ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Απρίλη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΟΑΕΔ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ»
Πακτωλός εκατομμυρίων στα εργοδοτικά ταμεία

Την απαλλαγή των εργοδοτών από τις ασφαλιστικές εισφορές εξασφαλίζουν τα προγράμματα του ΟΑΕΔ που ανακοινώθηκαν χτες

Την πολιτική υπεράσπισης και ενίσχυσης της κερδοφορίας του κεφαλαίου, που απαρέγκλιτα εφαρμόζει η κυβέρνηση, επιβεβαίωσε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Απασχόλησης που παρουσίασε τα ήδη γνωστά προγράμματα του ΟΑΕΔ και τα οποία αφορούν την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών - δώρο συνολικού ύψους 816 εκατομμυρίων ευρώ προς τους επιχειρηματίες - με πρόσχημα «την καταπολέμηση της ανεργίας και την ανάσχεση των απολύσεων».

Στη χτεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου του υφυπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, του γενικού γραμματέα Ρ. Σπυρόπουλου και του διοικητή του ΟΑΕΔ Θ. Κικίλια ανακοινώθηκε ότι σήμερα ξεκινά η εφαρμογή των τριών από τα τέσσερα πρώτα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τα προγράμματα προβλέπουν:

  • Επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για 4 χρόνια σε 40.000 θέσεις εργασίας ανέργων ύψους 500.000.000 ευρώ. Η επιχορήγηση των επιχειρήσεων για τους «κοινούς» ανέργους θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων) για το 1ο έτος, το 75% των ασφαλιστικών εισφορών το 2ο, το 50% το 3ο και το 25% το 4ο έτος. Σε μια δεύτερη κατηγορία επιχειρήσεων που θα απασχολήσουν νέους 30 ετών, ή αυτούς που βρίσκονται πλησίον της σύνταξης και υπολείπονται 5 έτη ασφάλισης για σύνταξη, καθώς και πολύτεκνους και γυναίκες μακροχρόνια άνεργες και αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών, οι επιχειρηματίες θα επιδοτηθούν με το 100% των ασφαλιστικών εισφορών το 1ο και 2ο έτος και με 50% το 3ο και 4ο. Το κόστος επιβαρύνει τον ΟΑΕΔ.
  • Διετές πρόγραμμα επιχορήγησης ασφαλιστικών εισφορών σε επιχειρήσεις για τις θέσεις 25.000 ανέργων, ύψους 170.000.000 ευρώ, το οποίο θα καλυφθεί από το ΕΣΠΑ του υπουργείου Εργασίας. Στην κατηγορία των «κοινών» ανέργων, η επιχορήγηση των εργοδοτών θα ανέλθει στο 80% του κόστους των εισφορών για το 1ο έτος και στο 60% για το 2ο έτος. Στις άλλες κατηγορίες η επιχορήγηση θα ανέλθει στο 80% για το 1ο και 2ο έτος.
  • Πρόγραμμα επιδότησης 4.000 γυναικών ηλικίας 22 έως 64 ετών ύψους 96 εκατομμυρίων ευρώ για την «ανάπτυξη» της «γυναικείας επιχειρηματικότητας».
  • Τέλος, με 50 εκατομμύρια ευρώ θα επιδοτηθούν οι μεγαλοξενοδόχοι για να επαναπροσλάβουν (!) τους ανέργους στις εποχιακές τους επιχειρήσεις. Το ποσό θα βαρύνει τον ΟΑΕΔ, ενώ το διάστημα της επιδότησης θα είναι δύο μήνες και θα ανέρχεται στο 100% των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτών και εργαζομένων). Η εφαρμογή του προγράμματος θα ξεκινήσει στις 15 Απρίλη.

Βεβαίως, τα παραπάνω αποτελούν μέρος του σχεδίου που επεξεργάζεται η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας για την αποφασιστική οικονομική ενίσχυση του κεφαλαίου. Εξασφαλίζουν φτηνά εργατικά χέρια στους εργοδότες, απαλλάσσοντάς τους από τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις. Ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν την αυταπάτη ότι η «επιχειρηματικότητα» μπορεί να δώσει διέξοδο σε ανέργους, την ίδια στιγμή που ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων συνθλίβει καθημερινά όλο και περισσότερα μικρομάγαζα.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Βουτηγμένο σε χρέη και σκουπίδια

Στη μέγκενη της κρατικής υποχρηματοδότησης και της ασύδοτης επιχειρηματικής δραστηριότητας βρίσκεται από προχτές το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, καθώς, λόγω αδυναμίας καταβολής των υποχρεώσεών του, το ιδιωτικό συνεργείο καθαριότητας απέσυρε το προσωπικό του αφήνοντας το νοσοκομείο βουτηγμένο στα σκουπίδια.

Η πρωτοφανής για τα δημόσια νοσοκομεία εξέλιξη είναι η κατάληξη της πολιτικής των εκχωρήσεων της καθαριότητας σε ιδιώτες απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ στη δεκαετία του 1990, που διατήρησαν και επέκτειναν και σε άλλους τομείς, μέχρι σήμερα, οι μετέπειτα κυβερνήσεις του δικομματισμού. Η κατάσταση στο Μεσολόγγι αποτελεί και τον προάγγελο δυσοίωνων εξελίξεων στα δημόσια νοσοκομεία, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση σφίγγει απελπιστικά τη θηλιά των περικοπών στο όνομα του εξορθολογισμού των δαπανών με αποτέλεσμα να φτάνουν μέχρι τη ...συσκότιση των διαδρόμων μεγάλων νοσοκομείων, όπως ο «Ευαγγελισμός», για να «κάνουν οικονομία στο ρεύμα».

Την καθαριότητα στο νοσοκομείο του Μεσολογγίου έχει αναλάβει η εταιρεία «Ρόμβος» με την υποχρέωση να απασχολεί 15 καθαρίστριες. Κάθε μήνα το συνεργείο πληρώνεται με 27.330 ευρώ, δηλαδή 1.882 ευρώ για κάθε εργαζόμενο και τα υλικά που διαθέτει. Ομως, κανένας εργαζόμενος στη «Ρόμβος» δεν παίρνει πάνω από 700 ευρώ, αποδεικνύοντας ότι οι εκχωρήσεις δημόσιων τομέων τελικά λειτουργούν υπέρ των εργολάβων με ταυτόχρονη βάρβαρη συμπίεση των αποδοχών των εργαζομένων.

Η σύμβαση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου με τη «Ρόμβος» έληξε στις 31.10.2008, οπότε και προκηρύχτηκε διαγωνισμός στον οποίο πήραν μέρος άλλοι δύο υποψήφιοι. Ομως, η «Ρόμβος» προσέφυγε στα δικαστήρια, επικαλούμενη διάφορες παραλείψεις από τους ανταγωνιστές της, και έτσι - μέχρι να εκδοθεί η απόφαση των δικαστηρίων - έπαιρνε η ίδια παρατάσεις μέχρι σήμερα.

Λόγω της υποχρηματοδότησης από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, το Νοσοκομείο Μεσολογγίου δεν μπόρεσε να πληρώσει την εταιρεία «Ρόμβος» απ' τον Οκτώβρη του 2009. Πριν από το Πάσχα το συνεργείο έριξε μια προειδοποιητική βολή, αποσύροντας για μια μέρα τις καθαρίστριες, που, όμως, αναγκάστηκε να τις επαναφέρει μετά από παρέμβαση του σωματείου των εργαζομένων στο νοσοκομείο. Ομως, από προχτές, απέσυρε όλες τις καθαρίστριες, με αποτέλεσμα το νοσοκομείο να μείνει χωρίς καθαριότητα.

Για την καθαριότητα του νοσοκομείου κλήθηκε εκτάκτως η μοναδική καθαρίστρια που δουλεύει σε μια δομή αποασυλοποίησης και την οποία συνδράμουν εθελοντικά οι 300 εργαζόμενοι του νοσοκομείου, που κι αυτοί δουλεύουν με απλήρωτα τα νυχτερινά και τις αργίες από το Δεκέμβρη του 2009.

Το Νοσοκομείο Μεσολογγίου έχει 130 κρεβάτια και στα 15 ιατρεία δέχεται κάθε μέρα τουλάχιστον 20 προγραμματισμένα περιστατικά. Ακόμα ο νέος διοικητής δεν έχει αναλάβει καθήκοντα και έτσι χτες οι εργαζόμενοι ζήτησαν την παρέμβαση του διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας που αναπληρώνει τον διευθυντή. Η απάντηση που πήραν είναι ότι διερευνάται η δυνατότητα να δοθεί με ανάθεση η καθαριότητα σε άλλον ιδιώτη. Δηλαδή, η συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων που οδήγησαν στο αδιέξοδο.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΚΑΖΙΝΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ολοι αύριο στη συνέλευση

Αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τον αγώνα για την ανάκληση των απολύσεων 3 συναδέλφων τους και ενάντια στην εκ περιτροπής εργασία που επέβαλε η εργοδοσία σε συμφωνία με το εργοδοτικό σωματείο που ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ, δηλώνουν οι εργαζόμενοι στο Καζίνο Θεσσαλονίκης. Το σωματείο των εργαζομένων της επιχείρησης, που συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη Γενική Συνέλευση που οργανώνει το Σάββατο 10 Απρίλη στις 4 το απόγευμα στο πολιτιστικό κέντρο του Τριαδίου, ώστε μαζικά και συλλογικά να καθορίσουν τα παραπέρα αγωνιστικά τους βήματα, απέναντι στην εργοδοτική επίθεση.

Στο μεταξύ, ήδη έχουν καθορίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, την Τετάρτη 14 Απρίλη στις 9 το πρωί, την ώρα που θα εκδικαστεί η αίτηση της εργοδοσίας με την οποία ζητά να κηρυχθούν παράνομες και καταχρηστικές οι απεργίες τους. Νέα συγκέντρωση προγραμματίζουν την Παρασκευή 16 Απρίλη στις 10 το πρωί έξω από την Επιθεώρηση Εργασίας (Ανατολικός Τομέας) όπου έχει καθοριστεί να γίνει τριμερής συνάντηση για τις απολύσεις των 3 συναδέλφων τους.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ: Σε επίσχεση εργασίας προχωρούν οι εργαζόμενοι της κατασκευαστικής εταιρείας «Θεμελιοδομή ΑΕ», διεκδικώντας τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία για τους τελευταίους 7 - 9 μήνες ανάλογα με το έργο που απασχολούνται. Η επιχείρηση τη Μεγάλη Τετάρτη ανακοίνωσε στους 160 εργαζόμενους που απασχολούσε ότι πιθανά θα απορριφθεί η αίτησή της για υπαγωγή στο άρθρο 44 για διαγραφή μέρους των χρεών της και τους δήλωσε αδυναμία πληρωμών. Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την οριστική ανεργία και τον κίνδυνο να χάσουν δεδουλευμένα και αποζημιώσεις, καθώς, όπως φαίνεται, η επιχείρηση βρίσκεται ένα βήμα πριν το λουκέτο.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΟΔΗΓΟΙ: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης πραγματοποίησε χθες το πρωί αντιπροσωπεία των επαγγελματιών οδηγών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνδικάτων Επαγγελματιών Οδηγών Μεταφοράς. Κατήγγειλαν τη συνεχιζόμενη ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, γεγονός που εκμεταλλεύονται οι μεταφορικές εταιρείες, καταστρατηγώντας τον ΚΟΚ και όλους τους κανονισμούς οδικής ασφάλειας και εργασιακών δικαιωμάτων. Σε κείμενο που επιδόθηκε από την αντιπροσωπεία στον γραμματέα της Εισαγγελίας, χαρακτηρίζονται εγκλήματα τα όσα γίνονται σε βάρος των επαγγελματιών οδηγών από το αλαλούμ που επικρατεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς και την αυθαιρεσία των εργοδοτών.

Παράταση για φάρμακα υψηλού κόστους

Παράταση μέχρι τις 30.4.2010 στη χορήγηση των φαρμάκων υψηλού κόστους για τη θεραπεία σοβαρών ασθενειών από τα φαρμακεία των νοσοκομείων και από τα ιδιωτικά φαρμακεία έδωσαν χτες τα υπουργεία Υγείας και Εργασίας.

Ο κατάλογος με τα 89 φάρμακα είχε εκδοθεί το Δεκέμβρη του 2008 με κοινή απόφαση των συναρμόδιων υπουργών και έκτοτε η ισχύς του ανανεώνεται κατά τακτά διαστήματα. Η τελευταία ανανέωση έγινε μέχρι και την 1.4.2010 και μετά την εκπνοή της ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος ειδοποίησε τα μέλη του να μην εκτελούν συνταγές χωρίς κάλυψη.

Ετσι χτες απ' τα δύο υπουργεία ανακοινώθηκε η παράταση μέχρι τις 30.4.2010 με την επισήμανση ότι στο διάστημα αυτό έχει εκδοθεί η κοινή υπουργική απόφαση για τον επαναπροσδιορισμό του καταλόγου που προβλέπει ο νόμος 3816/2010 με τον οποίο επανέρχεται και η λίστα φαρμάκων. Οι τιμές των φαρμάκων ψηλού κόστους κυμαίνονται από 300 - 13.000 ευρώ και βαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ