ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2010
Σελ. /40
Να μας πεισμώσει η ένταση της επίθεσης

Αύριο ετοιμάζονται πολύμορφες παρεμβάσεις στις γειτονιές της Αθήνας

Απάντηση στην κατακρεούργηση της Κοινωνικής Ασφάλισης και την ολομέτωπη επίθεση που εξαπολύεται, όπως επιβεβαιώθηκε και χτες, δίνει η ένταση των ρυθμών με τους οποίους προετοιμάζεται σε όλη τη χώρα η επιτυχία της 48ωρης απεργίας και των απεργιακών συγκεντρώσεων που έχουν καθοριστεί σε 63 πόλεις.

Στο πλαίσιο της πολύμορφης προετοιμασίας της απεργίας, αύριο Σάββατο, η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ προγραμματίζει συγκεντρώσεις και πορείες σε λαϊκές γειτονιές για την πλατιά ενημέρωση των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, τα αγωνιστικά ραντεβού έχουν οριστεί:

  • Αθήνα, 10.30 π.μ. Ομόνοια.
  • Περιστέρι, 11 π.μ. μετρό «Αγιος Αντώνιος».
  • Ζωγράφου, 10.30 π.μ. πλατεία Γαρδένιας.
  • Γαλάτσι, 11.30 π.μ. παλαιό τέρμα (Βεΐκου - Γαλατσίου).
  • Νέα Ιωνία, 11 π.μ. σταθμός ΗΣΑΠ Πευκάκια.
  • Ηλιούπολη, 12 το μεσημέρι, λεωφόρος Ειρήνης και Παπανδρέου (νησάκι).
  • Στάση μετρό «Αγιος Ιωάννης» (Βουλιαγμένης), 12 το μεσημέρι.
  • Νέα Σμύρνη, 11 π.μ., κεντρική πλατεία με πορεία προς την Καλλιθέα.
Νέες αποφάσεις

Αποφάσεις συμμετοχής στην 48ωρη απεργία πήραν ακόμα τα Εργατικά Κέντρα Αρτας, Αγρινίου, Μεγάρων και Λαυρίου.

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, το Συνδικάτο Μετάλλου «Η ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Δυτικής Αττικής, το Σωματείο ΟΤΑ Θριασίου, το Συνδικάτο Οικοδόμων Μεγάρων. Η γενική συνέλευση του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χίου. Το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ρόδου. Το Σωματείο Εργαζομένων στην «Boehringer» (φάρμακο). Το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων στην Εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτος». Η Πανελλήνια Ενωση Πληρωμάτων Ρυμουλκών - Ναυαγοσωστικών. Ο Σύλλογος Εργαζομένων στις Μονάδες και τα Ιδρύματα Ειδικής Αγωγής.

Στη Ζάκυνθο τα Σωματεία: Οικοδόμων, Χρηματοπιστωτικού Συστήματος και Συναφών Επιχειρήσεων, Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα, Εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στη Μεσσηνία τα Σωματεία: Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων και Εργαζομένων ΔΕΥΑΚ. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου. Το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνοεργατών Οικοδόμων. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας. Στην Κεφαλλονιά - Ιθάκη τα Σωματεία: Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κεφαλλονιάς - Ιθάκης, ΕΛΜΕ Κεφαλλονιάς - Ιθάκης.

Με ομόφωνη απόφασή του, το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών Καλλιθέας (ΚΕΑΤ) θα προτείνει στη γενική συνέλευση της ερχόμενης Δευτέρας συμμετοχή στη 48ωρη απεργία. Ανάλογη πρόταση θα καταθέσει στη σημερινή συνέλευση και το ΔΣ του σωματείου των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Σε δράση για την επιτυχία της απεργίας καλεί και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Πολιτικών Δημοσίων Υπαλλήλων Αθήνας.

Επίσης, κάτω από την πίεση των ταξικών δυνάμεων, αλλά και των εργαζομένων, η γενική συνέλευση των αντιπροσώπων του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων πήρε απόφαση για 24ωρη απεργία στις 22 Απρίλη. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 21 Απρίλη πήρε το Διοικητικό Συμβούλιο της Β' ΕΛΜΕ Δωδεκανήσου.

Εξορμήσεις και συσκέψεις

Σήμερα, Παρασκευή, περιοδείες προγραμματίζονται σε «STAGER» (ανελκυστήρες), Εργοτάξιο «Εντεχνος» στον Κηφισό (εργολ. ΔΕΗ). Τη Δευτέρα σε Εργοτάξιο« Εντεχνος» Τατόι (εργολ. ΔΕΗ), «Tekan» (ανελκυστήρες), «SellerHellas» (Μενίδι). Τη Δευτέρα, 19/4, στον Ασπρόπυργο και την Τρίτη 20/4 στην «Μότορ Οιλ».

  • Σήμερα Παρασκευή: Σύσκεψη διοργανώνει η Γραμματεία Χαλκιδικής του ΠΑΜΕ στις 7.30 μ.μ. στην καφετέρια «Λωτός» στα Μουδανιά.
  • Αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ. το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Ν. Αττικής καλεί σε σύσκεψη στην αίθουσα των εμποροϋπαλλήλων (Αγ. Φιλοθέης 5β). Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Μεσογείων - Λαυρεωτικής καλεί σε σύσκεψη, στις 11 π.μ., στο Δημαρχείο Παλλήνης.
  • Τη Δευτέρα 19 Απρίλη, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και Συναφών Χώρων καλεί σε ΓΣ στις 4 μ.μ., στο 2ο όροφο του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (Μάρνη και Γ' Σεπτεμβρίου 48β).
  • Την ερχόμενη Τρίτη 20 Απρίλη, πικετοφορίες σε Μενίδι και Ανω Λιόσια οργανώνει η Γραμματεία Μενιδίου - Ανω Λιοσίων - Ζεφυρίου του ΠΑΜΕ, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε. Μεταξύ άλλων, τονίστηκε ότι πρέπει να οργωθούν όλοι οι χώροι οι εργασίας, οι εργατογειτονιές, οι σχολές μαθητείας. Ειδικό βάρος να δοθεί στις βιομηχανικές μονάδες της περιοχής.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΚΙΟΚΑΣ
Οσο υποχωρούμε τα χτυπήματα θα δυναμώνουν

Σε εργοτάξιο των Σπάτων περιόδευσε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ

Από τη χτεσινή περιοδεία
Από τη χτεσινή περιοδεία
«Πρέπει κάθε εργαζόμενος να αναλάβει την ευθύνη του και να μπει το δίλημμα αν θα υποταχτούμε στην αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση με τη συμπαράσταση ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ ή αν θα αντισταθούμε. Με βάση την εμπειρία τους οι εργαζόμενοι, όμως, ξέρουν πλέον ότι όσο σκύβουν το κεφάλι τόσο θα αφαιρούν δικαιώματα και, δυστυχώς, το βαρέλι δεν έχει πάτο. Γι' αυτό το ΚΚΕ λέει ότι η εργατική τάξη ενιαία πρέπει να αντισταθεί και να διεκδικήσει με κριτήρια τις σύγχρονες ανάγκες της». Τα παραπάνω επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, μιλώντας χτες το πρωί στους εργαζόμενους στα έργα κατασκευής εμπορικών κέντρων στην περιοχή Γυαλού στα Σπάτα.

Μιλώντας σε συγκέντρωση των εργαζομένων, ο Γ. Γκιόκας τόνισε: «Είναι αδιάφορο για το λαό και τους εργαζόμενους το δίλημμα που θέτουν για το αν θα δανειστούμε από τον έναν ή τον άλλο. Γιατί τα χρήματα αυτά θα πάνε για ενίσχυση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Ούτε στις τσέπες των εργαζομένων θα πάνε, ούτε για τις ανάγκες του και για τα δάνεια αυτά θα μπουν εγγύηση τα εργατικά δικαιώματα», σημείωσε.

«Γι' αυτό, συνέχισε ο Γ. Γκιόκας, πρέπει η εργατική τάξη να προχωρήσει σε πιο μαζικό και διεκδικητικό αγώνα. Και η 48ωρη απεργία είναι πολύ σημαντικό βήμα. Είναι κλιμάκωση του αγώνα στην επίθεση που δέχεται».

ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΠΑΜΕ
Να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη

Με στόχο να μην επιστραφεί ούτε ένας λαχνός συνεχίζεται η δράση για την επιτυχία της οικονομικής εξόρμησης του ΠΑΜΕ που με τη μορφή της λαχειοφόρου αγοράς θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Ιούνη. Γνωρίζοντας καλά ότι η ανάγκη οργάνωσης και ανάπτυξης των αγώνων - ειδικά, σε μια περίοδο άγριας αντεργατικής επίθεσης - απαιτεί την οικονομική ενίσχυση του ΠΑΜΕ. Ετσι αναδεικνύεται η ανάγκη όλες οι τοπικές και κλαδικές Γραμματείες, όλα τα ταξικά συνδικάτα, να αναπτύξουν επίμονη και σχεδιασμένη δράση, ώστε η επιτυχία της εξόρμησης να γίνει υπόθεση κάθε εργάτη, να υπάρξει παρέμβαση σε κάθε κλάδο, κάθε τόπο δουλειάς.

Αδράνεια σημαίνει συμφωνία

Στις χτεσινές γενικές συνελεύσεις των σωματείων εργαζομένων στα μπλε λεωφορεία, στον ηλεκτρικό, στο τραμ και τα τρόλεϊ οι πλειοψηφίες - ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ - απέρριψαν την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη.

Για τα μέτρα είπαν ότι είναι άδικα (λες και είναι ηθικό το ζήτημα) και «ξεγλίστρησαν» εξουσιοδοτώντας την Ομοσπονδία του κλάδου να συντονίσει τη δράση τους. Ουσιαστικά επιχειρήματα για να δικαιολογήσουν την απόρριψη της 48ωρης δε χρησιμοποίησαν. Σε ορισμένες από τις συνελεύσεις είπαν βέβαια ότι «δεν μπορούν να σύρονται από το ΠΑΜΕ». Μετατόπισαν έτσι τη συζήτηση από το αν χρειάζεται να γίνει απεργία και με ποιους στόχους στο ποιος καλεί σε απεργία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση των εργαζομένων στον ΗΣΑΠ ο συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ που είναι και επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» στη ΓΣΕΕ, Γ. Γαβρίλης, από τη μια κατήγγειλε τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, από την άλλη όμως δε στήριξε την πρόταση για 48ωρη απεργία. Ο ίδιος στη ΓΣΕΕ είχε προτείνει η απεργία να γίνει στις 27 Απρίλη προκειμένου να μη γίνει στις ίδιες ημερομηνίες με αυτές που καλεί το ΠΑΜΕ.

Ανάλογη είναι και η στάση της πλειοψηφίας στη ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ - ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ (ΣΥΡΙΖΑ) - που στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων να συνεδριάσει χτες το ΔΣ της Ομοσπονδίας, για να πάρει απόφαση για 48ωρη δεν απάντησε καν.

Η αδράνεια στην οποία οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού θέλουν να σύρουν την εργατική τάξη ισοδυναμεί με αυτοκτονία. Πασχίζουν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο για λογαριασμό της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και του κεφαλαίου. Στόχος να προωθηθούν ανεμπόδιστα το επόμενο πακέτο αντεργατικών μέτρων. Αξιος ο μισθός τους..!


Χ.Μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ