ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κοροϊδεύει κατά πρόσωπο το λαό

Τα περί κηδεμονίας αναμασά το υπουργείο Οικονομικών για να δικαιολογήσει τα νέα αντιλαϊκά μέτρα

Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να ακυρωθεί από τους μαζικούς ταξικούς αγώνες των εργαζομένων
Η κοροϊδία που επιχειρεί η κυβέρνηση πρέπει να ακυρωθεί από τους μαζικούς ταξικούς αγώνες των εργαζομένων
Την καραμέλα της «αναγκαστικής παρακολούθησης» των απαιτήσεων των αγορών, πρόβαλε ο υπουργός Οικονομικών, αναπαράγοντας τη φιλολογία που θέλει να αθωώσει την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ από την προαποφασισμένη επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα.

Συμβάλλοντας για μια ακόμα φορά στο κλίμα τρομοκρατίας που επί μήνες καλλιεργεί η κυβέρνηση, ο Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε ότι «όλοι μας καταλαβαίνουμε ότι όταν χρωστάς δεν είσαι ελεύθερος, όταν χρωστάς, εξαρτάσαι από τους πιστωτές σου και είσαι αναγκασμένος να ακούς αυτά που σου λένε».

Βέβαια, ο υπουργός δεν είπε κουβέντα για την πλέρια ελευθερία που απολαμβάνει η κυβέρνηση να εντείνει την πολιτική ολόπλευρης στήριξης του κεφαλαίου και της πλουτοκρατίας, ούτε στο γεγονός ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται και σπεύδει να παρουσιάζει στους πιστωτές της το ένα αντιλαϊκό σενάριο μετά το άλλο.

Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ξεκαθάρισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να αβαντάρει όλους τους μηχανισμούς στήριξης της πλουτοκρατίας, εν αναμονή και της «ενεργοποίησης» και του σχεδίου που από κοινού μεθόδευσαν με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Εφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι ο λεγόμενος «μηχανισμός στήριξης», είναι «το μεγάλο κεκτημένο» που διαθέτει η χώρα.

Προσπαθώντας να απαντήσει σε όσους προβάλλουν ενστάσεις ειδικά για την εμπλοκή του ΔΝΤ, ο υπουργός σημείωσε με νόημα: «Μη γελιέστε, δεν υπάρχει καλός και κακός σ' αυτή την υπόθεση. Υπάρχουν τρεις οργανισμοί που λίγο - πολύ συμπλέουν στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται τα πραγματα».

Εκείνο που δεν είπε, βέβαια, είναι ότι αυτή η σύμπλευση έχει στοχοποιήσει τους εργαζόμενους και τα εναπομείναντα δικαιώματά τους, επιδιώκει τη βίαιη συμπίεση των μισθών και των συντάξεων στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, σχεδιάζει την κατάργηση των συντάξεων όπως τις γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, δρομολογεί την απόλυτη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων, παραδίδει στο κεφάλαιο ολοκληρωτικά τους τομείς της Υγείας και της Παιδείας,.

Απλετο χρήμα στις τράπεζες

Ο υπουργός εξέφρασε την «ελπίδα» της κυβέρνησης για ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης» ακόμη και «μέσα στην επόμενη βδομάδα». Προσδιόρισε μάλιστα και καταληκτική προθεσμία στις 19 Μάη, ημερομηνία που λήγει κρατικό ομόλογο αξίας 9 δισ. ευρώ. Εκβιάζοντας για «λύση» κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα και τις σημερινές ανάγκες της πλουτοκρατίας δήλωσε ότι «μέχρι εκείνη την ημέρα, πρέπει όλα να έχουν τελειώσει».

Στην πραγματικότητα δηλαδή, τα σαρωτικά αντιλαϊκά πακέτα και μέτρα έρχονται μόνο και μόνο για να διασφαλιστούν τα καλά και συμφέροντα της πλουτοκρατίας, οι απαιτήσεις ντόπιων και ξένων τραπεζών και άλλων ομολογιούχων που έχουν ξεκοκαλίσει ολόκληρους προϋπολογισμούς.

Οι εκβιασμοί και τα ψευτοδιλήμματα δεν πρέπει να ξεγελάσουν το λαό. Με το άλλο χέρι και ενώ κλαψουρίζουν για δανεικά, με γοργούς ρυθμούς μοιράζουν στις τράπεζες και το κρατικό πακέτο με τα 28 δισ. ευρώ που ξεκίνησε με νομοθέτημα της ΝΔ.

Στη συνέχεια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το ενεργοποίησε εκ νέου δίνοντας παράταση μέχρι τέλος Ιούνη 2010. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση, από την Τράπεζα της Ελλάδας από τη ρύθμιση του ΠΑΣΟΚ το τραπεζικό κεφάλαιο πήρε (ειδικά ομόλογα και εγγυήσεις) ακόμη 11,3 δισ. ευρώ σε συνέχεια των 9,4 δισ. ευρώ που τους μοίρασε η κυβέρνηση ΝΔ.

Η Τράπεζα της Ελλάδας εκτιμά ότι μέχρι τέλος Ιούνη θα «χρησιμοποιηθεί το σύνολο του αρχικά προβλεπόμενου ποσού των 28 δισ. ευρώ». Οπως προκύπτει, μέσα στο επόμενο δίμηνο θα μοιράσουν στους τραπεζίτες ακόμη 2 δισ. ευρώ !

ΕΚΘΕΣΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖAΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Υπόστρωμα στη βίαιη αντιλαϊκή επίθεση

Ζητάει μειώσεις μισθών και κοινωνικών δαπανών, απαιτεί παραπέρα περικοπές σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα

«Ο δρόμος για την έξοδο από την κρίση θα είναι μακρύς και δύσβατος. Δεν θα ήταν ποτέ δυνατό να διανυθεί σε μία μόνο χρονιά. Γι' αυτό θα χρειαστούν περισσότερες και μεγαλύτερης διάρκειας προσπάθειες από όλους».

Αυτή είναι η επωδός των συμπερασμάτων της Εκθεσης του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας που παρουσιάστηκε χθες, σχετικά με το θέμα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης. Σε μία επίδειξη θράσους, οι συντάκτες της έκθεσης φτάνουν να χλευάζουν όσους εργάζονται σήμερα στα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, κάνοντας μάλιστα λόγο για «καταχρηστική προσφυγή» σε πρόωρη συνταξιοδότηση.

Η τράπεζα συστήνει αντιμετώπιση του δημοσιονομικού προβλήματος, με την εφαρμογή άγριων πολιτικών περιορισμού των δαπανών, επιβολή νέων φορολογικών μέτρων, βίαιη επίθεση στους μισθούς - όπου έμμεσα συστήνει τη μείωσή τους - και προώθηση των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», όπου και εισηγείται το σφαγιασμό των συντάξεων, αλλά και - με έμμεσο τρόπο πάλι - απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων. Και όλα αυτά σε μακροχρόνιο ορίζοντα, ώστε κάποια στιγμή να εισέλθουμε σε κύκλο της «ενάρετης ανάπτυξης».

Η Τράπεζα Ελλάδας απειλεί τον ελληνικό λαό ότι, «σίγουρα, δεν μπορούμε να πορευτούμε με τις συνταγές του παρελθόντος, με προκατασκευασμένες απαντήσεις σε προβλήματα που είτε τίθενται με νέο τρόπο, είτε είναι εντελώς καινούργια, με ιδεολογικές ερμηνείες της πραγματικότητας, με την απαίτηση της διατήρησης κεκτημένων που αντιστρατεύονται το συμφέρον της κοινωνίας στο σύνολό της». Και όχι μόνο γίνεται αγγελιοφόρος, ο οποίος διαλαλεί την «ανάγκη» να φτωχύνει ο ελληνικός λαός, αλλά, συν τοις άλλοις, ζητά, τα βάρβαρα αυτά μέτρα να προωθηθούν μέσα σε κλίμα «κοινωνικής συναίνεσης».

Επιβεβαιώνοντας τον εκβιαστικό ρόλο που καλείται να παίξει ο μηχανισμός δανειοδότησης ΕΕ - ΔΝΤ, η τράπεζα λέει ότι «στις σημερινές συνθήκες, η χρησιμοποίηση του μηχανισμού στήριξης δεν θα προσέφερε μόνο χρηματοδοτικούς πόρους, αλλά επιπλέον θα ενίσχυε τη δημοσιονομική πειθαρχία, και θα στήριζε την άσκηση της κατάλληλης διαρθρωτικής πολιτικής, με τη συμβολή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ και του ΔΝΤ... Με τον τρόπο αυτό θα μείωνε τον κίνδυνο μη εφαρμογής της οικονομικής πολιτικής, θα συντελούσε στην εδραίωση μιας πιο θετικής ψυχολογίας και θα τόνωνε την εμπιστοσύνη».

Επίθεση στους μισθούς

Ως κύριους παράγοντες της απώλειας ανταγωνιστικότητας, η Τράπεζα της Ελλάδας θεωρεί τις «δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας», αλλά και ένα «μεγάλο, αναποτελεσματικό, λογιστικά αδιαφανή και συνεχώς διευρυνόμενο δημόσιο τομέα». Οι δε «δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας» ενοχοποιούνται «για το ρυθμό ανόδου των αμοιβών και των τιμών, σε επίπεδα μονίμως υψηλότερα από ό,τι στη Ζώνη του Ευρώ».

Για την εισοδηματική πολιτική του 2010 στον ιδιωτικό τομέα, η έκθεση επιστρατεύει ένα σενάριο, σύμφωνα με το οποίο οι μισθοί θα έχουν μηδενική μεταβολή ή θα αυξηθούν κατά 1%! Αν και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι, στην περίπτωση αυτή, οι πραγματικές αποδοχές θα μειωθούν έως και 4,3%, ωστόσο, με βάση τη μείωση του ΑΕΠ (περί το 2%) και τη μείωση της απασχόλησης (κατά 1,9%), καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «και το 2010 θα συνεχιστεί η μείωση της ανταγωνιστικότητας βάσει του σχετικού κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος»!

Οσο για την άγρια δημοσιονομική πολιτική που εξάγγειλε και εφαρμόζει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, η ΤτΕ τη θεωρεί «μετριοπαθή». Αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι «η επιδιωκόμενη από το Πρόγραμμα Σταθερότητας δημοσιονομική προσαρμογή θα οδηγήσει σε σταθεροποίηση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ μόλις το 2014 και μάλιστα σε πολύ υψηλά επίπεδα, πάνω από το 130%». Αντίθετα, «αν η δημοσιονομική προσαρμογή υπερβεί στους στόχους του Προγράμματος Σταθερότητας, είναι δυνατό ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ να σταθεροποιηθεί το 2012 στο 130% περίπου...». Αρα και με το πιο άγριο αυτό σενάριο το δημόσιο χρέος θα συνεχίσει να αυξάνεται...

Με στόχο τον περιορισμό των κρατικών δαπανών, εισηγείται «τη μείωση των πρωτογενών δαπανών και ειδικότερα των δαπανών προσωπικού, των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών κοινωνικής ασφάλισης και προστασίας, «με στοχευμένες παρεμβάσεις για τον περιορισμό της σπατάλης στον τομέα της υγείας και της καταχρηστικής προσφυγής σε πρόωρη συνταξιοδότηση λόγω απασχόλησης σε επαγγέλματα που χαρακτηρίζονται "βαρέα και ανθυγιεινά"»!

Εμπρακτη στήριξη από ΝΔ

Πίεση στην κυβέρνηση να προχωρήσει ταχύτερα στην υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων ασκεί η ηγεσία της ΝΔ, διαβεβαιώνοντας ότι από την πλευρά της θα βάλει γερές πλάτες σε όλα τα μέτωπα. Με λόγια και έργα στελέχη της ΝΔ απάντησαν καταφατικά στο κάλεσμα του πρωθυπουργού για συστράτευση και κοινό αγώνα «για να βγει η χώρα από την κηδεμονία», στην πραγματικότητα για να σαρωθούν τα δικαιώματα του λαού. Πιο ξεκάθαρος απ' όλους, ο αρμόδιος τομεάρχης Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης ζήτησε από την κυβέρνηση «να προχωρήσει μπροστά, χωρίς να δειλιάσει και να φοβηθεί δύσκολες αποφάσεις και εμείς από τη δική μας πλευρά θα συμπεριφερθούμε με τον πιο υπεύθυνο τρόπο». Στο μεταξύ, ο Α. Σαμαράς προχώρησε χθες στη διαγραφή του πρώην βουλευτή Αρ. Παυλίδη σε μια προσπάθεια να περάσει επικοινωνιακά την εικόνα ότι «απαλλάσσεται από τα βαρίδια του παρελθόντος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ