ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό

Τα «βάρη» των ασφαλιστικών ταμείων επικαλέστηκε η υπουργός Υγείας για να δικαιολογήσει την επαναφορά της λίστας φαρμάκων, κατά τη χτεσινή συζήτηση Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή

Χωρίς Ενιαίο Κρατικό Φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων οι λαϊκές ανάγκες δε θα ικανοποιηθούν

Eurokinissi

Χωρίς Ενιαίο Κρατικό Φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων οι λαϊκές ανάγκες δε θα ικανοποιηθούν
Το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό που πρέπει να διατίθεται δωρεάν στους ασφαλισμένους, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή για την επαναφορά της λίστας φαρμάκων.

Η κυβέρνηση, βέβαια, όπως προέκυψε από την τοποθέτηση της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, κινείται με μόνο γνώμονα τη μείωση των κρατικών δαπανών. Παρέθεσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία «η φαρμακευτική δαπάνη από το 2005 που αναλογούσε στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, το 2008 έχει ξεπεράσει τα 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Η άμεση επίπτωση της κατάργησης της λίστας φαρμάκων στα ασφαλιστικά ταμεία υπολογίζεται ότι ήταν 2 δισεκατομμύρια ευρώ το χρόνο». Πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό «καθιερώνουμε ξανά τη λίστα φαρμάκων με ευρωπαϊκά κριτήρια».

«Το κρίσιμο ζήτημα κατά τη γνώμη μας είναι στο αν προσεγγίζεται το φάρμακο σαν κοινωνικό αγαθό, προϊόν της ανθρώπινης γνώσης ή σαν βιομηχανικό εμπόρευμα», τόνισε ανταπαντώντας ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας πως «δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται το φάρμακο και η διανομή του και η παραγωγή του και η έρευνά του και οι εισαγωγές του αλλά και η κατανομή του με το κριτήριο του ποσοστού κέρδους». Περιγράφοντας την κατάσταση που επικρατεί ανέφερε: «Εχουμε φαινόμενα πλήρους οργανικής δικτύωσης των μεγάλων φαρμακευτικών επιχειρήσεων σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία (...). Αυτό είναι αποτέλεσμα της συστηματικής μεθοδικής δραστηριότητας ισχυρότατων κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων που είναι οι μεγάλες φαρμακευτικές επιχειρήσεις».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε τις πολιτικές για το φάρμακο που ασκούνται διαχρονικά τονίζοντας: «Από όλες τις ρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία δέκα χρόνια με τον έναν ή τον άλλον τρόπο παρέμενε το γεγονός ότι ένα αυξανόμενο μερίδιο του κόστους και της δαπάνης του φαρμάκου θα μετακυλίεται στον άρρωστο και στον ασφαλισμένο. Με ή χωρίς λίστα φαρμάκων τα κριτήρια και της διαμόρφωσης της λίστας θα είναι η φαρμακοοικονομική αποτελεσματικότητα, η μείωση των δαπανών του κράτους». Για το θέμα της διαφθοράς είπε: «Τα όποια φαινόμενα διαφθοράς σχετίζονται με την προσπάθεια που κάνουν οι μεγάλες εταιρείες να έχουν συνάφεια με τους ανθρώπους που κάνουν τις παραγγελίες». Τέλος, επισήμανε ότι η κυβέρνηση κάθε άλλο παρά κινείται στην κατεύθυνση του «να καταργηθεί η συμμετοχή των ασφαλισμένων και των αρρώστων στα φάρμακα. Δεν υποστηρίζετε την πλήρη και ολοκληρωμένη δωρεάν παροχή τους».

Αποκάλυψη της δικομματικής υποκρισίας

Η υποκρισία που κρύβεται πίσω από το κυβερνητικό επιχείρημα ότι οι φαρμακευτικές δαπάνες επιβάλλουν «μείωση της ανεξέλεγκτης δαπάνης στις υπηρεσίες Υγείας» αποκαλύφτηκε και με την παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Χαράλαμπου Χαραλάμπους σε άλλη συζήτηση. «Και τα δύο κόμματα έχουν τεράστιες ευθύνες για το πού οδηγήθηκε ο δημόσιος τομέας Υγείας. Μέσα από την υποχρηματοδότηση οδήγησαν τα νοσοκομεία στα τεράστια χρέη. Και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ είδαμε εκείνες τις αλήστου μνήμης σκηνές, οι προμηθευτές να μπαίνουν στα νοσοκομεία και να παίρνουν πίσω τα υλικά, για τα οποία δεν πληρώθηκαν. Τώρα, επί ΠΑΣΟΚ, ένα βήμα μπροστά, βλέπουμε να δεσμεύουν και στην Εθνική Τράπεζα και στην Τράπεζα Πειραιώς τις μισθοδοσίες των νοσοκομείων. Βεβαίως, μας λέτε - και μπορεί να είναι ένα επιχείρημα - ότι τα χρέη αυτά δημιουργήθηκαν γιατί τα χρωστάνε τα Ταμεία. Είναι, όμως, ένα αστήρικτο επιχείρημα, είναι η μία όψη του νομίσματος, αν δε μας πείτε ποιος είναι εκείνος που δημιούργησε την κατάσταση αυτή στα Ταμεία, με αποτέλεσμα να βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας. Ο ασφαλισμένος φταίει γι' αυτό ή οι κυβερνήσεις; Από το 1950 και με κάθε τρόπο, είτε με τον αναγκαστικό νόμο του 1951, που ανάγκαζε τα Ταμεία να καταθέτουν στις τράπεζες και μάλιστα πολλές φορές με αρνητικό επιτόκιο για να τα παίρνει ο κάθε αετονύχης, για να αναπτύξει δήθεν την Ελλάδα, είτε με το σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνέβαλε όσο δεν πήγαινε άλλο, είτε, τελευταία, με τα τοξικά ομόλογα, οδήγησαν στη χρεοκοπία τα Ταμεία... Με αυτό τον τρόπο, βέβαια, εξαναγκάζεται ο ελληνικός λαός - και όχι γιατί θέλει - να πηγαίνει στον ιδιωτικό τομέα».


«ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ»
Η πανδημία «λυγίζει» τις υπηρεσίες

Η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτα για να λυθούν, αλλά κρύβει τις ελλείψεις που υπάρχουν στις δημόσιες δομές Υγείας, σημείωσε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαρ. Χαραλάμπους

Συγκάλυψη των τεράστιων ελλείψεων στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) αποτελεί η εμμονή της κυβέρνησης μόνο στον εμβολιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας της γρίπης, επισήμανε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Χαράλαμπος Χαραλάμπους, κατά τη διάρκεια συζήτησης Επερώτησης της ΝΔ για την Υγεία, όπου κυριάρχησε το θέμα της «νέας γρίπης».

Μάλιστα, η επισήμανση αυτή του βουλευτή του ΚΚΕ, που έγινε το πρωί στην αίθουσα της Βουλής, ήρθε να επιβεβαιωθεί από την απογευματινή ανακοίνωση του νομάρχη Αθήνας Γιάννη Σγουρού που αναφέρει ότι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στις νομαρχίες «δεν μπορεί να συνεχιστεί, είναι οριακή και τα ανθρώπινα όρια πεπερασμένα». Αν και η επισήμανση αυτή δεν απενοχοποιεί το νομάρχη Αθήνας απ' την ευθύνη που ανέλαβε να υποκαταστήσει τις υπηρεσίες ΠΦΥ, εντούτοις καταδεικνύει τα τεράστια κενά που θα έπρεπε να καλύπτονται με ευθύνη του κράτους στα πλαίσια ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος υγείας με δωρεάν υπηρεσίες για όλο το λαό.

Στην παρέμβασή του στη Βουλή, ο Χ. Χαραλάμπους, μεταξύ των άλλων, υπογράμμισε: «Η θέση μας ήταν ξεκάθαρη. Η κυβέρνηση κρύβοντας μ' αυτόν τον τρόπο κάτω από το χαλί τις μεγάλες ανεπάρκειες του δημόσιου τομέα της Υγείας, την ανυπαρξία ουσιαστικά πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, θεωρεί και προσπαθεί να πείσει τον κόσμο και τον ελληνικό λαό, ακόμα και με επιστήμονες εγνωσμένου κύρους, ότι το μοναδικό όπλο αντιμετώπισης της "νέας γρίπης" είναι το εμβόλιο, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αυτοί επιστήμονες αναγνωρίζουν ότι σε χώρες του νότιου ημισφαιρίου, όπως είναι η Αυστραλία, η Νέα Ζηλανδία κ.λπ., φύγαμε από την πανδημία, φύγαμε από τη χειμερινή περίοδο, παίρνοντας μάλιστα, όπως λένε, άριστα οι υγειονομικές τους υπηρεσίες, χωρίς να χρησιμοποιηθεί ούτε ένα εμβόλιο»!

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου σημείωσε ότι η πολιτική της κυβέρνησης για το θέμα της πανδημίας έγινε «σε συνεννόηση με το ίδιο το Εθνικό Συμβούλιο Πανδημίας που δεν το αλλάξαμε, είναι το ίδιο που ο προκάτοχός μας υπουργός της Νέας Δημοκρατίας είχε ορίσει, καίτοι δεν είχαμε λόγο, δεν μας ενδιαφέρει τι είναι ο κάθε επιστήμονας, να είναι επιστήμονες με κύρος μας ενδιαφέρει».

Δύο ακόμα θύματα

Ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε χτες ότι τα «υπουργεία καθημερινά προσθέτουν έργο στις Υπηρεσίες της Νομαρχίας Αθηνών, ενώ την ίδια ώρα το προσωπικό μειώνεται και οι ελλείψεις διογκώνονται» και καλεί «την ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών να δώσει λύση». Για όλη αυτή την εξέλιξη είναι και ο ίδιος υπεύθυνος, καθώς παλιότερα είχε συνυπογράψει με το υπουργείο Υγείας μνημόνιο για την ανάληψη τέτοιων υποχρεώσεων, τις οποίες ο τέως υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος χαρακτήριζε «πεδίον δόξης λαμπρόν» για τις συνεργασίες Αυτοδιοίκησης και κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας.

Οπως ανακοίνωσε χτες το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ), το μεσημέρι της Παρασκευής απεβίωσαν ένας νεαρός 26 χρόνων και ένας άνδρας 42 χρόνων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον ιό Η1Ν1 της «νέας γρίπης» και τις τελευταίες μέρες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Επίσης απεβίωσε μια 74χρονη γυναίκα. Ολοι οι ασθενείς είχαν επιβαρυμένο ιστορικό υγείας. Επίσης 30 άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε ΜΕΘ.

Την Τρίτη η παρέμβαση της ΑΣΓΜΕ

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, στις 2 το μεσημέρι, θα πραγματοποιήσει την ερχόμενη Τρίτη 1/12 η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ), μαζί με τις Ομοσπονδίες Γονέων Αττικής, για το θέμα της «νέας γρίπης».

«Το υπουργείο "λύνει" το πρόβλημα με εγκυκλίους και οδηγίες προς τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς για την παροχή πρώτης βοήθειας, μεταθέτοντας στην ουσία τις ευθύνες της ιατρικής παρακολούθησης των παιδιών μας, σε φορείς, καθ' όλα αναρμόδιους για αυτό! Προβαίνει σε αποσπασματικές κινήσεις που καμία σχέση δεν έχουν με την ιατρική καταγραφή και κάλυψη των νέων μαθητών και οι οποίες ευνοούν τη διείσδυση του ιδιωτικού - επιχειρηματικού παράγοντα. Μεταθέτει το πρόβλημα στις πλάτες της Λαϊκής Οικογένειας (κλείνοντας τα σχολεία και μη συνδέοντας τα σχολεία μας με Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας)», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η ΑΣΓΜΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ