ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Μάη 2010
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Αντεργατική και φορομπηχτική η πολιτική της Δημοτικής Αρχής

Ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου με αφορμή τα μέτρα φιλανθρωπίας που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή Λάρισας

«Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Λαρισαίων, εφαρμόζοντας την παροιμία "να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω λάδι", αφού χρόνια τώρα εφάρμοσε τις φορομπηχτικές πολιτικές σε όλες τις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους πολίτες, ενόψει εκλογών ανακοίνωσε "κοινωνικά μέτρα"».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ), σχετικά με τις εξαγγελίες των μέτρων φτωχοκομείου και φιλανθρωπίας που ανακοίνωσε η Δημοτική Αρχή Λάρισας, στο όνομα της αντιμετώπισης της κρίσης. «Το Εργατικό Κέντρο - συνεχίζει - δε συμφώνησε ποτέ με τις αυξήσεις στο νερό και σε άλλα τιμολόγια πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα τροφεία στους παιδικούς σταθμούς, στην απαξίωση της αθλητικής και πολιτιστικής υποδομής, στα χαράτσια στα αθλητικά κέντρα κλπ.».

Και προσθέτει: «Η Δημοτική Αρχή εφάρμοσε όλες τις αντεργατικές πολιτικές με αυξημένο ζήλο που προώθησαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα τρεις κατηγορίες εργαζομένων στην ίδια εργασία. Για παράδειγμα, στο Δήμο το 60% των εργατοϋπαλλήλων είναι αόριστου χρόνου και το 40% με εποχιακή εργασία και συμβάσεις έργου. Οι ίδιες εργασιακές σχέσεις επιβλήθηκαν και στην ΔΕΥΑΛ με 70% αορίστου χρόνου και 30% περίπου με εποχιακή απασχόληση και συμβάσεις έργου και πολλές εργασίες παραχωρήθηκαν σε ιδιώτες.

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας θέλει μια δημοτική αρχή που θα είναι συμπαραστάτης και μπροστάρης στους αγώνες της εργατικής τάξης μικρούς και μεγάλους για σταθερή και μόνιμη δουλεία, για ασφάλιση καθολική, υποχρεωτική, δωρεάν, για δωρεάν υπηρεσίες υψηλού επιπέδου, καταργώντας τα χαράτσια και τους πρόσθετους φόρους. Διεκδικώντας οικονομικούς πόρους από τα θησαυροφυλάκια της πλουτοκρατίας».

Καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του το ΕΚΛ υπογραμμίζει πως «τώρα οι εργαζόμενοι συνειδητοποιούν ότι πρέπει να απαλλαγούν από τέτοιες Δημοτικές Αρχές και κυβερνήσεις για να σωθούν».

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Παραμένουν χωρίς δουλειά 6 εργαζόμενοι

Οι ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και των δημοτικών διοικήσεων που σε απόλυτη σύμπνοια και συναίνεση εφάρμοσαν και εφαρμόζουν την πολιτική των ελαστικών σχέσεων εργασίας, αναδείχθηκαν εκ νέου χτες, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αθήνας, οπότε και έγινε γνωστό ότι έξι συμβασιούχοι έχασαν τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν για παραμονή στην εργασία τους.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, κατά τη συζήτηση στο δικαστήριο της αίτησης προσωρινής διαμονής στην εργασία, ο δικηγόρος του δήμου κατέθεσε ότι η ΔΑΕΜ (Δήμος Αθηναίων Επιχείριση Μηχανογράφησης) δεν τους χρειάζεται άλλο. Το ίδιο περίπου υποστήριξε χτες και η πρόεδρος της ΔΑΕΜ, Κ. Κατριβάνου, λέγοντας ότι το έργο το οποίο είχαν προσληφθεί να εκτελέσουν οι έξι εργαζόμενοι, μέσω της προγραμματικής σύμβασης ΔΑΕΜ, Περιφέρειας Αττικής και Υπουργείου Εσωτερικών, έληξε στα τέλη Μάρτη, όπως και οι συμβάσεις έργου που είχαν υπογράψει. «Δεν υπάρχει αντικείμενο απασχόλησης, ούτε πιστώσεις που να καλύπτουν τους εργαζόμενους», είπε χαρακτηριστικά η Κ. Κατριβάνου. Μάλιστα, επειδή οι εν λόγω εργαζόμενοι της ΔΑΕΜ ήταν αποσπασμένοι στην Περιφέρεια Αττικής, επιχειρήθηκε να αποσιωπηθούν οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής.

Ο επικεφαλής της «Συμπαράταξης για την Αθήνα», Στ. Λάμπρου, ο οποίος και έβαλε το θέμα στο χτεσινό δημοτικό συμβούλιο, τόνισε ότι είναι απαράδεκτο εξουσιοδοτημένος από το δήμο ή τη ΔΑΕΜ δικηγόρος να δηλώνει ότι δε χρειάζονται οι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα αυτοί να χάνουν τα ασφαλιστικά μέτρα. Οταν, μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, η δημοτική αρχή και ο ίδιος ο δήμαρχος, Ν. Κακλαμάνης, έλεγαν ότι πολιτική βούληση της διοίκησης είναι να παραμείνουν όλοι οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους.

Να σημειώσουμε ότι ασφαλιστικά μέτρα κατέθεσαν και άλλοι εργαζόμενοι της ΔΑΕΜ, οι οποίοι και τα κέρδισαν, που σημαίνει ότι παραμένουν στη δουλειά τους, μέχρι αυτά να εκδικαστούν.

ΠΕΚΑΜ
Εκδήλωση στη Μακρόνησο

Από την περσινή εκδήλωση
Από την περσινή εκδήλωση
Η Πανελλήνια Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (ΠΕΚΑΜ) θα πραγματοποιήσει, την Κυριακή 30 Μάη, στη Μακρόνησο, την καθιερωμένη επίσκεψη - εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους Μακρονησιώτες αγωνιστές.

Η μετάβαση των προσκυνητών θα γίνει με το πλοίο ΜΑΡΜΑΡΙ ΕΞΠΡΕΣ, που θα αναχωρήσει από το λιμάνι Λαυρίου στις 9 το πρωί. Η αναχώρηση του πλοίου από τη Μακρόνησο για την επιστροφή θα είναι στις 12.15 το μεσημέρι.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, που θα γίνει στο χώρο του «ΔΕΣΜΩΤΗ ΤΗΣ ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ», περιλαμβάνει ομιλία από τον αντιπρόεδρο της ΠΕΚΑΜ Γρ. Ριζόπουλο, χαιρετισμό του προέδρου του ΕΚ Λαυρίου Βαλσαμου Συρίγου, χαιρετισμό από εκπρόσωπο της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ, προσκλητήριο νεκρών αγωνιστών, κατάθεση στεφάνων κλπ. Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση στο Α' ΕΤΟ.

Το πούλμαν της ΠΕΚΑΜ για Λαύριο θα αναχωρήσει το πρωί, ώρα 7.30, από πλατεία Κάνιγγος.

Εκδήλωση στο Μουσείο Μακρονήσου

Επίσης, η ΠΕΚΑΜ, σε συνεργασία με τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και την Πανελλήνια Ενωση συνταξιούχων ΝΑΤ διοργανώνουν, το Σάββατο 5 Ιούνη, ώρα 8 μ.μ. στο Μουσείο Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο), εκδήλωση τιμής στους αγωνιστές των ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ ΑΘΗΝΩΝ - ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΥ (ΣΦΑ) και στον ήρωα Ναυτεργάτη ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΤΑΚΗ.

ΜΙΚΡΕΣ - ΜΙΚΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΕ 24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ κατεβαίνουν μεθαύριο Πέμπτη οι δικηγόροι όλης της χώρας με απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων, ενώ τα δικαστήρια δε θα λειτουργήσουν.

ΑΡΕΙΟΣ ΠΑΓΟΣ: Δε μπορεί ο εργοδότης να συμψηφίσει στο μισθό του εργαζόμενου οφειλές του τελευταίου, σύμφωνα με απόφαση του Αρείου Πάγου. Οι οφειλές μπορούν να συμψηφιστούν μοναχά στην αποζημίωση απόλυσης, καθώς η αποζημίωση δεν αποτελεί μισθό. Ωστόσο, το Εργατικό Τμήμα του Ανωτάτου Δικαστηρίου έκρινε άκυρη και την καταγγελία σύμβασης, γιατί ο εργοδότης δεν απέδωσε πλήρη και νόμιμη την αποζημίωση σε εργαζόμενο αλλά παρακράτησε τις οφειλές του. Ειδικότερα, εργαζόμενος σε χρηματιστηριακή εταιρεία, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του εργοδότη - χρηματιστή, είχε οφειλές στον εργοδότη του από χρηματιστηριακές συναλλαγές που διενήργησε ο πατέρας του στην εν λόγω εταιρεία. Ο εργαζόμενος αρνήθηκε την οφειλή, η οποία, όμως, δεν αποδείχτηκε ούτε στο δικαστήριο και τελικά ο Αρειος Πάγος έκρινε άκυρη την απόλυση του υπαλλήλου, γιατί κατέβαλε ελλιπή αποζημίωση.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΑΡΧΑΙΟΚΑΠΗΛΙΑΣ: Δύο αρχαίους κούρους, ανεκτίμητης αξίας φέρονται να είχαν στην κατοχή τους τρία άτομα, τα οποία και προσπάθησαν να πουλήσουν σε αστυνομικούς που προσποιούνταν τους πελάτες. Σύμφωνα με την αστυνομία, οι τρεις άνδρες είχαν βρει τα αγάλματα στην Ακροναυπλία Κορίνθου και έκλεισαν ραντεβού για την πώλησή τους στο χωριό Κλένια. Ομως, προφανώς αντιλήφθηκαν την «παγίδα» και άφησαν τα αγάλματα στο σημείο συνάντησης. Μετά από έρευνες της ΕΛΑΣ, συνελήφθη ο ένας από τους τρεις, λίγες ώρες αργότερα παραδόθηκε ο δεύτερος, ενώ αναζητείται ο τρίτος που θεωρείται ότι είναι και ο «εγκέφαλος» της σπείρας. Οι δύο συλληφθέντες, έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν τις διωκτικές αρχές για υποθέσεις αρχαιοκαπηλίας.

ΔΟΛΟΦΟΝΗΜΕΝΟΣ βρέθηκε ιδιοκτήτης ταβέρνας στην Καισαριανή. Ο άνδρας δέχτηκε δύο ή τρία χτυπήματα με μαχαίρι στο λαιμό και στο στήθος, όπως διαπιστώθηκε από τον ιατροδικαστή.

Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

-- Το ΔΣ του Συλλόγου Πολιτικών Εξορίστων Γυναικών καλεί τα μέλη του Συλλόγου, στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση που γίνεται την Τετάρτη 19 Μάη 2010, ώρα 5 μ.μ. στην αίθουσα Λογιστών (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος). Τελευταία μέρα για την υποβολή υποψηφιοτήτων για το νέο ΔΣ και την Εξελεγκτική Επιτροπή, σήμερα 18 Μάη 2010, από 10 π.μ. έως την 13η στα τηλέφωνα: 210 9734.635, 210 8210.014, 210 9348.574, 210 6432.175, 210 7752.847, 210 3425.244, 210 5121.313.

Τέλος, ανακοινώνεται σχετικά, ότι η επίσκεψη στο ΤΡΙΚΕΡΙ θα πραγματοποιηθεί στις 11,12 13 και 14 Ιούνη 2010. Στα παραπάνω τηλέφωνα μπορεί να δηλώνονται και συμμετοχές.

-- Το παράρτημα Αλίμου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει, την Κυριακή 30 Μάη 2010 και ώρα 11 το πρωί, το καθιερωμένο πολιτικό μνημόσυνο για τον Αρχηγό του ΕΛΑΣ Στρατηγό Στέφανο Σαράφη, που θα γίνει στην παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος στον Αλιμο στο σημείο όπου δολοφονήθηκε.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ