ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 28 Νοέμβρη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Νέα λαιμητόμος για τους εργάτες

Ρόλο καλύτερου συμμάχου της κυβέρνησης διεκδικούν οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες

Η ταξική απειθαρχία των εργατών ανησυχεί τους «εταίρους» και προσπαθούν να την εμποδίσουν
Η ταξική απειθαρχία των εργατών ανησυχεί τους «εταίρους» και προσπαθούν να την εμποδίσουν
Με στόχο τη συγκάλυψη της νέας παγίδας που στήνουν από κοινού για την εργατική τάξη, η κυβέρνηση και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες επιχειρούν να αποκοιμίσουν τους εργαζόμενους, βάζοντας πλάτη για την προώθηση των αντιασφαλιστικών σχεδίων που επιβάλλει η «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου. Σ' αυτή τη βάση και αμέσως μετά την προχτεσινή έναρξη του «κοινωνικού διαλόγου» για το Ασφαλιστικό, όπου η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ξεκαθάρισε ότι «το ασφαλιστικό σύστημα χρειάζεται οπωσδήποτε δομικές αλλαγές», η ΓΣΕΕ βγήκε πρώτη και έδωσε πλήρη κάλυψη στην κυβέρνηση, καλλιεργώντας την εντύπωση ότι υπήρξαν «δεσμεύσεις» για να μην πειραχτούν οι κατακτήσεις των εργαζομένων. Οπως φαίνεται, οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ δε θεωρούν ότι προκύπτει καν λόγος ανησυχίας από:

  • Τη θέσπιση «εθνικής σύνταξης» ύψους 500 ευρώ που θα προσφέρει ως μόνη εγγύηση το κράτος απέναντι στο συνταξιούχο (σύμφωνα με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις εξαγγελίες που ο σημερινός πρωθυπουργός είχε κάνει από το βήμα της φετινής ΔΕΘ).
  • Την εφαρμογή των δύο πυλώνων - ιδιωτικής και επαγγελματικής ασφάλισης - που προτάσσει η ΕΕ και ο ΣΕΒ ζήτησε προχτές να συμπεριληφθεί στη συζήτηση.
  • Τις εργοδοτικές προτάσεις όπως τη μελέτη που παρουσίασε το Εμπορικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών στις αρχές της εβδομάδας, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι το σύστημα συντάξεων επιβάλλει υψηλό κόστος στους εργοδότες και ζητώντας μεταρρυθμίσεις που θα υπαγορεύονται από τις «αντοχές» των επιχειρήσεων.
Επικίνδυνες αυταπάτες

Το δικό του ρόλο στο «παιχνίδι» της ταξικής συναίνεσης παίζει και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Αφού καταδίκασε κι αυτός την «αντιδημοκρατική» συμπεριφορά των ταξικών δυνάμεων, επειδή μπλόκαραν το «διάλογο», κατέφυγε ξανά σε θεατρινισμούς. Συναντήθηκε πρώτα με τους υπόλοιπους «εταίρους» και δήλωσε μετά ότι ...αποχωρεί.

Σε προχτεσινή εκδήλωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου παρουσιάστηκαν οι θέσεις του για το Ασφαλιστικό, επιβεβαίωσε ότι σταθερή του επιδίωξη είναι να στριμώξει τους εργάτες στη λογική της «διαχείρισης» και του «εφικτού» που θεωρεί αυτονόητη την κυριαρχία των συμφερόντων των πολυεθνικών. Χαρακτηριστική της αντίληψής του για την αντιμετώπιση των δαπανών των Ταμείων είναι η πρόταση για «επαναδιαπραγμάτευση όλων μαζί των ταμείων με τις φαρμακευτικές εταιρείες και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας για τις τιμές των φαρμάκων και των παρεχόμενων ιατρικών και νοσηλευτικών υπηρεσιών».

Οπως δηλαδή ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ νομιμοποιεί το «διάλογο» με τους βιομήχανους, έτσι συμβουλεύει και τους εργάτες να επιχειρήσουν με την πειθώ να κάμψουν την κερδοσκοπική λαιμαργία των φαρμακοβιομηχάνων. Αντίστοιχα προτείνει «ανάληψη από τις ιδιωτικοποιημένες και δημόσιες επιχειρήσεις, τις τράπεζες και το δημόσιο, του κόστους που προκύπτει για τα ασφαλιστικά ταμεία από τις χιλιάδες πρόωρες εθελούσιες ή αναγκαστικές συνταξιοδοτήσεις προσωπικού»! Δηλαδή νομιμοποιεί τις εκβιαστικές τακτικές με τις οποίες το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις του απολύουν εργαζόμενους μεθοδεύοντας την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, φορτώνοντας ταυτόχρονα το «κόστος» στις τσέπες και των ίδιων των εργαζομένων. Στο απυρόβλητο μένει η ρίζα του προβλήματος, γι' αυτό και οποιαδήποτε πρόταση «για τις ανάγκες των εργαζομένων» μόνο να ρίχνει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων καταφέρνει. Σ' αυτή την κατεύθυνση, άλλωστε, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ μίλησαν για «δεινή ήττα» της κυβέρνησης Σημίτη όταν επιχειρήθηκε η προώθηση των μέτρων Γιαννίτση. Προσπερνώντας ότι τις προτάσεις Γιαννίτση ακολούθησε ο «διάλογος» με το νέο υπουργό της ίδιας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, «διάλογος» στον οποίο έσπευσαν και οι δικές του δυνάμεις και από όπου προέκυψε ο νόμος Ρέππα. Ο νόμος που εκβιαστικά ανεβάζει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια.

ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Προσπάθεια φίμωσης των ταξικών δυνάμεων

Η διοίκηση της τράπεζας έκοψε τη χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΕΣΑΚ

Λογοκρισία στη διακίνηση πολιτικών ιδεών επιχειρεί η Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, η οποία προχτές έκοψε το εταιρικό ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (e-mail) του Θάνου Δριμάλα, εκπροσώπου της ΕΣΑΚ στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων και στελέχους του ΠΑΜΕ. Οπως φαίνεται η εργοδοσία ανησύχησε από το πολιτικό και συνδικαλιστικό περιεχόμενο των ανακοινώσεων της παράταξης που έστελνε προς όλους τους εργαζόμενους των υποκαταστημάτων. Πρόκειται για ενέργεια που θυμίζει άλλες εποχές αφού από επιστολή της διοίκησης προκύπτει ότι θέλει να έχει τον πλήρη έλεγχο του περιεχομένου του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων και να μην έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά της.

Το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση είχε καταργήσει το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο όλων των παρατάξεων με επίσημη αιτιολογία, ότι αυτό χρησιμοποιείται από συνδικαλιστές για να «ενημερώνουν όλους τους εργαζόμενους για απόψεις και θέσεις τους, που απεικονίζουν τον κομματικό - πολιτικό χώρο που δραστηριοποιούνται». Μάλιστα, σημείωνε η Τράπεζα σε σχετική επιστολή, ότι η «κακή χρήση» του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου «δημιουργούσε σύγχυση στο προσωπικό, αφού αντέκρουαν σχετικές επίσημες ανακοινώσεις του Συλλόγου σας και συμφωνίες που είχατε επιτύχει με τη Διοίκηση».

Το Σεπτέμβρη, μετά τον ξεσηκωμό των εργαζομένων, επανέφεραν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, αλλά με την «δαμόκλειο σπάθη» ότι θα αναλάβουν «ηθική δέσμευση, διότι σε διαφορετική περίπτωση θα αναγκασθούμε εκ νέου να αποκλείσουμε την πρόσβαση». Οι συνδικαλιστικές παρατάξεις αντιτάχθηκαν, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο η διοίκηση να επιβάλλει στις παρατάξεις τι θα στέλνουν. «Μόνο λίστα με λέξεις - κλειδιά που θα απαγορεύονται και θα κόβονται αυτόματα τα κείμενά μας δε έδωσε η διοίκηση», σχολιάζει στο «Ρ» ο Θ. Δριμάλας. Και προσθέτει πως αυτή η απαγόρευση επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους οι οποίοι βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο ενάντια στις αντεργατικές επιθέσεις της Τράπεζας. «Είχαν στόχο να φιμώσουν τις ταξικές δυνάμεις και μας την είχαν στημένη. Μόλις έστειλα μια ανακοίνωση της παράταξης για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό, στην Παιδεία κλπ. με τίτλο "Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, ο Αλμούνια στην εξουσία", μου ανακοίνωσαν ότι δεν έχω πια ηλεκτρονική πρόσβαση στην τράπεζα. Την πείραξε την εργοδοσία αυτό. Μάλλον ενδιαφέρεται να μην θίγεται η κυβέρνηση στα μάτια των εργαζόμενων.

Θέλουν να φιμώσουν όποια φωνή αντιστέκεται, αλλά ελπίζουν μάταια. Οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν άμεσα απάντηση για να ανακληθεί η αυταρχική φίμωση», υπογραμμίζει. «Αν περάσει αυτό, τότε θα ακολουθήσουν κι άλλες, πολύ χειρότερες για τους εργαζόμενους», καταλήγει.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΙΑΛΟΓΗΤΗΡΙΑ
Βυθισμένοι στο τούνελ ανασφάλιστης εργασίας

Νέα παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων που ζητούν συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας

Εκρηκτικές διαστάσεις έχει λάβει η ανασφάλιστη εργασία των εποχιακά εργαζομένων στις επιχειρήσεις μεταποίησης αγροτικών προϊόντων με την εφαρμογή του άρθρου 53 του Ν. 3518/06 και της εγκυκλίου 42/26-5-08 του ΙΚΑ, με τα οποία δίνεται η δυνατότητα στους εμποροβιομήχανους που μεταποιούν ή διακινούν αγροτικά προϊόντα να προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό και να ασφαλίζουν τους εργαζόμενους στον ΟΓΑ.

Με στόχο την επίλυση του προβλήματος, η Ομοσπονδία Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών, τα Εργατικά Κέντρα Λάρισας και Νάουσας και τα Σωματεία Διαλογής - Ψύξης Φρούτων και Λαχανικών Νάουσας και Γάλακτος Τροφίμων και Ποτών Λάρισας έστειλαν επιστολή στον υφυπουργό Εργασίας, με την οποία ενημερώνουν για το πρόβλημα και ζητούν να οριστεί συνάντηση για την Παρασκευή 4 Δεκέμβρη στις 11 το πρωί.

Θυμίζουμε ότι με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο του ΙΚΑ απαλλάσσονται οι βιομήχανοι από την ασφάλιση των εργαζομένων στο ΙΚΑ και χαρίζονται πάνω από 40 εκατ. ευρώ στους εμποροβιομήχανους τα οποία αφαιρούνται από το ΙΚΑ. Οι εργαζόμενοι εκβιάζονται να δουλέψουν ανασφάλιστοι, χάνοντας συνταξιοδοτικά και άλλα δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι του κλάδου διεκδικούν: Κατάργηση του Ν. 3518/06 και της εγκυκλίου 42/26-5-08 του ΙΚΑ. Ενταξη στον Ν. 1836/89. Ενταξη στο ταμείο ανεργίας με 80 ένσημα, χωρίς να αφαιρούνται οι δύο τελευταίοι μήνες. Δικαίωμα ιατρικής περίθαλψης με 30 ένσημα το χρόνο. Να συνυπολογίζεται και να προσαυξάνεται αναλογικά η σύνταξη του ΟΓΑ με τα ένσημα του ΙΚΑ. Να δοθεί επίδομα 1.500 ευρώ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Δεν μπορούν να κρύψουν τις αντιασφαλιστικές τους αποφάσεις

Σε σχόλιό του για τις «υποτιθέμενες δεσμεύσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό» το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Τα "τρία δεν" της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό είναι ένα προπαγανδιστικό τέχνασμα, που έχουν χρησιμοποιήσει και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, για να αποπροσανατολίσουν το λαό.

Οι "δομικές αλλαγές", που έχει στόχο να κάνει, δεν είναι τίποτα άλλο από τα αντιασφαλιστικά μέτρα που μαζί με τη ΝΔ, την ΕΕ και τους μεγαλοεπιχειρηματίες έχουν εδώ και καιρό αποφασίσει και τώρα θέλουν να τα εμφανίσουν σαν προϊόν του στημένου τους κοινωνικού διαλόγου και της επιτροπής "ειδικών"».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ