ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Οχτώβρη 2009
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Οξύνεται η διαμάχη για την αρχηγία

Ολα τα ενδεχόμενα ανοιχτά μετά την απόφαση της Ντ. Μπακογιάννη να επιδιώξει την εκλογή της από το έκτακτο συνέδριο

Συνθήκες μετωπικής αναμέτρησης με ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα διαμορφώνονται στη ΝΔ μετά το ναυάγιο των προσπαθειών για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της εκλογής του νέου προέδρου της ΝΔ. Η απόφαση της Ντ. Μπακογιάννη να απορρίψει ουσιαστικά την πρόταση για εκλογή του προέδρου από τη βάση, όπως επιθυμούν οι Αντ. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος, έχει διαμορφώσει εκρηκτικό κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ με απρόβλεπτες εξελίξεις. Το ερώτημα που τίθεται από πολλές πλευρές, μετά τις χτεσινοβραδινές εξελίξεις, είναι αν ο Κ. Καραμανλής θα παρέμβει στο όνομα της διατήρησης της ενότητας του κόμματος.

Επιχειρώντας να διαμορφώσει τετελεσμένα και να ενισχύσει την δυναμική της υποψηφιότητάς της, η Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε χτες ότι θα επιδιώξει την εκλογή της «και από το έκτακτο συνέδριο στις 7 Νοέμβρη και από τα μέλη του κόμματος αργότερα». Στην πραγματικότητα, η επίδοξη αρχηγός της ΝΔ έβαλε τέλος στην «πρωτοβουλία» της Οργανωτικής Επιτροπής για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης. Ηδη, οι εσωκομματικοί αντίπαλοί της την επικρίνουν για τη «μεθόδευση» που ακολούθησε, καθώς την ώρα που στη Ρηγίλλης οι Αντ. Σαμαράς και Δ. Αβραμόπουλος συμμετείχαν σε νέα απόπειρα για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης για την εκλογή του νέου προέδρου, η Ντ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε την υποψηφιότητά της, απορρίπτοντας επί της ουσίας την εκλογή από τη βάση. Μάλιστα, από το μεσημέρι είχε αναφέρει στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής ότι δε θα συμμετέχει στη συνάντηση, αλλά τον είχε διαβεβαιώσει ότι «θα συμφωνήσει σε όποια λύση συμφωνηθεί, αρκεί να η λύση αυτή να κατατείνει στην ενότητα του κόμματος».

Στο μανιφέστο που παρουσίασε η Ντ. Μπακογιάννη υπογραμμίζεται ότι «η παράταξη δεν έχει ανάγκη νέας ιδεολογίας» επειδή παραμένει ο «σύγχρονος κοινωνικός φιλελευθερισμός», αναγορεύοντας σε προτεραιότητα τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα είναι συνέχεια της «καθαρής πολιτικής» της κυβέρνησης της ΝΔ. Διακηρύσσει ακόμα ότι «η πολυσυλλεκτικότητά μας είναι η δύναμή μας».

Δηλώσεις και τακτικισμοί

Απέναντι στην Ντ. Μπακογιάννη βρίσκονται οι προτάσεις των Αντ. Σαμαρά και Δ. Αβραμόπουλου για απευθείας εκλογή του νέου αρχηγού από τη βάση. Τα δύο κορυφαία στελέχη της ΝΔ συμπίπτουν στη θέση το έκτακτο συνέδριο να αποφασίσει την αλλαγή του Καταστατικού ώστε να προβλέπει τη συμμετοχή των μελών στην εκλογή του αρχηγού της ΝΔ και στη συνέχεια τα μέλη να κληθούν εντός τριών βδομάδων να εκλέξουν το νέο πρόεδρο. Αργότερα, να συγκληθεί τακτικό συνέδριο για την επανίδρυση της ΝΔ και τον προσδιορισμό του ιδεολογικού στίγματός της.

Σε δηλώσεις που έκανε αργά το βράδυ στη Ρηγίλλης μετά τη σύσκεψη υπό τον Δ. Σιούφα, ο Αντ. Σαμαράς επέμεινε ότι «η κάλπη στη βάση της ΝΔ είναι η μόνη πρόταση που μπορεί να σφυρηλατήσει την ενότητα του κόμματος», ενώ «δίνει κύρος και δύναμη στο νέο αρχηγό». Τόνισε ότι «είναι η μόνη για μένα καθαρή λύση», ενώ διευκρίνισε ταυτόχρονα ότι πως η πρωτοβουλία του Δ. Σιούφα συνεχίζεται. Ο Δ. Αβραμόπουλος εξέφρασε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την αρχηγία της ΝΔ από το βραδινό δελτίο του «Αντέννα».

Επιφυλάξεις για τον τρόπο και το χρόνο διεξαγωγής του εκτάκτου συνεδρίου εξέφρασε ο Α. Σπηλιωτόπουλος, αποφεύγοντας ωστόσο να πάρει σαφή θέση στο ζήτημα της ανάδειξης του νέου αρχηγού. «Σέβομαι το Καταστατικό, αλλά θα προτιμούσα να μιλήσουμε πολιτικά μέσα από εξαντλητικές προσυνεδριακές και συνεδριακές διαδικασίες και να εκλέξουμε νέους αντιπροσώπους, που να εκφράζουν τη σημερινή θέση της ΝΔ στην κοινωνία. Και να ανοίξουμε τις διαδικασίες σε όλους τους φίλους και μέλη της Νέας Δημοκρατίας για την εκλογή νέου προέδρου», ήταν η σκόπιμα αόριστη τοποθέτηση που έκανε μιλώντας χτες σε φίλους και ψηφοφόρους του από τη Β' Αθηνών.

Πάντως, μέχρι την Πέμπτη το βράδυ πρέπει να έχουν κατατεθεί οι υποψηφιότητες με γραπτή δήλωση των ενδιαφερομένων στον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής, ενώ για να γίνει τυπικά δεκτή η υποψηφιότητα πρέπει να υποβληθεί εκ νέου το αργότερο μέχρι τις 22 του μήνα συνοδευόμενη από τις υπογραφές 50 συνέδρων, όπως προβλέπεται από το καταστατικό.

Λάδι στη φωτιά

Σε κάθε περίπτωση, το κλίμα στο εσωτερικό της ΝΔ είναι εκρηκτικό και πυροδοτείται διαρκώς από τις δηλώσεις στελεχών της. Ο Γ. Κεφαλογιάννης, για παράδειγμα, ανακάλυψε μετά την αποχώρηση του Κ. Καραμανλή από την ηγεσία της ΝΔ ότι τα προηγούμενα χρόνια «λειτούργησε σαν μονάρχης τόσο στην κυβέρνηση όσο και στο κόμμα». Εκτός από την εκλογή του προέδρου της ΝΔ από τη βάση, προτείνει, με δήλωσή του στο «Εθνος», ακόμα και την αλλαγή του ονόματος της παράταξης, η οποία - όπως υποστηρίζει - με τη σημερινή της μορφή έχει κλείσει τον κύκλο της. Κατά της υποψηφιότητας της Ντ. Μπακογιάννη στρέφεται ευθέως ο Μιχ. Λιάπης, υποστηρίζοντας ότι στα κριτήρια για την επιλογή του νέου αρχηγού πρέπει να είναι η πίστη στον κοινωνικό φιλελευθερισμό και όχι στον νεοφιλελευθερισμό, καθώς και πίστη «στην ευρωπαϊκή ιδέα σε ασφαλείς αποστάσεις από ένα ultra ατλαντισμό».

«Αβέβαιο» προβάδισμα της Ντ. Μπακογιάννη για την προεδρία της ΝΔ δείχνει δημοσκόπηση της «Focus» για την εφημερίδα «Real News» που διενεργήθηκε σε ψηφοφόρους του κόμματος. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, στην ερώτηση «Ποιος θέλετε να είναι ο επόμενος αρχηγός της ΝΔ;», η Ντόρα Μπακογιάννη προηγείται με ποσοστό 30%, ακολουθεί ο Αντ. Σαμαράς με 15,7%, ο Β. Μεϊμαράκης με 14,7%, ο Δ. Αβραμόπουλος με 14,1%, ο Π. Ψωμιάδης με 9,7% και ο Α. Σπηλιωτόπουλος με 7,5%.


Με όπλο τη στρατηγική του ΚΚΕ

Οι αναλύσεις των αστικών ΜΜΕ - που απηχούν βεβαίως τη «φωνή» της άρχουσας τάξης - των κάθε φορά εκλογικών αποτελεσμάτων που σημειώνει το ΚΚΕ, κινούνται σε ένα μονότονα επαναλαμβανόμενο μοτίβο. Οταν αυτά ανεβαίνουν, μιλούν για «στασιμότητα» και τα υποβαθμίζουν. Οταν αυτά παραμένουν στάσιμα μιλούν για «ήττα» και όταν σημειώνουν ελαφρά πτώση εκεί πια κάνουν λόγο για «πανωλεθρία». Αναμενόμενο από μηχανισμούς που όλο τον υπόλοιπο καιρό, πριν και μετά τις εκλογές, μοχθούν για να δουν το ΚΚΕ πραγματικά ηττημένο. Στο επίπεδο των ιδεών, της πολιτικής και στρατηγικής του, στην ηθική καταρράκωση και απαξίωσή του, στη μείωση της απήχησής του και του κύρους του στο λαό, που δεν αποτυπώνεται αποκλειστικά σε εκλογικούς δείκτες, αλλά αποδεδειγμένα είναι πολύ ευρύτερα του εκλογικού ποσοστού.

Η τέτοια από μέρους τους ερμηνεία των εκλογικών επιδόσεων του ΚΚΕ στοχεύει και στο να απογοητεύσει ανθρώπους του μόχθου που το στηρίζουν με την ψήφο τους. Η απογοήτευση είναι το πρώτο βήμα προς την παραίτηση, την αδράνεια και την ηττοπάθεια. Οι απογοητευμένοι είναι πιο ευάλωτοι στις πιέσεις του ταξικού αντιπάλου. Γνωρίζουν άλλωστε καλά πως δύναμη του ΚΚΕ είναι η αισιοδοξία των μελών και φίλων του, η υπομονή και η επιμονή, η αντοχή στα δύσκολα. Και πολύ θα ήθελαν να ενσταλλάξουν στη συνείδησή τους την απαισιοδοξία, την ανυπομονησία.

Ολοι όσοι δουλεύουμε με την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ για να κερδίσουμε εργατικές λαϊκές συνειδήσεις, να πείσουμε για την ανάγκη καταρχήν της συμμετοχής τους στην οργάνωση και την ανάπτυξη της πάλης εναντίον της πολιτικής που εκφράζει το μεγάλο κεφάλαιο και των κομμάτων που την εφαρμόζουν, γνωρίζουμε τις τεράστιες δυσκολίες, τα εμπόδια που πρέπει να υπερνικηθούν για να γίνει αυτό το βήμα. Γνωρίζουμε καλά ότι λέμε και προτείνουμε στο λαό πράγματα που του μοιάζουν δύσκολα, που ξεβολεύουν, που στα μάτια του δείχνουν να απαιτούν θυσίες που πολλές φορές δεν είναι έτοιμος να κάνει.

Γνωρίζουμε ότι είναι εκτεθειμένο σε πολύμορφες επιθέσεις αυτό που κάθε μέρα, λίγο λίγο, με πολύ δουλειά, χτίζουμε με κάθε άνθρωπο του μόχθου με τον οποίο συζητάμε. Απέναντί μας έχουμε αντιπάλους που βομβαρδίζουν το λαό νυχθημερόν με εκβιαστικά διλήμματα και κινδυνολογίες, που του καλλιεργούν φρούδες ελπίδες και απατηλές προσδοκίες, που έχουν όλα τα μέσα στη διάθεσή τους για να καταφέρουν είτε το πισωγύρισμα μιας συνείδησης, είτε για να «αποστειρώνουν» την ατμόσφαιρα από το «μικρόβιο» της ριζοσπαστικοποίησης.

Γνωρίζουμε ότι απέναντί μας έχουμε πολιτικές δυνάμεις που προτείνουν και υπόσχονται «εύκολες» λύσεις, χωρίς θυσίες, λύσεις που τάχα θα προσφερθούν στο πιάτο στις εργατικές λαϊκές οικογένειες, χωρίς αυτές να χρειαστεί να κουνήσουν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι. Πολιτικές δυνάμεις που διεκδικούν την ψήφο του λαού, ισχυριζόμενες ότι από εκεί κι έπειτα αυτές θα τα κάνουν όλα για λογαριασμό του. Που του προτείνουν τη διαχείριση πασπαλισμένη με κάμποση «λουκουμόσκονη» σαν τη μόνη δυνατή και εφικτή επιλογή. Σαν την καλύτερη επιλογή. Και του πλασάρονται σαν ικανοί και «αντ' αυτού» διαχειριστές, καλλιεργώντας λογική μειωμένων απαιτήσεων και χαμηλών προσδοκιών και με τη λογική που λέει «το μη χείρον βέλτιστο», έχουν ωθήσει το κίνημα σε «παροπλισμό».

Αυτή την πραγματικότητα πρέπει να τη λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας, εντείνοντας την προσπάθειά μας να την αλλάξουμε, να επιδράσουμε στους όρους διαμόρφωσης, αφύπνισης συνειδήσεων. Μαγικές συνταγές δεν υπάρχουν. Αυτό που υπάρχει και πρέπει στο έπακρο να αξιοποιηθεί είναι η δράση, η ουσιαστική δράση μέσα στην εργατική τάξη, μέσα στο λαό, από όλους μας, οπλισμένους με την πολιτική μας πρόταση, με τη στρατηγική του ΚΚΕ, με υπομονή και επιμονή. Και κυρίως με την ακλόνητη πεποίθηση ότι αργά ή γρήγορα, αυτή η δουλειά θα φέρει αποτελέσματα. Οτι αργά ή γρήγορα θα καρπίσει στις λαϊκές συνειδήσεις.


Βάσω ΝΙΕΡΗ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ