ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Νέα βάρη στους ασφαλισμένους το 2010

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας και δυσμενέστερη εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης φέρνει η εφαρμογή νόμων που δεν έχει ολοκληρωθεί

Με νέα βάρη για τους ασφαλισμένους ξεκινά το 2010, καθώς οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και ο τελευταίος νόμος 3655/2008 (Πετραλιά) αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνουν τις συντάξεις, ενώ πιο δυσμενείς γίνονται και οι όροι εξασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε πέντε ομάδες εργαζομένων διαφόρων Ταμείων κατά 6 μήνες για όσους εργαζόμενους των συγκεκριμένων ομάδων συμπληρώνονται μέσα στο 2010 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που τα τελευταία 17 χρόνια προστίθενται ως εφαρμογή σχετικής διάταξης του νόμου 2084 του 1992 (νόμος Σιούφα). Αντίστοιχα αυξάνονται κατά έξι μήνες και τα έτη ασφάλισης που πρέπει να έχουν εργαζόμενοι σε ορισμένα ταμεία (π.χ. μητέρες ανηλίκων σε ΟΑΠ - ΔΕΗ, ΤΣΠ - ΑΤΕ, ΤΣΠ - ΕΤΕ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.), ενώ στον ΟΓΑ τα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα έτος, από 11 σε 12, σύμφωνα με το σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ το 1997.

Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης κατά 3% στον υπολογισμό της σύνταξης σε όσους εργαζόμενους από Δημόσιο, τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ συνταξιοδοτηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νόμο 3029/2002 (νόμος Ρέππα) και αφορά τα χρόνια ασφάλισης μετά το 2007, που μπήκε σε ισχύ. Ετσι, τα τρία τελευταία χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 77% και όχι 80% για τα χρόνια πριν το 2007. Στην ολοκλήρωσή της, η διάταξη θα μειώσει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 70%, για όσα χρόνια έχουν γίνει μετά το 2007. Ομως, θα επέλθει και επιπλέον μείωση στις συντάξεις, αφού αντί για τον τελευταίο μισθό, τα τρία τελευταία χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με βάση το μέσο μισθό της τελευταίας διετίας.

Μικρότερη βασική σύνταξη κατά 4% θα πάρουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ - σε σχέση με το 2009 - που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο επόμενο έτος. Η μείωση είναι αποτέλεσμα σχετικού νόμου του ΠΑΣΟΚ (2458/1997) και άρχισε να εφαρμόζεται από το 2003. Ετσι σωρρευτικά, η μείωση στη βασική σύνταξη των αγροτών ήταν φέτος 28% και του χρόνου θα είναι 32%, πάντα σε σχέση με τη βασική σύνταξη που θα ίσχυε αν δεν υπήρχε αυτό το χαράτσι. Με τον τρόπο αυτό, αν και από το 1997 οι αγρότες υποχρεώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να καταβάλλουν και αυτοί εισφορές και να συμπληρώνουν έτσι τις απώλειες στη βασική σύνταξη, τελικά οι συντάξεις των αγροτών κρατούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Και το νέο έτος, όπως έγινε το 2009, σε εφαρμογή του νόμου Πετραλιά (3655/2008), οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση θα τιμωρούνται με 6% μείωση της σύνταξής τους για κάθε ένα έτος που θα φεύγουν νωρίτερα από την εργασία τους. Αν η αποχώρηση γίνει πέντε χρόνια πριν το ανώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση (τιμωρία) θα ανέλθει στο 30% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του ίδιου νόμου, θα χρειαστούν το 2010 περισσότερες ημέρες ασφάλισης για να έχουν παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, θα απαιτηθούν άλλα δέκα ένσημα σε σχέση με φέτος και έτσι ο συνολικός αριθμός ενσήμων που θα χρειάζεται ο εργαζόμενος το νέο έτος για κάλυψη υγειονομική θα είναι 70, από 50 που ήταν το 2008. Αντίστοιχα, για τις παροχές σε χρήμα θα απαιτούνται 120 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, το 2010, ενώ για τους οικοδόμους θα απαιτούνται 100 ένσημα από 90 που ήταν το 2009.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συνεχίζεται η διακίνησή του

Μαζί με το cd που περιέχει το τραγούδι του ΠΑΜΕ

Συνεχίζεται η κυκλοφορία του ημερολογίου του ΠΑΜΕ για το 2010, που φέτος είναι αφιερωμένο στη διεθνιστική αλληλεγγύη. Το φετινό ημερολόγιο συνοδεύεται από ένα CD με ένα τραγούδι που αναφέρεται στο ΠΑΜΕ, προσφορά του μουσικοσυνθέτη Στέφανου Ψαραδάκου και των συνεργατών του. Στο τραγούδι είναι ο Γιάννης Λαρδής και στα φωνητικά οι Εύα Κυριαζοπούλου, Στέλιος Μυλόβας και Ειρήνη Τσιλιγιάννη. Ενα τραγούδι με στίχους γραμμένους απ' το «μελάνι» της πείρας της εργατικής τάξης:

«Στις φάμπρικες αργοπεθαίνουν από την κούραση οι εργάτες/ και στα γιαπιά σταλάζουν αίμα οι σκαλωσιές/ τρύπιες στο Πέραμα σφυρίζουν σκουριασμένες οι ανάσες/ στα μαγαζιά των κοριτσιών μαραίνονται οι καρδιές/ Σ' αυτό το κάτεργο πουλιέται κάθε ανθρώπινη αξία/ για ν' αυγαταίνει των κερδών τους ο σωρός/ εκβιασμούς, τρομοκρατία, διωγμούς και μαύρη εργασία/ δώρα μας φέρνει των αρχόντων ο καιρός/

Στ' αφεντικά τη δύναμή μας δεν πουλάμε/ στην εκμετάλλευση δεν σκύβουν οι λαοί/ έλα μαζί να πάμε εργάτη με το ΠΑΜΕ/ στους ταξικούς αγώνες κρίνεται η ζωή/

Στη διαδήλωση τους κόπους που μας κλέβουνε ζητάμε/ μέρες καλύτερες, δουλειά και προκοπή/ είναι ντροπή στης ανεργίας τις ουρές να καρτεράμε/ να ζητιανεύουμε το δίκιο μας ντροπή/ Στο χτες πετάμε ξεχασμένους ψεύτες κι εργατοπατέρες/ κι όσους μας πρόδωσαν στου δρόμου τα μισά/ γροθιά υψώνεται η οργή μας πλάι στις κόκκινες παντιέρες/ γερό της εργατιάς τραβάει το μέτωπο μπροστά».

Η τιμή του ημερολογίου μαζί με το CD είναι 6 ευρώ και διατίθεται από τα γραφεία του ΠΑΜΕ στην Αθήνα (Αγίας Φιλοθέης 5β, πλατεία Μητρόπολης, 2ος όροφος) και από τις Τοπικές Γραμματείες του ΠΑΜΕ σε όλη την Ελλάδα.

ΙΘΑΚΗ
Ξανά χωρίς παιδίατρο

Κενό γράμμα αποδείχθηκαν οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας

Xωρίς παιδίατρο εξακολουθεί να παραμένει η Ιθάκη, αφού οι υποσχέσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας για τη λύση του προβλήματος που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και ζωή των 600 παιδιών του νησιού, αποδείχτηκαν κενό γράμμα. Το Νοέμβρη οι κάτοικοι και μαζικοί φορείς της Ιθάκης πραγματοποίησαν δυναμικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι, ότι το νησί παραμένει χωρίς παιδίατρο στο Κέντρο Υγείας για δυο χρόνια και μάλιστα εν μέσω της πανδημίας της «νέας γρίπης». Το νησί είναι απομονωμένο από μεγάλες νοσοκομειακές μονάδες, δεν υπάρχει ούτε ένας ιδιώτης παιδίατρος. Οποιαδήποτε καθυστέρηση πρόγνωσης ή έκτακτο περιστατικό κινδυνεύoυν να αποβούν μοιραία.

Μετά τις κινητοποιήσεις και την πίεση που ασκήθηκε, η υπουργός Υγείας ανακοίνωσε (2.12.2009) ότι προκηρύσσεται η θέση του παιδιάτρου και ότι έδωσε εντολή για απόσπαση παιδιάτρου από την Πάτρα. Μέχρι το διορισμό του παιδιάτρου στο ΚΥ θα εναλλασσόταν κάθε βδομάδα κάποιος παιδίατρος του νοσοκομείου της Πάτρας. Ακόμα και αυτή η προσωρινή... λύση όμως κράτησε για τις δυο πρώτες βδομάδες που άσκησαν τα καθήκοντά τους στο νησί, εκ περιτροπής, δύο παιδίατροι. Από τις 21 Δεκέμβρη δεν έχει πάει στο νησί αντικαταστάτης του παιδιάτρου. Οι μαζικοί φορείς του νησιού καταγγέλλουν ότι κανείς δεν έχει ενημερωθεί γιατί δεν πήγε γιατρός και πότε θα καλυφθεί η θέση και ζητούν να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα.

ΤΕΜΠΗ
Αβεβαιότητα για δεκάδες εργαζόμενους

Πάνω από 70 εργαζόμενοι σε επισιτιστικά και τουριστικά καταστήματα στην Κοιλάδα των Τεμπών κινδυνεύουν να πεταχτούν στην ανεργία, όπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού Νομού Λάρισας. Λόγω του αποκλεισμού των Τεμπών μετά την πρόσφατη κατολίσθηση βράχων, αυτά τα καταστήματα δεν έχουν καθόλου δουλειά. Ηδη, ένα εστιατόριο της περιοχής ειδοποίησε τους εργαζόμενους ότι «η εργασιακή σας σχέση τελεί υπό αναστολή για λόγους ανωτέρας βίας». «Δεν αρκεί η σφοδρή αντεργατική επίθεση κεφαλαίου - ΕΕ - κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και κομμάτων του ευρωμονόδρομου, έρχονται και οι διαχρονικές εγκληματικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων που διαμόρφωσαν την επικίνδυνη κατάσταση στη Κοιλάδα των Τεμπών και οδήγησαν τους εκεί εργαζόμενους στην αβεβαιότητα», καταγγέλλει το κλαδικό συνδικάτο. Οι εργαζόμενοι του συγκεκριμένου εστιατορίου, μαζί με το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, προσέφυγαν στο ΣΕΠΕ και ζήτησαν τριμερή συνάντηση για τη ερχόμενη βδομάδα.

ISS
Ανακοίνωσε δεκάδες απολύσεις

Σε απολύσεις εργαζομένων με στόχο να εκβιάσει ανανέωση των συμβάσεων που έληγαν χτες 31 Δεκέμβρη, προχωρά η εργολαβική εταιρεία ISS. Στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία της Θεσσαλονίκης (ΠΑΜΑΚ) χτες απέλυσε τους 20 εργαζόμενους που απασχολεί στην καθαριότητα, ενώ κάτι ανάλογο πήγε να κάνει και στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της πόλης, ανακοινώνοντας την απόλυση 65 εργαζομένων. Το Σωματείο Εργολαβικών Καθαριστών και Φυλάκων μαζί με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ πραγματοποίησαν μαζική παρέμβαση στο διοικητή του νοσοκομείου και απαίτησαν εδώ και τώρα να προσλάβει απευθείας τους εργαζόμενους που έτσι κι αλλιώς καλύπτουν ανάγκες του νοσοκομείου και να πετάξει έξω τον εργολάβο.

Παράλληλα ο Σ. Ζαριανόπουλος, από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, έκανε τηλεφωνική παρέμβαση στον υφυπουργό Απασχόλησης Κουτρουμάνη, ζητώντας άμεση λύση του προβλήματος με ικανοποίηση του αιτήματος του Σωματείου. Ο υφυπουργός παρέπεμψε σε ενδεχόμενη λύση μέσω του ΑΣΕΠ, βάζοντας πλάτη στην πραγματικότητα για τη συνέχιση του απαράδεκτου καθεστώτος των εργολαβιών. Μετά από λίγο ανακοινώθηκε η παράταση της εργολαβίας στο «Ιπποκράτειο» για 15 μέρες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ