ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΣΤΙΣ 17 ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Ολοταχώς στη μάχη για την επιτυχία της

Νέες αποφάσεις συμμετοχής στην πανεργατική απεργία ανακοινώνονται καθημερινά, ενώ πολλαπλασιάζονται οι συσκέψεις για την οργάνωση της επιτυχίας της

Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24 του Νοέμβρη (φωτ.) έδειξαν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να μπει φρένο στους αντεργατικούς σχεδιασμούς
Τα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ στις 24 του Νοέμβρη (φωτ.) έδειξαν ότι υπάρχουν οι δυνατότητες να μπει φρένο στους αντεργατικούς σχεδιασμούς
Τα αγωνιστικά τους βήματα συντονίζουν καθημερινά εργαζόμενοι από όλο και περισσότερους κλάδους ανταποκρινόμενοι στο απεργιακό κάλεσμα του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, βάζοντας στην «ημερήσια διάταξη» τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης, κόντρα στο μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, εργοδοτών, ΕΕ και εργατοπατέρων που στόχο έχει να κατακρεουργήσει τα εργατικά δικαιώματα.

Τη συμμετοχή της στην απεργία στις 17 του Δεκέμβρη αποφάσισε σε χτεσινή της συνεδρίαση η διοίκηση της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών καλώντας τα συνδικάτα του κλάδου να προχωρήσουν σε Γενικές Συνελεύσεις για την οργάνωση της δουλειάς που απαιτεί η επιτυχία της. Σε αυτή την κατεύθυνση, την ερχόμενη Τρίτη 1 του Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Ομοσπονδίας (Πειραιώς 1), το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Νομού Αττικής πραγματοποιεί ανοιχτό Διοικητικό Συμβούλιο μαζί με τα Διοικητικά Συμβούλια των επιχειρησιακών σωματείων.

Επίσης, χτες, απεργία στις 17 του Δεκέμβρη προκήρυξε και η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, που, επιπλέον, διοργανώνει ημερίδα με θέμα «Ασφαλιστικό και η θέση των εργαζομένων», την ερχόμενη Παρασκευή 4 του Δεκέμβρη, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

Σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας στις 17 του Δεκέμβρη διοργανώνει την ερχόμενη Τρίτη 1 του Δεκέμβρη και το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, στις 6 μ.μ. Στο κάλεσμά του προς τα σωματεία, το Εργατικό Κέντρο Νάουσας σημειώνει πως δεν υπάρχουν περιθώρια αναμονής όταν η ανεργία ξεπέρασε το 50%, υπάρχουν απλήρωτοι και ανασφάλιστοι εργάτες, μεθοδεύεται κλείσιμο εργοστασίων και νέες απολύσεις, όταν έχει ήδη αναγγελθεί η μείωση των συντάξεων, με την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού της σύνταξης, στο σύνολο του ασφαλιστικού βίου, η αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης (ΕΚΟΦΙΝ), η αύξηση της φορολογίας στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. Τέλος, το ΕΚΝ ξεκαθαρίζει ότι «δεν μπορούμε να ανεχθούμε, η εργατική τάξη να είναι άνεργη και ταυτόχρονα να επιδοτούνται "οι Λαναράδες" με χρήματα κλεμμένα από τις δικές μας τσέπες». Και καλεί τα σωματεία να κάνουν δική τους υπόθεση την επιτυχία της απεργίας.

Αντίστοιχη σύσκεψη για την προετοιμασία της εργατικής αντεπίθεσης διοργανώνει η Γραμματεία Καβάλας του ΠΑΜΕ, την Τετάρτη 2 του Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στο ξενοδοχείο «Γαλαξίας».

Αποφάσεις για την απεργία έχουν ήδη πάρει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας, η Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), η Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», το Εργατικό Κέντρο Θεσπρωτίας, το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής, το Σωματείο Γυμναστών - Προπονητών Αττικής.

Αύριο, Κυριακή, πραγματοποιείται Γενική Συνέλευση της Πανελλαδικής Ενωσης Λιθογράφων, όπου θα συζητηθεί - ανάμεσα στα άλλα - και η συμμετοχή του κλάδου στην απεργία. Μεθαύριο, Δευτέρα, συνεδριάζει και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας με θέμα την κλιμάκωση των αγωνιστικών τους κινητοποιήσεων και τη συμμετοχή στην απεργία της 17ης του Δεκέμβρη.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Μεθαύριο η σύσκεψη για το Ασφαλιστικό

Στις 6.30 μ.μ. στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας

Σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση για το Ασφαλιστικό που διοργανώνει τη Δευτέρα, 30 Νοέμβρη, στις 6.30 το απόγευμα στην αίθουσα της Ενωσης Λογιστών Αθήνας (Κάνιγγος 27, 5ος όροφος) καλεί όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και τους εργαζόμενους άνδρες, η Γραμματεία Γυναικών του ΠΑΜΕ. Αναδεικνύοντας το Ασφαλιστικό ως ζήτημα αιχμής για την εργατική τάξη αλλά και αξιοποιώντας τις εξελίξεις που αφορούν ειδικά τις γυναίκες για την ανάδειξη της πολλαπλής επίθεσης που δέχεται η εργατική οικογένεια, οι ταξικές δυνάμεις καλούν σε οργάνωση της πάλης με αιτήματα:

  • Σύνταξη στα 55 για όλες τις εργαζόμενες γυναίκες και στα 50 για όσες εργάζονται σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα. Κατοχύρωση της 5ετούς διαφοράς στα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών. Καμία αύξηση στα όρια ηλικίας. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατοχύρωση πλήρους συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4.050 ημέρες εργασίας και ανεξαρτήτως ηλικίας σε 30 χρόνια εργασίας.
  • Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς των γυναικών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Απαγόρευση της νυχτερινής δουλειάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και της λοχείας.
  • Αδεια κυήσεως, τοκετού και γαλουχίας ίδια και ίση για όλες τις εργαζόμενες, 2 μήνες πριν και ένα χρόνο μετά τον τοκετό, με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιπλέον, να ισχύει γονική άδεια για τη μητέρα ή τον πατέρα, ένα χρόνο για κάθε παιδί, με πλήρη μισθό, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

Τα παραπάνω αιτήματα, υπογραμμίζει η Γραμματεία, «είναι σήμερα τα ρεαλιστικά και αναγκαία που πρέπει να γίνουν. Είναι αιτήματα που επιτρέπουν και επιβάλλουν οι σύγχρονες ανάγκες, τα άλματα της επιστήμης και της τεχνολογίας, ο τεράστιος παραγόμενος πλούτος. Αυτά είναι τα αναγκαία και απαραίτητα από το επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι οι βιολογικές ανάγκες της εργαζόμενης, οι κοινωνικές ανισότητες και οικογενειακές επιβαρύνσεις, η ανατροφή των παιδιών, το νοικοκυριό, η φροντίδα των ατόμων 3ης ηλικίας, η ανισοτιμία στην εργασία, κ.α., επιβάλλουν τη διατήρηση της 5ετούς διαφοράς».

ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΑΔΕΔΥ
Εμπόδιο στην ανάπτυξη αγώνων

Εμπόδιο στην άμεση οργάνωση και κλιμάκωση των αγώνων ενάντια στην αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης στην Κοινωνική Ασφάλιση, του δικαιώματος στη δουλειά και τους μισθούς στέκεται η πλειοψηφία - ΠΑΣΚ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΝ)- στην ΑΔΕΔΥ.

Στο χτεσινό Γενικό Συμβούλιο οι εκπρόσωποι των ταξικών δυνάμεων πρότειναν την κήρυξη απεργίας στις 17 Δεκέμβρη με προοπτική την κλιμάκωση του αγώνα και πλαίσιο αιτημάτων που ανταποκρίνονται στις ανάγκες των εργαζομένων. Η ΠΑΣΚ υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ανάγκη για κινητοποιήσεις μέχρι να τελειώσει ο «διάλογος» για το Ασφαλιστικό. Η ΔΑΚΕ πρότεινε γενικά και αόριστα να γίνει απεργία μέσα στο Δεκέμβρη χωρίς να απορρίπτει το «διάλογο». Η «Αυτόνομη Παρέμβαση» αρχικά πρότεινε απεργία στις 16 ή 18 Δεκέμβρη, αποκλείοντας κατά δήλωση του εκπροσώπου της την 17 Δεκέμβρη γιατί τότε κάνει απεργία το ΠΑΜΕ! Μετά έκανε την ίδια αόριστη πρόταση με τη ΔΑΚΕ και μίλησε για αιτήματα που αποβλέπουν στο να μη θιγούν όποια ασφαλιστικά δικαιώματα έχουν απομείνει.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Βήμα ταξικού συντονισμού και στον Τουρισμό

Ξεκινά την Τρίτη στην Αθήνα συνάντηση με στόχο τη συγκρότηση διεθνούς οργάνωσης των εργαζομένων του κλάδου

Με σκοπό την ίδρυση διεθνούς συνδικαλιστικής κλαδικής οργάνωσης των εργαζομένων στον Τουρισμό και Επισιτισμό, η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) διοργανώνει μαζί με το ΠΑΜΕ το ιδρυτικό συνέδριο με τη συμμετοχή συνδικαλιστικών οργανώσεων στο συγκεκριμένο κλάδο. Το ιδρυτικό συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 1 και 2 Δεκέμβρη οι εργασίες του οποίου θα λάβουν χώρα στο ξενοδοχείο «ΣΤΑΝΛΕΫ» (Οδυσσέως 1, πλατεία Καραϊσκάκη).

Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει σε σχετική της ανακοίνωση η ΠΣΟ, «σήμερα είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία μία άμεση και συντονισμένη αντίδραση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, αξιοποιώντας όλες τις μορφές πάλης, σε κάθε σημείο του πλανήτη».

Αναφέρει ότι «η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση έχει σφοδρές συνέπειες και σε αυτόν τον τομέα οικονομικής δραστηριότητας, με κύρια θύματα τους εργαζομένους και τις μικρές οικογενειακές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και τις μικρές επιχειρήσεις τροφίμων». Καθημερινά χάνεται εξαιρετικά μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας, χτυπιέται η μόνιμη και σταθερή δουλειά και διευρύνεται το καθεστώς των ευέλικτων μορφών απασχόλησης, με σφοδρές επιθέσεις στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων κλπ. «Τα εργατικά συνδικάτα στους τομείς τουρισμού και επισιτισμού οφείλουν να οργανωθούν ακόμα καλύτερα με παραπέρα ισχυροποίηση του ταξικού τους προσανατολισμού, γιατί μόνο ένα ταξικά προσανατολισμένο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί αποτελεσματικά να συμβάλλει στις οργανωμένες προσπάθειες υπεράσπισης και διεύρυνσης των εργασιακών δικαιωμάτων» καταλήγει μεταξύ άλλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ