ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ιδια πολιτική αλλά με σήμα ΠΑΣΟΚ

Η υπουργός Παιδείας, Α. Διαμαντοπούλου, υποστήριξε ότι όλα «επανεξετάζονται», αλλά η κατεύθυνση παραμένει ακριβώς η ίδια

Προώθηση της ίδιας πολιτικής, αλλά ...με το σήμα του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσε η υπουργός Παιδείας, Αννα Διαμαντοπούλου, σε δηλώσεις της, κατά τη διάρκεια της χτεσινής της επίσκεψης στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας. Επανέλαβε ότι η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη (ΠΔΣ) στα σχολεία θα συνεχιστεί, χωρίς να αγγίζεται το καθεστώς της ωρομισθίας, σύμφωνα και με σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε χτες. Το θέμα των κολεγίων θα «επανεξεταστεί» στην ίδια κατεύθυνση, με εμφανή σκοπό την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 36/05, η οποία θα δίνει το «όνομα» ιδιωτικά πανεπιστήμια στα κολέγια που συνεργάζονται με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Για το θέμα της έρευνας η υπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμά της, άρα σε συνεργασία με τον «παραγωγικό τομέα».

Στην εγκύκλιο για την έναρξη της ΠΔΣ στο τρέχον σχολικό έτος (από 19 Οκτώβρη τα μαθήματα), η διαχείριση της αμάθειας βαφτίζεται πάλι «υποβοήθηση των μαθητών». Το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει ένα θεσμό που ξεκίνησε το ίδιο και κράτησε η ΝΔ. Σκοπός υποτίθεται ήταν η ...πάταξη της παραπαιδείας. Ομως, η παραπαιδεία συνεχίζεται και το δημόσιο σχολείο υποβαθμίζεται διαρκώς. Οι καθηγητές της ΠΔΣ, σύμφωνα και με τη νέα εγκύκλιο, θα συνεχίσουν να εργάζονται με το απαράδεκτο καθεστώς της ωρομισθίας, ενώ το υπουργείο τους χρωστά και δεδουλευμένα ενάμιση χρόνου. Η πρόσληψή τους θα γίνεται από συμπληρωματικό πίνακα που θα συνταχθεί από τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, λαμβάνοντας υπόψη τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί από τους υποψηφίους. Στον πίνακα «θα καταταχθούν οι αιτούντες με βάση την ημερομηνία κτήσης του πτυχίου τους και σε περίπτωση σύμπτωσης της ημερομηνίας αυτής, με βάση το βαθμό του πτυχίου τους».

Τα κολέγια επανεξετάζονται, αλλά ...εγκρίνονται

Για το θέμα των κολεγίων η Α. Διαμαντοπούλου δήλωσε ότι το υπουργείο θα προχωρήσει σε «επανεξέταση όλων των φακέλων και των αδειών λειτουργίας», διευκρινίζοντας ότι «σε κάθε περίπτωση επισημαίνω την προτεραιότητά μας για μία συνολική πολιτική που αφορά και στην Ευρώπη, αλλά και σε εθνικό επίπεδο, για κριτήρια, για διαδικασίες ελέγχου και πιστοποίησης στο σύνολο της μεταλυκειακής ιδιωτικής εκπαίδευσης, στην οποία ανήκουν τα κολέγια». Με λίγα λόγια, προώθηση διαδικασιών για ενσωμάτωση της οδηγίας 36/05, η οποία θα νομιμοποιήσει τα κολέγια ως παραρτήματα ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

Σε ερώτηση για τις συγχωνεύσεις στα Ερευνητικά Κέντρα η υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι η προσπάθεια «δε θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση. Σταμάτησαν όλες αυτές οι διαδικασίες». Κι εδώ η Α. Διαμαντοπούλου υποστήριξε ότι τα πράγματα ξεκινούν απ' την αρχή με βάση τις δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ και το πρόγραμμά του. Τι λέει το πρόγραμμα, μεταξύ άλλων; «Το πρόγραμμα για την προώθηση της έρευνας θα δώσει την έμφαση στην ενδυνάμωση και ανάπτυξη του ερευνητικού δυναμικού, γύρω από συγκεκριμένους άξονες, σε σύμπραξη και με τον παραγωγικό τομέα».

ΟΣΕΠ ΤΕΙ
Νέα «αναμόχλευση» για τα «επαγγελματικά δικαιώματα»

Για το Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε το Σεπτέμβρη ο πρώην υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, που αφορά τα «μητρώα μελετών και εταιρειών μελετών» για έργα του Δημοσίου, διαμαρτύρεται η Ομοσπονδία Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ και η Ενωση των Μηχανικών Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΕΕΤΕΜ). Ο λόγος είναι ότι στο Προεδρικό Διάταγμα δεν περιλαμβάνεται η δυνατότητα στους αποφοίτους ΤΕΙ από ειδικότητες μηχανικών να εγγράφονται στα μητρώα και να συντάσσουν μελέτες δημοσίων έργων. Να σημειώσουμε ότι το Προεδρικό Διάταγμα αποτελεί εφαρμογή του νόμου 3316/05, στον οποίο επίσης δε δινόταν τέτοια δυνατότητα στους αποφοίτους ΤΕΙ. Ωστόσο η ΟΣΕΠ ισχυρίζεται ότι στα Προεδρικά Διατάγματα για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των αποφοίτων ΤΕΙ που είναι «προς υπογραφή», περιλαμβάνεται το «δικαίωμα σύνταξης μελετών δημοσίων έργων». Βέβαια, αυτά τα Προεδρικά Διατάγματα, αν και φημολογείται εδώ και δυο χρόνια ότι είναι έτοιμα... δεν έχουν υπογραφεί.

Η υπόθεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΤΕΙ στις συγκεκριμένες ειδικότητες έχει εξελιχθεί σε μια συντεχνιακή «διαμάχη», που μετράει πλέον πάνω από μια δεκαετία. Σε όλο αυτό το διάστημα, έχουν περάσει πολλοί νόμοι και πολλά διατάγματα, κανένα όμως δεν έδωσε λύση. Κι αυτό, γιατί το δικαίωμα στη δουλειά για όλους τους αποφοίτους όλων των ειδικοτήτων και βαθμίδων δε λύνεται με τη μια ή την άλλη νομοθετική ρύθμιση, όσο οι μεγαλοκατασκευαστικές εταιρείες και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ είναι αυτοί που καθορίζουν τους όρους εργασίας των αποφοίτων, ανεξάρτητα αν αυτοί προέρχονται από τα πανεπιστήμια ή τα ΤΕΙ. Με άλλα λόγια, η φιλολογική περιγραφή τού τι μπορεί θεωρητικά να κάνει ένας απόφοιτος σε ένα Προεδρικό Διάταγμα, δεν του εξασφαλίζει ούτε το δικαίωμα στη δουλειά, ούτε τα εργασιακά του δικαιώματα. Το μόνο που σπέρνει αυτή η λογική - που συνεχώς λανσάρουν η ΟΣΕΠ, η ΕΕΤΕΜ, οι πρόεδροι των ΤΕΙ και οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ στους σπουδαστές των ΤΕΙ - είναι αυταπάτες και αποπροσανατολισμός για σπουδαστές και αποφοίτους.

ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ
Τραγούδησαν για την Παιδεία

Πετυχημένο το Μαθητικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε η Ενωση Γονέων

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 1ο Μαθητικό Φεστιβάλ, που διοργάνωσε στον πεζόδρομο της Καλαμαριάς η Ενωση Γονέων της πόλης, το περασμένο Σάββατο, με σύνθημα «Τραγουδάμε για την Παιδεία. Αγωνιζόμαστε για το Δημόσιο και Δωρεάν Σχολείο και την Ποιοτική του Αναβάθμιση». Δεκάδες μαθητικά συγκροτήματα από τα σχολεία της Καλαμαριάς ανέβηκαν στη σκηνή, παρουσιάζοντας στους γονείς, στους εκπαιδευτικούς, στους συμμαθητές τους, αλλά και σε άλλους πολίτες της Καλαμαριάς γνωστά τραγούδια και δικές τους δημιουργίες.

Εκ μέρους της Ενωσης Γονέων Καλαμαριάς, η πρόεδρος Μπετίνα Παπαδοπούλου σημείωσε μεταξύ άλλων: «Το τραγούδι των παιδιών, στη σημερινή εκδήλωση, ενώνεται με τον αγώνα που κάνει η Ενωση Γονέων για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο και για την ποιοτική αναβάθμισή του». «Η ποιοτική αναβάθμιση στον τομέα της υλικοτεχνικής υποδομής απαιτεί την άμεση απαλλοτρίωση των χαρακτηρισμένων για σχολική στέγη οικοπέδων που χάνονται», συνέχισε, αναφερόμενη στο ότι αρκετά χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη οικόπεδα δε διεκδικήθηκαν από τη Νομαρχία και το Δήμο της Καλαμαριάς, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιηθούν από ιδιώτες...

Η Μπ. Παπαδοπούλου σημείωσε, επίσης, ότι «"ποιοτική αναβάθμιση" σημαίνει υλικοτεχνική υποδομή εξ ολοκλήρου δημόσιων διδακτηρίων, επάρκεια σε εκπαιδευτικό δυναμικό και ουσιαστική μόρφωση κι επιμόρφωσή του με ευθύνη της πολιτείας, στελέχωση με το κατάλληλο μόνιμο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό, κι, ακόμα, αλλαγή του περιεχομένου σπουδών των αναλυτικών προγραμμάτων και βιβλίων, ώστε αυτά να καλλιεργούν την κριτική σκέψη, την ελεύθερη βούληση και να συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των νέων ανθρώπων».

«Η Ενωση ζητά από εσάς να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη διεκδίκηση ενός υποχρεωτικού, δημόσιου και δωρεάν, 12χρονου σχολείου, ικανού να δίνει ουσιαστικά εφόδια για τη ζωή τους, και να δίνει διέξοδο στη δημιουργικότητά τους», τόνισε.

Στη συναυλία παραβρέθηκαν αντιπροσωπεία της ΚΟ Καλαμαριάς του ΚΚΕ, καθώς και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

  • Την περασμένη Κυριακή, μεγάλη συναυλία για το πρόβλημα της σχολικής στέγης διοργάνωσε και ο Σύλλογος Γονέων του 1ου και 2ου Δημοτικού Σχολείου Ασβεστοχωρίου του Δήμου Χορτιάτη, έξω από το δημαρχείο. Εκατοντάδες ήταν και εκεί οι γονείς, οι μαθητές κι οι κάτοικοι της περιοχής που συμμετείχαν στην εκδήλωση. Υπενθυμίζεται ότι τα δυο παραπάνω σχολεία, με σύνολο 400 μαθητές, στοιβάζονται σε ένα σχολικό κτίριο με δώδεκα αίθουσες...
Στις 23 Οκτώβρη το Πανσπουδαστικό Συνέδριο

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Από 23 έως 25 Οκτώβρη αναμένεται να γίνει το Πανσπουδαστικό Συνέδριο της ΕΦΕΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ. Ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής: «Σήμερα (σ.σ. χθες) 12/10/09, με πρωτοβουλία της ΚΝΕ και της παράταξης που στηρίζει στα πανεπιστήμια, της Πανσπουδαστικής ΚΣ, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των φοιτητικών παρατάξεων ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - Δίκτυο και ΕΑΑΚ για τη διεξαγωγή Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Η συνάντηση κατέληξε στην πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου για την εκλογή της ΕΦΕΕ στις 23-25/10 και στη σύσταση τεχνικής Γραμματείας για τη διεξαγωγή του στις 16/10. Διαφώνησε η παράταξη των ΕΑΑΚ με τη γνωστή θέση της ενάντια σε κάθε οργάνωση του φοιτητικού κινήματος.

Τώρα είναι η ώρα για ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος απέναντι στη θύελλα των αντιλαϊκών μέτρων που έρχονται. Καλούμε όλους τους φοιτητές να μην περιοριστούν, ούτε να περιμένουν την ανασύνταξη του φοιτητικού κινήματος από τις δυνάμεις εκείνες που το διέλυσαν και το κρατούν διαλυμένο εδώ και 20 χρόνια.

Πραγματική ανασύνταξη του φοιτητικού σπουδαστικού κινήματος χωρίς αλλαγή των συσχετισμών δεν μπορεί να γίνει. Ενισχύεται η αναγκαιότητα για την ύπαρξη ενός διακριτού αγωνιστικού μετώπου φοιτητικών συλλόγων, επιτροπών αγώνα, φοιτητών - συνδικαλιστών σε διοικητικά συμβούλια και επιτροπές ετών και εξαμήνων, αγωνιστές φοιτητές.

Η ανασύνταξη πρέπει πρώτα να γίνει στον προσανατολισμό του αγώνα, στο περιεχόμενό του ενάντια στα μονοπώλια και τις επιχειρήσεις, στο πλευρό του ταξικού εργατικού κινήματος, για Παιδεία που θα υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη μιας χούφτας πλουτοκρατών, για τα σύγχρονα δικαιώματα του εργαζόμενου λαού και της νεολαίας. Η ΚΝΕ, ήδη, πραγματοποιεί την ίδια προσπάθεια και για την ΕΣΕΕ. Θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για την πραγματοποίηση του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, την παρακολούθησή του από το λαό και την κοινωνία, για τον προσανατολισμό του φοιτητικού - σπουδαστικού κινήματος σε αυτή την κατεύθυνση».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ