Παρασκευή 13 Νοέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οταν χτυπά η «καρδιά» της εκπαίδευσης!

Γρηγοριάδης Κώστας

Η υπουργός Παιδείας βρήκε να πει πολλά χτες για αξιοκρατία, τις αποσπάσεις, το νέο σύστημα πρόσληψης των εκπαιδευτικών, ενώ αφιέρωσε αρκετό χρόνο για το ρόλο τους υποστηρίζοντας ...βαρύγδουπα: «Η "καρδιά" της εκπαίδευσης χτυπά στην τάξη. Κι αυτοί που κάνουν αυτή την "καρδιά" να χτυπά είναι οι εκπαιδευτικοί. Χωρίς εκπαιδευτικούς, η "καρδιά" παρουσιάζει από αρρυθμίες μέχρι και έμφραγμα»! Είπε κι άλλα η Αννα Διαμαντοπούλου, αλλά όταν κλήθηκε να απαντήσει για τα κενά είπε: «Υπάρχουν ακόμα κενά και πραγματικά θέλω να ζητήσω συγνώμη και απ' τους μαθητές και απ' τους γονείς»! Μετά τη «συγγνώμη» έσπευσε να συμπληρώσει «ότι δε θα έχει ποτέ αποτέλεσμα και δε θα λυθεί ποτέ τελείως το θέμα των κενών, εάν δεν εξορθολογιστεί το όλο σύστημα». Με άλλα λόγια, διαμήνυσε ότι τα κενά υπάρχουν και θα συνεχίζουν να υπάρχουν, ενώ σε ένα μήνα και κάτι φτάνουν τα Χριστούγεννα! Την ίδια στιγμή, το υπουργείο συνεχίζει τον απαράδεκτο θεσμό της ωρομισθίας, που προφανώς δεν έχει κάποια σχέση με τον «εξορθολογισμό του όλου συστήματος». Κατά τα άλλα, οι εκπαιδευτικοί κάνουν την καρδιά της εκπαίδευσης να χτυπά και άλλα τέτοια!

Μεγάλα κέρδη

Ως ο «παραγωγικότερος όλων των εποχών» κρίνεται με πανηγυρισμούς από την Εθνική Ασφαλιστική ο προηγούμενος Οκτώβρης στον κλάδο του αυτοκινήτου, και «ο δεύτερος παραγωγικότερος όλων των εποχών» στον κλάδο ζωής. Η όξυνση της ανασφάλειας που καλλιεργεί η ασκούμενη πολιτική στους εργαζόμενους, η πολιτική της απαξίωσης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων και η προωθούμενη κλιμάκωση των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων σε βάρος των λαϊκών δικαιωμάτων, έφερε στην ασφαλιστική 4,287 εκατ. ευρώ έσοδα από νέα συμβόλαια στον κλάδο ζωής. Από την άλλη, το μέτρο της απόσυρσης των αυτοκινήτων (που ενίσχυσε και τα ταμεία των αυτοκινητοβιομηχανιών και των τραπεζών) και το κλείσιμο της «Ασπίς», ισοδυναμούσε, όπως φαίνεται, με ένα μέρος από τις 122.805 νέα οχήματα που ασφαλίστηκαν στην «Εθνική» τον Οκτώβρη. Ολα αυτά εκτίναξαν το μερίδιο της εταιρείας συνολικά στην αγορά στον κλάδο ζωής στο 22,14% (αυξημένο κατά 3,98 μονάδες) για το πρώτο εξάμηνο του χρόνου. Εχουν, λοιπόν, κάθε λόγο να τρίβουν τα χέρια τους τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Και, όταν πανηγυρίζουν τα μονοπώλια, οι εργαζόμενοι έχουν κάθε λόγο να ανησυχούν και να επαγρυπνούν, για ευνόητους λόγους...

Υπέρ των stage οι «Οικολόγοι - Πράσινοι»

Υπέρ του «θεσμού» των stage τάσσονται οι «Οικολόγοι - Πράσινοι», αποδεικνύοντας, για μια ακόμα φορά, ότι αυτό το κόμμα στηρίζει και υπηρετεί τις αντεργατικές πολιτικές της άρχουσας τάξης και της ΕΕ. Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα Τρίκαλα, ο Ν. Χρυσόγελος, μέλος της Γραμματείας των «Οικολόγων - Πράσινων», αναφερόμενος σ' αυτό το ζήτημα, είπε: «Ως ιδέα πολύ χρήσιμη. Ειδικά σε μια εποχή μεγάλης ανεργίας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, με ευθύνη και των δύο κομμάτων εξουσίας, τα προγράμματα αυτά μετατράπηκαν σε εργαλεία πελατειακών σχέσεων. Λέμε να συνεχιστούν, μα ν' αλλάξει το καθεστώς. Οι stagers να είναι ασφαλισμένοι, να έχουν μια δίκαιη αμοιβή και να αποκτούν εργασιακή εμπειρία. Ο τομέας, στον οποίο μπορούν ν' αναπτυχθούν είναι αυτός των "πράσινων επαγγελμάτων"».

Πάντα «πρόθυμοι»

Χρήσιμος για το σύστημα όπως πάντα ο ΛΑ.Ο.Σ. σπεύδει να βάλει πλάτη στις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης για σαρωτικές ανατροπές στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καλύπτοντας συγχρόνως τα νώτα του. Ο εκπρόσωπός του δήλωσε χτες σχετικά με το «άνοιγμα του Ασφαλιστικού»: «Η μόνη λύση στο ασφαλιστικό αδιέξοδο είναι να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση. Το σημερινό ασφαλιστικό σύστημα ήταν καλό για την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου ή του Ιωάννη Μεταξά, αλλά είναι παντελώς αδύναμο και άχρηστο το 2010. Χρόνια τώρα κυβερνήσεις και υπουργοί Εργασίας προσπαθούν να κάνουν "ομελέτα χωρίς να σπάνε αυγά"».

Αναπαράγοντας την προπαγανδιστική κινδυνολογία πάνω στην οποία επιχειρείται να στηθεί η «μπουλντόζα» που θα ξεθεμελιώσει το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, το οποίο την ίδια στιγμή απαξιώνει σαν «άχρηστο», ο ΛΑ.Ο.Σ. δίνει «πάσα» στην κυβέρνηση, διαμηνύοντάς της ότι θα είναι σύμμαχός της. Ταυτόχρονα φροντίζει, για ευνόητους λόγους, να μην αποσαφηνίζει ποια ακριβώς είναι η δική του πρόταση, αν και αυτό προκύπτει έμμεσα από την προτροπή του στην κυβέρνηση «να σπάσει αυγά».

Να «σπάσουν» ναι, αλλά τα «μούτρα» των δυνάμεων που σχεδιάζουν παραπέρα πετσόκομμα των κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων της εργατικής τάξης. Από ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα που θα υπερασπιστεί την κοινωνική ασφάλιση, διεκδικώντας συγχρόνως διεύρυνση των δικαιωμάτων, σύμφωνη με τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Ενιαία αντιλαϊκή στρατηγική

Τα αντιδραστικά μέτρα, που προτείνει η ΕΕ για νέες ανατροπές στα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, επιχειρείται να παρουσιαστούν από την κυβέρνηση σαν συστάσεις που δήθεν δεν τη δεσμεύουν. Το ίδιο επιχείρησε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Ριζοσπάστη» και του «902», ομολόγησε ότι ο αρμόδιος υπουργός έχει συνυπογράψει όλα τα αντεργατικά φιρμάνια στο πρόσφατο ΕΚΟΦΙΝ και Γιουρογκρούπ, συμπλήρωσε όμως ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει αυτές τις αποφάσεις με βάση το δικό της σχέδιο. Επί της ουσίας, η κυβέρνηση παραδέχεται το αυτονόητο: Οτι η αντιδραστική στρατηγική της ΕΕ είναι και δική της.

Αν, ωστόσο, η επιβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν είναι αρκετή για κάποιους, αρκεί μια ματιά στις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για την Κοινωνική Ασφάλιση, όπως αυτές καταγράφονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα, για να πειστεί και ο πλέον δύσπιστος. Συγκεκριμένα:

1. Η ΕΕ απαιτεί «αποτελεσματική αύξηση στις ηλικίες συνταξιοδότησης».

Το ΠΑΣΟΚ στο κυβερνητικό του πρόγραμμα προτείνει: «Παράταση ασφαλιστικού βίου. Η παραμονή στην εργασία και μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα (!) για κάθε εργαζόμενο».

2. Η ΕΕ απαιτεί «άμεση εφαρμογή της εξίσωσης των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο δημόσιο τομέα».

Η κυβέρνηση, μέσω του υπουργού Οικονομίας Γ. Παπακωνσταντίνου, δεσμεύτηκε για την παρουσίαση σχεδίου νόμου για την εξίσωση των ορίων συνταξιοδότησης ανδρών - γυναικών στο Δημόσιο. Η εφαρμογή του μέτρου θα οδηγήσει στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο από 5 μέχρι 17 χρόνια!

3. Η ΕΕ ζητάει το διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές παροχές.

Η κυβέρνηση, σε απόλυτη ταύτιση, δεσμεύεται στο πρόγραμμά της για: «Διαχωρισμό των προνοιακών από τις ασφαλιστικές εισφορές». Στόχος του ΠΑΣΟΚ είναι να μειωθούν στο ελάχιστο οι κρατικές δαπάνες για την Υγεία, την οποία μείωση θα επωμιστούν με ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της πληρωμής των υπηρεσιών Υγείας οι ασφαλισμένοι - εργαζόμενοι.

4. Η ΕΕ απαιτεί την επανεξέταση των κριτηρίων και του καθεστώτος των αναπηρικών συντάξεων.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κινείται στην ίδια αντιδραστική κατεύθυνση και προτείνει: «Δημιουργία Ενιαίων Κέντρων στην Αθήνα και την περιφέρεια για την αξιολόγηση και εκτίμηση του ποσοστού αναπηρίας». Στόχος είναι η δραστική περικοπή των συντάξεων αναπηρίας με τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων για τη χορήγησή τους.

Είναι ολοφάνερο ότι η κυβέρνηση, όχι μόνο ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις που στοχεύουν στην πραγματική παράταση του εργάσιμου βίου, στη δραστική περικοπή ειδικών κατηγοριών συντάξεων και στη μείωση των κρατικών εισφορών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά αναλαμβάνει άμεσα δράση, ώστε να αντιμετωπιστεί κάθε καθυστέρηση στην εφαρμογή τους. Το ίδιο ισχύει και για τα εργασιακά, καθώς αναμένεται μπαράζ αντιδραστικών παρεμβάσεων, στην κατεύθυνση που περιγράφουν οι αποφάσεις του ΕΚΟΦΙΝ για επί της ουσίας κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και πάει λέγοντας.

Απέναντι σ' αυτήν τη σκληρή ταξική πολιτική, καμιά ανοχή, καμιά αναμονή δε δικαιολογείται. Πολύ περισσότερο που οι όποιες ανατροπές συνοδεύονταν πάντα από όργιο καταστολής και ελιγμών για να περάσουν οι σχεδιασμοί. Η ένταση, η διάρκεια, η μαζικότητα και πολύ περισσότερο το ταξικό περιεχόμενο της οργανωμένης απάντησης των εργαζόμενων μέσα από τα συνδικάτα τους και το ΠΑΜΕ, είναι τα στοιχεία εκείνα που μπορούν και πρέπει να καθορίσουν τις εξελίξεις το επόμενο χρονικό διάστημα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Στην πεπατημένη και για το Ασφαλιστικό...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΙ ΤΟ ΣΚΗΝΙΚΟ στήνεται κατά τον «κλασικό» τρόπο για το Ασφαλιστικό: Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάνει τις γνωστές άθλιες προτάσεις της και η κυβέρνηση σπεύδει να ζητήσει «την γνώμη των κοινωνικών εταίρων»...

Πώς να το κάνουμε, για να προωθηθούν οι αλλαγές που σχεδιάζονται, πρέπει να ...μαζευτούν όλα τα «καλά παιδιά». Δηλαδή, οι (εκάστοτε) κυβερνώντες, οι βιομήχανοι και, φυσικά, οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Βλέπετε, δεν είναι απλά τα πράγματα. Τα συμφέροντα των πολυεθνικών «παίζονται» - που παγίως εξαρτώνται από την υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων! Οπότε χρειάζεται ... «συστράτευση».

Κι όλα αυτά θα γίνουν, όπως πάντα, «για το καλό μας». Για να μη βουλιάξουν τα ταμεία μας, που είχαν την ατυχία να βρεθούν στον κυκεώνα της διεθνούς κρίσης. (Λες και τόσο καιρό που ...δεν είχαμε κρίση, δεν τα αφαίμαζαν μια χαρά).

Εν ολίγοις, ό,τι έλεγε πριν λίγους μήνες η Φάνη Πετραλιά, λέει τώρα ο Ανδρέας Λοβέρδος και φαίνεται να βιάζονται ιδιαιτέρως.

Μόνο που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και στη περίπτωσή μας είναι οι εργαζόμενοι, που δεν έχουν καμία διάθεση να «χάψουν» αυτά τα παραμύθια, όσα κόλπα κι αν χρησιμοποιήσουν για να περάσουν τις αντιλαϊκές επιλογές τους.

ΤΟ ΑΝ ΚΑΝΑΝΕ «μυστική σύσκεψη» για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά στην κυβέρνηση, δεν το ξέρουμε και το πιο πιθανό είναι να μην το μάθουμε ποτέ. Οχι, όμως, ότι έχει και ιδιαίτερη σημασία...

Γιατί το πού το πάνε και για τον Σκαραμαγκά και συνολικά για τη ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία, όπως και για τα λιμάνια, δεν μπαίνουν στον κόπο να το κρύψουν. Και να θέλουν, δηλαδή, δεν μπορούν...

Συρρίκνωση και παράδοση στα ιδιωτικά συμφέροντα είναι το μόνο στο οποίο πιστεύουν. Κι αν κάποιοι ...την πάτησαν προεκλογικά με όλα όσα άκουγαν, τώρα βλέπουν την απλούστατη και καθόλα φανερή πραγματικότητα.


Γρηγοριάδης Κώστας

Αυτά δεν κρύβονται...

«Ελλειμματικές» κοκορομαχίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

Βαθιά αποπροσανατολιστικός και «σικέ» ο καυγάς που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και ΝΔ για τις «προσωπικές» και άλλες ευθύνες όσον αφορά τα «πλαστά» στοιχεία που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για την ελληνική οικονομία (έλλειμμα, χρέος κ.ά.). Οι αλληλοκατηγορίες και ο κουρνιαχτός που σηκώνουν γύρω από το ποιος ευθύνεται για την «κακή εικόνα» που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες, έχει στόχο να αποκρύψει το κυρίαρχο ζήτημα, δηλαδή τη νέα σφοδρή αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, της συμπίεσης των μισθών κ.ο.κ. Κυβέρνηση και ΝΔ ακριβώς επειδή συμφωνούν πλήρως στην επιτάχυνση της αντιλαϊκής επίθεσης επιλέγουν να κονταροχτυπηθούν σε ανούσια θέματα, όπως το τεχνητό ή μη «φούσκωμα» των στοιχείων που δόθηκαν στις Βρυξέλλες για το έλλειμμα. Ο ίδιος ο δείκτης του «ελλείμματος» χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κυρίως ως προπαγανδιστικό «εργαλείο» για να πειθαναγκάζονται τα λαϊκά στρώματα για την επερχόμενη αντιλαϊκή θύελλα. Δεν είναι τυχαίο ότι πάντα εμφανίζεται το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ δίχως ποτέ να αναφέρεται πώς και γιατί δημιουργήθηκε. Γιατί τότε θα φαινόταν πολύ καθαρά ότι δεν ευθύνονται στο ελάχιστο αυτοί που καλούνται να το πληρώσουν: Δηλαδή οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα. Αν για παράδειγμα έλεγαν την αλήθεια για την «έκρηξη» του ελλείμματος στο τρέχον έτος, θα έπρεπε να ομολογήσουν ότι πίσω της κρύβονται τα κρατικά πακέτα στήριξης των τραπεζών και των μονοπωλίων, που έχουν ξεπεράσει τα 50 δισ. ευρώ...

Η κρίση γιγάντωσε τις τράπεζες

Η παραπέρα συγκεντροποίηση του κεφαλαίου είναι μία από τις σημαντικότερες συνέπειες των καπιταλιστικών κρίσεων και επαληθεύεται και από την τρέχουσα κρίση. Ηδη τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι οι παγκόσμιοι χρηματοπιστωτικοί κολοσσοί, από τους οποίους ξεκίνησε η κρίση, αύξησαν τα κέρδη τους και ενισχύουν τη θέση τους. Είναι χαρακτηριστική η ομολογία του Ε. Ροζενγκρίν, διευθυντικού στελέχους της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), ο οποίος σε ομιλία του στο Λονδίνο υπογράμμισε ότι από τη διεθνή οικονομική κρίση «οι μεγαλύτερες εμπορικές τράπεζες του πλανήτη εξήλθαν ακόμα ισχυρότερες, καθιστώντας συνάμα τα κράτη, στις επικράτειες των οποίων αυτές δραστηριοποιούνται, λιγότερο ικανά να δώσουν λύση στα τρέχοντα προβλήματα».

Ο ίδιος ομιλητής επισήμανε ότι στις ΗΠΑ το αθροιστικό ενεργητικό των τριών μεγαλύτερων τραπεζών - δεν τις κατονόμασε - ισούται πλέον με λίγο περισσότερο από το 30% του αμερικανικού ΑΕΠ του έτους 2005, ισούται δε με περισσότερο κι από το 40% του αντίστοιχου του 2008. Ομως, όσον αφορά τη Γαλλία οι αντίστοιχες αναλογίες διαμορφώθηκαν στο 180% και στο 250% περίπου, για τη Βρετανία διαμορφώθηκαν στο 200% και περισσότερο κι από 400%. Παρέλειψε βέβαια ο υψηλά ιστάμενος Αμερικανός τραπεζίτης να αναφέρει ότι το λογαριασμό της κρίσης θα τον πληρώσουν οι λαοί του κόσμου.

Τα πράσινα... τα λόγια τα μεγάλα

Ο,τι και να επιχειρεί να πλασάρει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην αγροτιά, προκειμένου να δημιουργήσει ψεύτικες ελπίδες και αυταπάτες, δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα κάνει ό,τι έχει συναποφασιστεί στην ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι θα συνεχιστεί η ίδια αντιαγροτική κοινοτική πολιτική, και, μάλιστα, με χειρότερη μορφή, αφού συνυπάρχουν οι χειρότεροι στόχοι της ΕΕ για τη φτωχή αγροτιά και η καπιταλιστική οικονομική κρίση, που θα πληρώσουν, μαζί με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους, οι μικροί και φτωχομεσαίοι αγρότες. Παράλληλα, είναι εμφανές ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ προωθεί το μοντέλο της μεγάλης αγροτικής καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και το διώξιμο των φτωχών αγροτών, που εξαναγκάζονται να έχουν και εξωγεωργικό εισόδημα προκειμένου να επιβιώσουν. Η πολιτική που πρεσβεύει το ΠΑΣΟΚ δεν προστατεύει την ντόπια παραγωγή για την κάλυψη των εγχώριων διατροφικών αναγκών από εισαγωγές, αν και υπάρχουν οι εδαφοκλιματολογικές συνθήκες και η εργασιακή πείρα του λαού μας για να υπάρξει ποιοτική παραγωγή και αυτάρκεια. Στο αγροτικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και στην πολιτική πρακτική της κυβέρνησης, επιχειρείται να εξωραϊστεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που δημιουργεί νέα φτώχεια, ανεργία, ξεκλήρισμα, ερήμωση της υπαίθρου. Κι όσοι πιστέψουν τα ...πράσινα τα λόγια τα μεγάλα, χάθηκαν. Στον αντίποδα βρίσκεται η θέση του ΚΚΕ για ανάπτυξη της γεωργίας, κτηνοτροφίας και αλιείας, που θα εξυπηρετεί και θα καλύπτει τις διατροφικές ανάγκες του λαού και όχι τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους. Θα ενισχύει τη συμμαχία της φτωχής αγροτιάς με την εργατική τάξη και τους αυτοαπασχολούμενους και την πάλη ενάντια στα μονοπώλια, για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης της οικονομίας και της γεωργίας, που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες. Αυτό, όμως, προϋποθέτει το πέρασμα της εξουσίας στο λαό. Δηλαδή, τη Λαϊκή Εξουσία και όχι την κυβερνητική εναλλαγή στην αστική εξουσία.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απεμπλοκή από το Αφγανιστάν

Εντείνεται η ελληνική στρατιωτική εμπλοκή στην κατοχή του Αφγανιστάν, με την ενίσχυση των εκεί ελληνικών δυνάμεων, στο πλαίσιο της συντονισμένης προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για ένταση του πολέμου. Στο σημερινό ΚΥΣΕΑ αναμένεται να γίνει εξειδίκευση, με βάση και τα χρονοδιαγράμματα του ΝΑΤΟ, από την παρούσα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ της ήδη δρομολογημένης από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ απόφασης, η οποία, βέβαια, πάτησε στα χνάρια της προγενέστερης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, με βάση πάντα και τον καταμερισμό που κάθε φορά κάνουν τα ΝΑΤΟικά επιτελεία. Να υπενθυμίσουμε ότι η ελληνική εμπλοκή στην κατοχή του Αφγανιστάν ξεκίνησε το 2002 επί κυβέρνησης Κ. Σημίτη και με υπουργό Εξωτερικών τον σημερινό πρωθυπουργό, Γ. Παπανδρέου. Εξάλλου, η ελληνική συμμετοχή γενικότερα στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις και η ενεργός συμμετοχή και ενσωμάτωση της Ελλάδα στους νεοταξικούς σχεδιασμούς είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής σύμπλευσης ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που με κάθε ευκαιρία επιβεβαιώνεται.

Ετσι η ελληνική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, αφού θα σταλούν επιπλέον τουλάχιστον 19 Ελληνες αξιωματικοί, ως πρώτη δόση, από συνολικά 130 που είναι έτοιμοι για αναχώρηση, για να «εκπαιδεύσουν» τον αφγανικό στρατό, ενώ θα αναληφθεί από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία για ένα χρόνο η διοίκηση του αεροδρομίου της αφγανικής πρωτεύουσας. Ολα αυτά, βέβαια, θα συνοδεύονται με γενναία αύξηση της ελληνικής οικονομικής συνδρομής, καθώς θα απαιτηθούν επιπλέον τουλάχιστον 63 εκατ. ευρώ, τα οποία προστίθενται στα 300 εκατ. ευρώ, που είναι, ήδη, το ετήσιο κόστος της ελληνικής συμμετοχής στις ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Η ουσία της όλης υπόθεσης βρίσκεται στο γεγονός ότι η Ελλάδα συμμετέχει στις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν, όπως στήριξε και την εισβολή των ΗΠΑ και των «προθύμων» συμμάχων τους στη χώρα αυτή στα τέλη του 2001. Καμία σημασία δεν έχει, υπό την έννοια ότι δεν αλλάζει η πολιτική ουσία της εμπλοκής, αν οι ελληνικές δυνάμεις βρίσκονται στη μια ή την άλλη περιοχή του Αφγανιστάν, αν φτιάχνουν δρόμους και γέφυρες για να περνάνε τα κατοχικά στρατεύματα, αν στελεχώνουν νοσοκομεία που περιθάλπουν τους τραυματίες εισβολείς ή κι αν ακόμα είναι στην πρώτη γραμμή του πολεμικού πεδίου. Προβάλλουν το ψευτοδίλημμα «ασφαλής Καμπούλ» ή «επικίνδυνη Χεράτ», αναφορικά με το πού θα εδρεύει η ελληνική δύναμη Αφγανιστάν, λες και η Καμπούλ δεν είναι επικίνδυνη ζώνη. Ο,τι και αν προβάλλουν και προπαγανδίζουν, το κύριο είναι ότι πρόκειται για συμμετοχή ελληνικού στρατού σε κατοχικές δυνάμεις.

Η σημερινή κυβέρνηση έχει ήδη δώσει το στίγμα της πολιτικής της, που είναι ο σεβασμός στις «διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας», δηλαδή ο σεβασμός στα ιμπεριαλιστικά δόγματα. Αυτό που απαιτείται είναι άμεση αποχώρηση από τον άδικο - βρώμικο πόλεμο του Αφγανιστάν, απεμπλοκή από όλες τις ιμπεριαλιστικές αποστολές και διακοπή της στήριξης που παρέχεται στους νεοταξικούς σχεδιασμούς. Εξω από το ΝΑΤΟ. Να γυρίσουν όλα τα ελληνικά στρατεύματα που είναι εκτός συνόρων πίσω στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, διακοπή των δρομολογημένων αλλαγών, τόσο σε επίπεδο δόγματος των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και δομής τους, που εξελίσσονται σε απόλυτα μισθοφορικές δυνάμεις που θα υπάγονται κατευθείαν στους ΝΑΤΟικούς σχηματισμούς. Που έχουν και ως αποστολή τους τον «εσωτερικό εχθρό» στις χώρες - μέλη της βρώμικης συμμαχίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ