ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΥΑΘ
Ταξική δικαιοσύνη στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Παρουσιάζουν τους εργαζόμενους σαν υπόλογους των επιπτώσεων της απαξίωσης και ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ ενώ ο εισαγγελέας σπεύδει να κυνηγήσει τους εργάτες

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Motion Team

Από πρόσφατη κινητοποίηση του ΠΑΜΕ ενάντια στην ιδιωτικοποίηση
Στις πλάτες των εργαζομένων μεταθέτει η κυβέρνηση - μέσα από τους μηχανισμούς της - τα προβλήματα που δημιουργεί η ίδια η κατεύθυνση για την ιδιωτικοποίηση της Επιχείρησης Υδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης. Με αποκορύφωμα να καλείται πλέον ακόμη και εισαγγελέας να λύσει εργασιακά προβλήματα που προκύπτουν ακριβώς από την ιδιωτικοποίηση. Και η λύση, βέβαια, που επιχειρείται να δοθεί, είναι σε βάρος των εργαζομένων. Ετσι, όπως έγινε γνωστό προχτές, ο εισαγγελέας Εφετών Θεσσαλονίκης Γ. Μπόμπολης παράγγειλε εξέταση για να βρεθούν ποινικές ευθύνες σε βάρος συνδικαλιστών της ΕΥΑΘ, που μπορούν να οδηγήσουν και σε συλλήψεις, με τον ισχυρισμό ότι οι συνδικαλιστές αρνούνται να μεταφερθούν στα σημεία των βλαβών ύδρευσης μέσω οχημάτων περιφερειακών δήμων της Θεσσαλονίκης ή ΙΧ, όπως τους ζήτησαν οι προϊστάμενοί τους στην ΕΥΑΘ. Η παραγγελία του εισαγγελέα εμφανίζεται να γίνεται στο όνομα της «εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», κατόπιν παραπόνων πολιτών για μη αποκατάσταση βλαβών από την ΕΥΑΘ.

Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, τα σωματεία τους, «να ταχθούν αλληλέγγυοι με τους εργαζόμενους στην ΕΥΑΘ», να «σηκώσουν κεφάλι», για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους που κινδυνεύουν.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ καταγγέλλει ότι: «Η επίθεση των κατασταλτικών μηχανισμών και της ταξικής "δικαιοσύνης" γενικεύεται και απειλεί κάθε εργαζόμενο που διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Η δικαιοσύνη - μέρος του κρατικού μηχανισμού καταστολής - κλείνει τα μάτια στα εργοδοτικά εγκλήματα και ξυπνά μόνο για να κυνηγήσει εργαζόμενους».

«Οι δικαιολογίες της διοίκησης της ΕΥΑΘ και της Εισαγγελίας για "εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος" δεν αξίζουν ούτε για συζήτηση. Αυτοί που πουλάνε ακόμα και το νερό, δεν μπορούν να μιλάνε για δημόσιο συμφέρον. Υπερασπίζονται αποκλειστικά τα συμφέροντα των μεγαλοκατασκευαστικών εταιρειών που ενδιαφέρονται για την ΕΥΑΘ (Μπόμπολας, Λάτσης και Βγενόπουλος). Ενδιαφέρονται να θωρακίσουν ακόμα και με συλλήψεις εργαζόμενων, την πολιτική ιδιωτικοποιήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ».

«Αυτή η χρήση των κατασταλτικών μεθόδων και της ταξικής δικαιοσύνης ενάντια στους εργαζόμενους, θυμίζουν τις επιστρατεύσεις ναυτεργατών και επί ΠΑΣΟΚ και επί ΝΔ, τις διώξεις των συνδικαλιστών των Εμφιαλωμένων Ποτών, τις διώξεις των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ (με γενική εντολή Σανιδά), για τις κινητοποιήσεις στα ΤΖΑΜΠΟ, τις διώξεις των συνδικαλιστών στο Καζίνο και αλλού», καταλήγει το ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους και τα σωματεία στην ταξική γραμμή πάλης.

Τα προβλήματα, αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης για την ιδιωτικοποίηση

Η παρέμβαση του εισαγγελέα εκφράστηκε σε μια στιγμή που κορυφώνονται οι διαδικασίες για την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ, καθώς γίνονται «αλλαγές», που αποδεικνύεται στην πράξη ότι δεν εξυπηρετούν τον εργαζόμενο λαό και γι' αυτό υπάρχουν παράπονα από τους πολίτες. Αυτό, όμως, δεν οφείλεται στους εργαζόμενους σε καμία περίπτωση.

Σύμφωνα με το Σωματείο Εργαζομένων της ΕΥΑΘ, το πρόβλημα ξεκινάει από την 1η Αυγούστου, όταν η διοίκηση της ΕΥΑΘ άλλαξε τον τρόπο λειτουργίας της Διεύθυνσης Δικτύου Υδρευσης, καταργώντας τα 8 περιφερειακά εργοτάξια (καθένα από τα οποία είχε 2 με 3 συνεργεία), συγκεντρώνοντας όλα τα συνεργεία σε ένα (στο κέντρο , περιοχή Ευαγγελίστριας) με 10 οδηγούς για τους δύο τομείς (ύδρευσης και αποχέτευσης) και 3 το πολύ οχήματα (από τα 16, που είχε μέχρι την 1η Αυγούστου), και την κατάργηση του τμήματος επιφυλακής. Η απόφαση, αυτή, άλλαξε το ωράριο εργασίας κι εφαρμόστηκαν 3 βάρδιες.

Το τμήμα επιφυλακής αποτελούνταν από τεχνικούς, που δέχονταν τις κλήσεις και αναφορές βλαβών, φιλτράριζαν τις κλήσεις, έλυναν, αν μπορούσαν τηλεφωνικά, κάποια μικροπροβλήματα, και προωθούσαν τα φιλτραρισμένα συμβάντα στα συνεργεία κατά τη διάρκεια του ωραρίου εργασίας. Με τη λήξη του ωραρίου, ένας από τους δύο τεχνικούς βρισκόταν σε βάρδια και μετέβαινε στο σημείο, όπου υπήρχε η υπόδειξη προβλήματος. Το διόρθωνε, αν υπήρχε πραγματικά κι ήταν στην αρμοδιότητα της ΕΥΑΘ και εφόσον ήταν μικρό. Ενώ, αν το πρόβλημα δεν ήταν απλό και έχρηζε επέμβασης ολοκληρωμένου συνεργείου, καλούσε τους εργαζόμενους, που βρίσκονταν σε «κατ΄οίκο ετοιμότητα» κι επισκεύαζαν τη βλάβη.

Κατά 50% μειώθηκε το προσωπικό

Από 1/08/09, ένα «call center» με τηλεφωνήτριες ανέλαβε την επικοινωνία με τον κόσμο. Το αποτέλεσμα είναι να μη «φιλτράρονται» πια τα τηλεφωνήματα και να μη γίνεται καθαρό τι είδους βλάβες αναφέρονται και ποιος πρέπει να επέμβει. Υπάρχουν μέρες, που η ΕΥΑΘ έχει δεχτεί μέχρι και 30 κλήσεις (!), όταν μία πραγματική βλάβη μπορεί να χρειαστεί μέχρι και 5 ώρες δουλειάς για να αποκατασταθεί. Επιπλέον, εδώ και πολλά χρόνια, το προσωπικό της ΕΥΑΘ είναι στο σύνολό του πολύ λιγότερο των σύγχρονων πραγματικών αναγκών. Το 1988 το προσωπικό ήταν 800 εργαζόμενοι ενώ σήμερα είναι 420 περίπου, όταν η οικιστική ανάπτυξη είναι πραγματικά γιγάντια στις γύρω από το δήμο Θεσσαλονίκης περιοχές...

Ως προς το πρόσχημα της εισαγγελικής παρέμβασης, την άρνηση εργαζομένων να μεταφέρονται με οχήματα που δεν ανήκουν στην ΕΥΑΘ και δεν έχουν όλα επαγγελματίες οδηγούς, ο πρόεδρος του Σωματείου, Κ. Μαριόγλου (στέλεχος της ΠΑΣΚΕ) δήλωσε στην εφημερίδα «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» ότι «εφόσον δεν υπάρχουν συμβάσεις είτε μίσθωσης των οχημάτων είτε παραχώρησης του προσωπικού, δεν είναι δυνατόν να γίνει η μεταφορά με αυτόν τον τρόπο. Είναι κατανοητή η προσπάθεια των δημάρχων να λύσουν ένα πρόβλημά τους, όμως αυτή η προσπάθεια δεν είναι σύννομη».

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Παλέψτε και για τα παιδιά σας

Περιοδεία στο πολυκατάστημα «ΦΑΚΤΟΡΙ» στα Καμίνια

Πριν ακόμα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση οι εργαζόμενοι νιώθουν ήδη στην πράξη την ασυδοσία των εργοδοτών που αποθρασύνονται από τις πολιτικές που εφαρμόζουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και υπηρετούν τα συμφέροντά τους σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και των εργαζομένων. Την εικόνα αυτή μετέφεραν εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα «ΦΑΚΤΟΡΙ» στα Καμίνια, κατά τη διάρκεια περιοδείας της, στην Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και κατήγγειλαν πως ήδη υπογράφονται ατομικές συμβάσεις εργασίας όπου ο εργοδότης μπορεί να στείλει τον εργαζόμενο να δουλέψει σε άλλο πόστο ή να δουλεύει 12ωρα χωρίς υπερωρίες κλπ.

Οι πωλήσεις σε πολλά καταστήματα έχουν ήδη μειωθεί καθώς το λαϊκό εισόδημα δεν επαρκεί ούτε για τα είδη πρώτης ανάγκης, και όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά έχει αρχίσει η γκρίνια από τους εργοδότες και, με πρόσχημα την οικονομική κρίση, οι πιέσεις προς τους εργαζόμενους.

Παρά το κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας για το εργασιακό τους μέλλον, που υπήρχε ανάμεσα σε πολλούς εργαζόμενους, έντονη ήταν η επισήμανση από τους ίδιους προς τα μέλη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ, «σας έχουμε ξαναδεί πολλές φορές εδώ», ή « «ήσασταν μαζί μας όταν κάναμε απεργία και κλείσαμε το κατάστημα».

Η Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου κάλεσε τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και να τους γυρίσουν την πλάτη. Να δουν τα χειρότερα που έρχονται σε βάρος τους, να απομονώσουν τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες και να οργανωθούν γύρω από τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ και ενωμένοι να περάσουν στην λαϊκή αντεπίθεση διεκδικώντας τις σύγχρονες ανάγκες τους και ένα καλύτερο αύριο γι' αυτούς και τα παιδιά τους.

ΠΑΝΑΡΚΑΔΙΚΟ ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΕΧΝΟΕΡΓΑΤΩΝ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Στο έλεος της εργοδοσίας

Το θάνατο του 39χρονου εργάτη Λ. Ζεκίρ καταγγέλλει το Συνδικάτο

Τον τραγικό χαμό του 39χρονου εργάτη Λούσκα Ζεκίρ, στο Τριπόταμο, ενώ δούλευε για την κατασκευή του νέου δρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνοεργατών Οικοδόμων.

«Ο εργάτης - σημειώνεται στην καταγγελία - για να βγάλει το μεροκάματό του θυσιάστηκε, όπως και τόσοι άλλοι, στο βωμό του κέρδους. Καταπλακώθηκε μετά από πτώση φορτίου με σίδερα.

Αναδεικνύονται οι τραγικές συνέπειες που έχουν για τους εργαζόμενους οι πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που δίνουν "γην και ύδωρ" στο κεφάλαιο και τους μεγαλοκατασκευαστές. Τα επαναλαμβανόμενα θανατηφόρα εργατικά "ατυχήματα" αποκαλύπτουν ότι είναι ανύπαρκτα τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Παρά την κατακραυγή από τους εργαζόμενους και τα ταξικά Συνδικάτα για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς σχετικά με τα μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας, την καταστρατήγηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, την παραβίαση του ωραρίου, το πετσόκομμα των ΒΑΕ, οι αρμόδιοι κάνουν πως δε γνωρίζουν τίποτα και δεν παίρνουν κανένα μέτρο!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ