ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΠ
Θέλουν τους εργαζόμενους συνένοχους στο «έγκλημα»

Μετά το αίτημα - την προηγούμενη βδομάδα - εργοδοτικών ενώσεων για παρέμβαση ώστε να σταματήσει η απεργία, η κυβέρνηση ζητά τώρα από τους εργαζόμενους «ουσιαστικό διάλογο», χωρίς, βέβαια, να βάζει θέμα ακύρωσης της συμφωνίας με την COSCO

Να ανακόψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις που συνεχίζουν με αποφασιστικότητα οι εργαζόμενοι του ΟΛΠ ενάντια στη διαδικασία παραχώρησης του ΣΕΜΠΟ στα δόντια των πολυεθνικών, επιχειρεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ρίχνοντας το «δόλωμα» της επαναδιαπραγμάτευσης. Και όχι μόνον αυτό. Με τη μέθοδο του «κοινωνικού διαλόγου», επιδιώκει να τους καταστήσει από πάνω και συνένοχους σε αυτό το «έγκλημα» που συντελείται και φέρει ατόφια τη σφραγίδα του δικομματισμού, με απροσδιόριστες συνέπειες σε βάρος της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, ενώ η ίδια υπηρετεί αταλάντευτα τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Σύμφωνα με στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, στο χτεσινό άτυπο υπουργικό συμβούλιο, επισημάνθηκε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα ακύρωσης της συμφωνίας με την COSCO, παρά μόνο επαναδιαπραγμάτευση ορισμένων πλευρών. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί εκτίμησαν ιδιαίτερα θετικά το ότι η COSCO κάθεται στο τραπέζι των «διαπραγματεύσεων» και προσδοκούν ανάλογες εκτιμήσεις από τη μεριά των εργαζομένων.

Σαφείς ήταν, άλλωστε, και οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, που αποτελούν ευθεία πρόκληση απέναντι στους εργαζόμενους. Μετά τη συνάντηση που είχε με τη διοίκηση του ΟΛΠ, αλλά και τις διαπραγματεύσεις που έχει ξεκινήσει με τη ΣΕΠ ΑΕ (η οποία εκπροσωπεί την κινεζική πολυεθνική COSCΟ), η υπουργός αξίωσε από τους εργαζόμενους «την ενεργό συμμετοχή τους» στον «ουσιαστικό διάλογο σχετικά με τα ζητήματα παραχώρησης». Μάλιστα, από τις δηλώσεις της υπουργού, προκύπτει και σωρός ερωτημάτων σχετικά με την προβλήτα Ι του ΣΕΜΠΟ που υποτίθεται ότι θα έμενε στον ΟΛΠ.

Η Λ. Κατσέλη δήλωσε σχετικά: «Βρισκόμαστε σε συνεχείς συζητήσεις με όλα τα μέρη. Ηδη, έχει συμφωνηθεί με τους εκπροσώπους της ΣΕΠ ΑΕ να ξεκινήσει άμεσα ουσιαστικός διάλογος σχετικά με όλα τα ζητήματα της παραχώρησης. Τα αποτελέσματα του διαλόγου θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1.10.2009. Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσει συζήτηση σε νέα βάση μεταξύ της ΟΛΠ ΑΕ και της ΣΕΠ ΑΕ με αντικείμενο τη λειτουργία των προβλητών Ι και ΙΙ, με ενεργό συμμετοχή των εργαζομένων και προς αμοιβαίο συμφέρον των μερών»! Στο ίδιο μήκος κύματος, κινήθηκαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Γ. Πεταλωτή στο «πρες ρουμ».

Στο μεταξύ, οι συνδικαλιστικές παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και από κοντά η ΑΠ, που πλειοψηφούν στη διοίκηση της Ομοσπονδίας των υπαλλήλων των λιμανιών (ΟΜΥΛΕ) και της Ενωσης Λιμενεργατών, προσπαθούν να βγάλουν «λάδι» την εχθρική για τα εργατικά και λαϊκά συμφέροντα αντιλαϊκή πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ.

Προχτές Κυριακή, κάτω από την πίεση και τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων του ΟΛΠ, αποφάσισαν νέα 48ωρη απεργία, ωστόσο επιμένουν στις «διεκδικήσεις» περί «παγώματος» της παραχώρησης και ...«αναστροφής της εκποίησης» του ΣΕΜΠΟ.

ΚΚΕ: Καμιά επαναδιαπραγμάτευση - Καμιά ιδιωτικοποίηση

Σε χτεσινό του σχόλιο για τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και της υπουργού Οικονομίας για το λιμάνι του Πειραιά, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Με το κόλπο της επαναδιαπραγμάτευσης, η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κάμψει τις απεργιακές κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, ώστε να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Αυτός είναι ο στόχος του διαλόγου και της λεγόμενης επαναδιαπραγμάτευσης, που ξεκίνησε σε συνεννόηση και συμφωνία με την COSCO. Οι αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους και γενικότερα για το λαό δεν πρόκειται να μειωθούν ούτε στο ελάχιστο, με το όποιο φτιασίδωμα της συμφωνίας παραχώρησης.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός δεν πρέπει να αποδεχτούν, τις ιδιωτικοποιήσεις, που αποφάσισε και δρομολόγησε η ΝΔ, να τις υλοποιήσει με μικροαλλαγές η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων και της απελευθέρωσης, με όποια μορφή κι αν εφαρμόζεται, δεν μπορεί να διασφαλίσει τη δημόσια περιουσία, ούτε τις θέσεις εργασίας, ούτε τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων».

ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΕΣ ΝΑΥΠΗΓΟΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗΣ ΖΩΝΗΣ
Κλιμακώνουν με 24ωρη απεργία

Γενική Συνέλευση έκαναν χτες οι μεταλλεργάτες του Πειραιά

Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου καθορίστηκαν χτες (φωτ. από πρόσφατη ΓΣ του Συνδικάτου Μετάλλου)

ΛΕΠΙΔΗΣ

Τα επόμενα αγωνιστικά βήματα του κλάδου καθορίστηκαν χτες (φωτ. από πρόσφατη ΓΣ του Συνδικάτου Μετάλλου)
Με 24ωρη απεργία, μεθαύριο Πέμπτη 15 Οκτώβρη, και μηχανοκίνητη πορεία στην Αθήνα, οι μεταλλεργάτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης συνεχίζουν αταλάντευτα τους αγώνες τους ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, των ΝΔ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, που τους καταδικάζει στην ανεργία, πλήττει το δικαίωμά τους στο μεροκάματο και καταδικάζει τη Ζώνη σε συρρίκνωση. Η απόφαση για την κλιμάκωση των αγώνων, διεκδικώντας μέτρα για να έρθουν δουλειές στη Ζώνη, για τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξή της και την ουσιαστική προστασία των ανέργων του κλάδου, είναι των ίδιων των μεταλλεργατών, οι οποίοι και χτες το απόγευμα συγκρότησαν μία από τις μεγαλύτερες Γενικές Συνελεύσεις του κλάδου τους, γεμίζοντας ασφυκτικά το αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου Πειραιά.

Οπως αποφάσισαν, η 24ωρη απεργία είναι η αρχή. Συγκεκριμένα, εξουσιοδότησαν την διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου να προγραμματίσει μία ακόμα δυναμική κινητοποίηση τις αμέσως επόμενες μέρες. Ενώ την επόμενη βδομάδα θα γίνει νέα Γενική Συνέλευση, που θα καθορίσει το νέο αγωνιστικό πρόγραμμα.

Με αυτό το μαζικό «παρών» στη Γενική τους Συνέλευση, η δεύτερη σε διάστημα περίπου 20 ημερών, και τις αποφάσεις τους, οι μεταλλεργάτες έδειξαν επιπλέον και τη διάθεσή τους να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ταξική εργατική τους οργάνωση, το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, από τα σχέδια διάλυσής της που εκπονήθηκαν από εργοδότες, μηχανισμούς του ΠΑΣΟΚ και κάποια συνδικαλιστικά συνονθυλεύματα.

Για την οργάνωση των αγώνων τους αποφασίζουν σήμερα και οι ηλεκτρολόγοι πλοίων, καθώς στις 5.30 μ.μ. θα γίνει η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Ηλεκτρολόγων Πλοίων.

Επίσης, αύριο Τετάρτη, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Αθήνας «Ο Προμηθέας» προχωρά σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας, στις 10.30 π.μ., απαιτώντας την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων στους 400 εργαζόμενους της εταιρείας «ΕΔΡΑΣΗ ΑΕ», που παραμένουν απλήρωτοι από 3 μέχρι και 6 μήνες. Παράλληλα, το σωματείο καλεί και τα άλλα ταξικά συνδικάτα να εκφράσουν την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της εταιρείας «ΕΔΡΑΣΗ ΑΕ» με τη συμμετοχή τους στην παράσταση.

Πλοίο προσέκρουσε σε βραχονησίδα

Στη βραχονησίδα Γλαρονήσι, ανατολικά από τον όρμο της Κύμης, προσέκρουσε χτες το πρωί το φορτηγό πλοίο «ΠΑΡΑΛΟΣ». Το καράβι, με πλήρωμα εννέα Ελληνες ναυτεργάτες, είχε αποπλεύσει από Βόλο για Κρήτη μεταφέροντας χαλίκια. Ολοι οι ναυτεργάτες είναι καλά στην υγεία τους.

Από την πρόσκρουση μπήκαν νερά στο πρωραίο τμήμα και για να αποφευχθεί ο κίνδυνος βύθισης του πλοίου έριξε μέρος του φορτίου στη θάλασσα και αγκυροβόλησε κοντά στο λιμάνι της Κύμης. Στην περιοχή έσπευσαν για βοήθεια πλωτό περιπολικό και ναυαγοσωστικό του Λιμενικού.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ναυτιλίας δεν παρατηρήθηκε ρύπανση της θάλασσας, ενώ από το λιμεναρχείο απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Να γίνει υπόθεση όλου του λαού»

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το περασμένο Σάββατο για τις κινητοποιήσεις των λιμενεργατών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος τόνιζε:

«Το ΚΚΕ καταδικάζει την τρομοκρατική παρέμβαση και τις απειλές που εκτοξεύουν σύσσωμοι οι φορείς των μεγαλοεπιχειρηματιών κατά των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ) Πειραιά. Η ματαίωση της ιδιωτικοποίησης του ΣΕΜΠΟ δεν πρέπει να είναι υπόθεση μόνο των εργαζόμενων στο λιμάνι. Οι αρνητικές συνέπειες από την παράδοση των λιμανιών στο ιδιωτικό κεφάλαιο αφορούν όλο το λαό. Η στάση της νέας κυβέρνησης να τηρεί σιγήν ιχθύος μέχρι στιγμής, εκφράζει την τοποθέτησή της υπέρ της ιδιωτικοποίησης, γεγονός που το ΚΚΕ κατήγγειλε και στο παρελθόν.

Το ΚΚΕ δηλώνει την αμέριστη συμπαράστασή του σε κάθε αγωνιστική δράση που έχει στόχο να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση και η απελευθέρωση της αγοράς λιμενικών υπηρεσιών. Καμία αναθεώρηση, καμία επαναδιαπραγμάτευση, αλλά πλήρης κατάργηση της σύμβασης με την COSCO, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που ιδιωτικοποιούν τα λιμάνια.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους να εντείνουν την πάλη τους για αποκλειστικά δημόσια λιμάνια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ