Διοργανώνεται δυο μέρες πριν από τις εκλογές, με ευθύνη του ΓΕΕΘΑ και με τη συμμετοχή εκατοντάδων στρατιωτικών και πολιτικών στελεχών της λυκοσυμμαχίας
Πρόκληση για τα αντιιμπεριαλιστικά αισθήματα του λαού μας αποτελεί η παρουσία εκατοντάδων στελεχών του ΝΑΤΟ στη χώρα μας |
Το συγκεκριμένο συνέδριο διεξάγεται ουσιαστικά μέσα στις εκλογές, αφού ολοκληρώνεται την Παρασκευή, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες. Σημειώνεται ότι λόγω των εκλογών «αναβλήθηκε» - ουσιαστικά ακυρώθηκε - η μεγάλη ετήσια άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων «Παρμενίων».
Σκοπός του συνεδρίου είναι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, «η ενημέρωση και η ανταλλαγή απόψεων επί των μεθόδων, διαδικασιών και δυνατοτήτων της διεθνούς κοινότητας, για πρόληψη και χειρισμό κρίσεων, καθώς και οι νέες προκλήσεις στο εγγύς και ευρύτερο διεθνές περιβάλλον». Κατά τη διάρκεια των εργασιών του συνεδρίου, θα αναπτυχθούν θέματα σχετικά με τους μηχανισμούς διαχείρισης κρίσεων από χώρες και διεθνείς οργανισμούς. Να επισημάνουμε ότι στους «μηχανισμούς» αυτούς περιλαμβάνονται και μέσα που έχουν καθαρά εσωτερικό κατασταλτικό χαρακτήρα.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, για το «ΑΘΗΝΑ '09» οι θεματικές ενότητες είναι:
Πέρα από τις θεματικές ενότητες και το καταφανέστατο αντιδραστικό περιεχόμενό τους, αποκαλυπτικό του χαρακτήρα αυτού του συνεδρίου είναι ότι θα συμμετάσχουν στρατιωτικοί και πολιτικοί εκπρόσωποι από διάφορα κράτη και διεθνείς οργανισμούς, ενώ από ελληνικής πλευράς, θα το παρακολουθήσουν, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, εκπρόσωποι από τα υπουργεία Εσωτερικών, Εξωτερικών, Αμυνας, Δημοσίας Τάξεως, Εμπορικής Ναυτιλίας, από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης καθώς και από τα Γενικά Επιτελεία. Δηλαδή όλο το πλέγμα του κυβερνητικού μηχανισμού που εμπλέκεται σε καταστάσεις «έκτακτης ανάγκης» εσωτερικού χαρακτήρα.
Μέσα και από αυτό το συνέδριο, γίνεται πράξη το νέο ιμπεριαλιστικό δόγμα περί «ασύμμετρων απειλών», όπου στοχοποιούνται και μη στρατιωτικοί στόχοι, συμπεριλαμβανομένου του λαϊκού κινήματος και των φορέων του. Επίσης, μεταξύ των ομιλητών συγκαταλέγονται ο πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, ο διοικητής του Διακλαδικού Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Νάπολη, καθώς και διπλωμάτες και καθηγητές ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων.
Ενα συνονθύλευμα από θέσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά των εργαζομένων και κλείνουν το μάτι στην πλουτοκρατία παρουσίασαν χτες τα στελέχη του
Τις γνωστές αυταπάτες για «ένα νέο μοντέλο δημόσιου τομέα», μιας «νησίδας» στο «αρχιπέλαγος» του καπιταλισμού, παρουσίασε χτες ο ΣΥΡΙΖΑ σε συνέντευξη Τύπου. Οχυρωμένος πίσω απ' το γενικό και αόριστο σύνθημα «Στοπ στις ιδιωτικοποιήσεις», αφήνοντας στο απυρόβλητο το πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο που επιβάλλει στρατηγικά τις ιδιωτικοποιήσεις ως μέτρο ενίσχυσης της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, ο ΣΥΡΙΖΑ παρέθεσε μια σειρά από προτάσεις που χωράνε μέχρι και την επιβολή του λαϊκού και κοινωνικού ελέγχου!
Παρότι στην παρέμβασή του ο Αλ. Καλύβης επεσήμανε ότι όλη η «προσπάθεια ιδιωτικοποιήσεων ξεκίνησε ουσιαστικά από το 1990 και μετά μέσα από μια προσπάθεια απαξίωσης της έννοιας του δημόσιου», ούτε λόγος δεν έγινε για τις ευρωενωσιακές κατευθύνσεις και πολύ περισσότερο για τη στήριξη του ΣΥΝ σε αυτές, όταν στις κρίσιμες στιγμές έβαζε πλάτη να προχωρήσουν οι λεγόμενες μετοχοποιήσεις δημόσιων επιχειρήσεων. Και βέβαια, ούτε κουβέντα δεν ακούστηκε για το Μάαστριχτ, τη μήτρα των απελευθερώσεων και των ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο ψήφισε ο ΣΥΝ το 1992.
Το «νέο μοντέλο δημόσιου τομέα», όπως ειπώθηκε, τον θέλουν σαν «σύγχρονο εργαλείο ανάπτυξης», προσπερνώντας φυσικά κι εδώ ότι η ανάπτυξη δεν είναι ουδέτερη έννοια, δεν είναι για όλους αλλά για λίγους, οι οποίοι καρπώνονται και τα οφέλη της. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητάει να «επανέλθουν υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο» όλες οι δημόσιες επιχειρήσεις και οι οργανισμοί, οι υποδομές «που έχουν παραχωρηθεί ή ξεπουληθεί σε ιδιώτες και ελληνικές και ξένες πολυεθνικές επιχειρήσεις» και να μην είναι «καθοριστικό και αποκλειστικό κριτήριο λειτουργίας και αξιολόγησης η κερδοφορία τους».
Ταυτίζει συνειδητά τη «δημόσια ιδιοκτησία» από ένα αστικό κράτος που υπηρετεί τα μονοπώλια με τον «κοινωνικό έλεγχο», προκειμένου να συκοφαντήσει και να θολώσει τον δεύτερο. Κρύβει ότι το κράτος του κεφαλαίου ήταν αυτό που επί σειρά ετών κατείχε φαινομενικά την ιδιοκτησία σε μεγάλες επιχειρήσεις, στις οποίες όμως, επειδή ακριβώς λειτουργούσαν για το κέρδος των μετόχων στο πλαίσιο του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, οι εργασιακές σχέσεις ήταν εξίσου διαλυμένες όπως και στον ιδιωτικό.
Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι προτάσεις για τη συνεταιριστική οικονομία, μεταξύ αυτών για «έλεγχο και διοίκηση άμεσα απ' τους συμμετέχοντες», «υποχρεωτική παράδοση της παραγωγής με σκοπό την εμπορία ή την κατεργασία των προϊόντων», «καθετοποίηση της δραστηριότητάς τους και η αναγκαία στελέχωση με ικανό προσωπικό, με επιστημονικά και επαγγελματικά κριτήρια», εξασφάλιση «πιστώσεων με ευνοϊκούς όρους».
Εκλαϊκεύοντας τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το «νέο μοντέλο δημόσιου τομέα», ο Γ. Δραγασάκης στάθηκε στο παράδειγμα των τραπεζών, ισχυριζόμενος ότι είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής αν οι τράπεζες θα έχουν κερδοσκοπικό ή όχι χαρακτήρα. Επέμεινε πως μπορεί να επιλεχθεί άλλο μοντέλο τραπεζών, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θέλω να έχουν κέρδη οι τράπεζες, αλλά θέλω τα κέρδη να είναι μέσο και όχι αυτοσκοπός. Θέλω η τράπεζα να είναι εργαλείο ανάπτυξης»! Κατόπιν αυτών επέκρινε το ΠΑΣΟΚ γιατί «αυτοπαγιδεύεται σε μια στενά διαχειριστική λογική»!
Στην ίδια λογική ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο «ΜΕΓΚΑ» υπεραμύνθηκε μιας παρέμβασης που θα «χαλιναγωγεί» το μεγάλο κεφάλαιο, ζητώντας «μια πολιτική που θα βάζει ρήτρα απασχόλησης στις μεγάλες επιχειρήσεις. Επιδοτείσαι από το κράτος, παίρνεις ρευστό; Επιδοτείσαι από την ΕΕ; Οχι μόνο για να μην μπορείς να απολύσεις, αλλά να είσαι υποχρεωμένος να καταθέσεις πρόγραμμα συγκεκριμένο για νέες θέσεις εργασίας. Αλλιώς ξέχνα το ζεστό κρατικό χρήμα».
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--
Χαρακτηριστική της στήριξης των πολιτικών επιλογών της Τουρκίας στο Κυπριακό ήταν η δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, στη συνάντηση του με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με την οποία τον «ευχαρίστησε για την τουρκική υποστήριξη στις προσπάθειες του Αλεξάντερ Ντάουνερ (σ.σ. για το Κυπριακό)», εκφράζοντας παράλληλα την αισιοδοξία του για τη συνέχιση των απευθείας συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Το «ευχαριστώ» του Μπαν Κι Μουν στην Τουρκία όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, δεδομένων και των γνωστών και χαρακτηριστικών εμποδίων που εμφανίζει η Αγκυρα στις συνομιλίες, με τις δηλώσεις περί συνομοσπονδίας και δύο λαών στην Κύπρο, αλλά και με τις απαιτήσεις για διατήρηση των εγγυητριών δυνάμεων και της παραμονής των εποίκων...
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Σταύρος Ευαγόρου, σχολιάζοντας τα όσα είπε ο ΓΓ του ΟΗΕ, ανέφερε ότι ο Μπαν Κι Μουν «προσφέρει τις καλές του υπηρεσίες και μέσα σε αυτά τα πλαίσια συναντάται με όλες τις πλευρές. Από εκεί και πέρα εμείς θέλουμε αυτές οι καλές υπηρεσίες να παραμείνουν μέσα στα πλαίσια που καθορίζουν ο Καταστατικός Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών και οι αρχές των Ηνωμένων Εθνών και θεωρούμε ότι, αν τα Ηνωμένα Εθνη εμμείνουν σε αυτή την αρχή και σε ό,τι έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο ηγετών, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε». Ενώ ο προεδρεύων της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρόεδρος της Βουλής, Μάριος Κάρογιαν, ζήτησε να είναι πιο προσεκτικός στις τοποθετήσεις του...
Τέλος εμπρηστικές ήταν και οι δηλώσεις του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, που υποστήριξε ότι δεν είναι «δυνατή μία ενδοκυπριακή λύση», στο Κυπριακό, αλλά απαιτείται παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα, με τον εκπρόσωπο του ΑΚΕΛ, να σημειώνει ότι ο Μ. Ταλάτ «αναιρεί εαυτόν»...