ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Επιδίωξη η ολόπλευρη ενίσχυση της δράσης του

Στις 9 Γενάρη θα συνεδριάσει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΠΑΜΕ, αποφάσισε χτες η Εκτελεστική Γραμματεία

Ενίσχυση του ΠΑΜΕ σημαίνει ενίσχυση της πάλης ενάντια σε όσους υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων
Ενίσχυση του ΠΑΜΕ σημαίνει ενίσχυση της πάλης ενάντια σε όσους υπονομεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων
Σταθμό αλλά και εργαλείο, για να δυναμώσει η οργάνωση της πάλης της εργατικής τάξης ενάντια στην αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου, επίθεση που ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ καθημερινά επιταχύνουν και εξειδικεύουν, αποτελούν τα συλλαλητήρια που οργανώνει το ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη σε όλες τις μεγάλες πόλεις της χώρας. Προϋπόθεση για την ολόπλευρη ενίσχυση της δράσης αυτής είναι να απλωθεί σε κάθε κλάδο και περιοχή η παρέμβαση του ΠΑΜΕ, να αποκτήσουν τα ταξικά συνδικάτα γερά ποδάρια στους τόπους δουλειάς, να ενταθεί η παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων για κάθε ζήτημα που αφορά στον εργάτη και την οικογένειά του.

Το ζήτημα αυτό απασχόλησε τη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, όπου μεταξύ άλλων τονίστηκε πως χρειάζεται σχεδιασμένη δουλειά, για να φτάσει παντού το κάλεσμα για τα πανεργατικά συλλαλητήρια, να φτάσει σε κάθε εργαζόμενο και ειδικά στους εργαζόμενους που βιώνουν το σύγχρονο εργασιακό μεσαίωνα των ελαστικών μορφών απασχόλησης. Σ' αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να αξιοποιηθεί και το πρόγραμμα δράσης που ήδη ξεδιπλώνεται σε μια σειρά κλάδους. Οπως συμβαίνει με τον κλάδο των Κατασκευών, όπου οι οικοδόμοι συνδέουν την ανεργία με την ανάγκη κατασκευής έργων για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, κάτι που αφορά όλους τους εργαζόμενους. Στο πόδι βρίσκεται και ο κλάδος των κλωστοϋφαντουργών μπροστά στις εκλογές για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργών - Ιματισμού - Δέρματος Αθήνας, μάχη καθαρά πολιτική.

Στη συνεδρίαση ορίστηκε ότι στις 9 Γενάρη του 2010 θα γίνει η συνεδρίαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ.

Να μπουν σε κίνηση νέες δυνάμεις

Οπως τονίστηκε στην εισήγηση, «κύριο ζητούμενο είναι το ΠΑΜΕ να αυξήσει την επιρροή του στα συνδικάτα που είναι στις γραμμές του, να επεκτείνει την επιρροή του σε νέα συνδικάτα, να συντονίζει πιο σχεδιασμένα τους αγώνες τους». Σημειώθηκε πως είναι απαραίτητο το ΠΑΜΕ να συνεχίσει στην ίδια κατεύθυνση, με στόχο την αντιστοίχιση της λειτουργίας και της δράσης του με τις μεγάλες απαιτήσεις της ταξικής πάλης. Δηλαδή, «το ΠΑΜΕ να γίνει πρωταγωνιστής στην ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, στην οργάνωση της εργατικής τάξης, στη διεύρυνση και το βάθεμα της ταξικής συσπείρωσης, στην αλλαγή του συσχετισμού δύναμης, ώστε να ενισχυθεί η ταξική γραμμή στο εργατικό κίνημα, να αποδυναμωθεί η γραμμή της υποταγής, της κοινωνικής συναίνεσης, να ηττηθεί ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός». Οπως τονίστηκε, η δουλειά πρέπει να κινηθεί με άξονες:

  • Τον πιο καλό σχεδιασμό και συντονισμό αγώνων στα ενιαία και κοινά προβλήματα.
  • Την οργάνωση της εργατικής τάξης στα σωματεία, επιμένοντας στην ένταξη νέων εργαζομένων, γυναικών, μεταναστών, στη συμμετοχή εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης κ.λπ.

Ο στόχος αυτός «προϋποθέτει σύγκρουση με συντεχνιακές αντιλήψεις και επιμονή στην κατανόηση της σημασίας που έχει η ενιαία δράση στη βάση του ταξικού συμφέροντος της εργατικής τάξης. Ενα από τα βασικά καθήκοντα του ΠΑΜΕ είναι να αποκτήσουν τα σωματεία ουσιαστική σύνδεση με τα μέλη τους, να εξασφαλίσουν τη δραστήρια συμμετοχή τους στη ζωή των σωματείων, πιο τακτικές συσκέψεις, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις για ενημέρωση και συμμετοχή στο σχεδιασμό δράσης». Ακόμα χρειάζεται δουλειά για:

  • Συσπείρωση νέων δυνάμεων στο ΠΑΜΕ. Ο στόχος αυτός - επισημαίνεται στην εισήγηση - «απαιτεί ένταση των προσπαθειών για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης», καθώς και καλύτερη αξιοποίηση των ταξικών δυνάμεων που δρουν στα σωματεία. «Απαιτεί ουσιαστικό άνοιγμα σε δυνάμεις που ταλαντεύονται, διστάζουν να ενταχθούν στο ΠΑΜΕ, αλλά μπορούν να συμφωνήσουν μαζί μας σε κοινή δράση για οξυμένα προβλήματα σε ορισμένα μέτωπα πάλης».
  • Ενιαία δράση των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα με τους εργαζόμενους στο Δημόσιο και στις πρώην ΔΕΚΟ.
  • Προώθηση της κοινωνικής συμμαχίας της εργατικής τάξης, της μικρομεσαίας αγροτιάς, των αυτοαπασχολούμενων της πόλης. «Οι δυσκολίες είναι γνωστές, τις αντιμετωπίσαμε και στους πρόσφατους αγώνες της αγροτιάς, αλλά ο στόχος αυτός είναι βασικός. Για το λόγο αυτό πρέπει να δούμε τη διαμόρφωση κοινού πλαισίου πάλης σε βασικά ζητήματα που μπορούν να αποτελέσουν βάση ενίσχυσης της κοινής δράσης και να δώσουν ώθηση στην προσπάθεια της κοινωνικής συμμαχίας».
19ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΙΚΑ
Σήμερα και αύριο στην Αθήνα

Ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 19ου συνεδρίου της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ στο ξενοδοχείο «ΤΙΤΑΝΙΑ», στην Ομόνοια. Το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο με την εκλογή των νέων οργάνων στη διοίκηση της Ομοσπονδίας και αντιπροσώπων για το συνέδριο της ΓΣΕΕ. Στο μεταξύ οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΠΕΣ-ΝΑΤ και ΟΤΑ καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους την άρνηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, προκειμένου να του καταθέσουν τα αιτήματα τους.

Οπως αναφέρουν στη σχετική καταγγελία τους οι συνταξιουχικές οργανώσεις, ο υπουργός παρέπεμψε την αντιπροσωπεία στο γενικό γραμματέα του υπουργείου, «πρόσωπο όχι κυβερνητικό, σημειώνουν, και πολιτικά υπεύθυνο». Και υπογραμμίζουν ότι «αυτή η στάση του υπουργού σε πάνω από 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που καλύπτουν οι οργανώσεις μας δείχνει ασέβεια και απαξίωση σε ανθρώπους που τόσα πολλά έχουν προσφέρει. Εμείς αρνούμαστε να συναντήσουμε τον γενικό γραμματέα. Επιμένουμε και απαιτούμε να μας δεχτεί ο υπουργός για να έχουμε υπεύθυνες απαντήσεις στα δίκαια και χρονίζοντα αιτήματά μας».

Τέλος, με ψήφισμα της γενικής της συνέλευσης η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Γλυφάδας και γύρω δήμων χαρακτηρίζουν «επίδομα πτωχοκομείου» το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και απαιτούν κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ και κατάργηση του ΕΚΑΣ. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία για όλους. Την επιστροφή των κλεμμένων από τα ασφαλιστικά Ταμεία κλπ. «Δηλώνουμε ότι είμαστε αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων μας», καταλήγει. Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων ΙΚΑ Αθήνας.

Σχέδιο ανά κλάδο και περιοχή

Συνεχίζονται οι προετοιμασίες ανά κλάδο και περιοχή για την επιτυχία των συλλαλητηρίων του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη.

Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων Αθήνας, με απόφαση της προχτεσινής γενικής του συνέλευσης συμμετέχει στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 24 Νοέμβρη και παίρνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων.

Κάλεσμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ απευθύνει στον κλάδο η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου. Οπως χαρακτηριστικά υπογραμμίζει η Ομοσπονδία «διεκδικούμε τον πλούτο που παράγουμε. Οργανώνουμε τις δυνάμεις του κλάδου σε κάθε εργασιακό χώρο, με εγγραφές στα σωματεία, με δημιουργία εργοστασιακών επιτροπών, με επιτροπές νέων και γυναικών». Κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο απευθύνει και το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής.

Επιπλέον, συσκέψεις προγραμματίζουν:

  • Στις 17/11, σύσκεψη διοργανώνει το εργοταξιακό σωματείο στην επιχείρηση «S&B Βιομηχανικά Ορυκτά».
  • Στις 18/11, στις 7μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Την ίδια μέρα, στο δημαρχείο Ν. Αλικαρνασσού ο Ενωτικός Αγωνιστικός συνδυασμός Οικοδόμων.
  • Στις 21/11, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του σωματείου εργαζομένων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, το ΠΑΜΕ Υγείας και Πρόνοιας.
  • Στις 25/11, στις 7 μ.μ., στο ΕΚ Ηρακλείου η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ.
  • Στις 29/11, η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ σύσκεψη στις 11π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγίου Νικολάου.
Από Δευτέρα σε νέα γραφεία

Μετακομίζει από την επόμενη Δευτέρα η έδρα του ΠΑΜΕ. Στο εξής οι εργαζόμενοι θα βρίσκουν το ΠΑΜΕ στην οδό Αγίας Φιλοθέης 5 (πλατεία Μητροπόλεως). Τα τηλέφωνα στα οποία μπορούν να απευθύνονται παραμένουν τα 210-33.01.842.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ