ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Δε θα δεχτούμε κανένα δουλεμπόριο!

Νέα δυναμική κινητοποίηση έκαναν χτες έξω από τις εγκαταστάσεις των ΕΛΠΕ. Πίσω από την αντεργατική νομοθεσία οχυρώνεται η εργοδοσία

Εμείς δεν εγκρίνουμε κανένα δουλεμπόριο, «νόμιμο» ή παράνομο, ξεκαθάρισαν οι εργάτες
Εμείς δεν εγκρίνουμε κανένα δουλεμπόριο, «νόμιμο» ή παράνομο, ξεκαθάρισαν οι εργάτες
Με δυναμική αγωνιστική κινητοποίηση χτες το μεσημέρι μπροστά στη διοίκηση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ), στον Ασπρόπυργο, οι εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, συσπειρωμένοι στα ταξικά τους συνδικάτα, διατράνωσαν την απόφασή τους να μην επιτρέψουν να εφαρμοστεί η συνθήκη Μπολκεστάιν για το έργο της επέκτασης των εγκαταστάσεων της ΠΕΤΡΟΛΑ. Ξεκαθάρισαν ότι θα μπλοκάρουν το σκλαβοπάζαρο που προετοιμάζουν κυβέρνηση και Λάτσης, με τη μεταφορά χιλιάδων ανασφάλιστων και χαμηλόμισθων εργατών από χώρες με ξηλωμένα εργασιακά δικαιώματα, για να χρησιμοποιηθούν ως σύγχρονοι δούλοι στα έργα αυτά. Οι εργάτες διεκδικούν να προσληφθούν άνεργοι της Ζώνης με τις ισχύουσες Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και εργαζόμενοι της περιοχής.

Οι εργάτες συγκεντρώθηκαν στη 1 το μεσημέρι - στη διάρκεια παύσης εργασιών από τις 12.30 μ.μ. - μπροστά από την πύλη των διυλιστηρίων Ασπροπύργου όπου βρίσκεται η διοίκηση των ΕΛΠΕ. Ακριβώς την ώρα της κινητοποίησης μέσα στο κτίριο γινόταν εκδήλωση με την παρουσία και του προέδρου των ΕΛΠΕ Τ. Γιαννίτση (πρώην υπουργός Εργασίας του ΠΑΣΟΚ). Οι εργαζόμενοι, συγκροτημένα και οργανωμένα, αποκρούοντας τους προπηλακισμούς «φουσκωτών», οι οποίοι επιχείρησαν να κλείσουν την πύλη, «εισέβαλαν» μέσα στις εγκαταστάσεις των διυλιστηρίων και επέβαλαν συνάντηση των προεδρείων των σωματείων τους με τον Τ. Γιαννίτση.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά Σ. Πουλικόγιαννης, ενημερώνοντας στη συνέχεια τους συγκεντρωμένους για τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ανέφερε ότι «ο Τ. Γιαννίτσης μας δήλωσε ότι η συνθήκη Μπολκεστάιν είναι νόμος του κράτους» και συνέχισε: «Για μας το νόμιμο και το παράνομο καθορίζεται με βάση τα συμφέροντά μας. Χρειάζονται 2.500 εργάτες που αφορούν ειδικότητες της Ζώνης. Προειδοποιούμε ότι το έργο της επέκτασης δεν πρόκειται να ξεκινήσει αν δεν είμαστε μέσα. Δεν πρόκειται να δεχτούμε το δουλεμπόριο για να κερδίζει ο Λάτσης». Παίρνοντας το λόγο, ο πρόεδρος του σωματείου των Αμμοβολιστών Γ. Δεληγιάννης σημείωσε ότι η προσπάθεια των ΕΛΠΕ να μεταφέρουν φτηνό εργατικό δυναμικό είναι μέρος της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής για να πληρώσουν την κρίση οι εργαζόμενοι, ενώ ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Θ. Παναγιωτόπουλος τόνισε: «Οι άνεργοι, όλοι οι εργάτες της Ζώνης δεν έχουμε άλλο δρόμο. Ο αγώνας θα κλιμακωθεί». Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσουν οι διοικήσεις των σωματείων για να καθορίσουν το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα.

ΕΤΗΣΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΣΕΠΕ
«Θεριεύουν» οι ελαστικές μορφές εργασίας

Την εφαρμογή της αντεργατικής νομοθεσίας που προστατεύει τα εργοδοτικά κέρδη καταγράφουν τα στοιχεία του υπουργείου Απασχόλησης

Στους 113 έφτασαν το 2009 οι νεκροί εργάτες στους τόπους δουλειάς μόνο με τα επίσημα και ελλιπή στοιχεία που καταγράφει η ετήσια Εκθεση Πεπραγμένων του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). Τα στοιχεία και της φετινής έκθεσης, παρά το ότι είναι ενδεικτικά για τον πόλεμο που κυριαρχεί στους εργασιακούς χώρους, δεν καταγράφουν σε καμία περίπτωση την πραγματικότητα, η οποία είναι πολύ πιο βάρβαρη. Εξάλλου, αποστολή του ΣΕΠΕ δεν είναι άλλη από την εφαρμογή και τον έλεγχο εφαρμογής της αντεργατικής νομοθεσίας, που - μεταξύ άλλων - νομιμοποιεί και γενικεύει τις ελαστικές μορφές εργασίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΣΕΠΕ πραγματοποιεί ελέγχους για να διαπιστώσει την «καλή» εφαρμογή του ν. 2639/98 για τη «ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», νόμος που κατοχύρωσε και εξάπλωσε και επίσημα την ελαστικότητα στις εργασιακές σχέσεις, ενώ σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζει νέο νόμο για την παραπέρα κατοχύρωση και καθιέρωση των ελαστικών μορφών.

Από τα 113 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα που δηλώθηκαν στο ΣΕΠΕ το 2009, τα 43 συνέβησαν στον κλάδο των κατασκευών. Συνολικά, από το 2000 έως το 2009, 1.349 ζωές εργατών έχουν θυσιαστεί στο βωμό της εργοδοτικής κερδοφορίας. Πτώση από ύψος, ηλεκτροπληξία, ανασφαλής εξοπλισμός εργασίας, χειρισμός μηχανημάτων έργου χωρίς την προβλεπόμενη άδεια και ανασφαλείς μέθοδοι εργασίας και μηχανήματα χωρίς τα αναγκαία συστήματα προειδοποίησης ή προστασίας, αναφέρονται ως τα πιο συνήθη αίτια για τα «ατυχήματα».

Τα «ατυχήματα» συνολικά που δηλώθηκαν στο ΣΕΠΕ το 2009 έφτασαν τις 6.381, έναντι 6.657 που ήταν το 2008 και 6.561 το 2007. Ωστόσο, ο αριθμός υπολείπεται κατά πολύ της πραγματικότητας. Μόνο αυτά που δηλώθηκαν στο ΙΚΑ το 2006 (σ.σ. δεν υπάρχουν πιο πρόσφατα στοιχεία) ανέρχονται στα 12.845.

Χιλιάδες μετατροπές πλήρους εργασίας σε μερική

Την ...«καλή» εφαρμογή του ν. 2639/98 για τη «Ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων», που επισημοποιεί και κατοχυρώνει τις ελαστικές μορφές εργασίας, ελέγχει το ΣΕΠΕ. Από τον έλεγχο αυτό σε 194.215 επιχειρήσεις για το 2009 διαπιστώθηκαν συνολικά 367.903 συμβάσεις ελαστικής εργασίας και συγκεκριμένα:

  • 272.561 συμβάσεις μερικής απασχόλησης.
  • 57.825 συμβάσεις εκ περιτροπής εργασίας.
  • 35.526 συμβάσεις έργου ή παροχής ανεξάρτητων υπηρεσιών
  • και 1.991 συμβάσεις παραγωγής κατά μονάδα εργασίας (φασόν).

Την ίδια στιγμή το 2009 στους ελέγχους που έκανε το ΣΕΠΕ καταγράφονται 11.622 μετατροπές συμβάσεων από πλήρη σε μερική απασχόληση.

Υπερωρίες και κυριακάτικη εργασία

Οι άδειες για υπερωριακή εργασία που χορηγήθηκαν το 2009 έφτασαν τις 18.001 για 15.730.711 ώρες εργασίας που αφορούσαν 258.816 εργαζόμενους. Την ίδια στιγμή οι άδειες για εργασία την Κυριακή αυξάνονται διαρκώς τα τελευταία χρόνια. Το 2009 χορηγήθηκαν 13.955 άδειες για εργασία την Κυριακή που αφορούσαν 119.237 εργαζόμενους.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τραγικά τα αδιέξοδα των ανέργων

«Οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν και εφαρμόζονται μέχρι σήμερα για την ανεργία επιβεβαιώθηκε στη ζωή ότι είναι αναποτελεσματικές γιατί κριτήριο έχουν το κέρδος του κεφαλαιοκράτη. Στόχος ήταν και είναι η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, το κουρέλιασμα των δικαιωμάτων των εργατών». Τα παραπάνω σημειώνει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ελλάδας, με αφορμή την πρόσφατη αυτοκτονία 58χρονου οικοδόμου στην Πάτρα. Σε άλλο σημείο η Ομοσπονδία Οικοδόμων, σημειώνει πως «η ανεργία είναι παρούσα και θα γιγαντώνεται όσο γιγαντώνεται ο ανταγωνισμός του κεφαλαίου, όσο η ανάπτυξη κριτήριο θα έχει το κέρδος και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων». Για να καταλήξει: «Καλούμε τον κλάδο, όλους τους εργαζομένους, να καταδικάσουν τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που στηρίζουν και προωθούν τις πολιτικές που δημιουργούν τη φτώχεια, την ανεργία, την εξαθλίωση, που κάτω από το βάρος των συνεπειών τους ο συνάδελφος από την Πάτρα οδηγήθηκε στο τραγικό τέλος. Να συνδέσουμε τον αγώνα για την επιβίωση με τον αγώνα για το δρόμο ανάπτυξης της κοινωνίας που τον πλούτο που παράγουμε θα διαφεντεύουμε εμείς και όχι τα παράσιτα της πλουτοκρατίας».

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΠΑΤΡΑΣ
Την Τρίτη ξεκινούν οι εκλογές

Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέας διοίκησης προχωρά το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Πάτρα «Η ΕΝΩΣΗ». Με ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής, σημειώνεται ότι οι αρχαιρεσίες θα γίνουν στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (Κολοκοτρώνη 20, 2ος ορ.) την Τρίτη 13/4 (10 πμ - 1 μμ και 3μμ - 9 μμ), Τετάρτη 14/4 (3μμ - 9μμ) και Πέμπτη 15/4 (3 μμ - 9μμ). Επίσης, όσοι θέλουν να θέσουν υποψηφιότητα για όλα τα αξιώματα, η Εφορευτική Επιτροπή θα δέχεται αιτήσεις στο ΕΚ Πάτρας, στα γραφεία του Σωματεία σήμερα Παρασκευή 9/4 (6μμ - 8 μμ) και αύριο Σάββατο 10/4 (6μμ - 8μμ).

Η Εφορευτική καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος «για να δώσουμε, με την καθολική μας συμμετοχή στη νέα Διοίκηση τη δύναμη που χρειάζεται για να μπορεί να διεκδικεί και να επιλύει προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο μας».

Προσφορά στη μνήμη του Τ. Τσιόγκα

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων ΗΛΠΑΠ (Διοικητικοί Υπάλληλοι) στη μνήμη του Τάκη Τσιόγκα αντί για στεφάνι δίνει 100 ευρώ στο ΠΑΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ