ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
Αλήθειες και ψέματα

Ξέραμε ότι θα συμβεί, εντυπωσιάζει μόνο το μπαράζ. Που σημαίνει ότι ο σχεδιασμός της αστικής τάξης για την υποστήριξη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ υλοποιείται ήδη με φουλ τις μηχανές, ώστε πιο γρήγορα απ' ό,τι αναμενόταν να ενταθεί η εφαρμογή της αντεργατικής πολιτικής, πιάνοντας το νήμα από κει που το άφησε η ΝΔ. Ηδη, ενώ μίλαγαν για αναγκαία δίχρονη λιτότητα, τώρα μιλάνε για τρίχρονη και βλέπουμε. Γι' αυτό και σηκώνουν αντι-ΚΚΕ προπέτασμα, σε μια προσπάθεια να σβήσουν το κάλεσμά του προς τα λαϊκά στρώματα να οργανώσουν την πάλη τους. Στήνουν αντι-ΚΚΕ προπέτασμα για να πλαγιοκοπήσουν το λαϊκό κίνημα.

Το ΚΚΕ, πράγματι, βλέπει μπροστά. Πριν ακόμα από τις εκλογές, έκανε καθαρό ότι τη λύση δε θα τη δώσει η κάλπη, αλλά η ακάθεκτη αντεπίθεση του εργατικού, του λαϊκού κινήματος, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια.

Αυτή η ανάγκη παραμένει. Και σ' αυτήν τη γραμμή παραμένει σταθερό το ΚΚΕ. Οι άνθρωποι της δουλειάς - όπου σταθείς - μιλάνε για βάσανα. Και δεν περιμένουν σωτηρία από τον ουρανό. Σ' αυτό το σημείο, λοιπόν, παρεμβαίνουν ξανά οι διαμορφωτές της κοινής γνώμης, που με την κατάλληλη ερώτηση εμφανίζουν δημοσκοπικά τον κόσμο να στηρίζει την κυβέρνηση. Και για να μη μένει αμφιβολία ότι υπάρχει ελπίδα μ' αυτήν την κυβέρνηση, σπεύδουν - αποκαλύπτοντας το ενιαίο κέντρο που καθοδηγεί τα βήματα και το γραπτό τους - οι πρόθυμοι να βεβαιώσουν την ετοιμότητά τους να στηρίξουν μια πολιτική με «ευρωπαϊκό προσανατολισμό». Από κοντά οι επαγγελματίες, οι χαρούμενοι, οι γαμπροί, οι κουμπάροι, ως και ο Κουρής, να καταγγέλλουν τους σκυθρωπούς που δε μετέχουν στο πανηγύρι.

Είναι καθαρό - δεν το κρύβουν - τι είναι αυτό που τους ενοχλεί και σπεύδουν. Τους ενοχλεί εκείνη η στρατηγική, που, επειδή στηρίζεται σε ταξική ανάλυση, λέει στον κόσμο της δουλειάς ότι όχι μόνο δεν πρέπει να πληρώσει την κρίση, αλλά και να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του για να αντιμετωπίσει τη θύελλα. Να συνειδητοποιήσει τη δύναμή του και να προσανατολίσει την πάλη του, ώστε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα η λαϊκή άμυνα να γίνει λαϊκή αντεπίθεση, να δημιουργεί προϋποθέσεις για ένα δρόμο ανάπτυξης που θα υπηρετεί τα λαϊκά συμφέροντα.

Ορισμένοι δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Με τις ίδιες πάνω - κάτω λέξεις, αλλού σαν «ανάλυση» κι αλλού σαν «ρεπορτάζ», ένας έφτασε να κατασκευάσει ως και ειδική συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και να δημοσιεύσει ρεπορτάζ με της κοιλίας του τον εμετό για κρίση στο ΚΚΕ!

Κι όλα αυτά, την ώρα που το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ έδινε στη δημοσιότητα 24σέλιδο με τα μέτωπα πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Την ώρα, που, ήδη, οι Κομματικές Οργανώσεις του Κόμματος όχι μόνο μελετάνε τα επόμενα βήματά τους, αλλά και βρίσκονται, ήδη, στην πρώτη γραμμή κάθε αγώνα που ξεσπά.

Το ενιαίο κέντρο που οργανώνει την προπαγάνδα της αστικής τάξης θέλει να περάσει ένα «σκάσε και κολύμπα», αν είναι δυνατόν στο σύνολο του πληθυσμού. Ηδη, «μετράει» ότι το 83% των πολιτών βλέπουν θετικά τη νέα κυβέρνηση. Οτι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι μόνη της, υπάρχουν οι δυνάμεις που έτοιμες απο καιρό θα συνυπογράψουν το νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Κι ότι, αντίθετα, το ΚΚΕ είναι μόνο του, όταν βλέπει παντού βιομήχανους και εφοπλιστές να χειροκροτούν.

Δουλεύουν στη λαϊκή συνείδηση ότι το ΚΚΕ είναι μάντης κακών, ότι «δεν του βγαίνει η στρατηγική του», ακριβώς γιατί στη στρατηγική του ΚΚΕ βλέπουν τον εφιάλτη τους. Κυβέρνηση έφτιαξαν, αλλά έχουν και το φόβο των ταξικών κινητοποιήσεων, αφού η κυβέρνησή τους είναι φιλοκαπιταλιστική, δηλαδή αντιλαϊκή, έχουν τον πιο μεγάλο φόβο, αυτόν της λαϊκής συσπείρωσης στην πολιτική ρήξης με τα συμφέροντά τους.

Το ψέμα, λένε, έχει κοντά ποδάρια. Τα ψέματα των αστών προσπαθούν να κοντύνουν - στα μέτρα τους - την ίδια τη λαϊκή συνείδηση, που, παρά το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται σήμερα, έχει δρόμο μπροστά της να αναπτυχθεί σε επαναστατική συνείδηση. Φροντίζει το ΚΚΕ γι' αυτό. Κι αυτήν την αλήθεια - παντιέρα θέλουν οι αστοί να υποστείλουν. Θα φροντίσουμε να διαψευστούν και πάλι.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΚΕΝΤΡΟ

ΣΚΑΣΕ ΚΑΙ ΚΟΛΥΜΠΑ: «Ευρύτατης αποδοχής τυγχάνει η νέα κυβέρνηση, καθώς το 83% των πολιτών διάκειται θετικά έναντί της» (ο Κ. Ζούλας στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΟΙ ΠΡΟΘΥΜΟΙ: «Ενθάρρυνση κάθε πρωτοβουλίας (...) επιδιώξεων και δράσεων που εμπνέονται (...) από το σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία (...) και τον αριστερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό (...) η προώθηση ενός τέτοιου σχεδίου απαιτεί τη μεγαλύτερη δυνατή συγκέντρωση δυνάμεων της ευρύτερης δημοκρατικής και σοσιαλιστικής αριστεράς (...) τη συγκρότηση μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας» (ο Φ. Κουβέλης του ΣΥΡΙΖΑ στα ΝΕΑ).

Ο ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ: «Μόνον το ΚΚΕ, που απεχθάνεται την πρωτοτυπία, φαλτσάρει σταθερά ότι με τη νέα κυβέρνηση (όπως, βεβαίως, και με την πρώην και την επόμενη) "χαμογελούν οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές και οι τραπεζίτες"» (ο Γ. Βότσης στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Ο ΓΑΜΠΡΟΣ: «Η αριστερά της γκρίνιας μπορεί να στέκεται χαιρέκακα (...) να διαλαλεί ότι έρχεται το τέλος των προσδοκιών, ότι τίποτε δεν πρόκειται να γίνει, ότι θα ζήσουμε πάλι το χρονικό μιας προαναγγελθείσας αναξιοπιστίας. Να ράβει πένθιμα ρούχα και να χτυπά προκαταβολικά τις καμπάνες για άλλη μια κηδεία ελπίδων» (ο Θ. Καρτερός στην ΑΥΓΗ).

Ο ΚΟΥΜΠΑΡΟΣ: «Με φυγή προς τα εμπρός επιχειρεί η ηγεσία του ΚΚΕ να αποφύγει την ερμηνεία της πτώσης του εκλογικών ποσοστών, καθώς και κάθε αμφισβήτηση που μπορεί να προκληθεί στο εσωτερικό του κόμματος» (ο Π. Τσούτσιας στο ΕΘΝΟΣ).

Ο ΚΟΥΡΗΣ: «Δεν τους περνά καν από το μυαλό ότι μπορεί αυτές οι επιλογές να το καθιστούν αν όχι απωθητικό πάντως όχι και τόσο ελκτικό φορέα» (το σχόλιο για το ΚΚΕ στην ΑΥΡΙΑΝΗ).

Η ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΠΟΥ ΕΝΟΧΛΕΙ: «Το πραγματικό πρόβλημα του ΚΚΕ είναι ότι δεν θέλει να του αμφισβητηθεί "η σωστή γραμμή του" που αποτελεί το συνεκτικό στοιχείο της ηγετικής του ομάδας. Ομως στις εκλογές της περασμένης Κυριακής απέτυχαν βασικές στρατηγικές του επιλογές» (το θέμα στην ΑΥΓΗ).

Η ΑΣΒΕΣΤΗ ΕΠΙΘΥΜΙΑ: «Πρώτη φορά η ηγετική ομάδα του κόμματος βρίσκεται αντιμέτωπη με κλίμα αμφισβήτησης το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί με τους παραδοσιακούς τρόπους» (ο Φ. Παπούλιας στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

ΚΙ Ο ΚΑΗΜΟΣ: «Η διαδοχή στο ΚΚΕ στην παρούσα συγκυρία (...) έχει χαρακτηριστικά μιας φυσιολογικής εξέλιξης, η οποία έχει εκ των πραγμάτων τεθεί εδώ και καιρό» (ο Λ. Σταυρόπουλος στο ΒΗΜΑ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΜΕΤΩΠΑ ΠΑΛΗΣ για τις λαϊκές ανάγκες

ΤΟ ΒΗΜΑ: Τι θα γίνει με τα δάνεια τι αλλάζει στους φόρους

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει ο Παπανδρέου

ΤΑ ΝΕΑ: Καταργούν τον νόμο για συντάξεις, όρια

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αγριο παζάρι

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΜΑΧΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Τρέμουν την αποκαλυπτική ατζέντα της μοντέλας

Η ΧΩΡΑ: Στο παρά 5' της διάσπασης

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΝ ΤΗ ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Η ΑΥΓΗ: Αβάντα για σκληρά μέτρα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Μαύρη τρύπα» 30 δισ. ευρώ

ΕΘΝΟΣ: ΕΛ... ΝΤΟΡΑΝΤΟ η ΝΔ για το Συνέδριο

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΠΑΖΑΡΙΑ και λαγοί στη ΝΔ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το κάλεσμα του ΚΚΕ

Να μην πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα βάρη της κρίσης. Να πληρώσουν τα μονοπώλια, το μεγάλο κεφάλαιο. Να πάρουν οι ίδιοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους. Με ενιαίο μέτωπο πάλης να διεκδικήσουν τη βελτίωση των όρων ζωής και δουλειάς, να διεκδικήσουν λύση στα δίκαια αιτήματά τους. Να υπερασπισθούν τα συμφέροντα της χώρας από τα μονοπώλια, τον ιμπεριαλισμό.

Το ερώτημα

Το πραγματικό ερώτημα που απαιτεί λαϊκή απάντηση είναι: «Στο πλευρό της πολιτικής υπέρ των μονοπωλίων, ή στο πλευρό της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολουμένων, της φτωχής αγροτιάς»; «Ανάπτυξη για τον εργαζόμενο λαό ή τα μονοπώλια και την κερδοφορία τους»;

Καμία ώρα χαμένη

Το ΚΚΕ διακηρύσσει ότι δεν πρέπει να δοθεί καμιά πίστωση χρόνου στη νέα κυβέρνηση, κανένας εφησυχασμός και πνεύμα αναμονής από το εργατικό κίνημα, το γενικότερο λαϊκό κίνημα. Καμία εμπιστοσύνη στις συνδικαλιστικές ηγεσίες των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ. Τώρα είναι η ώρα, τώρα προβάλλει επιτακτική η ανάγκη να πάρουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στα χέρια τους την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους, να παρεμποδίσουν, να δυσκολέψουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα. Καμία ώρα χαμένη.

Ενιαία στρατηγική

Το ΚΚΕ, παίρνοντας υπόψη την όξυνση της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης, συγκεντρώνει την προσοχή του στη διεκδίκηση λύσεων στα λαϊκά προβλήματα με βάση τις σύγχρονες ανάγκες. Ολα τα πυρά του λαού στον αγώνα και στις κάλπες των συνδικαλιστικών οργανώσεων πρέπει να δίνουν έμπρακτη απάντηση ότι δεν είναι διατεθειμένος να πληρώσει τα σπασμένα της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης. Ο αγώνας, με βάση την πολιτική πείρα των λαϊκών μαζών που αποκτιέται στο πεδίο του ιδεολογικοπολιτικού και μαζικού αγώνα, πρέπει να κατευθύνεται στην πάλη για την λαϊκή εξουσία, οικονομία.

(Αποσπάσματα από την ανακοίνωση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέτωπα πάλης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών / ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ