ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
Μονόδρομος ο αγώνας

Η κυβέρνηση απέναντι στο οικονομικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο δήμο «σφυρίζει αδιάφορα», όπως φάνηκε και από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ

Από την κινητοποίηση εργαζομένων της Νίκαιας χτες έξω από τη Βουλή
Από την κινητοποίηση εργαζομένων της Νίκαιας χτες έξω από τη Βουλή
Μόνος δρόμος για να αναγκαστεί η κυβέρνηση να δώσει λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του Δήμου Νίκαιας, είναι ο συντονισμένος αγώνας, δήμου, εργαζομένων και κατοίκων. Αυτά τα λόγια του δημάρχου Στέλιου Μπενετάτου, αμέσως μετά τη συζήτηση στη Βουλή σχετικής Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Βέρα Νικολαΐδου, δείχνουν και το μονόδρομο του αγώνα που έχει επιβληθεί εξαιτίας της αδιαλλαξίας της κυβέρνησης.

Στις 6 χτες το απόγευμα, η δημοτική αρχή μαζί με εργαζόμενους και κατοίκους της πόλης πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τη Βουλή. Παράλληλα, αντιπροσωπεία τους παρέδωσε ενημερωτικό υπόμνημα στα γραφεία όλων των κομμάτων.

Δεν μπορεί η κυβέρνηση απέναντι στο αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί να «σφυρίζει αδιάφορα», τόνισε ο Στ. Μπενετάτος. Αφού υπογράμμισε πως ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θέλουν Τοπική Αυτοδιοίκηση - φορομπήχτη, επισήμανε πως μόνον ο αγώνας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Η δημοτική αρχή ζητά «πάγωμα» για τρία χρόνια των τοκοχρεολυσίων, αύξηση σταθερά κάθε μήνα της επιχορήγησης του δήμου για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων που μονιμοποιήθηκαν με το ΠΔ 164, άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων πόρων στο δήμο. Για να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες για τη μισθοδοσία μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Γενάρη, η δημοτική αρχή ζητά την απόδοση των παρακρατηθέντων τοκοχρεολυσίων του Νοέμβρη, ενίσχυση με 1,5 εκατ. ευρώ και δάνειο 2 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στη Βουλή, παραβρέθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Ντ. Ρόβλιας, ενώ ο υπουργός Γ. Ραγκούσης ήταν για άλλη μια φορά απών. Ο υφυπουργός, στην τοποθέτησή του, όχι μόνο δεν έδωσε απάντηση στα συγκεκριμένα αιτήματα του δήμου, αλλά επιχείρησε να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση, αναφέροντας μόνο τα ποσά που δίνονται στο δήμο και παραλείποντας να αναφέρει ότι αυτά δε φτάνουν ούτε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Ο υφυπουργός αναφέρθηκε, γενικά και αόριστα, στο πρόβλημα ετών για τη λύση του οποίου δεν έκανε τίποτα η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ, ενώ η τωρινή του ΠΑΣΟΚ ...μόλις ανέλαβε. Η άσχημη οικονομική κατάσταση αφορά πολλούς δήμους, είπε ο Ν. Ρόβλιας και εμμέσως κάλεσε τις δημοτικές αρχές να επιβαρύνουν τους δημότες τους, προκειμένου να λύσουν το οικονομικό τους πρόβλημα. «Δεν είναι λύση να τα ζητάμε όλα από το κράτος» είπε, καλώντας τους δήμους να εξαντλούν πριν όλες τις δικές τους δυνατότητες.

Η Β. Νικολαΐδου, στην παρέμβασή της, καταδίκασε την απουσία του αρμόδιου υπουργού από τη διαδικασία της συζήτησης και τόνισε ότι ο υπουργός εδώ και ένα μήνα αρνείται επίμονα να συναντηθεί με τους εκπροσώπους του Δήμου Νίκαιας, ενώ την περασμένη Πέμπτη βουλευτές της περιοχής και αντιπρόσωποι του δήμου έτυχαν υποδοχής από τα ΜΑΤ έξω από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η βουλευτής είπε ότι ο Ν. Ρόβλιας απάντησε με γενικολογίες και υποβάθμισε το πρόβλημα. Τόνισε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ από το 1992 συστηματικά παρακρατούν τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους που δικαιούται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα οι δήμαρχοι να μετατρέπονται σε ζητιάνους. Η σημερινή δημοτική αρχή της Νίκαιας, συνέχισε, προχωράει σε κινητοποιήσεις για να αποσπάσει χρηματοδότηση και ζήτησε να «παγώσουν» τα τοκοχρεολύσια, όπως έχει γίνει και παλιότερα, να αυξηθεί η επιχορήγηση μετά και την τελευταία μονιμοποίηση εργαζομένων στο δήμο και να δοθεί η προγραμματισμένη δόση των παρακρατηθέντων ποσών.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή (ΠΑΣΟΚ) μέσα σε ένα χρόνο εκτόξευσε τον αριθμό των εργαζομένων και τους έφτασε στους 1.300, από 235, ενώ πήρε το 80% της τακτικής επιχορήγησης που έπρεπε να δοθεί στην επόμενη δημοτική αρχή. Και κάλεσε την κυβέρνηση εδώ και τώρα να δώσει λύση.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΣ
Φόροι για το λαό - έργα για το κεφάλαιο

Ενας ακόμη αντιλαϊκός προϋπολογισμός, με έργα που δεν εξυπηρετούν τις όλο και αυξανόμενες λαϊκές ανάγκες των κατοίκων της Αθήνας αλλά το μεγάλο κεφάλαιο, ψηφίστηκε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο από την πλειοψηφία της ΝΔ.

Η «Συμπαράταξη για την Αθήνα» καταψήφισε, τόσο τον προϋπολογισμό, όσο και το Τεχνικό Πρόγραμμα, καταγγέλλοντας, πως, ο εν λόγω προϋπολογισμός (συνολικού ύψους 932.455.946 ευρώ) αποτελεί τον καθρέφτη της γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής, που φορτώνει ακόμη περισσότερα βάρη στις πλάτες των λαϊκών στρωμάτων. Είναι χαρακτηριστικό πως ο προϋπολογισμός προβλέπει μείωση των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων κατά 13%, με αποτέλεσμα τα τακτικά έσοδα του Δήμου από το κράτος να είναι μόλις το 28,12% ενώ αυτά που προέρχονται από τα φορολογικά και δημοτικά τέλη να ξεπερνούν το 60%.

Τα όποια έργα «εκταμιεύονται» από την τσέπη των φορολογουμένων, τη στιγμή που το κράτος χρωστά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση 12 δισ. ευρώ. Μάλιστα ο δήμαρχος Αθήνας, Νικήτας Κακλαμάνης, που είναι και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, όλα αυτά τα χρόνια δεν διεκδίκησε τα οφειλόμενα χρήματα, με αποτέλεσμα να λείπουν από υπηρεσίες και έργα που θα μπορούσαν να εξυπηρετούν λαϊκές ανάγκες.

Η δημοτική αρχή θεωρεί τον προϋπολογισμό ρεαλιστικό και θριαμβολογεί για το «πάγωμα» των φετινών τελών, τη στιγμή που τα προηγούμενα χρόνια τα είχε αυξήσει μέχρι και 200%.

Οπως επισήμανε ο Στέλιος Λάμπρου, επικεφαλής της «Συμπαράταξης», «αγωνιζόμαστε και απαιτούμε ουσιαστική χρηματοδότηση που να καλύπτει τις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες των λαϊκών στρωμάτων και έχουν σχέση με περισσότερους βρεφονηπιακούς σταθμούς, τη διαφύλαξη των ελεύθερων χώρων, τη δημιουργία χώρων πρασίνου, αθλητισμού, πολιτισμού. Ταυτόχρονα απορρίπτουμε τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που διασπούν το ενιαίο της κρατικής ευθύνης (παιδικοί σταθμοί, σχολεία, υγεία κ.ά.), τη μεταβίβαση αρμοδιοτήτων που συμβάλλουν στην ακόμη μεγαλύτερη επιβάρυνση και καταπίεση του λαού (φορολογία, κατασταλτικοί μηχανισμοί κλπ.), την επιχείρηση παραπέρα αποδιάρθρωσης των εργασιακών σχέσεων μέσω ΟΤΑ και την κερδοσκοπία του κεφαλαίου μέσα από προμήθειες, αναθέσεις τομέων δράσης, μέσω ΣΔΙΤ κ.ά.».

Ο Μανόλης Δανδουλάκης, δημοτικός σύμβουλος της «Συμπαράταξης», αναφερόμενος στο Τεχνικό Πρόγραμμα, επισήμανε πως «σε όλες τις περιοχές της Αθήνας είναι φανερή η προωθούμενη γενικευμένη εμπορευματοποίηση και τσιμεντοποίηση από μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, τη στιγμή που απουσιάζουν ζωτικής σημασίας προγραμματισμοί και ουσιαστικές παρεμβάσεις και έργα για τη βελτίωση των υποδομών της πόλης και των συνοικιών, όπως, αντιπλημμυρικά, αντισεισμική προστασία, αντιπυρικά έργα και προστασία των δημόσιων χώρων και χώρων πρασίνου. Επίσης απουσιάζουν απαλλοτριώσεις μικρότερων και μεγαλύτερων χώρων για πάρκα και άλση πυκνού και ψηλού πρασίνου καθώς και απαλλοτριώσεις χώρων για σχολεία, παιδικούς σταθμούς, παιδικές χαρές, αθλητικά και πολιτιστικά κέντρα και άλλες δημοτικές υπηρεσίες».

Οι προσκείμενες στο ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΝ παρατάξεις καταψήφισαν τον προϋπολογισμό, αλλά στην ΚΕΔΚΕ, την ΤΕΔΚΝΑ και στους Δήμους που έχουν πλειοψηφία, υιοθετούν ουσιαστικά την αντιλαϊκή πολιτική στο όνομα της «αυτοτέλειας» της ΤΑ.

Τραπεζικά δεδομένα υπό αμερικανικό έλεγχο

Την πρόσβαση των ΗΠΑ στα τραπεζικά δεδομένα πολιτών της ΕΕ για άλλους εννέα μήνες (τουλάχιστον) αποφάσισαν χθες οι υπουργοί Εσωτερικών των κρατών - μελών στις Βρυξέλλες. Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές επιχαίρουν καθώς μια διακοπή πρόσβασης θα είχε τάχα αρνητικές συνέπειες στον αγώνα κατά της χρηματοδότησης της «τρομοκρατίας» παγκοσμίως, όπως οι κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις την ορίζουν.

Η συμφωνία που επετεύχθη αφορά την πρόσβαση των ΗΠΑ στον διατραπεζικό οργανισμό «Swift», ιδιωτική εταιρεία που παρακολουθεί τη ροή χρήματος σε σχεδόν 8.000 τράπεζες. Η Ουάσινγκτον χρειαζόταν το πράσινο φως της ΕΕ για να συνεχίσει να έχει πρόσβαση στα δεδομένα Ευρωπαίων πολιτών. Υποτίθεται ότι κυβερνήσεις κρατών - μελών (Γερμανία, Αυστρία) εξέφρασαν ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων υπηκόων τους. Οι όποιες επιφυλάξεις τους πήγαν περίπατο καθώς τάχα περιορίστηκε το πεδίο τραπεζικών δεδομένων στα οποία θα έχουν πρόσβαση οι αμερικανικές αρχές. Επίσης, αντί για τους δώδεκα μήνες παράταση που ζητούσαν οι ΗΠΑ, προβάλλεται ως κατόρθωμα ότι την «περιόρισαν» στους εννέα. Επιπλέον, έχει συμφωνηθεί μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ να διαπραγματευτούν ακολούθως μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την πρόσβαση των Αμερικανών στα δεδομένα του «Swift».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ