Ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ για τα σχέδια της κυβέρνησης και τις συνέπειές τους σε Πανεπιστήμια - ΤΕΙ
Στις συνέπειες της προωθούμενης «χωροταξικής ανασυγκρότησης» της Ανώτατης Εκπαίδευσης αναφέρεται σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση ΑΕΙ (ΔΗΠΑΚ) με αφορμή δηλώσεις της υπουργού Παιδείας και δημοσιεύματα για συγχωνεύσεις στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μετατάξεις - απολύσεις προσωπικού.
Η ΔΗΠΑΚ εκτιμά ότι «προφανής στόχος είναι η περαιτέρω μείωση της χρηματοδότησης της Παιδείας, που εκτός από τις διάφορες περικοπές περνάει και μέσα από τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο. Μεγάλο πλήγμα θα δεχθεί και ο αριθμός των εισακτέων, με συνέπεια την απώλεια τουλάχιστον 40.000 θέσεων, οι φοιτητικές παροχές σε συγγράμματα, σίτιση και στέγαση. Η αποδυνάμωση της Δημόσιας Εκπαίδευσης θα είναι σημαντική. Η δραστηριότητα των διάφορων ΚΕΣ, κολεγίων, παραρτημάτων αλλοδαπών ιδρυμάτων, η ιδιωτική παιδεία γενικότερα θα ενισχυθεί», σημειώνει.
Επισημαίνει επίσης ότι «ο "στρατηγικός ανασχεδιασμός" της Ανώτατης Εκπαίδευσης που επικαλούνται, δεν έχει καμία σχέση με το σχεδιασμό των αναγκών σε επιστήμονες της ελληνικής κοινωνίας, αλλά με τις εκάστοτε ανάγκες του κεφαλαίου. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ εδώ και πάνω από δέκα χρόνια, με πρόσχημα τη "στήριξη των τοπικών κοινωνιών", έσπειραν σε όλη τη χώρα δεκάδες σχολές και τμήματα, με ασαφή γνωστικά αντικείμενα, λειψές υποδομές και προσωπικό. Τώρα αξιοποιούν την κατάσταση που δημιούργησαν για ένα ακόμη κτύπημα στη Δημόσια - Δωρεάν Εκπαίδευση».
«Είναι φανερό ότι και στην εκπαίδευση η πολιτική της κυβέρνησης είναι παρόμοια με αυτή στους άλλους τομείς της κοινωνίας», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ και τονίζει ότι «είναι επίσης φανερό ότι αυτή η πολιτική πρέπει και μπορεί να ανατραπεί στο σύνολό της, με τον κοινό αγώνα των μελών ΔΕΠ μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους φοιτητές». Η ΔΗΠΑΚ καλεί τους πανεπιστημιακούς σε ετοιμότητα «για να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστούν τα καταστροφικά σχέδια κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ για την Ανώτατη Εκπαίδευση».
Από χτεσινή συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας |
Εκδηλώσεις διοργανώνει και η Πανσπουδαστική ΚΣ, σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα:
-- Στη 1.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο Β' της Νομικής του ΑΠΘ με θέμα «Αστική νομιμότητα και λαϊκοί αγώνες». Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
-- Στις 6 μ.μ., στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ, με θέμα «Αστική προπαγάνδα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Ο ρόλος του δημοσιογράφου». Θα μιλήσει η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη.
-- Στις 6 μ.μ., στο αμφιθέατρο 9 του ΠΑΜΑΚ, με θέμα «Πολυνομοσχέδιο και Ειδική Αγωγή». Θα μιλήσουν ο Γιάννης Δελής, δάσκαλος και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών και η Ευαγγελία Μαγαλιού, δασκάλα Ειδικής Αγωγής.
Στο μόνο που διαφωνούν είναι στο ποιος διαχειριστής της ίδιας πολιτικής ευθύνεται περισσότερο. Η ΔΑΠ λέει ότι φταίει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που καθυστέρησε να πάρει μέτρα, η ΠΑΣΠ μιλά για την καταστροφική διαχείριση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Κατά τα άλλα συμφωνούν σε όλα. Αθωώνουν την πολιτική ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΕΕ που τόσα χρόνια και σε περίοδο ανάπτυξης και σε περίοδο κρίσης φορτώνει βάρη στην εργατική λαϊκή οικογένεια και αμύθητα κέρδη σε μια χούφτα πλουτοκρατών.
Για την ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ δε φταίνε οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι τραπεζίτες, οι μεγαλοεπιχειρηματίες που με διάφορους τρόπους τσεπώνουν το 77% του παραγόμενου πλούτου, αλλά φταίνε τα λαϊκά στρώματα, οι συνταξιούχοι, η νεολαία της οποίας το μέλλον υποθηκεύεται.
Λέγοντας γενικά για τους 300 της Βουλής επιδιώκουν να αθωώσουν τα κόμματά τους ρίχνοντας λάσπη στο ΚΚΕ. Θέλουν να πουν στους φοιτητές ότι δεν έχουν ελπίδα σε κανένα, ότι υπάρχει αδιέξοδο, άρα η μόνη επιλογή που έχουν είναι αυτή του καλύτερου διαχειριστή.
Πάντως, οι βουλευτές του ΚΚΕ ούτε μίζες παίρνουν (εδώ δεν παίρνουν τη βουλευτική αποζημίωση), ούτε με κεφαλαιοκράτες συναλλάσσονται, ούτε «Siemens» έχουν πίσω τους, ούτε είναι ανακατεμένοι με εξοπλιστικά προγράμματα.
Ας απολογηθούν ΠΑΣΠ και ΔΑΠ για τη διαπλοκή τους με πρυτανικές αρχές και προέδρους και ας απολογηθούν για τα κόμματά τους ανάμεσα στα άλλα για το εξής: Το ΚΚΕ πρότεινε κατάργηση της βουλευτικής σύνταξης, γιατί διαφωνούν;
Παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η προσπάθεια μείωσης των προϋπολογισμών των ΑΕΙ, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Ιωάννης Γεροθανάσης δήλωσε ότι το πανεπιστήμιο μπορεί να αντέξει την περικοπή κατά 10% των δαπανών για το 2010.
Παρά το γεγονός ότι με πρόσφατη απόφασή της η Σύγκλητος δεν έκανε αποδεκτή την παραπάνω εισήγηση και τάχθηκε ενάντια σε κάθε μείωση των δαπανών στο ίδρυμα - σχετική απόφαση έλαβε και ο Σύλλογος ΔΕΠ, ενώ κινητοποίησε έκανε και το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών - η διοίκηση όχι μόνον επανέρχεται, αλλά προχωρά και ένα βήμα παραπέρα: Επιβεβαιώνοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα δεν είναι πρόσκαιρα, αλλά μόνιμα, η διοίκηση δίνει πάσα στην κυβέρνηση για χρονική επέκταση του πετσοκόμματος των δαπανών στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων για 3 έως και 4 χρόνια διατεινόμενος ότι το ίδρυμα μπορεί να αντέξει.
Η διοίκηση, δηλαδή, θεωρεί δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη την περικοπή των κονδυλίων και παλεύει για την υλοποίησή της στην πράξη. Τα περί ιεράρχησης, προστασίας της φοιτητικής μέριμνας, που έσπευσε η πρυτανεία να διαμηνύσει, είναι προσπάθεια προσωρινού εφησυχασμού. Οι φοιτητές βιώνουν στο πετσί τους χρόνια τώρα την πολιτική υποχρηματοδότησης, πληρώνουν στη συντριπτική τους πλειοψηφία το τίμημα των σοβαρών και αδιαμφισβήτητων ελλείψεων στη μέριμνα όπως τα ενοίκια που καταβάλλουν για στέγη, για βιβλία και σημειώσεις, μεταφορά κ.ά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι φοιτητές και καθηγητές δεν έχουν κανένα κέρδος από το «παζάρεμα» εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων, που πλήττουν τα λαϊκά εισοδήματα και το δικαίωμα στη μόρφωση.