ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Ιούνη 2009
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ
Νέο χαράτσι για τους εργαζόμενους

Την εμπορευματοποίηση της Πρόνοιας επιβεβαιώνει προχτεσινή απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, που επιβάλλει χαράτσι για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχει αποκλειστικά ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόνοιας

Κατά πλειοψηφία και παρά τις έντονες αντιδράσεις εργαζομένων και μαζικών φορέων η δημοτική αρχή Κερατσινίου με δήμαρχο τον Φ. Μελά (ΝΔ) ενέκρινε σε προχτεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου το χαράτσωμα όσων θα χρησιμοποιούν υπηρεσίες πρόνοιας που παρέχονται μέσω της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πρόνοιας (ΔΗΚΕΠΡΟΚ). Με την προχτεσινή απόφαση, όσοι στο εξής χρησιμοποιούν ή συμμετέχουν σε προγράμματα και υπηρεσίες που αφορούν ΑμΕΑ, λογοθεραπεία, ψυχοθεραπεία, εργοθεραπεία, συμβουλευτική στήριξη, Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών, προγράμματα γυμναστικής για γυναίκες με οστεοπόρωση κλπ. θα πληρώνουν στο εξής 15 ευρώ.

Το νέο χαράτσι έρχεται να προστεθεί στο βάρος που σήκωνε ο λαός του Κερατσινίου μέσα από τη δημοτική φορολογία. Μόνο για το 2009 η δημοτική επιχείρηση θα επιχορηγηθεί από το δήμο με 1 εκατ. 120 χιλ. ευρώ, δηλαδή χρήματα που στερείται ο λαός από έργα που θα γίνονταν στην πόλη και στη συνέχεια θα ξαναπληρώνει για τις υπηρεσίες αυτές.

Την πλήρη αντίθεσή τους σε αυτή την απόφαση εξέφρασαν οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΔΑΣ Δημήτρης Μουρίκης και Σοφία Θωμάρεη, οι οποίοι πρότειναν τη δημιουργία διεύθυνσης στο οργανόγραμμα του δήμου, με μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις και οι υπηρεσίες να παρέχονται δωρεάν, τονίζοντας βέβαια ότι τέτοιες υπηρεσίες πρέπει να παρέχονται αποκλειστικά από ένα ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα Πρόνοιας.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2005 από τη δημοτική επιχείρηση για το βιοτικό και μορφωτικό επίπεδο των ανθρώπων που κάνουν χρήση των υπηρεσιών, το 30% είχαν μηνιαίο εισόδημα έως 500 ευρώ, το 49% από 500-1.000 ευρώ, το 41% είναι απόφοιτοι δημοτικού και το 24% αναλφάβητοι. Μόνο το Φεβρουάριο του 2009 στο Κέντρο έγιναν 370 συνεδρίες και κάθε βδομάδα προσέρχονται 10-15 νέα περιστατικά.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Διαδήλωσαν χτες στην Αθήνα

Στους δρόμους βγήκαν και χτες οι εργαζόμενοι των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά διαδηλώνοντας την απόφασή τους να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους, τα εργασιακά τους δικαιώματα και τη λειτουργία του μεγαλύτερου ναυπηγείου της χώρας, που απειλούνται ευθέως από τους σχεδιασμούς της γερμανικής ιδιοκτήτριας εταιρείας «Thyssen Kroup». Στο πλαίσιο στάσης εργασίας συγκεντρώθηκαν στις 11.30 το πρωί στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια με συνθήματα, όπως, «Θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία, κάτω τα χέρια από τα ναυπηγεία», «Αγώνας ταξικός θα είναι η απάντηση από εδώ και μπρος», έκαναν πορεία προς τη Βουλή.

Από το 2001 που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέδωσε το ναυπηγείο στις πολυεθνικές, τέθηκε σε τροχιά διάλυσης. Η «Τhyssen» «έφαγε» την προίκα (ζεστό χρήμα) από τις κρατικές παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού και σε συνεργασία με τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ στη διοίκηση του σωματείου άρχισε τον τεμαχισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2002 δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΠΑΣΚΕ στο ναυπηγείο μετέτρεψαν το τμήμα τροχαίου υλικού (τρένων) σε ξεχωριστή εταιρεία, την ΕΤΥΕ. Εστρωσαν δηλαδή το έδαφος στη γερμανική πολυεθνική να υλοποιήσει τα διαλυτικά της σχέδια και το 2007 να μεταπωλήσει την ΕΤΥΕ σε εταιρεία - «φάντασμα» με πρόεδρο άνθρωπο της «Thyssen», υπόθεση στην οποία πρωτοστάτησε η ΠΑΣΚΕ σε συμπαιγνία με τη ΔΑΚΕ. Η εταιρεία βρίσκεται τώρα σε διαδικασία πτώχευσης, οι 170 εργαζόμενοι του τμήματος είναι δύο μήνες απλήρωτοι και υπό διωγμό. Με λουκέτο απειλείται και το τμήμα των επισκευών με απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί περίπου στις 15 του Ιούλη και αφορά στην «τιμωρία» του ναυπηγείου επειδή δεν έχει αποπληρώσει το πρόστιμο των 230 εκατομμυρίων ευρώ που του επέβαλε η ΕΕ «για παράνομες επιδοτήσεις από το ελληνικό δημόσιο».

Επιπλέον, η «Thyssen» εδώ και δύο μήνες έχει «βγάλει στο σφυρί» ολόκληρο το ναυπηγείο αναζητώντας ...«επενδυτή».

Η αγωνιστική παράταξη της Εργοστασιακής Επιτροπής (ΕΕΝΣ) καλεί τους εργαζόμενους σε συσπείρωση, οργάνωση και αγώνα απαιτώντας την επιστροφή των συναδέλφων τους του τμήματος των τρένων στο ναυπηγείο, την επαναφορά του ναυπηγείου στον κρατικό έλεγχο με προοπτική το δημόσιο ενιαίο φορέα Ναυπηγικής Βιομηχανίας στα πλαίσια μιας φιλολαϊκής πολιτικής.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ «ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ»
Τραυματίστηκαν τρεις εργάτες

Τις εγκληματικές ευθύνες εργοδοσίας και κυβέρνησης τόσο για τις σοβαρές ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς όσο και για την έλλειψη των απαιτούμενων ελέγχων καταδεικνύουν με το χειρότερο τρόπο για ακόμα μια φορά οι τραυματισμοί τριών εργατών που σημειώθηκαν μέσα στις τρεις προηγούμενες μέρες.

Πιο συγκεκριμένα, από τύχη γλίτωσε τα χειρότερα χτες το πρωί ο Ινδός εργάτης Παλ Αραϊζέρ στην επιχείρηση μετάλλου (κατασκευή ψυγείων) «ΙΜΟΛΑΚ» στο Κορωπί. Ο εργάτης πριν καλά καλά πιάσει μεροκάματο χτύπησε στο κεφάλι χάνοντας τις αισθήσεις του για τουλάχιστον 10 λεπτά. Το «ατύχημα» έγινε την ώρα που ο Ινδός εργάτης έσκυψε μπροστά από το μηχάνημα της πρέσας όπου εργάζεται. Εκείνη την ώρα κάποιο εξάρτημα του μηχανήματος μετακινήθηκε και τον χτύπησε στο κεφάλι. Ο εργάτης ευτυχώς πρόλαβε να τραβηχτεί και να γλιτώσει το κεφάλι του από την πρέσα. Λιποθύμησε και τον παρέλαβε στη συνέχεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που τον μετέφερε στο ΚΑΤ για εξετάσεις. Η εργοδοσία δεν ειδοποίησε κανέναν, ενώ όταν το «ατύχημα» έγινε γνωστό σε συνδικαλιστές του Συνδικάτου Μετάλλου Αθήνας ζήτησαν από το ΚΕΠΕΚ να πάει άμεσα να ελέγξει, για να πάρουν ως απάντηση, όπως καταγγέλλουν, ότι δεν υπάρχουν επιθεωρητές. Οι συνδικαλιστές βρέθηκαν στο χώρο του ατυχήματος όπου ενημερώθηκαν από υπεύθυνο της επιχείρησης και εργαζόμενους. Οπως κατήγγειλαν μάλιστα, τα μηχανήματα στο χώρο είναι τόσο κοντά το ένα στο άλλο που οι εργάτες κινούνται με μεγάλη δυσκολία σε πολύ μικρούς χώρους και με καθημερινό τον κίνδυνο για παρόμοια ατυχήματα.

Την εργοδοσία της επιχείρησης «Ευρωχαρτική» στον Ασπρόπυργο, για τα δυο εργατικά «ατυχήματα» που σημειώθηκαν στις 22 και 23 Ιούνη, καταγγέλλει το Συνδικάτο Χαρτεργατών της Αθήνας. Πιο συγκεκριμένα ο 23χρονος Αγγελος Παντελής τραυματίστηκε σοβαρά στο χέρι του όταν του ζητήθηκε, και χωρίς να είναι στα καθήκοντά του, να παρέμβει σε μηχανή που ήταν σε λειτουργία, με αποτέλεσμα τα λουριά της να του πιάσουν το χέρι. Ο εργαζόμενος νοσηλεύεται στο Τζάνειο Νοσοκομείο. Ο δεύτερος εργάτης που τραυματίστηκε είναι πακιστανικής καταγωγής, αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αίτια του ατυχήματος.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΟΣΜΟΤΕ: Απόλυση συναδέλφου τους καταγγέλλουν εργαζόμενοι στην ΚΟΣΜΟΤΕ, μετά το «λουκέτο» που μπήκε σε καταστήματα της εταιρείας στο αεροδρόμιο και στον κόμβο Κηφισίας και Αττικής Οδού. Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι μεγαλώνουν οι πιέσεις της εργοδοσίας, η οποία και μέσω της «αξιολόγησης» προσπαθεί να τους φορτώσει τις ζημιές της εξαγοράς της «Γερμανός».

ΕΛΕΓΚΤΕΣ ΕΝΑΕΡΙΑΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: Σε 4ωρη στάση εργασίας 8 π.μ. - 12 μ. προχωρούν σήμερα οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που προκαλούν στην επικοινωνία οι παράνομες συχνότητες. Οι εργαζόμενοι προκήρυξαν στάση εργασίας και για μεθαύριο, κινητοποίηση για την οποία η διοίκηση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας κατέφυγε στα δικαστήρια για να κηρυχτεί παράνομη.

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Συνεχίζεται το μπαράζ διώξεων

Αναπόσπαστο τμήμα της προσπάθειας τρομοκράτησης των εργαζομένων αποτελούν οι συνεχιζόμενες διώξεις σε βάρος συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, που συμβάλλει πρωτοπόρα στην οργάνωση της πάλης ενάντια στη νέα επίθεση. Σήμερα το πρωί, σέρνονται στα δικαστήρια τέσσερις συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στη Ζάκυνθο, μετά από κινητοποίηση που έγινε ενάντια στην προσπάθεια συγκάλυψης εργατικού «ατυχήματος», το 2007.

Συγκεκριμένα οι Τάκης Στρούζας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, Διονύσης Κόμης, πρώην γραμματέας, Διονύσης Κλάδης, πρώην μέλος της Διοίκησης και πρόεδρος Σωματείων Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Γιώργος Σταθόπουλος, πρώην πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων δικάζονται μετά από μήνυση της κ. Κουνέλη, διευθύντριας του ΙΚΑ Ζακύνθου, στου οποίου την κατάληψη προχώρησαν οι ταξικές δυνάμεις, διαμαρτυρόμενες επειδή το ΙΚΑ αρνιόταν να αναγνωρίσει ως εργατικό «ατύχημα» το εργοδοτικό έγκλημα που έγινε στις Μαριές το Μάρτη του 2007 με θύματα ένα νεκρό εργάτη και έναν άλλο σακατεμένο.

Επίσης, αύριο δικάζονται ο Διονύσης Σιγούρος, πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ζακύνθου, ο γραμματέας Διονύσης Κόμης και ο Διονύσης Στεριώτης, μέλος του ΔΣ του Σωματείου των Εργαζομένων στα ΕΛΤΑ μετά από μήνυση της πολυεθνικής «ΜΕΝΤΙΤΕΡΑΝΕ», γιατί μαζί με εκατοντάδες εργαζόμενους και κατοίκους του νησιού την Πρωτομαγιά του 2005 αφαίρεσαν συμβολικά καγκελόπορτα, που αυθαίρετα και παράνομα είχε τοποθετήσει, φράζοντας δασική έκταση και δημόσιο δρόμο, απαγορεύοντας έτσι την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία Πόρτο Μπανάνα στο Βασιλικό.

Σε ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Ζακύνθου του ΠΑΜΕ σημειώνει: «Γελιούνται όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες ενέργειες το ταξικό εργατικό κίνημα θα τρομοκρατηθεί, θα φιμωθεί, θα καμφθεί, θα σταματήσει να παλεύει και να διεκδικεί το δίκιο του εργάτη. Καλούμε τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, να εκφράσουν τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη τους στα συνδικαλιστικά στελέχη που διώκονται».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ