δείξουν ότι υπάρχει και αυτή η διέξοδος. Είναι πολλά τα ματσό - βαμπίρ που δε βρίσκουν ένα νεφρό και κάνουν σαν τρελοί να βρουν έναν απελπισμένο να τους δώσει τη ζωή του. Μην τους κάνουμε τη χάρη.

Οταν δίνεις το νεφρό σου, δε δίνεις ζωή σ' έναν άνθρωπο, τον εκμεταλλευτή σου συντηρείς. Αυτός μόνο έχει να πληρώσει.

Αλλο πράγμα είναι η δωρεά οργάνων ...που κι εκεί σηκώνει πολύ νερό το κρασί για το ποιο κύκλωμα περιμένει στη γωνιά.

Τέτοιες μέρες, όταν διαβάζεις κείμενα που κλαίνε για την εργατική τάξη, να κοιτάς την υπογραφή. Ο κροκόδειλος που σιτίστηκε από τη ΓΣΕΕ και το ΠΑΣΟΚ παριστάνει σήμερα τον θλιμμένο, αλλά πρόσεξε πως δεν υπάρχει «διά ταύτα» στο κείμενό του. Γιατί ξέρει πως ένα κάλεσμα σε ανατροπή περιλαμβάνει κι αυτόν στα υλικά που πρέπει να πεταχτούν στα σκουπίδια.

Κοίτα, διδάξου από το πώς οι καπιταλιστές επικαλούνται τη λαϊκή δυστυχία που οι ίδιοι προκαλούν για να αξιώσουν κι άλλα μέτρα υπέρ των κερδών τους.

Και πάρε θέση. Ολα αυτά τα τομάρια - τώρα που ολοκληρώθηκε το βασικό νομοθετικό έργο που διασφαλίζει τα κέρδη τους σε βάθος χρόνου - ξεκινούν από σήμερα το «κυνήγι του ήλιου».

Εσύ έχεις μόνο μια επιλογή: Καμιά διακοπή στην ανειρήνευτη πάλη...


ΕΠΕΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΜΑΖΕΥΕ ΟΡΓΗ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕ ΤΗΝ

ΟΧΙ! ΜΗ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΧΑΡΗ ΣΤΑ ΑΦΕΝΤΙΚΑ: «Νεφρό προς πώληση λόγω οικονομικών δυσκολιών (...) 52χρονη γυναίκα (...) να μην μπουν τα δυο παιδιά της φυλακή για χρέη (...) τον περασμένο Οκτώβριο ένας 56χρονος οικοδόμος από την Κοζάνη ανέβασε ανάλογη αγγελία (...) ήταν άνεργος για περισσότερο από χρόνο» (το θέμα στο ΒΗΜΑ).

ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΦΟΝΟ: «Δεν το πιστεύω αυτό που ζω. Οι μισοί γνωστοί μου ψάχνουν τρόπο για να βγουν στη σύνταξη. Μετράνε μέρα τη μέρα για να κατοχυρώσουν δικαίωμα (...) Η γενιά που έφτασε τα πράγματα εκεί που είναι σήμερα - στον πάτο - ψάχνει και πάλι έναν τρόπο να ξεφύγει» (μια κραγμένη στα ΝΕΑ).

ΚΡΟΚΟΔΕΙΛΟΙ: «Το πρώτο εξάμηνο του έτους, το πιο καυτό διάστημα της μεταπολίτευσης, με 6 γενικές απεργίες και πρωτοφανή σε αριθμό και όγκο συλλαλητήρια, κλείνει με ακόμη πιο δραματικό τρόπο (...) Αυτό το εξάμηνο κατά το οποίο ανατράπηκαν "σταθερές" δεκαετιών, χάθηκαν δικαιώματα που η θέσπισή τους διαρκεί πάνω από έναν αιώνα και κυρίως διαγράφηκε ένας συγκεκριμένος τρόπος ζωής και εργασίας, κλείνει ιδιαίτερα σκληρά για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα» (το θέμα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΧΑΡΟΥΛΕΣ ΠΑΝΩ ΑΠ' ΤΟΝ ΤΑΦΟ: «Συνυπογράφουν το "πάγωμα" μισθών (...) οι ηγεσίες της ΓΣΕΕ και των εργοδοτικών οργανώσεων (...) Ως προς την καθημερινότητα των μισθωτών η αλήθεια είναι μία. Για το 2010 οι κατώτερες αμοιβές τους θα παραμείνουν παγωμένες και μέσα στα επόμενα δύο χρόνια θα αυξηθούν μόλις κατά 11 ευρώ το 2011 και επιπλέον 13 ευρώ για το 2012 (...) Το αντικείμενο του πόθου και για τις δύο πλευρές είναι μια νέα ΕΓΣΕΕ η οποία θα διασφαλίσει την εργασιακή ειρήνη μέχρι και το 2012» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).

ΘΡΗΝΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΕΣ: «"Χτύπημα" στο μνημόνιο θεωρεί η ΓΣΕΕ τη συμφωνία με τις εργοδοτικές οργανώσεις» (το θέμα στα ΝΕΑ).

ΑΠΥΘΜΕΝΟ ΘΡΑΣΟΣ: «Ορισμένες αλλαγές της τελευταίας στιγμής καθιστούν ίσως πιο εύπεπτη την ανατροπή του συστήματος ασφάλισης (...) Είχε προηγηθεί μια μακρά περίοδος όπου "νόμος ήταν το δίκιο του εργάτη", όταν θεωρούνταν αυτοσκοπός η κατοχύρωση ασφαλιστικών δικαιωμάτων χωρίς να καταβληθεί ούτε μια δραχμή εισφορών (...) Τώρα είναι προτιμότερο όλοι να σιωπήσουν» (από το κύριο άρθρο στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΦΘΗΚΕ ΤΟ ΨΕΜΑ των ηγεσιών ΠΑΣΟΚ και ΛΑ.Ο.Σ. για δήθεν σχέση του ΚΚΕ με τη «Γερμανός»

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Ολοκληρώθηκε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: 10 αλλαγές στο Δημόσιο

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διαδικασίες - εξπρές για νέες επενδύσεις

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Δημόσιο: Αλλαγές για τις γυναίκες, Ιδιωτικός Τομέας: Τριετές πάγωμα μισθών

ΤΟ ΒΗΜΑ: Συμφωνία για μισθούς με δώρα και ευρωΑΤΑ

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΣΕΣ για μητέρες και ένστολους

ΤΑ ΝΕΑ: Μπόνους έως 5 χρόνια στις μητέρες ανηλίκων

Η ΑΥΓΗ: Χαριστική βολή στις συντάξεις

Η ΧΩΡΑ: Α. Σαμαράς: Κοινωνικά Επτωχεύσαμε

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Στις 23 Σεπτεμβρίου ο Αρειος Πάγος αποφασίζει για την τύχη τους

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΓΚΥΡΑ στο Αιγαίο

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ ΜΑΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΖΟΥΝ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΤΟΥΣ ΧΑΪΔΕΥΕΙ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Θέλουν κι άλλα

«Σε κάθε περίπτωση η κοινωνία μοιάζει να αποδέχεται με περισσότερη κατανόηση και ωριμότητα τις συνέπειες από την κρίση και τα μέτρα που λαμβάνονται, αλλά αυτό δεν αρκεί. Για όλα υπάρχει ένα όριο που αν ξεπερασθεί ενδεχομένως οι εξελίξεις να καταστούν ανεξέλεγκτες. Γι' αυτό η κυβέρνηση οφείλει να βιασθεί ώστε να προωθήσει το συντομότερο δυνατό πολιτικές και μέτρα που θα τονώσουν το αναιμικό επενδυτικό κλίμα. Πρέπει επιτέλους να υλοποιηθεί ένα σχέδιο αμέσου αποδόσεως για επενδύσεις που θα τονώσουν την αγορά εργασίας ώστε να δημιουργηθεί ένα κάποιο ανάχωμα στην ανεργία (...) Περιθώρια λαϊκιστικών προσεγγίσεων για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων και την αναδιανομή εισοδήματος δεν επιτρέπονται» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

Ψάχνουν ισορροπία

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να στέκεται μόνο στους αριθμούς, που δείχνουν τη δημοσιονομική πρόοδο. Διότι, πίσω από αυτούς τους αριθμούς, μπορεί να κρύβεται η δυσάρεστη πραγματικότητα: η καχεξία στην αγορά, το κλείσιμο επιχειρήσεων, ο πολλαπλασιασμός του αριθμού των ανέργων. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να κινητοποιήσει κάθε μηχανισμό για να μετριάσει τις επιπτώσεις της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Κάθε διαθέσιμο κρατικό ή κοινοτικό κονδύλι πρέπει να ξεπαγώσει και να διατεθεί για επενδύσεις, που θα φέρουν θέσεις εργασίας. Οι τράπεζες, που ενισχύθηκαν πλουσιοπάροχα από τον κρατικό προϋπολογισμό, πρέπει να ανοίξουν τα ταμεία τους για να ενισχύσουν την πραγματική οικονομία» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Αλλά δε χάνουν το στόχο

«Δημοφιλής στόχος πολιτικών επιθέσεων έχουν καταστεί εδώ και καιρό οι τράπεζες (...) Χωρίς όμως ισχυρές ελληνικές τράπεζες ούτε σε ανάπτυξη μπορεί να ελπίζει κανείς ούτε βεβαίως και σε συνέχιση της ελληνικής παρουσίας στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό, όσο και αν δεν είναι πολιτικά δημοφιλές πρέπει να το καταλάβουμε όλοι» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ