ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Το Σάββατο, 12 Δεκέμβρη, η πανελλαδική σύσκεψη

Κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στη σύσκεψη, που θα γίνει στη Λάρισα

Ο συντονισμός δράσης για τα οξυμένα προβλήματα του αγροτικού τομέα και η διεκδίκηση λύσεων είναι το θέμα της πανελλαδικής σύσκεψης, που διοργανώνει η ΠΑΣΥ το Σάββατο 12 Δεκέμβρη στη Λάρισα. Η σύσκεψη γίνεται στις 12 μ., στην αίθουσα της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης Αποχέτευσης Λάρισας (τέρμα Λαγού).

Η Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΥ καλεί τους αγροτικούς συλλόγους, τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και Ενώσεις Συνεταιρισμών, τις Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα, όλους τους αγρότες και εργαζόμενους στη βιομηχανία αγροτικών προϊόντων και αγροτικών εφοδίων και τους γεωτεχνικούς να πάρουν μαζικά μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη. Στη σχετική ανακοίνωση της ΠΑΣΥ τονίζεται ανάμεσα σε άλλα: «Σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη η ενίσχυση της συμμαχίας εργατών - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων, για τη δημιουργία λαϊκού μετώπου με κοινούς αγώνες κατά της αντιλαϊκής πολιτικής ΕΕ και ελληνικής κυβέρνησης, για αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, για να υπερασπιστούμε τις κατακτήσεις που με γοργούς ρυθμούς αφαιρούν οι κυβερνήσεις ΝΔ πριν, ΠΑΣΟΚ τώρα. Για την αντεπίθεση, να ανοίξει ο άλλος δρόμος ανάπτυξης στην αγροτική οικονομία που θα στηρίζεται στην ουσιαστική κρατική παρέμβαση, με κοινωνικοποίηση των βασικών μέσων παραγωγής, συμβάλλοντας στη συνδεδεμένη με τη βιομηχανική επεξεργασία κατά κλάδο, βασιζόμενη στον παραγωγικό αγροτικό συνεταιρισμό, καταργώντας έτσι τις καπιταλιστικές εξαρτήσεις της μικρής αγροτικής παραγωγής και βελτιώνοντας την παραγωγικότητα για φτηνά και ποιοτικά τρόφιμα για το λαό».

ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Μαχητικές αγροτικές κινητοποιήσεις

Μαχητικό συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Εβρου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Εβρου «Η Ενότητα». Οι παραγωγοί έφθασαν στο χώρο της συγκέντρωσης με τα αγροτικά τους μηχανήματα και με τις ομιλίες και τα συνθήματά τους ζήτησαν την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν με πρώτο την αδυναμία διάθεσης της παραγωγής, ενώ διαμαρτυρήθηκαν και για τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων. Διεκδίκησαν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματός τους, τη θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων τιμών, την προστασία της ντόπιας παραγωγής, τη σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, μείωση κόστους παραγωγής, αντιπλημμυρική προστασία κλπ.

Ο αγώνας των αγροτών του Εβρου συνεχίζεται στις 17 Δεκέμβρη, στις 11 το πρωί, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολική κατάληψη της Νομαρχίας Εβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Στην Πέλλα

Οι κτηνοτρόφοι της Πέλλας συγκεντρώθηκαν χθες το πρωί στην Εδεσσα και κατήγγειλαν την αντικτηνοτροφική πολιτική που ακολουθείται από τις κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων και που έχει σαν αποτέλεσμα τα προβλήματά τους να διογκώνονται συνεχώς. Στην εκδήλωση που διοργάνωσε ο Κτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας, μίλησε ο Νίκος Χριστάκης, πρόεδρος του Συλλόγου και στη συνέχεια οι συγκεντρωμένοι παρέδωσαν υπόμνημα με τα αιτήματά τους στον νομάρχη.

Αποφάσισαν ακόμη να πραγματοποιήσουν συνελεύσεις κατά τόπους, ενώ την Κυριακή το βράδυ θα συγκεντρωθούν οι κτηνοτρόφοι του νομού στη Νομαρχία Πέλλας προκειμένου να αποφασίσουν για το μέλλον των κινητοποιήσεών τους. Οπως τονίζεται στο ψήφισμα της συγκέντρωσής τους, «οι εξαγγελίες της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για την κτηνοτροφία δεν αφήνουν περιθώρια ελπίδας για αλλαγή και βελτίωση της αρνητικής κατάστασης, ούτε και στον πιο αφελή και αισιόδοξο κτηνοτρόφο . Διαπιστώνουμε ότι η νέα κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να παρεκκλίνει ούτε ένα κόμμα (,) από τις κατευθύνσεις της Νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), που έφερε τον κλάδο μας στα σημερινά αδιέξοδα» .

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Συνάντηση με «VIVARTIA»

Συνάντηση με τον Αν. Βγενόπουλο, αντιπρόεδρο της «VIVARTIA», πραγματοποίησε χτες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν, ήταν η αναγραφή της χώρας προέλευσης του γάλακτος, στις συσκευασίες των νωπών γαλακτοκομικών. Το ζήτημα, που φαίνεται να βρίσκει σύμφωνη και την πολυεθνική «VIVARTIA», έχει γίνει «σημαία» το τελευταίο διάστημα των «γαλαζοπράσινων» αγροτοσυνδικαλιστών, σύμφωνα με τους οποίους, η υιοθέτησή του από την κυβέρνηση, θα έλυνε το πρόβλημα των χαμηλών τιμών των Eλλήνων παραγωγών.

Στην πραγματικότητα, αυτό που επιχειρείται είναι να «συρθούν» οι μικρομεσαίοι κτηνοτρόφοι σε ένα «ενιαίο μέτωπο» με την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, για την από κοινού «διεκδίκηση» στο επίπεδο της ΕΕ ενός αιτήματος που ελάχιστα έχει να προσφέρει στους ίδιους. Υπενθυμίζουμε ότι την περασμένη Δευτέρα, στην Επιτροπή Τροφίμων και Ποτών της ΕΕ, καταψηφίστηκε το σχετικό αίτημα που τέθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, όμως είναι πολύ πιθανό η ψηφοφορία να επαναληφθεί εντός του Δεκέμβρη, με θετικό αποτέλεσμα.

Η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης το επόμενο διάστημα θα προβάλλει ακόμη περισσότερο το θέμα της αναγραφής, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής της τακτικής, με τελικό σκοπό να «δείξει» ότι ο... «κοινωνικός διάλογος» και η... «εθνική συνεννόηση», μπορούν να έχουν θετικά αποτελέσματα «για όλους τους παραγωγικούς φορείς»..

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΕ
Σε διαβούλευση τα μέτρα υπέρ των επενδυτών

Από το 2011 θα αρχίσουν να πληρώνουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά νοικοκυριά το μεγάλο λογαριασμό για την οικονομική ενίσχυση των ενεργειακών επενδύσεων που σχεδιάζουν οι μεγάλοι όμιλοι και πριμοδοτούνται νομοθετικά από την κυβέρνηση. Με πρακτικό στόχο την αύξηση της ισχύος των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) κατά περίπου 1.000 MW ανά έτος έως το 2020, προκειμένου να επιτευχθεί ο συνολικός στόχος για κάλυψη του 40% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας από τέτοιες πηγές, η κυβέρνηση προωθεί το επίμαχο νομοσχέδιο, το οποίο επιδιώκει τη δραστική μείωση του χρόνου αδειοδότησης στους 8 - 10 μήνες, προβλέπει σημαντικά αυξημένες εγγυημένες τιμές για την πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από ορισμένες ΑΠΕ (γεωθερμία, υπεράκτια αιολικά πάρκα, μικρές εγκαταστάσεις), προωθεί σημαντικές αλλαγές στο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο, ώστε να μπορεί το ενεργειακό κεφάλαιο να εγκαθιστά σχεδόν όπου θέλει τις μονάδες του.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη, παρουσίασε χτες το νομοσχέδιο που είχε συζητηθεί την περασμένη βδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο. Θα ακολουθήσει διαβούλευση για ένα μήνα και συναντήσεις με τους ενδιαφερόμενους φορείς, ώστε να καταληχθεί η μορφή του στα μέσα Γενάρη. Οι νέες τιμές, για τα «καινοτόμα» έργα θα καταληχθούν μετά τη διαβούλευση. Η υπουργός υποστήριξε ότι το κόστος που θα επωμιστούν οι καταναλωτές θα είναι μικρότερο από αυτό που θα υφίσταντο (30% - 40% στα τιμολόγια) εάν συνεχιστεί η με την ίδια ένταση ηλεκτροπαραγωγή από τις συμβατικές μορφές, λόγω του υψηλού κόστους της αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. Παρ' όλα αυτά, δεν υπάρχει εκτίμηση για το πόσο θα στοιχίσει η οικονομική ενίσχυση των περίπου 8 - 10 χιλ. MW που υπολογίζεται ότι πρέπει να μπουν στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας για να πιαστούν οι στόχοι της ΕΕ. Αντίθετα, επιχειρήθηκε να υποβαθμιστεί το εύρος της επιβάρυνσης, καθώς όπως είπε η Τ. Μπιρμπίλη, το τέλος ΑΠΕ που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, είναι μόλις 30 λεπτά ανά 1.000 kwh.

Το νομοσχέδιο προβλέπει, επίσης, νέα μέτρα για τον κανονισμό ανέγερσης κτιρίων. Ολα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν μέρος των αναγκών τους σε ζεστό νερό με ηλιοθερμικά συστήματα. Μέχρι το τέλος του 2019 όλα τα νέα κτίρια θα πρέπει να καλύπτουν την ενεργειακή τους κατανάλωση με ΑΠΕ ή συναφή συστήματα (τηλεθέρμανση, γεωθερμία, κ.λπ.). Για τα κτίρια του Δημοσίου ορίζεται το 2014. Θα αφορά και τις ριζικές ανακαινίσεις εκτός και αν υπάρχουν ανυπέρβλητα τεχνικά εμπόδια. Ο νέος κανονισμός για τα κτίρια, που θα βασίζεται στις γενικές κατευθύνσεις του νόμου αναμένεται να παρουσιαστεί μετά τις γιορτές.

Κινητοποίηση και στη Λήμνο

Συγκέντρωση στο Λειβαδοχώρι και πορεία με τα τρακτέρ στη Μύρινα διοργανώνει η ΠΑΣΥ Λήμνου, την Πέμπτη 17 Δεκέμβρη, στις 10 π.μ. Στην σχετική ανακοίνωση καλούνται οι μικρομεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι και ψαράδες του νησιού, να συσπειρωθούν στο αγωνιστικό αγροτικό κίνημα «και μαζί με το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να αντεπιτεθούμε στη λαίλαπα των αντιαγροτικών, αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται».

Σήμερα στα Κουφάλια

Να συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη που διοργανώνεται στα Κουφάλια σήμερα Τετάρτη στις 6.30 μ.μ. καλεί η ΠΑΣΥ τους αγρότες της περιοχής. Θα γίνει συζήτηση για τα προβλήματα που έχουν οι αγρότες με την παραγωγή και τις τιμές που παίρνουν από τους εμπόρους, τις συνέπειες της ΚΑΠ, καθώς και για την οργάνωση της πάλης ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική.

Στη σύσκεψη θα παραβρεθεί και θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μπούτας, στέλεχος της ΠΑΣΥ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ