MotionTeam |
MotionTeam |
1ον: Στην απόρριψη του προσχηματικού «διαλόγου» στον οποίο καλεί η κυβέρνηση.
2ον: Στην απαίτηση να καταργηθεί ο διαχωρισμός των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα ή μη».
3ον: Στην ενιαιοποίηση της διεκδίκησης, με κοινό διεκδικητικό πλαίσιο αιτημάτων.
Οσον αφορά στο «διάλογο», στο κάλεσμα υπογραμμίζεται «καμία συμμετοχή στην κοροϊδία του "κοινωνικού διαλόγου"» και σημειώνεται: «Για τους αγρότες η κυβέρνηση έχει μόνο τη φιέστα του "κοινωνικού διαλόγου" και προτροπές για παρεμβάσεις του εισαγγελέα, μεθοδεύοντας την ποινικοποίηση του δίκαιου αγώνα μας. Πιστεύουν ότι έτσι θα πιεστούμε να σταματήσουμε τις κινητοποιήσεις και διεκδικήσεις μας. Πλανώνται. Απλά πεισμώνουμε ακόμα πιο πολύ. Η αγροτιά σήμερα με την αγωνιστική στάση και δράση της ανοίγει δρόμους προοπτικής για καλύτερες μέρες ζωής και δουλειάς».
Ιδιαίτερα τονίζεται ότι η πάλη πρέπει να στοχεύει στην κατάργηση του διαχωρισμού των αγροτών σε «κατά κύριο επάγγελμα και μη», που, όπως σημειώνεται, «στόχο έχει την καταστροφή και το διώξιμο από την αγροτική παραγωγή εκατοντάδων χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών».
Το κοινό διεκδικητικό πλαίσιο που προτείνεται - και το οποίο αφορά στο σύνολο των μικρομεσαίων αγροτών και των αγροτικών περιφερειών της χώρας, καθώς και το σύνολο των καλλιεργειών - αποτελείται από 6 σημεία που είναι:
Μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωποι του μπλόκου της Νίκαιας, ο Β. Μπούτας σημείωσε: Τα πολλά και οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτά που μας βγάζουν στους δρόμους. Είναι η αισχρή εκμετάλλευση που γίνεται εις βάρος μας από τις πολιτικές που εφαρμόζονται. Από την ΚΑΠ και από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μονοπωλιακών επιχειρήσεων, αυτές που μας τροφοδοτούν με μέσα και εφόδια κι αυτές που παίρνουν τα προϊόντα μας πάμφθηνα και αυτά καταλήγουν πανάκριβα στα ράφια για τους καταναλωτές.
Και αφού επισήμανε την ανάγκη να ξεπεραστεί η πολυδιάσπαση, καθώς κάθε μπλόκο έχει και προβάλλει τα «δικά» του αιτήματα, δίνοντας την ψευδή εντύπωση ότι κάθε μπλόκο ενδιαφέρεται μόνο «για την πάρτη του» κι ότι οι αγρότες δεν μπορούν να τα βρουν μεταξύ τους, ανέφερε: Σήμερα, όλη η Ελλάδα είναι στο πόδι. Βεβαίως, έχουμε επίγνωση ότι υπάρχουν διαφορετικές «γραμμές» από μπλόκο σε μπλόκο και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και ως προς τις αιτίες των προβλημάτων.
Εμείς, θα συνεχίσουμε να προβάλλουμε τις συγκεκριμένες διεκδικήσεις για λύσεις στα προβλήματα και για να υπάρξει προοπτική στο αγροτικό επάγγελμα, ιδιαίτερα για τους νέους αγρότες. Πήραμε την πρωτοβουλία να απευθυνθούμε στους αγρότες των άλλων μπλόκων και να πούμε ότι πρέπει να υπάρξει ενιαιοποίηση των αιτημάτων, ώστε να είναι ενιαία η διεκδίκηση.
Η συμπαράσταση του ΚΚΕ εκφράστηκε με ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στην οποία, αναφέρεται: «Το ΚΚΕ μαχητικά συμπαραστέκεται στους αγωνιζόμενους αγρότες. Στηρίζει τις διεκδικήσεις τους και το δίκαιο αγώνα τους για στήριξη της παραγωγής τους και αναπλήρωση του εισοδήματός τους, που ληστεύουν οι εμποροβιομήχανοι, οι τράπεζες και η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων, τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ. Αυτή η πολιτική ευθύνεται για τα αδιέξοδα της αγροτιάς γιατί στηρίζει τις μεγάλες αγροτικές εκμεταλλεύσεις και την κερδοφορία των βιομηχανικών και εμπορικών ομίλων».
Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: «Το ΚΚΕ υποστηρίζει την ανάγκη ανάπτυξης της εγχώριας αγροτικής παραγωγής με στόχο πρώτ' απ' όλα την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού, με ποιοτικά ελεγμένα προϊόντα, παραγωγή απαλλαγμένη από το κίνητρο του καπιταλιστικού κέρδους. Με τους ίδιους στόχους το ΚΚΕ υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή αγροτικών προϊόντων - πρώτων υλών για τη βιομηχανία.
Η ουσιαστική στήριξη του αγροτοπαραγωγού στις σημερινές συνθήκες απαιτεί φθηνά λιπάσματα, σύγχρονες υποδομές και μηχανήματα, επιστημονική γνώση, συγκέντρωση της παραγωγής και αξιοποίησή της στο πλαίσιο μιας κεντρικά σχεδιασμένης οικονομίας με γνώμονα τις ανάγκες του λαού. Γι' αυτό και το ΚΚΕ προβάλλει την ανάγκη να συνεταιρισθεί ο παραγωγός και να συνδεθεί με τη βιομηχανία, το εμπόριο και την τράπεζα που θα αποτελούν λαϊκή κρατική ιδιοκτησία. Προβάλλει την προοπτική της λαϊκής οικονομίας που θα διασφαλίσει την ευημερία της αγροτικής οικογένειας.
Αυτός ο δρόμος πάλης αντικειμενικά είναι κοινός για τους μικρούς αγρότες, τους εργατοϋπαλλήλους, τους αυτοαπασχολούμενους στις πόλεις, για τους νέους και τις γυναίκες των οικογενειών τους, ανεξάρτητα αν εργάζονται, σπουδάζουν».
Την περασμένη Παρασκευή συζητήθηκε στη Βουλή Ερώτηση της Αλέκας Παπαρήγα προς τον πρωθυπουργό. Χτες Σάββατο η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ περιόδευσε στα μπλόκα της Εθνικής Οδού Αθήνας - Λάρισας, ενώ την προηγούμενη Πέμπτη είχε επισκεφτεί το μπλόκο στη Χαλκηδόνα της Θεσσαλονίκης. Κλιμάκια του Κόμματος βρέθηκαν και σε άλλα μπλόκα, εκφράζοντας, από κοντά, τη συμπαράσταση του κόμματος της εργατικής τάξης στη μαχόμενη μικρομεσαία αγροτιά.
Αμεση ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ στις επιχειρήσεις τρομοκράτησης των αγωνιζόμενων αγροτών και όταν εκδηλώθηκε η εισαγγελική παρέμβαση στη Θεσσαλονίκη - ανάλογες παρεμβάσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές - σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του Κόμματος ανέφερε: «Η τρομοκρατική παρέμβαση του προϊστάμενου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης αποτελεί μέρος του κυβερνητικού σχεδίου προκειμένου να καμφθεί ο αγώνας της φτωχής αγροτιάς για να μην ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματά της. Αποδεικνύεται ότι ΠΑΣΟΚ - ΝΔ δεν αλλάζουν. Η απάντηση στους φτωχούς αγρότες είναι και πάλι τα αγροτοδικεία και τα βουλκανιζατέρ. Ας μην τολμήσει η κυβέρνηση να τα χρησιμοποιήσει γιατί οι αγρότες δεν είναι μόνοι. Απέναντί της θα βρει όλους τους εργαζόμενους».
Δόθηκαν στη δημοσιότητα οι απαράδεκτες προτάσεις για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου του αγροτοσυνδικαλιστικού κινήματος
Οι «παπαγάλοι» του αστικού προπαγανδιστικού μηχανισμού «έκραζαν» όλο το προηγούμενο διάστημα, για την «πολυδιάσπαση» του αγροτικού κινήματος, για την αδυναμία του να «συντάξει» κοινό πλαίσιο αιτημάτων, για την αδυναμία της κυβέρνησης που ...ήθελε, αλλά ...«δεν μπορούσε» να βρει «συνομιλητή». Ετσι, το «πρόβλημα» ήρθε να το λύσει η ίδια η κυβέρνηση, δίνοντας στη δημοσιότητα, το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, τις προτάσεις της για την «αλλαγή του θεσμικού πλαισίου, για την ενοποίηση και ανασυγκρότηση του αγροτικού συνδικαλιστικού κινήματος». Οι θέσεις που έδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στη δημοσιότητα αναμένεται εντός του Φλεβάρη να προωθηθούν προς ψήφιση στη Βουλή.
Σε αυτές ξεκαθαρίζεται, ευθύς εξαρχής, ότι ο «νέος αγροτικός συνδικαλισμός» θα δομηθεί στο πλαίσιο του «Προγράμματος Καλλικράτης», ενώ μέλη των Πρωτοβάθμιων αγροτοσυνδικαλιστικών Οργανώσεων θα έχουν το δικαίωμα να είναι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Με απλά λόγια, η κυβέρνηση όχι μόνο σκοπεύει να πετάξει εκτός συστήματος επιδοτήσεων τους φτωχούς αγρότες που αναγκάζονται να κάνουν και εξωγεωργικά μεροκάματα για να συμπληρώσουν τα πενιχρά τους εισοδήματα, αλλά μεθοδεύει να τους αφαιρέσει και το δικαίωμά τους να συμμετέχουν στους Αγροτικούς Συλλόγους, στις συλλογικές διαδικασίες του αγροτικού κινήματος.
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη «χρεοκοπία» του σημερινού «πρασινογάλαζου» αγροτοσυνδικαλιστικού και συνεταιριστικού κινήματος, όπως εκφράζεται από τους μόνιμους καρεκλοκένταυρους των ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, που η ίδια μαζί με τη ΝΔ προκάλεσε, για να παρέμβει «ωμά» στις διαδικασίες του αγροτικού κινήματος, που με διαδικασίες «βάσης» ξεπέρασε τους δικούς της «εγκάθετους». Και πιστεύει ότι μπορεί να θέσει τους αγώνες της φτωχομεσαίας αγροτιάς εντός ορίων ενός νομοσχεδίου, ελπίζοντας ότι έτσι θα ξεμπερδέψει με αυτούς που «δε σκύβουν το κεφάλι» στο ξεκλήρισμα που επιτάσσει η Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ.
Η κυβέρνηση, μέσω της υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Μπατζελή, είχε προαναγγείλει τις προθέσεις της από τον περασμένο Νοέμβρη στην 53η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, κατά τη διάρκεια της οποίας είχε μιλήσει και για την ανάγκη ενός «νέου» συνεταιριστικού κινήματος. Η αλήθεια είναι ότι η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτικών συνεταιρισμών, με ευθύνη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, έχουν καταντήσει «μαγαζάκια» και μηχανισμοί εκμετάλλευσης των φτωχών αγροτών, όπως και η ΓΕΣΑΣΕ έχει καταντήσει χειροκροτητής κάθε μέτρου υπέρ των μεγαλοαγροτών. Αυτός είναι και ο λόγος της χρεοκοπίας τους στα μάτια των φτωχών αγροτικών μαζών.
Το «νέο αγροτικό συνδικαλιστικό κίνημα» που επιθυμεί να θεσπίσει διά νόμου η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά αλλαγή της «ταμπέλας» που φέρουν οι σημερινοί υποτακτικοί της αγροτοσυνδικαλιστές, που σπρώχνονται για το ποιος θα καθίσει πρώτος στις καρέκλες του διαλόγου - φιέστα που ξεκινά αύριο στο Ζάππειο Μέγαρο. Κοροϊδεύουν τον εαυτό τους όμως, εκεί στην κυβέρνηση, αν πιστεύουν ότι η δομή και η λειτουργία του αγροτικού κινήματος είναι υπόθεση της εκάστοτε Βουλής και της όποιας κυβέρνησης.
Η μικρομεσαία αγροτιά δεν έχει τίποτα να κερδίσει από τέτοιους σχεδιασμούς και μεθοδεύσεις και οφείλουν να τις απορρίψουν ως «απαράδεκτες». Η διεκδίκηση των δικαίων τους δε «χωράει» σε κανένα κυβερνητικό «φιρμάνι» διαχωρισμού της μικρομεσαίας αγροτιάς που στόχο έχει την υποταγή της στο προσχεδιασμένο ξεκλήρισμά της.