Με συγκεντρώσεις σε δεκάδες πόλεις εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, φοιτητές και μαθητές, καταδίκασαν την πολιτική φορολεηλασίας του λαϊκού εισοδήματος
Στιγμιότυπο από το συλλαλητήριο στα Γιάννενα |
Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ, αγρότες, φοιτητές και μαθητές συμμετείχαν στα συλλαλητήρια που έγιναν στην Ξάνθη, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στην Κοζάνη, στην Πτολεμαΐδα, στη Δράμα, στην Καβάλα, στις Σέρρες, στη Βέροια, στη Νάουσα, στο Κιλκίς (όπου χαιρέτισε και ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων της ΦΑΡΜΠΕΤΕΞ), στην Εδεσσα, στα Γιαννιτσά, στην Κατερίνη, στη Φλώρινα, στην Καστοριά και στα Γρεβενά.
Στη Δράμα στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία δημιουργήθηκε προς στιγμήν ένταση όταν οι διαδηλωτές αντελήφθησαν ότι στο χώρο παρεισέφρησε άνδρας της Ασφάλειας που μάλιστα έφερε μαζί του και το υπηρεσιακό του όπλο. Ο αστυνομικός, μετά από απαίτηση των συγκεντρωμένων εγκατέλειψε το χώρο.
Στην Πάτρα, με προμετωπίδα το πανό του συνδικάτου Οικοδόμων - δέσποζε στο χώρο - που έγραφε: «Καμία θυσία για το κεφάλαιο. 1.200 ευρώ επίδομα ανεργίας. Κανένας πλειστηριασμός κατοικίας. Επιδότηση τώρα όλων των ανέργων χωρίς προϋποθέσεις» πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε στην πλ. Γεωργίου και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Στη Ζάκυνθο η πορεία έκανε στάση μπροστά από τη βιοτεχνία μαντολάτου το «Μελισσάκι» για να καταδικάσει την εκδικητική απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ιδιωτικού Τομέα Νομού Ζακύνθου και γενικού γραμματέα του ΕΚΖ, Διονύσιου Γουσέτη από την εργοδοσία. Αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου και της ΝΑΣ προχώρησε σε νέα παράσταση διαμαρτυρίας με τους διαδηλωτές να φωνάζουν συνθήματα κατά της εργοδοτικής τρομοκρατίας και απαιτώντας την άμεση επαναπρόσληψή του.
Συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν επίσης σε Καλαμάτα, Πύργο, Τρίπολη, Ναύπλιο, Κόρινθο, Σπάρτη και Κεφαλονιά.
Στα Γιάννενα εργαζόμενοι από το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, διαδήλωσαν από κοινού με ΕΒΕ και νεολαία, ενάντια στη φοροληστεία των λαϊκών εισοδημάτων, το τσουνάμι συνολικά των αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, απαιτώντας «δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία». Δυναμικό συλλαλητήριο έγινε και στην Κέρκυρα με διακριτή την παρουσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Στο Αγρίνιο εργαζόμενοι από διάφορα σωματεία όπως οικοδόμων, ιδιωτικών υπαλλήλων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ ένωσαν τα βήματά τους με τον Εμπορικό Σύλλογο και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων αντιπροσωπείες των οποίων βρέθηκαν στη συγκέντρωση - πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης. Συλλαλητήρια έγιναν επίσης σε Μεσολόγγι, Ναύπακτο και Αμφιλοχία. Ηχηρή αγωνιστική απάντηση στην ολομέτωπη επίθεση των δικαιωμάτων τους έστειλαν και οι εργαζόμενοι στην Αρτα, μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του ταξικού αγώνα οι εργαζόμενοι στη Λευκάδα. Ενάντια στην αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική διαδήλωσαν εργάτες και αγρότες στην Πρέβεζα. Συγκέντρωση έγινε στην Ηγουμενίτσα.
Συγκεντρώσεις και πορείες πραγματοποιήθηκαν και σε όλες τις μεγάλες πόλεις της Στερεάς με τη συμμετοχή από εκατοντάδες αγωνιστές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ και του ΜΑΣ, που διαδήλωσαν ενάντια στη φοροληστεία.
Στη Χαλκίδα, τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης ενώ στη Λαμία, η συγκέντρωση έγινε στη πλατεία Πάρκου και στη συνέχεια πορεία στο κέντρο της πόλης. Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έγινε στη Θήβα. Στη Λιβαδειά της κινητοποίησης προηγήθηκαν εξορμήσεις σε νοσοκομεία, τράπεζες και εμπορικά καταστήματα. Τέλος, στην Αμφισσα την ομιλία ακολούθησε πορεία.
Συντονισμένα και μαζικά, για μια ακόμη φορά, απάντησαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, νεολαία και συνταξιούχοι ενάντια στη νέα φοροεπιδρομή κυβέρνησης, ΕΕ και κομμάτων της πλουτοκρατίας, στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στους τέσσερις νομούς της Κρήτης και τα νησιά.
Στο Ηράκλειο, μετά τη συγκέντρωση στη Νομαρχία, ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με στάση στο πολυκατάστημα «ΦΩΚΑΣ», όπου πραγματοποιήθηκε παράσταση διαμαρτυρίας των ταξικών δυνάμεων ενάντια στην απόλυση εργαζόμενης, καθαρίστριας, στο συγκεκριμένο κατάστημα στα πλαίσια περικοπής προσωπικού που έχει ανακοινώσει η επιχείρηση. Οι ταξικές δυνάμεις απαίτησαν την επαναπρόσληψη της εργαζόμενης, τονίζοντας ότι θα σταθούν, με κάθε τρόπο, εμπόδιο στα σχέδια της εργοδοσίας για μαζικές απολύσεις.
Στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Συγκέντρωση και πορεία πραγματοποιήθηκε επίσης σε Χανιά και Ρέθυμνο, ενώ συγκεντρώσεις έγιναν ακόμη σε Ιεράπετρα και Αγιο Νικόλαο στο Ν. Λασιθίου.
Στη Ρόδο, πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, όπου μίλησε ο Μανώλης Μπακάλης, στέλεχος του ΠΑΜΕ από τον κλάδο του Τουρισμού - Επισιτισμού. Ακολούθησε πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στην πλατεία Κύπρου. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της κινητοποίησης αποτέλεσε η συμμετοχή για πρώτη φορά εργαζομένων από τον κλάδο του Τουρισμού και Επισιτισμού.
Στην Κω και την Κάλυμνο, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πικετοφορίες. Στην Κω η πικετοφορία κατέληξε στο κέντρο της πόλης και στην Κάλυμνο στην κεντρική πλατεία.
Στη Μυτιλήνη, οι εργαζόμενοι συμμετείχαν στη συγκέντρωση στην πλατεία Σαπφούς, όπου μίλησε ο Γιάννης Ζαφειρίου, στέλεχος του ΠΑΜΕ και μέλος της διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Ακολούθησε πορεία στην αγορά της πόλης.
Στη Σάμο, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία μέσα στην πόλη, η οποία ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο και κατέληξε στο λιμάνι.
Στη Λήμνο, ιδιαίτερα μαζική ήταν η παρουσία των μεταναστών εργατών. Αρχικά πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας, όπου μίλησε το στέλεχος του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Λήμνου Κώστας Μαδυτινός και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στην αγορά.
Τέλος, στην Ικαρία πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στον Εύδηλο.
Αποψη από την κινητοποίηση στο Βόλο |
Σήμερα, συλλαλητήρια με τη συμμετοχή εργαζομένων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και νεολαίας θα πραγματοποιηθούν στους άλλους τρεις νομούς της Θεσσαλίας. Στη Λάρισα, το συλλαλητήριο θα γίνει στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία, στα Τρίκαλα, στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα, την ίδια ώρα, στην κεντρική πλατεία.