ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ανησυχία και ανταγωνισμοί από την πλουτοκρατία

Καθώς τα νέα αντιλαϊκά μέτρα είναι περισσότερο από δεδομένα και μεθοδεύεται η διοχέτευσή τους, οι «διαβουλεύσεις» της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ εξελίσσονται στο φόντο των ισχυρών ανταγωνισμών μεταξύ καπιταλιστικών κρατών και ιμπεριαλιστικών οργανισμών.

Στη σύγκληση έκτακτης διάσκεψης κορυφής των αρχηγών των κρατών - μελών της Ευρωζώνης στις 10 του Μάη, προκειμένου να εγκριθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού δανειοδότησης, φέρονται να προσανατολίζονται οι ηγέτες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με κοινοτική πηγή που επικαλούνται και αναπαράγουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Για την ίδια μέρα προγραμματίζεται και συνεδρίαση του ΔΝΤ για την ενεργοποίηση του μηχανισμού.

Σύμφωνα με το «Ρόιτερς», η πρώτη δόση των δανείων θα καταβληθεί πριν από τις 19 του Μάη. Σε έγγραφο που παρουσιάζει, καταγράφεται το χρονοδιάγραμμα - το οποίο φέρεται να είναι προϊόν συμφωνίας των Γερμανίας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας, Κομισιόν και ΕΚΤ -, κατά το οποίο οι συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα θα ολοκληρωθούν στις 2 του Μάη, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητήσουν τα πορίσματα σε τηλεδιάσκεψη στις 4 του Μάη και η έγκριση από τις χώρες της Ευρωζώνης θα γίνει στις 10 του Μάη.

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, το ελληνικό Κοινοβούλιο θα μπορούσε να ψηφίσει για ένα 3ετές πρόγραμμα λιτότητας στις 6 ή 7 του Μάη, το οποίο θα αντικαταστήσει το ήδη αντιδραστικό «Πρόγραμμα Σταθερότητας».

Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα «La Tribune», ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος - Καν, εντείνοντας την κινδυνολογία, ισχυρίστηκε ότι εάν το ΔΝΤ και η ΕΕ δε βοηθήσουν «τους Ελληνες, εκείνοι θα βρεθούν σε μία αφόρητη κατάσταση» και κάλεσε τον ελληνικό λαό να μην αντιδρά «στον γιατρό που συνταγογραφεί ένα δυσάρεστο φάρμακο».

Αντεγκλήσεις με αιχμή τη Γερμανία

Σε ό,τι αφορά στη Γερμανία και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα δανειοδότησης της Ελλάδας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της κοινοβουλευτικής ομάδας των χριστιανικών Ενώσεων CDU/CSU, Φόλκερ Κάουντερ, την ερχόμενη Δευτέρα θα κατατεθεί και την Τετάρτη θα γίνει μια πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να καταλήξει η Μπούντεσταγκ σε απόφαση μέχρι την Παρασκευή 7 του Μάη. Ωστόσο, ο Φ. Κάουντερ δήλωσε ότι δε γνωρίζει κατά πόσον οι διαδικασίες θα ολοκληρωθούν πράγματι εντός αυτής της προθεσμίας.

Φανερώνοντας τους ανταγωνισμούς εντός της Ευρωζώνης, που οξύνει η στάση της Γερμανίας, η ισπανική «El Pais» επισημαίνει ότι «η Μέρκελ θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα του ευρώ» και σημειώνει: «Η αδράνεια της ΕΕ έχει προκαλέσει ήδη τεράστιο κόστος. Αυτό το νιώθουν κιόλας χώρες όπως η Πορτογαλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία και η Ισπανία που καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερα επιτόκια. Εάν η Γερμανίδα καγκελάριος εμμείνει στη θέση της και δεν υπάρξει λύση, τότε τα πράγματα θα γίνουν πολύ χειρότερα. Οι πολίτες αρχίζουν στο μεταξύ μετά τις τράπεζες να τα βάζουν ολοένα και περισσότερο με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Εκ μέρους της γερμανικής αντιπολίτευσης, ο επικεφαλής της ΚΟ των σοσιαλδημοκρατών, Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε ότι το κόμμα τους «δε θα συναινέσει (σ.σ. στα δάνεια), εάν δεν προβλεφθεί η συμμετοχή και ιδιωτικών τραπεζών».

Ο Χανς - Βέρνερ Ζιν, επικεφαλής του οικονομικού ινστιτούτου «IFO» του Μονάχου, μιλώντας στην εφημερίδα «Passauer Neue Presse», υποστήριξε ότι «μέσω Ελλάδας ο Γερμανός φορολογούμενος σώζει γαλλικές τράπεζες», καθώς «ενώ οι γαλλικές τράπεζες διαθέτουν ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 51 δισ. και η Γερμανία 31 δισ., οι Γερμανοί καλούνται τελικά να συνεισφέρουν 1/3 περισσότερα στο πακέτο βοήθειας από τους Γάλλους».

Στο ίδιο πνεύμα, η «Frankfurter Allgemeine Zeitung» επισημαίνει: «Το κοινό νόμισμα δεν αντιμετωπίζει προς το παρόν ιδιαίτερες δυσκολίες. Αυτό που κινδυνεύει δεν είναι η ισοτιμία του ευρώ, αλλά η εσωτερική σταθερότητα της νομισματικής ένωσης και αυτό εξαιτίας της ανεύθυνης συσσώρευσης χρεών από τους Ελληνες και άλλα μέλη της ΟΝΕ. Γι' αυτό η Γερμανία καλείται να πληρώσει τώρα για την Ελλάδα».

«Χαλί» στα νέα μέτρα

Προαναγγέλλοντας νέα ταξικά μέτρα, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων στο Ευρωκοινοβούλιο υπογράμμισε: «Είναι πολύ σημαντικό να προσδιοριστούν - μέσω του προγράμματος που επεξεργάζονται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ μαζί με τις ελληνικές αρχές - συγκεκριμένα δημοσιονομικά μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές που θα χτυπήσουν τη ρίζα των δημοσιονομικών ανισορροπιών και διαρθρωτικών αδυναμιών της Ελλάδας».

Στο ίδιο πνεύμα, της επιβολής νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, κινούνται οι εκπρόσωποι των κρατών - μελών της ΕΕ, ενώ μετά την Γερμανίδα καγκελάριο τη σκυτάλη πήρε η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, που επίσης μίλησε για μειώσεις μισθών και συντάξεων με το ΔΝΤ να επιβλέπει την εφαρμογή των μέτρων.

«Τα πρόσφατα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι απλά και μόνο η κορυφή του παγόβουνου της κρίσης κρατικού χρέους σε πολλές αναπτυγμένες οικονομίες», επισημαίνει ο Αμερικανός οικονομολόγος Νούριελ Ρουμπίνι, σύμφωνα με το δίκτυο «CNBC».

Ακόμα, προσθέτει ότι «οι κερδοσκόποι της αγοράς ομολόγων έχουν ήδη βάλει στο στόχαστρο την Ελλάδα, την Ισπανία, την Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ιρλανδία και την Ισλανδία, ωθώντας τις αποδόσεις κρατικών ομολόγων σε υψηλότερα επίπεδα. Στο τέλος, ενδέχεται να βάλουν στο στόχαστρο και άλλες χώρες - ακόμη και την Ιαπωνία και τις ΗΠΑ - στις οποίες η δημοσιονομική πολιτική είναι σε μη βιώσιμο μονοπάτι».

Οι «Financial Times» σε κύριο άρθρο τους εκτιμούν ότι «τα αιτήματα της κ. Μέρκελ είναι λογικά» και σημειώνουν: «Η Ελλάδα πρέπει να πάρει την τύχη στα χέρια της. Η Αθήνα έχει αποδειχθεί πολύ αδύναμη να σηκώσει το τσεκούρι. Η Ιρλανδία και η Λετονία έχουν κάνει πολύ περισσότερα. Οι προτεινόμενες αλλαγές στις γενναιόδωρες ελληνικές συντάξεις - που προκαλούν ιδιαίτερη οργή στη Γερμανία - δεν είναι αρκετά βαθιές».

Η Πορτογαλία στο προσκήνιο

Ο οίκος αξιολόγησης «Standard and Poor's» προχώρησε χτες σε νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας, η οποία - όπως σημειώνει - πηγάζει «από τις πολιτικοοικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση της χώρας στην προσπάθεια να μειώσει το έλλειμμα».

Ο «οίκος» βλέπει ότι το παραγόμενο ΑΕΠ θα παραμείνει σχεδόν στάσιμο μέχρι και το 2016 και το κρατικό χρέος να εκτινάσσεται το 2011 στο 131% του ΑΕΠ. Σε αυτή τη φάση οι ραντιέρηδες των χρηματαγορών στήνουν το παιχνίδι στοιχηματίζοντας στο σενάριο «επαναδιαπραγμάτευσης» του κρατικού χρέους, το οποίο, να σημειωθεί, είναι ιδιαίτερα κερδοφόρο για όσους από αυτούς έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους «ασφάλιστρα έναντι κινδύνων». Τη σεναριολογία τροφοδοτεί και το αμερικανικό μονοπώλιο «Goldman Sαchs», που ισχυρίζεται ότι τα προβλεπόμενα ποσά μέσω του κοινού μηχανισμού των ΕΕ και ΔΝΤ δε θα επαρκέσουν.

Την ανηφόρα έχουν πάρει τα spreads των πορτογαλικών ομολόγων, ενώ η «Standard and Poor's» υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα και της Πορτογαλίας. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Bloomberg», το ασφάλιστρο κινδύνου επί των πορτογαλικών ομολόγων υπερδιπλασιάστηκε μέσα στον Απρίλη συγκριτικά με τον περσινό μέσο όρο, ενώ οι επενδυτές θεωρούν το χρέος της Πορτογαλίας ως το όγδοο πιο επικίνδυνο στον κόσμο, χειρότερο από αυτό του Λιβάνου και της Γουατεμάλας.

Ακόμα, στο ρεπορτάζ του το πρακτορείο επισημαίνει: «Ενώ το δημόσιο χρέος της Πορτογαλίας είναι 77% του ΑΕΠ, όσο δηλαδή και της Γαλλίας, η επιβάρυνσή του με το χρέος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών ξεπερνά εκείνο της Ελλάδας και της Ιταλίας, και φτάνει το 236% του ΑΕΠ».

«ΤΡΟΪΚΑ» - ΣΕΒ
Παιχνίδια με τους μισθούς των εργαζόμενων

Tην κατάργηση 13ου και 14 μισθού σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και την κατάργηση του οργανισμού διαμεσολάβησης, «απαίτησε» σύμφωνα με κυβερνητικές «διαρροές» το κλιμάκιο (ΕΕ - ΔΝΤ - Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) σε χτεσινή σύσκεψη με τους γενικούς γραμματείς υπουργείων. Με βάση κυβερνητικές «διαρροές», οι όροι αυτοί υποτίθεται ότι μπαίνουν ως «προϋπόθεση» για την ενεργοποίηση του «μηχανισμού στήριξης».

Παίζοντας επιδέξια στο αντεργατικό παιχνίδι κυβέρνησης - ΕΕ - ΔΝΤ περί της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, οι μεγαλοβιομήχανοι βρήκαν ευκαιρία να αποκλείουν αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δ. Δασκαλόπουλος, μετά τη συνάντηση που είχε χτες με το κλιμάκιο των ΔΝΤ- ΕΕ, δήλωσε ότι «δεν χρειάζεται να υπάρξουν μειώσεις μισθών στον ιδιωτικό τομέα, αρκεί να γίνουν οι αναγκαίες διαρθρωτικές αλλαγές που θα απελευθερώσουν την επιχειρηματική δράση από την ασφυξία που της προκαλεί το κράτος».

Οι μεγαλοεπιχειρηματίες προσπαθούν προκλητικά να φορέσουν «φιλεργατικό» προσωπείο, την ίδια ώρα που έχουν ξεκινήσει οι διαπραγματεύσεις για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Ετσι, αντί η συζήτηση να γίνεται για την αύξηση που θα πρέπει να πάρουν οι εργαζόμενοι, γίνεται για το αν θα μειωθεί ή όχι ο μισθός τους!

Αν περάσουν τα αντιλαϊκά μέτρα, «η αύξηση της ανταγωνιστικότητας μπορεί να επιτευχθεί και χωρίς μείωση μισθών», είπε ο Δ. Δασκαλόπουλος. Και η «ανταγωνιστικότητα» που επιδιώκει ο ΣΕΒ, έχει δύο σκέλη: Από τη μία την εκτίναξη του ύψους των επιχορηγήσεων που έχουν να παίρνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις μέσω του ΕΣΠΑ και άλλων προγραμμάτων, σε συνδυασμό με την κατάργηση κάθε είδους «γραφειοκρατικού» εμποδίου που τους στοιχίζει σε χρόνο, χρήμα και στοχεύσεις.

Από την άλλη, την ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, των ωραρίων, του πενθήμερου, των ορίων στις απολύσεις, των εμποδίων για μετακινήσεις εργαζομένων σε άλλες ειδικότητες και πολλά ακόμη. Αυτό λέει τελικά ο ΣΕΒ. Τσακίστε κάθε δικαίωμα των εργαζομένων και τότε ενδεχομένως και να μη χρειαστεί η (ονομαστική) μείωση των μισθών!

Διάχυτη η λαϊκή οργή

Το ενδεχόμενο η οργή και ο θυμός του λαού να εκφραστεί με μαζικές κινητοποιήσεις, κάτω από το βάρος των σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, θεωρείται ολοένα και πιο πιθανό από τη συντριπτική πλειοψηφία των ερωτώμενων στις δημοσκοπήσεις. Σχεδόν επτά στους δέκα (ποσοστό 67,4%), από τους ερωτηθέντες στη δημοσκόπηση της GPO για το Mega, θεωρούν ότι θα υπάρξει «κοινωνική έκρηξη», εξαιτίας των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων που προωθεί κυβέρνηση - ΕΕ - ΔΝΤ. Σε ερώτηση για το ποιος μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση το 31,9% απαντά η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, το 31% μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΛΑ.Ο.Σ. και το 27% απαντά καμία κυβέρνηση. Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει το 30,6%, η ΝΔ το 21%, το ΚΚΕ 8,9%, ο ΛΑ.Ο.Σ. 6,9%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3,2%, ενώ η αδιευκρίνιστη ψήφος ανέρχεται περί το 20%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ