ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ
Η Ελλάδα είναι χώρα φιλική προς το κεφάλαιο...

Διαβεβαιώσεις ότι θα προχωρήσουν οι ανατροπές στο Ασφαλιστικό και το φορολογικό σύστημα παρέσχε ο υπουργός Οικονομικών

Διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις στους εκπροσώπους του διεθνούς κεφαλαίου και στην ολιγαρχία της χώρας παρέσχε χτες ο υπουργός Οικονομικών, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσει και θα εφαρμόσει «πρόγραμμα ευθύνης και συνέπειας», το οποίο θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις τους. Τη στήριξή τους εξάλλου στο τραπεζικό κεφάλαιο - μετά την καθίζηση των τραπεζικών μετοχών την προηγούμενη Πέμπτη - εξέφρασαν με δηλώσεις τους τόσο ο Γ. Παπακωνσταντίνου όσο και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας. Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι αναταράξεις στις διεθνείς χρηματαγορές και στα χρηματιστήρια με αφορμή την αναστολή πληρωμών εκ μέρους της «Dubai World» και τον κίνδυνο χρεοκοπίας διαφόρων επενδυτικών-κερδοσκοπικών κεφαλαίων στο Ντουμπάι.

Σε δηλώσεις που έκανε χτες, μετά από το μπαράζ των αρνητικών δημοσιευμάτων από το διεθνή Τύπο και εταιρείες «αξιολόγησης» για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, στέλνοντας τα διαπιστευτήρια της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ στις ...αγορές, έδωσε διαβεβαιώσεις ότι και πρόγραμμα λιτότητας θα εφαρμοστεί για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων, αλλά και «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» θα γίνουν, φέρνοντας σαν παράδειγμα το άνοιγμα του Ασφαλιστικού και τη φορολογική μεταρρύθμιση που ξεκινά σε λίγες μέρες.

Οι ...καθησυχαστικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών προς τους εκπροσώπους του κεφαλαίου αποκαλύπτουν την υποκρισία και το σικέ παιγνίδι που στήθηκε από τους θιασώτες του «διαλόγου» για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας. Θορυβημένοι από την αγωνιστική στάση του ΠΑΜΕ, εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της εργατικής αριστοκρατίας στο συνδικαλιστικό κίνημα έβγαζαν αφρούς, κατηγορώντας το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα ότι παραβιάζει τις αρχές του διαλόγου και υπονομεύει τη δημοκρατία... Δύο μέρες αργότερα, ο υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιεί ως παράδειγμα το άνοιγμα του Ασφαλιστικού, προκειμένου να πείσει το διεθνές και ελληνικό κεφάλαιο για τη νομιμοφροσύνη της κυβέρνησής του στις αξιώσεις των αγορών...

Στις ίδιες δηλώσεις ο Γ. Παπακωνσταντίνου, επιχειρώντας να απαντήσει στην εκ δεξιών κριτική ότι η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο και πρόγραμμα, ισχυρίστηκε ότι «η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωράει με σχέδιο, αποφασιστικότητα, και συγκεκριμένες κινήσεις, για να στηρίξει την ανάπτυξη και τα εισοδήματα, για να εμπεδώσει στη χώρα υγιή δημοσιονομικά». Τους διαβεβαίωσε δηλαδή για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά, στη γραμμή φυσικά των Βρυξελλών.

Σε ό,τι αφορά στις «διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ότι «τις επόμενες ημέρες, ξεκινάμε έναν ευρύ κοινωνικό διάλογο, για ένα νέο φορολογικό σύστημα, πιο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό. Ολα τα υπουργεία βάζουμε μπροστά μία προσπάθεια για την περιστολή της σπατάλης στο δημόσιο». Πρόσθεσε, επίσης, ότι «αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες για να στηρίξουμε την υγιή επιχειρηματικότητα, να φέρουμε επενδύσεις, να ανοίξουμε νέους δρόμους ανάπτυξης».

Οσο για τις «αναταράξεις στις αγορές» τις τελευταίες μέρες, τις απέδωσε στη χαμένη αξιοπιστία της χώρας από την κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και σε κερδοσκοπικές κινήσεις... Σε μία προσπάθεια άμυνας στη συνεχή άνοδο του επιτοκίου δανεισμού του ελληνικού δημοσίου - αυξήθηκε περισσότερο από δύο μονάδες σε λίγες μέρες - ανέφερε ότι το ελληνικό δημόσιο δεν έχει άμεσες δανειακές ανάγκες, καθώς και ότι το δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου το 2010 θα είναι σημαντικά μικρότερο από αυτό του 2009.

Την ίδια στιγμή, πάντως, η υπόθεση της «Dubai World» φέρνει στην επιφάνεια μια σειρά ζητήματα που συνδέονται τόσο με την έκταση και την ένταση της οικονομικής κρίσης που διανύουμε, όσο και τα αδιέξοδα που προκαλεί στις καπιταλιστικές κοινωνίες η εξωφρενικών διαστάσεων συγκέντρωση κεφαλαίων στα χέρια της οικονομικής ολιγαρχίας, αλλά και τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στις αγορές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η υπερσυγκέντρωση κεφαλαίων από τους εμίρηδες του Ντουμπάι, αλλά και η ακόρεστη δίψα τους να κερδίσουν ακόμα περισσότερα πέρα από τα τρισεκατομμύρια που κερδίζουν από το πετρέλαιο, τους οδήγησε να δημιουργήσουν μια αλλόκοτη τουριστική βάση απίθανης χλιδής, ένα ιδιόμορφο γκέτο για εκατομμυριούχους, για το οποίο ωστόσο επέλεξαν να μην πληρώσουν από τα συσσωρευμένα υπερκέρδη τους, αλλά με δάνεια και χρηματοδοτήσεις από χρηματοοικονομικούς οίκους. Αυτά τα δάνεια δε θέλει να εξοφλήσει σε αυτή τη φάση και με αφορμή αυτή την αναστολή πληρωμών ξεκίνησε το ντόμινο των τελευταίων ημερών στις χρηματαγορές.

ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2009
Στα τρωκτικά του κρατικού χρέους

Τραπεζίτες και άλλα τρωκτικά του κρατικού χρέους ενθυλάκωσαν, μόνο για το 10μηνο του 2009, ακόμη 40,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε τόκους εξυπηρέτησης του υπέρογκου χρέους δαπανήθηκαν 12,1 δισ. ευρώ και για χρεολύσια ακόμη 29,2 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το σύνολο των πρωτογενών δαπανών, δηλαδή όλα τα άλλα έξοδα λειτουργίας του κράτους, διαμορφώνεται σε 45,8 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι και το γεγονός ότι η μάζα των φόρων διαμορφώθηκε σε 39,5 δισ. ευρώ, ήταν δηλαδή μικρότερη σε σχέση με την «μπάζα» που πήγε στους τραπεζίτες - μεγαλοδανειστές. Το έλλειμμα (στο οποίο να σημειωθεί δεν υπολογίζουν τα χρεολύσια) εμφανίζεται σε 25 δισ. ευρώ.

ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ
Συζήτηση για το ενεργειακό κέντρο

Σε εκδήλωση - συζήτηση για το πώς μπορεί η Μεγαλόπολη να υπάρξει ως ενεργειακό κέντρο που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και να εξασφαλίζει θέσεις εργασίας και εργαζόμενους με δικαιώματα, καλούν η ΝΑΣ Αρκαδίας και η Ενωτική Δημοτική Κίνηση Μεγαλόπολης την Τετάρτη 2 Δεκέμβρη, στο Δημαρχείο της Μεγαλόπολης, στις 7 το βράδυ.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα υπογραμμίζεται πως «η απελευθέρωση της ενέργειας προδιέγραψε το μέλλον της Μεγαλόπολης και της ευρύτερης περιοχής, δρομολόγησε τον εξοστρακισμό του λιγνίτη από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο ενεργειακό κέντρο. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι διοικήσεις της ΔΕΗ, οι οικολογούντες όλοι μαζί σπρώχνουν να φύγει μια ώρα νωρίτερα ο λιγνίτης σε τέτοια κατεύθυνση που θα επιτρέπει στο μεγάλο κεφάλαιο νέες επιχορηγήσεις και ακόμη περισσότερα εγγυημένα κέρδη με την πανάκριβη και μακροχρόνια εγγυημένη απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας».

Καλούν επίσης σε κοινή πάλη τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ ΑΕ μαζί με όλους τους κατοίκους που πλήττονται από αυτή την πολιτική, με στόχο: Ενιαίο φορέα ενέργειας που θα είναι λαϊκή περιουσία και θα αξιοποιεί τις εγχώριες πρώτες ύλες, με ταυτόχρονη προστασία του κοινωνικού και φυσικού περιβάλλοντος και την αποκατάσταση και απόδοση στο λαό για χρήση των εξορυγμένων εδαφών.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αρωγός σε αντιλαϊκά μέτρα

Πρόθυμη να στηρίξει την κυβέρνηση σε ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, όπως αυτό που προωθούσε η κυβέρνησή της, δηλώνει η ΝΔ, αποδίδοντας τις «κερδοσκοπικές» επιθέσεις στην έλλειψη ενός τέτοιου σχεδίου και στην αναγκαία βούληση και αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να το υλοποιήσει.

«Η ΝΔ θα μπορούσε να είναι αρωγός στη βάση μιας ξεκάθαρης και υπεύθυνης κυβερνητικής πολιτικής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, διαπιστώνοντας ωστόσο ότι αυτή η πολιτική «δυστυχώς δεν υπάρχει». Σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο, «επί πενήντα ημέρες, η κυβέρνηση αδυνατεί να παρουσιάσει συγκεκριμένο, ρεαλιστικό και - χωρίς κραυγαλέες παλινωδίες - σχέδιο εξόδου από την κρίση. Σε αυτήν την έλλειψη σχεδίου και αποφασιστικότητας αντιδρούν αρνητικά οι αγορές. Αυτό εκμεταλλεύονται οι κερδοσκόποι».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Την επόμενη βδομάδα τα νομοσχέδια στη Βουλή

«Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι» για τα αποτελέσματα των κυβερνητικών μέτρων που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας σχετικά με τη ρευστότητα στην αγορά και τη γενικότερη αναθέρμανση της οικονομίας. Αν και το «τριφύλλι» φαίνεται ότι θα το φάνε και πάλι λίγοι και εκλεκτοί, η υπουργός Λ. Κατσέλη δήλωσε χτες, κατά την τοποθέτηση του νέου ειδικού γραμματέα ΣΔΙΤ Ν. Μαντζούφα, ότι τα αποτελέσματα των κυβερνητικών παρεμβάσεων «θα φανούν σταδιακά Μάιο με Ιούνιο», ενώ τα νομοσχέδια για τη ρευστότητα και την υπερχρέωση των νοικοκυριών θα κατατεθούν στη Βουλή την ερχόμενη βδομάδα.

Προχτές, εξάλλου, η κυβέρνηση επέλεξε και η υπουργός τοποθέτησε έναν άνθρωπο της «αγοράς» ώστε να λειτουργήσει υπέρ της αγοράς. Στη θέση του γγ Βιομηχανίας του υπουργείου Οικονομίας ορίστηκε ο Α. Φούρλας και η Λ. Κατσέλη δήλωσε με την ευκαιρία ότι η Γραμματεία «βρίσκεται στο επίκεντρο της πολιτικής μας για την ανάκαμψη της οικονομίας και την παραγωγική αναδιάρθρωση του τόπου». Ο νέος γγ Βιομηχανίας δήλωσε ότι βασικές προτεραιότητες είναι «αυτή του ΕΣΠΑ, του επενδυτικού νόμου κι όλων των επιχορηγήσεων που πρέπει να δοθούν για την ενίσχυση της αγοράς». Ο Α. Φούρλας έχει εργαστεί σε τραπεζικό όμιλο και σε αρκετές ακόμη επιχειρήσεις ως στέλεχος.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι εργαζόμενοι πρέπει να απορρίψουν την κινδυνολογία

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τις εξελίξεις στο Ντουμπάι και την ελληνική οικονομία, από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος δόθηκε στη δημοσιότητα το παρακάτω σχόλιο:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις στο Ντουμπάι φανερώνουν πόσο αναιμική και ασταθής είναι η πορεία εξόδου της διεθνούς καπιταλιστικής οικονομίας από την κρίση. Ερχονται να αποδείξουν πόσο επικίνδυνοι μύθοι είναι τα πρότυπα καπιταλιστικά οικονομικά "θαύματα" που έχουν κατά καιρούς προβάλλει το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ. Αποδεικνύουν επίσης ότι ο παρασιτισμός είναι νόμος της αγοράς, τον γεννά η δράση και η διαπλοκή των επιχειρηματικών ομίλων στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στις τράπεζες, σε όλους τους κλάδους. Αυτή είναι η βάση των κερδοσκοπικών αγοραπωλησιών σε όλα τα χρηματιστήρια, φυσικά και στο ελληνικό.

Η διόγκωση του δημόσιου χρέους δεν αποτελεί ιδιομορφία του ελληνικού καπιταλισμού. Στο έδαφος της κρίσης το δημόσιο χρέος διογκώνεται στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, μέχρι την Ιταλία και τα Ην. Αραβικά Εμιράτα.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να απορρίψουν την κινδυνολογία των μηχανισμών της πλουτοκρατίας. Δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν και πάλι αυτοί είτε για τον περιορισμό του δημόσιου χρέους είτε για την αποπληρωμή μιας νέας διόγκωσής του. Τα δημοσιευμένα κέρδη για το 9μηνο 2009 επιβεβαιώνουν την ανάγκη να φορολογηθεί τώρα το μεγάλο κεφάλαιο με συντελεστή 45%. Να μειωθούν άμεσα οι στρατιωτικές δαπάνες για τα σχέδια του ΝΑΤΟ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ