Το 47,8% των δαπανών απ' το μεγαλύτερο ασφαλιστικό οργανισμό της χώρας
Το 47,8% των παροχών Υγείας του ΙΚΑ για το 2009 (βλ. πίνακα) είναι για φάρμακα και αντιστοιχούν σε 2,19 δισ. ευρώ σε σύνολο 4,578 δισ. ευρώ, όταν, για παράδειγμα, η πρόληψη απορροφά μόλις το 0,4% (ή 19 εκατ. ευρώ) και αυτών των κουτσουρεμένων κονδυλίων. Τα στοιχεία αυτά έρχονται να επιβεβαιώσουν την απροκάλυπτη ενίσχυση του κεφαλαίου που δρα στο χώρο του φαρμάκου. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - του Ινστιτούτου του ΣΕΒ - το 2007 το 42,3% των δαπανών Υγείας των Ταμείων ήταν για φάρμακα, που το 2006 σε απόλυτους αριθμούς ανήλθε σε 2,566 δισ. ευρώ, όταν το 2001 ήταν 1,077 δισ. ευρώ. Και το ΙΚΑ συνεισφέρει το μεγαλύτερο κομμάτι σε αυτή την «πίτα» των ασφαλιστικών ταμείων προς τη φαρμακοβιομηχανία.
Τα άλματα στις φαρμακευτικές δαπάνες των Ταμείων μαζί με τα χαράτσια συμμετοχής των λαϊκών στρωμάτων στα φάρμακα, εξασφαλίζουν απ' τις μεγαλύτερες κερδοφορίες στον τομέα της φαρμακοβιομηχανίας. Ετσι το 2006 - όπως αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ - 102 επιχειρήσεις του κλάδου είχαν μεικτά κέρδη 1,73 δισ. ευρώ (από 1,57 δισ.. το 2005) και καθαρά κέρδη 396,4 εκατ. ευρώ παρουσιάζοντας μια αύξηση 12% σε σχέση με το 2005.
Ενας απ' τους τρόπους που οι φαρμακοβιομηχανίες διασφαλίζουν αυτά τα υπερκέρδη είναι η υποκατάσταση των λεγόμενων «παλιών» - και φτηνών - φαρμάκων με «νέα» πανάκριβα φάρμακα. Δηλαδή, τα φάρμακα χρησιμοποιούνται απ' τις φαρμακοβιομηχανίες - με τις ευλογίες των κυβερνήσεων του δικομματισμού - ως μέσο για τη μεγιστοποίηση των κερδών τους και όχι ως αγαθό για τις λαϊκές ανάγκες. Ετσι οι διορισμένες απ' τις κυβερνήσεις διοικήσεις στα Ταμεία στρέφονται σε περικοπές για τα λαϊκά στρώματα με αφορμή - υπαρκτές σε αρκετές περιπτώσεις - κατευθυνόμενες ή υπερβολικές συνταγογραφήσεις φαρμάκων προσδοκώντας, όπως αναφέρθηκε χτες, περιστολή δαπανών μέχρι και 300 εκατ. ευρώ το χρόνο. Αυτό ακριβώς γίνεται και τώρα με το Σύστημα για τη Διαχείριση των συνταγών, το οποίο παρουσιάστηκε και ως τρόπος για την είσπραξη του περίφημου REBATE. Δηλαδή, της επιστροφής στα Ταμεία απ' τις φαρμακευτικές εταιρείες ενός 3% απ' τις συνολικές εισπράξεις απ' τα φάρμακα, το οποίο δεν εφάρμοσε ποτέ η κυβέρνηση της ΝΔ παρότι το θεσμοθέτησε το 2005!
Ακόμα και αυτό το Σύστημα Διαχείρισης των συνταγών αντί να γίνει, εξαρχής, κτήμα του ΙΚΑ εκχωρήθηκε για δύο χρόνια στη μειοδότρια εταιρεία με αντίτιμο 6,5 εκατ. ευρώ.
Ανθρακες για τα έσοδα του ΙΚΑ αποδείχτηκε και η τελευταία ρύθμιση που έκανε η κυβέρνηση της ΝΔ. Απ' τους 200.000 οφειλέτες επιχειρηματίες υπέβαλαν αίτηση για ρύθμιση των χρεών επικαλούμενοι και την οικονομική κρίση μόλις το 50%. Απ' αυτές τις αιτήσεις διεκπεραιώθηκαν 51.000 και το ΙΚΑ εισέπραξε 96 εκατ. ευρώ ως προκαταβολή στην προοπτική να εισπράξει 759 εκατ. ευρώ για τα επόμενα οχτώ χρόνια.
Από 10-20% θα περικοπούν οι εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών
Σε συντεταγμένη εφαρμογή της πολιτικής λιτότητας που στραγγαλίζει τα νοσοκομεία και εξουθενώνει οικονομικά τους γιατρούς, προχωρά η κυβέρνηση της ΝΔ με αλλεπάλληλες εγκυκλίους των υπουργείων Οικονομικών και Υγείας.
Για πρώτη φορά, τα εγγεγραμμένα κονδύλια για τις εφημερίες στον κρατικό προϋπολογισμό των 350 εκατ. ευρώ (τα οποία με τους μετριότερους υπολογισμούς θα έπρεπε να είναι προσαυξημένα με 90 εκατ. ευρώ) εγκρίθηκαν μόνο για δύο μόνο τετράμηνα - με αντίστοιχες υπουργικές αποφάσεις - από τα οποία έπρεπε να περικοπεί το 10% ως ελαστικές δαπάνες, σύμφωνα με εγκύκλιο που έστειλε ο απερχόμενος υφυπουργός Οικονομικών Νίκος Λέγκας στις 22.7.2009.
Την εντολή του υπουργείου Οικονομικών για περικοπές 10% στις εφημερίες επικαιροποίησε με έγγραφό του (4.9.2009) προς τα νοσοκομεία ο απερχόμενος υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι «το ποσό των εφημεριών που υπολείπεται θα κατανεμηθεί, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις πιστώσεις του κρατικού προϋπολογισμού, εξαιτίας περιορισμένης δυνατότητας επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό».
Παράλληλα, δεν έγινε καμιά από τις 2.500 προσλήψεις γιατρών σύμφωνα με το νέο νόμο για το ιατρικό μισθολόγιο 3754/2009 (ΦΕΚ Α 43), που προβλέπει ότι οι γιατροί δεν μπορούν να κάνουν παραπάνω από 7 ενεργείς ή 11 παντός τύπου εφημερίες το μήνα (άρθρο 5). Ομως, οι γιατροί λόγω των ελλείψεων αναγκάζονται να κάνουν περισσότερες από 7 εφημερίες, με αποτέλεσμα οι πάρεδροι του Ελεγκτικού Συνεδρίου να επιστρέφουν χωρίς έγκριση όσα αιτήματα πληρωμών αφορούσαν περισσότερες από 7 εφημερίες το μήνα για κάθε νοσοκομειακό γιατρό. Οι γιατροί αναγκάζονται ή να δουλέψουν απλήρωτοι ή να κάνουν μόνο μέχρι 7 εφημερίες, γεγονός που - συν τοις άλλοις - έχει σοβαρές επιπτώσεις στη νοσηλεία των ασθενών.
Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες η ΝΕ Αχαΐας του ΚΚΕ
Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα Υγείας συνολικά, αλλά και ιδιαίτερα στο Νομό Αχαΐας και οι θέσεις του ΚΚΕ για την Υγεία - Πρόνοια αναδείχτηκαν, χτες, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αχαΐας του ΚΚΕ, μετά την ολοκλήρωση μιας σειράς περιοδειών σε χώρους Υγείας και καλώντας το λαό της περιοχής να κάνει την υπεράσπιση της Υγείας του κριτήριο ψήφου.
Μεταξύ άλλων τονίστηκε πως το νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» είναι εκτός λειτουργίας απ' τον Ιούνη του 2008, εξαιτίας του σεισμού. Εκτοτε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου καλείται να σηκώσει το βάρος της υγειονομικής περίθαλψης των κατοίκων όχι μόνο της Αχαΐας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Με αποτέλεσμα, και οι εργαζόμενοι να δουλεύουν σε άκρως επικίνδυνες συνθήκες και οι ασθενείς να μην εξυπηρετούνται, αναζητώντας λύση στον ιδιωτικό τομέα που βλέπει τα κέρδη του να διογκώνονται. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Εντατικής Νεογνών του Νοσοκομείου «409» που λόγω της έλλειψης προσωπικού δεν μπορεί να δεχτεί νέα περιστατικά, ενώ και η αντίστοιχη Μονάδα του Ρίου ασφυκτιά.
Η κατάσταση στο νομό αναδεικνύει τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, που συνειδητά υποβάθμισαν το δημόσιο σύστημα Υγείας, στοχεύοντας στην πλήρη παράδοση του κλάδου στους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, υπογραμμίστηκε. Οι σχεδιασμοί του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για την Υγεία φορτώνουν με επιπρόσθετα βάρη το λαό και τα ασφαλιστικά ταμεία, λεηλατώντας παράλληλα τα δικαιώματα των εργαζομένων του χώρου. Στην ίδια λογική κινείται και ο ΣΥΡΙΖΑ, που είναι υπέρ της συνύπαρξης δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. που στηρίζει την ιδιωτικοποίηση της Υγείας με το πέρασμα της ευθύνης της στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τη συνύπαρξη δημόσιου - ιδιωτικού τομέα.
Γονατισμένα βρίσκει τα Κέντρα Πρόληψης η νέα σχολική χρονιά, καθώς δε διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια για τη λειτουργία τους. Οκτώ από τους περίπου 330 εργαζόμενους των Κέντρων Πρόληψης Εξαρτήσεων της χώρας δε θα πληρωθούν τους μισθούς του μήνα Σεπτέμβρη, εξαιτίας κυρίως των σωρευμένων οφειλών των σημερινών διευθύνσεων του υπουργείου Υγείας και ΟΚΑΝΑ, οι οποίες ανέρχονται πλέον στα 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτός ο οικονομικός στραγγαλισμός είναι, μεταξύ των άλλων, η αιτία να κλείσει το ιστορικό Διαδημοτικό Κέντρο Πρόληψης Αλίμου - Αργυρούπολης - Γλυφάδας - Ελληνικού, το Κέντρο Πρόληψης Ζακύνθου να οφείλει στο ΙΚΑ εισφορές των 6 εργαζομένων, ύψους 60.000 ευρώ ή στο Κέντρο Πρόληψης Βοιωτίας (Λειβαδιά) να οφείλονται γύρω στα 50.000 ευρώ στο ΙΚΑ.
Το πρώτο κρούσμα της «νέας γρίπης» σε 17χρονη μαθήτρια στη Θεσσαλονίκη επιβεβαιώθηκε προχτές. Η μαθήτρια αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία την Κυριακή και πήγε στο νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ότι είχε προσβληθεί από τον ιό της νέας γρίπης. Αφού της χορηγήθηκε φαρμακευτική αγωγή, παραμένει στο σπίτι της υπό παρακολούθηση. Σε δηλώσεις του για το θέμα ο υπουργός Παιδείας Αρης Σπηλιωτόπουλος, ανέφερε ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. «Τα σχολεία μας», ισχυρίστηκε, «είναι επαρκώς προετοιμασμένα». Συμβούλευσε τους πολίτες να μην πανικοβάλλονται, αφού τα όποια περιστατικά στη χώρα μας υπολείπονται κατά πολύ των υπολοίπων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.