ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Απαιτούν σκληρά αντεργατικά μέτρα

Τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ «εξειδικεύει» ο ΣΕΒ, με επιστολή του προς την κυβέρνηση

Νέες αντεργατικές αξιώσεις προβάλλουν οι μεγαλοβιομήχανοι, εξειδικεύοντας ουσιαστικά τις κατευθύνσεις του «προγράμματος σταθερότητας» που κατέθεσε η κυβέρνηση στην ΕΕ, στο «φόντο» και της διαβόητης έκθεσης της ΕΕ για την αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Ενθαρρημένοι από το νοσηρό αντιλαϊκό κλίμα των τελευταίων αυτών προκλήσεων, απαιτούν νέες θυσίες από την πλευρά των εργαζομένων, επικαλούμενοι την οικονομική κρίση, στην οποία διακρίνουν την ευκαιρία για μεγαλύτερα κέρδη, μετακυλίοντας τις συνέπειές της στην εργατική τάξη και στα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Με επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλου, προς τον υπουργό Οικονομίας Γ. Παπαθανασίου, ζητούνται «βαθιές τομές» στο πλαίσιο ενός προγράμματος «μακράς πνοής», καθώς η κρίση αναμένεται «βαθιά και μακρά». Με «ευαγγέλιο» τη στρατηγική της Λισαβόνας, οι βιομήχανοι θεωρούν ότι η δέσμη των σκληρών μέτρων που προτείνουν μπορεί να αποτελέσει - καθόλου τυχαία - και «τη βάση μιας δεσμευτικής μεσοπρόθεσμης συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρέκκλισης από τις κατευθύνσεις της ΕΕ και τις πολιτικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ οι προτάσεις... «κοινωνικής ευαισθησίας» του ΠΑΣΟΚ έχουν την «τιμητική» τους. Νέες ενισχύσεις, ασυδοσία, οικονομικές ελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις, πρόσθετα θεσμικά προνόμια και μεγαλύτερο «ψαλίδισμα» εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, συνιστούν τον πυρήνα των θέσεων των μεγαλοβιομηχάνων. Αυτές επιμερίζονται σε 4 άξονες: Υποτιθέμενα μέτρα κοινωνικής στήριξης. Μέτρα δήθεν για τη διατήρηση της απασχόλησης. Μέτρα οικονομικής ανάπτυξης (της δικής τους). Μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών (προς το συμφέρον τους).

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κάνει λόγο για «πολιτικό εθνικό ορίζοντα», απαιτώντας στην ουσία την ενεργή συστράτευση των εκμεταλλευόμενων για την εφαρμογή μέτρων που θα εντείνουν την εκμετάλλευσή τους! Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι «η κυβέρνηση δεν πρέπει και δεν μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στο σχεδιασμό της πολιτικής και στην εφαρμογή των μέτρων», διεκδικώντας άμεσο ρόλο στη χάραξη και τον έλεγχο της ασκούμενης πολιτικής.

Τα μέτρα

Στη βάση αυτή και μ' αυτές τις εγγυήσεις, οι πλουτοκράτες ζητούν «πραγματική εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος», προσβλέποντας σε ακόμη μεγαλύτερη λεηλασία των πόρων του. Το χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων το συνοδεύουν από σειρά αντεργατικών προτάσεων που ήδη προωθούνται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο: Προγράμματα κατάρτισης σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς, ανεξάρτητα εάν αυτές οι ανάγκες είναι αρκούντως «ελαστικές». Ειδικές επιδοτήσεις με χρήματα των εργαζομένων από τον ΟΑΕΔ για καταρτίσεις από επιχειρήσεις. Ανάληψη από το κράτος μέρους των ασφαλιστικών εισφορών για νεοπροσλαμβανόμενους. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για νέες προσλήψεις εντός του 2009 σε μικρές επιχειρήσεις. «Αμεση απλοποίηση της διαδικασίας πρόσληψης και απογραφής εργοδοτών».

Αν με αυτές τις προτάσεις οι μεγαλοβιομήχανοι «στρώνουν το έδαφος» για μόνιμες αντεργατικές ανατροπές, οι άμεσες διεκδικήσεις τους σχετικά με την «ανάπτυξη» έχουν ισοπεδωτικό χαρακτήρα: «Κατάργηση ειδικών φόρων στην επιχειρηματική δράση - συγκέντρωσης κεφαλαίου, ειδικές εισφορές». Κατάργηση «αντικινήτρων» για τη διανομή κερδών. «Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων και/ή αύξηση αποσβέσεων για επενδύσεις που θα γίνουν μέσα στο 2009 και 2010». Κατάργηση «περιττών διοικητικών επιβαρύνσεων - δημοσίευση ισολογισμών ανά 3μηνο για τις εισηγμένες, υποχρεωτικές συνδρομές».

Στα παραπάνω προστίθενται βεβαίως και συνολικότερου χαρακτήρα απαιτήσεις, αν και «κρούουν ανοιχτές θύρες», ζητώντας: «Αμεση προώθηση όλων των ΣΔΙΤ». «Ανοιγμα όλων των αγορών στον ανταγωνισμό» και «κατάργηση των κλειστών επαγγελμάτων». Απλοποίηση της διαδικασίας εξαγωγών. «Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών δημόσιων προμηθειών», «πλήρης και άμεση εφαρμογή του νόμου περί ΔΕΚΟ».

Οι μεγαλοβιομήχανοι δεν παραλείπουν να επιτεθούν στις λαϊκές διεκδικήσεις. Ο Δ. Δασκαλόπουλος επισημαίνει υποκριτικά ότι «η κοινωνία εύλογα ανησυχεί και κινητοποιείται», προσθέτει όμως ότι: «οι παροχές που δίνονται είτε περιστασιακά, είτε υπό το κράτος εκβιασμού ως κατασταλτικό φάρμακο στις επιμέρους κοινωνικές διεκδικήσεις, χωρίς προηγούμενη ιεράρχηση των αναγκών και των στόχων, χωρίς να εντάσσονται σ' ένα σαφές και συνεπές σχέδιο, θα καταστούν μπούμερανγκ για το κοινωνικό σύνολο και το κοινό μας μέλλον».

Ο ΣΕΒ ανοίγει... δρόμους

Ανίκανο να διαφοροποιηθεί έστω και προσχηματικά από τον αντιλαϊκό και αντεργατικό χαρακτήρα των θέσεων του ΣΕΒ, εμφανίστηκε χτες το ΠΑΣΟΚ. Ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Παπακωνσταντίνου, δήλωσε χτες ότι «έχει ενδιαφέρον που η συλλογική εκπροσώπηση της κοινωνίας, τόσο από πλευράς εργοδοτών, όσο και από πλευράς εργαζομένων, είναι πολύ πιο μπροστά από την κυβέρνηση. Τόσο η ΓΣΕΕ χτες, με συγκεκριμένες προτάσεις που έκανε, όσο και ο ΣΕΒ σήμερα, επίσης με συγκεκριμένες προτάσεις, δείχνουν μια κατεύθυνση».

ΤΡΑΠΕΖΙΤΙΚΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Κρατικές εγγυήσεις με βούλα κυβέρνησης - ΕΕ

Ξεκίνησε η μοιρασιά και των ειδικών ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εφαρμογή της κρατικομονοπωλιακής ρύθμισης που στοχεύει στην ενίσχυση του τραπεζών και συνολικά της κεφαλαιοκρατίας.

Ηδη άρχισε να χορηγούνται στους τραπεζίτες και τα ειδικά κρατικά ομόλογα συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ, από τα οποία, σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών έχουν ήδη μοιραστεί τα 3 δισ. ευρώ. Οι τραπεζίτες παίρνουν τα ειδικά κρατικά ομόλογα με μηδενικά επιτόκια, για να τα χρησιμοποιήσουν ως ενέχυρο στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα απ' όπου, με την ομπρέλα του κράτους, θα αντλήσουν φτηνό χρήμα προκειμένου να το μοσχοπουλήσουν στη συνέχεια - με τη μορφή δανείων - στην πελατεία τους, νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Διπλά και τριπλά κερδισμένοι βγαίνουν οι τραπεζίτες που με την πολύμορφη στήριξη του κράτους καταφέρνουν να αυξάνουν τα περιθώρια κέρδους προς δόξαν της κερδοφορίας τους. Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε χτες μείωση επιτοκίων κατά μισή εκατοστιαία μονάδα στα βασικά επιτόκια επαγγελματικών δανείων, στεγαστικά και καταναλωτικά. Ταυτόχρονα οι επιμέρους μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου βρίσκονται σε συνεννοήσεις και με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕΠ) πάντα με στόχο την άντληση φτηνής ρευστότητας την οποία επίσης θα μοσχοπουλήσουν σε αυτοαπασχολούμενους και μικρές επιχειρήσεις. Οι κρουνοί έχουν ανοίξει για τις τράπεζες (όπως η Πειραιώς) που ήδη έχουν ενταχτεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης από την ΕΤΕΠ.

Συνεχίζεται η κερδοφορία

Στα ύψη διατηρείται η μάζα των κερδών που αποσπά το τραπεζικό κεφάλαιο και αυτό παρά τα συνεχιζόμενα κρισιακά φαινόμενα και αναταράξεις. Ο όμιλος της Τράπεζας Κύπρου ανακοίνωσε χτες τα «προκαταρκτικά αποτελέσματα» για το 12μηνο του 2008 σύμφωνα με τα οποία τα καθαρά κέρδη (μετά από φόρους) έφτασαν σε 506 εκατ. ευρώ (από 485 εκατ. ευρώ στο 2007) εμφανίζοντας αύξηση 4%. Οι ίδιοι εκτιμούν πως τα κέρδη τους στο φετινό 12μηνο (έτους 2009) θα κυμανθούν από 300 μέχρι 400 εκατ. ευρώ.

Καρμπόν με τις απαιτήσεις του ΣΕΒ οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

Βγαλμένες με «καρμπόν» από το «πρόγραμμα» του ΠΑΣΟΚ ήταν οι αντεργατικές απαιτήσεις που διατύπωσε χτες ο ΣΕΒ. Αν ανατρέξει κάποιος στο «ολοκληρωμένο πρόγραμμα εξόδου από την κρίση», που έδωσε το ΠΑΣΟΚ στη δημοσιότητα στις 27/01/2009, θα διαπιστώσει ότι οι νέες οικονομικές ενισχύσεις και ελαφρύνσεις για τις μεγάλες επιχειρήσεις που ζητούν οι βιομήχανοι και η παροχή φτηνού εργατικού δυναμικού που απαιτούν αποτελούν δεσμεύσεις και προτάσεις του ΠΑΣΟΚ απέναντί τους!!

Αρωγός το ΠΑΣΟΚ στην παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων...

-- «Το κράτος να αναλάβει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών νέων που δεν έχουν εργασιακή εμπειρία για κάποιο χρονικό διάστημα (π.χ. 12 μήνες)», απαιτεί ο ΣΕΒ, και το ΠΑΣΟΚ πλειοδοτώντας προτείνει: «Επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών των νέων έως 30 ετών για 4 χρόνια. Δίνουμε κίνητρα έτσι στη μικρή και μεσαία επιχείρηση να προσλάβει νέους»!!

-- «Ενεργές πολιτικές διά βίου μάθησης ειδικά για εργαζομένους σε κλάδους που φθίνουν (...) και επιδότηση επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ που αναλαμβάνουν να καταρτίσουν εργαζομένους που έχουν χάσει τη θέση εργασίας τους» ζητάει ο ΣΕΒ, και το ΠΑΣΟΚ έχοντας ...διαγνώσει το αίτημά του προτείνει: «Εισαγωγή της κοινωνικής εργασίας για τη στήριξη των ανέργων και απολυμένων σε τομείς που έχουν ανάγκη από ανθρώπινο δυναμικό»!!

-- «Στοχευμένη προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης για την ανάπτυξη δεξιοτήτων σύμφωνα με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με στόχο την ενίσχυση της απασχόλησης νέων και γυναικών», θέλουν οι βιομήχανοι για να «ξεζουμίζουν» εργαζόμενους στο όνομα της απόκτησης ...εργασιακής εμπειρίας, το ίδιο και αυτό προτείνει και το ΠΑΣΟΚ: «Διευκολύνουμε τους νέους να αποκτήσουν πιστοποιημένη εργασιακή εμπειρία έως 6 μήνες στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν ολοκληρώσει οποιαδήποτε βαθμίδα μεταλυκειακής εκπαίδευσης ή έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ».

-- «Μέτρα διαρθρωτικών αλλαγών (...) και πραγματική εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος» απαιτούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, ανατροπές στο ασφαλιστικό σύστημα προτείνει και το ΠΑΣΟΚ με την «παράταση του εργάσιμου βίου», τις «αλλαγές στα ΒΑΕ» καθώς και ένα «ολοκληρωμένο σχέδιο για το πώς θα γίνουν αναδιαρθρώσεις σε ολόκληρες περιοχές, που μαστίζονται από την κρίση»!

...και πρόθυμο στην παροχή ζεστού χρήματος στους βιομήχανους

Στην απαίτηση του ΣΕΒ για νέες επιδοτήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό το ΠΑΣΟΚ δίνει τα ...«ρέστα» του.

-- «Αμεση προώθηση όλων των Συμπράξεων Δημόσιου - Ιδιωτικού Τομέα» ζητούν οι βιομήχανοι για να ενισχύσουν την κερδοφορία τους, τις απαιτήσεις σπεύδει να καλύψει το ΠΑΣΟΚ προτείνοντας: «Δρομολόγηση νέων έργων με συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με σύνθετα έργα υψηλού επιχειρηματικού ρίσκου (...) Προώθηση μικρών και μεγαλύτερων έργων μέσω ΟΤΑ, αύξηση των δημοσίων επενδύσεων».

-- «Επίσπευση έγκρισης και χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων ΕΣΠΑ και άμεση και αποτελεσματική εκκίνηση του ΤΕΜΠΜΕ», διεκδικεί ο ΣΕΒ για να βάλει χέρι σε επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις, στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ βρίσκουν θέσεις και αυτές οι απαιτήσεις: «Αύξηση ετήσιων δεσμεύσεων πόρων του ΕΣΠΑ 2007-2013, ώστε να φτάσουν τα 5,63 δισ. ευρώ (...) Παροχή στοχευμένων κινήτρων και χρηματοδότηση μέσω ΕΣΠΑ για στήριξη των επενδύσεων του κατασκευαστικού τομέα, του κλάδου δομικών υλικών, του τουρισμού»...


Π. Θ.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντεπίθεση με ταξική αλληλεγγύη

Σε σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις προτάσεις του ΣΕΒ για την κρίση, υπογραμμίζεται:

«Οι θέσεις που προτείνει ο ΣΕΒ για την κρίση είναι κυνικές. Για να συνεχιστεί η κερδοφορία του απαιτεί να μη μείνει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Οι θέσεις του εμπεριέχονται στις βασικές κατευθύνσεις της ΕΕ και μεγάλο μέρος τους αποτελούν θέσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο μονόδρομος της εργατικής τάξης για να μην πληρώσει την κρίση είναι να απορρίψει τη συναίνεση με τους βιομηχάνους και να αντεπιτεθεί με ταξική αλληλεγγύη, ενότητα και αποφασιστικότητα ενάντια σε κάθε βιομήχανο, τραπεζίτη, εφοπλιστή και συνολικά στην πλουτοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ