ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανησυχούν για την κερδοφορία του κεφαλαίου

ΝΤΑΒΟΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εκδηλες ήταν οι ανησυχίες των συνέδρων που πήραν μέρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός για την κρίση που μαστίζει τις μεγαλύτερες καπιταλιστικές οικονομίες, με επίκεντρο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Ενδεικτικές των ανησυχιών για την κοινωνική δυσφορία που ολοένα γιγαντώνεται είναι οι δηλώσεις της Γαλλίδας υπουργού Οικονομικών, Κριστίν Λαγκράν, που προειδοποίησε σχετικά για ένα φαύλο κύκλο, όπου τα κυβερνητικά μέτρα εξόδου από την κρίση, όπως οι εξαγορές και η ενίσχυση των τραπεζών, θα προκαλέσουν κοινωνική έκρηξη.

Τη σύσταση ενός οικονομικού συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, βάσει μιας «χάρτας παγκόσμιας οικονομικής τάξης», στο πρότυπο του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού, πρότεινε από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος Ανκελα Μέρκελ, ενώ ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, κατά την ομιλία του, πρότεινε την κατάργηση «ξεπερασμένων θεσμών», όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ολως τυχαίως, αυτή είναι και η πρόταση του Κλάους Σβαμπ, ιδρυτή του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ. Ο Σβαμπ, κατά το κλείσιμο των εργασιών, δήλωσε ότι το Φόρουμ θα λάβει στο προσεχές διάστημα την πρωτοβουλία για «τον ανασχεδιασμό του παγκόσμιου δημοσιονομικού συστήματος», τονίζοντας ότι είναι μία πρωτοβουλία που τυγχάνει της υποστήριξης «σχεδόν όλων των πολιτικών ηγετών» και κατονόμασε συγκεκριμένα τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν και τον πρωθυπουργό της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο.

Στρατιές ανέργων

Την ίδια στιγμή, ο ορυμαγδός των απολύσεων συνεχίζεται. Η εφημερίδα «Los Angeles Times» ανακοίνωσε ότι θα απολύσει 300 εργαζομένους της, εκ των οποίων 70 δημοσιογράφοι, στο πλαίσιο των περικοπών που κάνει, λόγω της μείωσης των εσόδων της.

Η βρετανική φαρμακευτική εταιρεία «Glaxosmithkline» (GSK), σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Observer», αναμένεται να προχωρήσει σε απολύσεις 10.000 εργαζομένων ή το 10% του ανθρώπινου δυναμικού της. Την περασμένη βδομάδα, ο μεγάλος ανταγωνιστής της, η φαρμακευτική εταιρεία «AstraZeneca» ανακοίνωσε την απόλυση 15.000 εργαζομένων μέχρι το 2013.

Νέο γύρο απολύσεων ανακοινώνουν και σλοβενικές εταιρείες, όπως η «Irska Avtoelektrika», κατασκευάστρια εταιρεία ηλεκτρικών συστημάτων αυτοκινήτων, η «Carrera Optyl» κ.ά.

Στη Γαλλία, κατά 45.000 αυξήθηκε ο αριθμός των ανέργων το μήνα Δεκέμβρη. Στη Γερμανία, η Ανκελα Μέρκελ δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε μείωση φόρων εάν επανεκλεγεί στην καγκελαρία της Γερμανίας στις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτέμβρη.

Τέλος, στις ΗΠΑ, χτες, ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα είχε αλλεπάλληλες συναντήσεις με τον αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν και τα κορυφαία στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, με κύριο στόχο να υπάρξει η συναίνεση των Ρεπουμπλικανών, που ζητούν αλλαγές σε πτυχές του οικονομικού πακέτου των 825 δισ. δολαρίων. Το σχέδιο ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά ο Λευκός Οίκος, μπροστά στην ολική καταψήφιση εκ μέρους των Ρεπουμπλικανών, αποφάσισε να μεταθέσει την ψήφισή του στο Κογκρέσο κατά μια βδομάδα. Χτες, ο Ομπάμα προειδοποίησε για νέες καταρρεύσεις τραπεζών και καθησύχασε τους Αμερικανούς ότι «οι καταθέσεις τους είναι εξασφαλισμένες».

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Εκτακτη σύνοδος της ALBA

Συμπληρώθηκαν 10 χρόνια διακυβέρνησης του Ούγκο Τσάβες

Από την προσέλευση των ηγετών των χωρών της ALBA

Associated Press

Από την προσέλευση των ηγετών των χωρών της ALBA
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε χτες η Σύνοδος των ηγετών των χωρών της «Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική» (ALBA), της περιφερειακής οργάνωσης συνεργασίας, με αποκλειστικό αντικείμενο την εξέταση της προώθησης των στόχων της και τα σχέδια για την άμεση και καίρια αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης.

Οι ηγέτες των χωρών της ALBA εξέτασαν την πρόοδο των κοινών προγραμμάτων και σχεδίων, όπως τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας και των τροφίμων, αλλά και για το κοινό νόμισμα που έχουν ανακοινώσει ότι θα υιοθετήσουν, το σούκρε. Παράλληλα, εξέτασαν την αποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα, όσον αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης και την πιθανή λήψη νέων μέτρων. Υπενθυμίζεται, ότι στην ALBA συμμετέχουν η Βενεζουέλα, η Κούβα, η Βολιβία, η Νικαράγουα και η Ονδούρα, ενώ το καθεστώς παρατηρητή έχουν το Εκουαδόρ και η Ντομίνικα.

Η Σύνοδος των ηγετών της ALBA συνέπεσε με τη συμπλήρωση των 10 χρόνων από την ανάληψη της κυβέρνησης από τον πρόεδρο Ούγκο Τσάβες. Πρόκειται για τα πρώτα 10 χρόνια της λεγόμενης «Μπολιβαριανής Επανάστασης», όπως ονομάζεται η διαδικασία αλλαγών που οδήγησαν σε κοινωνικά προγράμματα τα οποία βελτίωσαν σημαντικά τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων (σε υγεία, παιδεία, κοινωνική πρόνοια), σε ανάκτηση του ελέγχου από το κράτος των φυσικών πόρων, σε επενδύσεις στην έρευνα και τις υποδομές. Ωστόσο αυτή η θετική διαδικασία δεν έχει θίξει ουσιαστικά την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής.

Την Κυριακή, ο αντιπρόεδρος Ραμόν Καρισάλες ανακοίνωσε πως η 2α Φλεβάρη προκηρύσσεται αργία και «ημέρα εορτασμού, γιατί ο λαός έχει να γιορτάσει πράγματα και πολλά ακόμη για να υπερασπιστεί».

Κακοκαιρία στη Δ. Ευρώπη

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΑΡΙΣΙ - ΜΑΔΡΙΤΗ - ΡΩΜΗ.--

Σφοδρές χιονοπτώσεις και πολικές θερμοκρασίες διαταράσσουν τις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και οδικές μετακινήσεις στη Δυτική Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Βρετανία αντιμετωπίζει τη χειρότερη χιονόπτωση των τελευταίων 18 χρόνων, όπου οι συγκοινωνίες έχουν παραλύσει, οι αεροπορικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί ενώ παρέμειναν κλειστά εκατοντάδες σχολεία.

Προβλήματα στις συγκοινωνίες και καθυστερήσεις στις πτήσεις αντιμετωπίζει η Γαλλία, ενώ από το χιόνι προκλήθηκαν πολλά τροχαία ατυχήματα στο Παρίσι, και η Ισπανία αντιμετωπίζει σφοδρή θύελλα με ισχυρούς ανέμους, εξαιτίας των οποίων υπήρξαν και 10 τραυματισμοί. Στην Ιταλία, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους ως συνέπεια της σφοδρής χιονόπτωσης.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Βλέμμα» προς Τεχεράνη

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα πολύνεκρη επίθεση αυτοκτονίας πραγματοποίησαν χτες οι Ταλιμπάν με στόχο κέντρο εκπαίδευσης αστυνομικών στο Τιρίν Κοτ, πρωτεύουσα της επαρχίας Ουρουζγκάν, στο νότιο Αφγανιστάν. Σκοτώθηκαν 21 Αφγανοί αστυνομικοί και τραυματίστηκαν 20. Τα προηγούμενα 24ωρα, οι κατοχικές νατοϊκές δυνάμεις ενεπλάκησαν, για πολλοστή φορά, σε επεισόδια όπου έχασαν τη ζωή τους πολίτες και παιδιά. Χτες ο επικεφαλής των νατοϊκών κατοχικών στρατευμάτων, στρατηγός Τζον Κράντοκ, δήλωνε ότι οι ξεχωριστές κυβερνήσεις, των οποίων στρατεύματα συμμετέχουν στην κατοχή, μπορούν να διαπραγματευτούν συμφωνίες με την Τεχεράνη, έτσι ώστε να διασφαλίσουν «ασφαλέστερους δρόμους» επιμελητείας και τροφοδοσίας από αυτούς που περνούν μέσα από το Πακιστάν.

Ηδη, οι αμερικανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν ότι βρίσκονται σε συζητήσεις με τη Ρωσία και άλλες γειτονικές, στο Αφγανιστάν, χώρες προκειμένου να διασφαλίσουν «ήρεμους δρόμους τροφοδοσίας».

Αποφασισμένος «να επαναφέρει την ηρεμία, την ασφάλεια και την ειρήνη» στη βορειοδυτική κοιλάδα Σουάτ, δήλωνε, χτες, ο Πακιστανός πρωθυπουργός Γκιλάνι. Οι συγκρούσεις στα σύνορα με το Αφγανιστάν συνεχίζονται ενώ χτες έγινε από αγνώστους απαγωγή Αμερικανού αξιωματούχου της Υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, έξω από την Κουέτα.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
«Εκλογές» με μέτρια συμμετοχή

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις περί ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων έναντι των θρησκευτικών στις περιφερειακές εκλογές που διεξήχθησαν, το Σάββατο, στο Ιράκ. Το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπέρασε το 51%, έναντι 55,7% που ήταν στις προηγούμενες εκλογές, το 2005.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι προσήλθαν μαζικά να ψηφίσουν οι σουνίτες, που είχαν μποϊκοτάρει την προηγούμενη εκλογική διαδικασία. Σε γενικές γραμμές, η εκλογική διαδικασία κύλησε χωρίς βία και επιθέσεις. Τα μέτρα ασφαλείας ήταν ούτως ή άλλως περισσότερο από δρακόντεια, με απαγορεύσεις κυκλοφορίας σε ολόκληρες πόλεις. Χιλιάδες διεθνείς και ντόπιοι παρατηρητές επέβλεψαν τη διαδικασία, η οποία, όπως σημείωναν, στιγματίστηκε από τις σοβαρές ελλείψεις σε εκλογικούς καταλόγους, που ανάγκασαν «δεκάδες χιλιάδες» πολίτες να μην ψηφίσουν τελικά. Πρώτη τέτοιου είδους καταγγελία έγινε, ήδη, στη σουνιτική επαρχία Ανμπάρ με πρωτεύουσα το Ραμάντι. Οι σουνίτες φύλαρχοι που συμμετέχουν στο «Συμβούλιο Αφύπνισης», δηλαδή στις ένοπλες πολιτοφυλακές που πολέμησαν κατά των ισλαμιστών μαχητών της «Αλ Κάιντα», πήραν μέρος στις εκλογές με δική τους λίστα. Μετά το τέλος της ψηφοφορίας, κατήγγειλαν νοθεία κατά τη διάρκεια της διαδικασίας υπέρ του ετέρου θρησκευτικού σουνιτικού κόμματος, Ιρακινό Ισλαμικό Κόμμα, και απείλησαν να πάρουν τα όπλα αν επιβεβαιωθούν οι υποψίες τους.

Παρ' όλα αυτά, «νίκη για τον ιρακινό λαό» χαρακτήρισε την ήρεμη διεξαγωγή των εκλογών ο πρωθυπουργός, Μάλικι,του οποίου η σιιτική κοσμική παράταξη φαίνεται, με βάση τα πρώτα στοιχεία, να προηγείται και στις εννιά σιιτικές επαρχίες αφήνοντας πίσω τα μεγάλα θρησκευτικά σιιτικά κόμματα. Για «σημαντικό βήμα προόδου» έκανε λόγο και ο Αμερικανός Πρόεδρος και Βρετανοί των κατοχικών δυνάμεων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ