ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Αυγούστου 2009
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ «WIND»
Εμμένει προκλητικά στις απολύσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας από τις ταξικές δυνάμεις για τις απολύσεις των δύο συνδικαλιστριών

«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ξεκαθάρισαν χτες έξω από τη WIND οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις
«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ξεκαθάρισαν χτες έξω από τη WIND οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις
«Πόλεμο» στα δικαιώματα των εργαζομένων και σε συνδικαλιστές που πρωτοστατούν στην υπεράσπισή τους έχει κηρύξει η πολυεθνική εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND, με τις εκφοβιστικές απολύσεις μέσα σε λίγες μέρες δύο συνδικαλιστριών εργαζομένων στην εταιρεία. Στον πόλεμο της πολυεθνικής - όπως και απέναντι σε όλα τα μονοπώλια - οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ έκαναν χτες καθαρό ότι θα απαντήσουν με πόλεμο.

Χτες το μεσημέρι συνδικαλιστές και εργαζόμενοι του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών, συγκεντρώθηκαν έξω από τα κεντρικά γραφεία της WIND στο Μαρούσι, απαιτώντας συνάντηση με την εργοδοσία για να ανακληθούν οι δύο απολύσεις, της Κατερίνας Τζίμα και της Ολγας Κολιούση, που είναι στην πραγματικότητα συνδικαλιστικές διώξεις. Στο πλευρό τους ήταν μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, που κάλεσαν τους εργαζόμενους να μην υποκύψουν στην τρομοκρατία και να δυναμώσουν τον αγώνα τους. Η πολυεθνική και στη χτεσινή συνάντηση επιδίωξε να «δείξει τα δόντια της» στους εργαζόμενους και αρνήθηκε να πάρει πίσω τις απολύσεις.

Να θυμίσουμε, ότι μέσα σε λίγες μέρες η εταιρεία απέλυσε την Κατερίνα Τζίμα, μέλος του κλαδικού σωματείου ΣΕΤΗΠ, και την Ολγα Κολιούση, μέλος του ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου ΠΑΣΕΤΙΜ. Μάλιστα, στην τελευταία γνωστοποίησε την απόλυσή της μέσω δικαστικού επιμελητή και χωρίς να αναφέρει τους λόγους που την απολύει. Ωστόσο είναι ολοφάνερο, ότι η πολυεθνική φρόντισε να «ξεφορτωθεί» τις εργαζόμενες, που ανέπτυσσαν πρωτοπόρα συνδικαλιστική δράση. Στην Ολγα Κολιούση είχε προηγηθεί την προηγούμενη μέρα επιστολή της εταιρείας, με την οποία της ζητούσε την «πλήρη και άμεση συμμόρφωσή» της, επειδή είχε συμμετάσχει στις 31 Ιούλη σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της εταιρείας με άλλους συνδικαλιστές του κλάδου και της επιχείρησης. Την επομένη, μετά από συμμετοχή της σε κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ και του ΠΑΜΕ για την ανάκληση της πρώτης απόλυσης, απολύθηκε και η ίδια. Επιπλέον, όπως λέει στον «Ρ» η Κατερίνα Τζίμα, η εταιρεία είχε δείξει τη δυσαρέσκειά της για τη συνδικαλιστική της δράση, «με είχαν εμποδίσει να μοιράσω στους συναδέλφους ανακοινώσεις του Συνδικάτου».

Μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας συνδικαλιστών του κλαδικού και του επιχειρησιακού σωματείου με το διευθυντή προσωπικού της εταιρείας, ο πρόεδρος του ΣΕΤΗΠ ενημέρωσε τους συγκεντρωμένους για την προκλητική και αποθρασυμένη στάση της εργοδοσίας, που θέλει «να δείξει στους εργαζόμενους ότι είναι παντοδύναμη, για να δυναμώσει την επίθεση απέναντί τους». «Η τρομοκρατία δε θα περάσει, των εργατών η πάλη θα τη σπάσει», ήρθε αμέσως η απάντηση από τους συγκεντρωμένους.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θα δώσουμε απάντηση στην εργοδοσία

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν τρομοκρατείται, το μήνυμα αυτό στέλνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σχετικά με τις δύο απολύσεις και την προκλητική στάση της πολυεθνικής WIND. Σε ανακοίνωσή της η Εκτελεστική Γραμματεία σημειώνει: «Η αντεργατική πολιτική που εφαρμόζεται πότε από τη ΝΔ, πότε από το ΠΑΣΟΚ έχει αποθρασύνει τις πολυεθνικές και την κάθε μεγαλοεργοδοσία, έχοντας στόχο τη μεγιστοποίηση της κερδοφορίας τους.

Ετσι η γνωστή εταιρεία κινητής τηλεφωνίας WIND δεν αρκέστηκε στο πετσόκομμα, στην αφαίρεση και στο ισοπέδωμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων αλλά βαράει "στο ψαχνό", με στόχο την απαλλαγή της από εργαζόμενους και συνδικαλιστές που δίνουν τη μάχη για την οργάνωση των εργαζομένων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους κόντρα στις επιλογές της.

Μετά την πρόσφατη απόλυση της συνδικαλίστριας Κατερίνας Τζίμα, μέλους του κλαδικού Σωματείου Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής, συνέχισε να προκαλεί απολύοντας θρασύτατα την Ολγα Κολιούση, εκλεγμένη στο ΔΣ του επιχειρησιακού σωματείου.

Η εργοδοσία της WIND ρίχνει το "γάντι" στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Φαίνεται όμως ότι την πληροφόρησαν λάθος τα "ανθρωπάκια της". Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, το ΠΑΜΕ όχι μόνο δεν τρομοκρατείται αλλά είναι σε θέση να απαντήσει αποτελεσματικά σε τέτοιες προκλήσεις.

Προειδοποιήσαμε την εργοδοσία να πάρει πίσω τις καταχρηστικές και παράνομες απολύσεις. Θέλουν πόλεμο, θα τον έχουν.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να δώσουν απάντηση και να "χαλάσουν" το προφίλ της πολυεθνικής. Να την γνωρίσουν οι εργαζόμενοι και όλος ο λαός σε όλη της τη δράση. Για τις κάθε αντεργατικές επιλογές που εφαρμόζει, για το καθεστώς δουλείας που προσπαθεί να επιβάλλει.

Τους λέμε θα κάνουμε κάθε προσπάθεια, θα επιδιώξουμε το "σκάσε και δούλευε" να μην περάσει. Να το καταργήσουμε στην πράξη.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους της WIND να δυναμώσουν τον αγώνα τους στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων συσπειρωμένοι το Σωματείο τους. Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα όχι μόνο της Αθήνας αλλά ολόκληρης της Ελλάδας μαζικά, ενωτικά, πανελλαδικά θα δώσει την απάντηση στην εργοδοσία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Θα σταματήσουμε μόνο όταν οι συνδικαλίστριες εργαζόμενες επαναπροσληφθούν. Θα σταματήσουμε μόνο όταν η εργοδοσία σεβαστεί τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. Θα σταματήσουμε μόνο όταν οι διεκδικήσεις της εργατικής τάξης και όλων των εργαζομένων γίνουν πράξη. Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας».

ΗΡΑΚΛΕΙΟ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ «ΘΑΛΑΣΣΑ»
Δουλεύουν όλοι ανασφάλιστοι

Σε ομαδικές απολύσεις προχώρησε η εργοδοσία όταν μετά από καταγγελίες εργαζομένων διαπιστώθηκε ότι τους είχε ανασφάλιστους

Σε μπαράζ ομαδικών απολύσεων κατέφυγε η επιχείρηση «Θάλασσα» στην Αμμουδάρα του Νομού Ηρακλείου, όταν οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν μαζί με το κλαδικό σωματείο στην Επιθεώρηση Εργασίας ότι δουλεύουν όλοι ανασφάλιστοι. Ταυτόχρονα η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου καταγγέλλει τις «άθλιες και απαράδεκτες συνθήκες εργασίας που επικρατούν στην επιχείρηση «Θάλασσα» στην Αμμουδάρα Γαζίου, συμφερόντων Βίκτωρα Μητρόπουλου. Πίσω από τη βιτρίνα της χλιδής (tennisclub, πισίνες, συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες) κρύβεται ο εργασιακός μεσαίωνας: Ανασφάλιστη εργασία, απλήρωτες υπερωρίες, Κυριακές και αργίες, απολύσεις και τρομοκρατία!».

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ενωση, μετά από καταγγελίες εργαζομένων ενημέρωσε σχετικά την Επιθεώρηση Εργασίας και το ΙΚΑ, υπάλληλοι των οποίων στις 22 Ιούλη διενήργησαν ελέγχους. Στους ελέγχους διαπιστώθηκε, ότι όλοι οι εργαζόμενοι (περίπου 25-30) ήταν ανασφάλιστοι! «Το θράσος όμως της εργοδοσίας δεν σταμάτησε εκεί. Εξαπέλυσε μπαράζ απολύσεων με διάφορα προσχήματα - μόνο τη Δευτέρα 3/8 απέλυσε ταυτόχρονα 5 εργαζόμενους κατηγορώντας τους σαν κλέφτες - προκειμένου να γλιτώσει τα ένσημά τους στο ΙΚΑ! Στις 25/7 απέλυσε με βίαιο τρόπο εργαζόμενη - μέλος του σωματείου μας - ενώ στις 5/8 της έστειλε εξώδικο κατηγορώντας την ότι πήρε μαζί της το ταμείο!»...

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου δηλώνει ότι η εργοδοτική τρομοκρατία δε θα περάσει. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ που δίνουν «αέρα στα πανιά» της εργοδοσίας να δρα ασύδοτα απέναντι στους εργαζόμενους καταστρατηγώντας κάθε δικαίωμα. Να γυρίσουν την πλάτη στον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό της πλειοψηφίας του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) και να αγωνιστούν οργανωμένα και ταξικά, μαζί με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Τραυματίστηκε εργάτης του Δήμου

Τραυματίστηκε την Πέμπτη το πρωί στην Καλαμάτα 40χρονος εργάτης στα συνεργεία του Δήμου, πέφτοντας από σκάλα. Ο Δημήτρης Σαραντάκος έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των «ατυχημάτων» στους τόπους δουλειάς. Συγκεκριμένα, τραυματίστηκε καθώς άλλαζε λάμπα σε κολόνα του Δήμου και η κολόνα κατέρρευσε, με αποτέλεσμα να πέσει από τη σκάλα.

«Το συγκεκριμένο εργατικό "ατύχημα" καταδεικνύει για άλλη μια φορά τα αποτελέσματα από την εντατικοποίηση της εργασίας εξαιτίας και των σοβαρών ελλείψεων που υπάρχουν συνολικά στα συνεργεία του Δήμου. Αναδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι θύματα των εργατικών ατυχημάτων είναι οι εργαζόμενοι που καλούνται να δουλέψουν σε έναν τόσο δύσκολο και επικίνδυνο τομέα σε συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας», τονίζει με ανακοίνωσή της η «Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων» ΟΤΑ Μεσσηνίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ