Παρασκευή 1 Γενάρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Νέα βάρη στους ασφαλισμένους το 2010

Αυξήσεις στα όρια ηλικίας και δυσμενέστερη εξασφάλιση υγειονομικής περίθαλψης φέρνει η εφαρμογή νόμων που δεν έχει ολοκληρωθεί

Με νέα βάρη για τους ασφαλισμένους ξεκινά το 2010, καθώς οι αντιασφαλιστικοί νόμοι που έχουν ψηφιστεί από τις αρχές της δεκαετίας του '90 μέχρι και ο τελευταίος νόμος 3655/2008 (Πετραλιά) αυξάνουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και μειώνουν τις συντάξεις, ενώ πιο δυσμενείς γίνονται και οι όροι εξασφάλισης υγειονομικής περίθαλψης.

Συγκεκριμένα, αυξάνονται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης σε πέντε ομάδες εργαζομένων διαφόρων Ταμείων κατά 6 μήνες για όσους εργαζόμενους των συγκεκριμένων ομάδων συμπληρώνονται μέσα στο 2010 οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Πρόκειται για τα γνωστά εξάμηνα που τα τελευταία 17 χρόνια προστίθενται ως εφαρμογή σχετικής διάταξης του νόμου 2084 του 1992 (νόμος Σιούφα). Αντίστοιχα αυξάνονται κατά έξι μήνες και τα έτη ασφάλισης που πρέπει να έχουν εργαζόμενοι σε ορισμένα ταμεία (π.χ. μητέρες ανηλίκων σε ΟΑΠ - ΔΕΗ, ΤΣΠ - ΑΤΕ, ΤΣΠ - ΕΤΕ, ΤΣΑΥ, ΤΣΜΕΔΕ κ.λπ.), ενώ στον ΟΓΑ τα έτη ασφάλισης αυξάνονται κατά ένα έτος, από 11 σε 12, σύμφωνα με το σχετικό νόμο του ΠΑΣΟΚ το 1997.

Μειώνεται το ποσοστό αναπλήρωσης κατά 3% στον υπολογισμό της σύνταξης σε όσους εργαζόμενους από Δημόσιο, τράπεζες και πρώην ΔΕΚΟ συνταξιοδοτηθούν μέσα στον επόμενο χρόνο. Η διάταξη αυτή περιλαμβάνεται στο νόμο 3029/2002 (νόμος Ρέππα) και αφορά τα χρόνια ασφάλισης μετά το 2007, που μπήκε σε ισχύ. Ετσι, τα τρία τελευταία χρόνια το ποσοστό αναπλήρωσης θα είναι 77% και όχι 80% για τα χρόνια πριν το 2007. Στην ολοκλήρωσή της, η διάταξη θα μειώσει το ποσοστό αναπλήρωσης στο 70%, για όσα χρόνια έχουν γίνει μετά το 2007. Ομως, θα επέλθει και επιπλέον μείωση στις συντάξεις, αφού αντί για τον τελευταίο μισθό, τα τρία τελευταία χρόνια ασφάλισης θα υπολογιστούν με βάση το μέσο μισθό της τελευταίας διετίας.

Μικρότερη βασική σύνταξη κατά 4% θα πάρουν οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ - σε σχέση με το 2009 - που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο επόμενο έτος. Η μείωση είναι αποτέλεσμα σχετικού νόμου του ΠΑΣΟΚ (2458/1997) και άρχισε να εφαρμόζεται από το 2003. Ετσι σωρρευτικά, η μείωση στη βασική σύνταξη των αγροτών ήταν φέτος 28% και του χρόνου θα είναι 32%, πάντα σε σχέση με τη βασική σύνταξη που θα ίσχυε αν δεν υπήρχε αυτό το χαράτσι. Με τον τρόπο αυτό, αν και από το 1997 οι αγρότες υποχρεώθηκαν από το ΠΑΣΟΚ να καταβάλλουν και αυτοί εισφορές και να συμπληρώνουν έτσι τις απώλειες στη βασική σύνταξη, τελικά οι συντάξεις των αγροτών κρατούνται σε εξευτελιστικά επίπεδα.

Και το νέο έτος, όπως έγινε το 2009, σε εφαρμογή του νόμου Πετραλιά (3655/2008), οι εργαζόμενοι που κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση θα τιμωρούνται με 6% μείωση της σύνταξής τους για κάθε ένα έτος που θα φεύγουν νωρίτερα από την εργασία τους. Αν η αποχώρηση γίνει πέντε χρόνια πριν το ανώτερο όριο ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση (τιμωρία) θα ανέλθει στο 30% των συνολικών συντάξιμων αποδοχών.

Ταυτόχρονα, οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, σε εφαρμογή σχετικής διάταξης του ίδιου νόμου, θα χρειαστούν το 2010 περισσότερες ημέρες ασφάλισης για να έχουν παροχές υγειονομικής περίθαλψης. Συγκεκριμένα, θα απαιτηθούν άλλα δέκα ένσημα σε σχέση με φέτος και έτσι ο συνολικός αριθμός ενσήμων που θα χρειάζεται ο εργαζόμενος το νέο έτος για κάλυψη υγειονομική θα είναι 70, από 50 που ήταν το 2008. Αντίστοιχα, για τις παροχές σε χρήμα θα απαιτούνται 120 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ, το 2010, ενώ για τους οικοδόμους θα απαιτούνται 100 ένσημα από 90 που ήταν το 2009.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ