Στην τακτική του αποπροσανατολισμού και σε άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας, καταφεύγουν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με «όπλο» τον εκλογικό νόμο, που και οι δύο θέλουν ακόμα πιο καλπονοθευτικό, με γνώμονα τη διατήρηση του δικομματισμού και στόχο την αποδυνάμωση του λαϊκού κινήματος, προς όφελος της αδιατάραχτης κερδοφορίας της ολιγαρχίας.
Καθώς τμήμα της αστικής τάξης δείχνει ανήσυχο - από τις πολιτικές εξελίξεις, την ενδυνάμωση του εργατικού ταξικού κινήματος, την αυξανόμενη επιρροή του ΚΚΕ και την απαξίωση του δικομματισμού σε διαρκώς διευρυνόμενα λαϊκά στρώματα - αναζητά τρόπους ενίσχυσης των κυβερνήσεων που στηρίζουν τα συμφέροντά του. Ηδη από την προπερασμένη Κυριακή, στο «Βήμα» ξεκίνησε να αναπτύσσεται η σχετική φιλολογία από γνωστό αρθρογράφο του συστήματος. Το κλίμα καλλιεργήθηκε, και αυτή την Κυριακή κορυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης έθεσαν ανοιχτά το ζήτημα.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος ζήτησε την επίσπευση της εφαρμογής του νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος ισχύει από τις μεθεπόμενες εθνικές εκλογές, ώστε να ισχύσει στις επόμενες. Δηλαδή αντί το πρώτο κόμμα να ενισχύεται, οπωσδήποτε καλπονοθευτικά, με 40 έδρες (εκλογικός νόμος Σκανδαλίδη και ΠΑΣΟΚ), να ενισχύεται με 50 (εκλογικός νόμος Παυλόπουλου και ΝΔ). Ο λόγος; Να μην περιέλθει η χώρα σε «ακυβερνησία» και ο λαός επιλέξει διεξόδους διόλου αρεστές στο μεγάλο κεφάλαιο. Ο υπουργός κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συμφωνήσει, καθότι για να εφαρμοστεί ο νέος νόμος από τις επόμενες εκλογές απαιτείται η ψήφος 200 βουλευτών.
Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη στο «Βήμα της Κυριακής» η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης. Η Μπακογιάννη κινδυνολόγησε περί ακυβερνησίας, αστάθειας και ρευστότητας. Τάχθηκε υπέρ του γερμανικού συστήματος και της καθιέρωσης δικαιώματος ψήφου για τους απόδημους.
Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος στήριξε τις προτάσεις αυτές, προκειμένου να επιτευχθεί αυτοδυναμία και «ισχυρή πλειοψηφία» από ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ. Ομως δεν απάντησε στο ερώτημα αν η κυβέρνηση θα φέρει τη συγκεκριμένη πρόταση στη Βουλή.
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση Παυλόπουλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την απέρριψε, ωστόσο έταξε ότι μετά τις επόμενες εκλογές, ως κυβέρνηση, θα φέρει νέα πρόταση εκλογικού νόμου, στα πρότυπα του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου. Πρόταση που, αν κρίνουμε από τους όσους εκλογικούς νόμους συνέταξαν κι εφάρμοσαν όλα αυτά τα χρόνια, θα αλλοιώνει εξίσου τη λαϊκή βούληση όπως και της ΝΔ.
Πάντως δεν απέκλεισε το ΠΑΣΟΚ να μπει σε τέτοια συνεννόηση με την κυβέρνηση, αφού ερωτηθείς για το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή εκλογικό νόμο που να προσομοιάζει στο γερμανικό μοντέλο, ο Παπακωνσταντίνου απάντησε «να σταματήσουν οι υποθέσεις, ας φέρει κάτι στη Βουλή και τότε θα δούμε». Και παραδεχόμενος έμμεσα το πόσο συμπλέουν με τη ΝΔ και σε αυτό το ζήτημα, υπενθύμισε ότι η Μπακογιάννη «έχει δημοσίως δεσμευτεί ότι στηρίζει» αυτό το γερμανικό μοντέλο.
Εξάλλου, σχολιάζοντας τις προτάσεις κυβερνητικών στελεχών για άμεση εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου χτες το βράδυ από τη Βουλή ανέφερε ότι η κυβέρνηση με την πρόταση για «πρόωρη εφαρμογή του εκλογικού νόμου παίζει με τους θεσμούς», προσθέτοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται «να μπει σ' αυτό το παιχνίδι», παρά «το γεγονός ότι θα μας συνέφερε μια τέτοια εξέλιξη», όπως σημείωσε.
Στο κλίμα των ημερών και της εκλογολογίας, η νέα δημοσκόπηση, της ALCO, που δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Σύμφωνα με τα ευρήματα της τηλεφωνικής αυτής δημοσκόπησης, διαπιστώνεται ότι το κυβερνητικό κόμμα χάνει ένα μέρος των ψηφοφόρων του, ωστόσο τα ποσοστά του δικομματισμού παραμένουν κάτω του 60%, ενώ ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων, οι 8 στους 10, τοποθετούνται θετικά στα αιτήματα των αγροτών, που τα θεωρούν δίκαια.
Ειδικότερα, αν και η «ψαλίδα» ανάμεσα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ μεγαλώνει στο 4,1% υπέρ του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο η κομματική συσπείρωση της ΝΔ παραμένει στο 68,4%, ενώ στο ΠΑΣΟΚ έχει φθάσει στο 80,1%, πράγμα που δείχνει ότι στενεύουν τα περιθώρια για παραπέρα άντληση ψήφων από το δικό του χώρο, ενώ η ΝΔ φιλοδοξεί να αντλήσει από τη δεξαμενή των δικών της ψηφοφόρων.
Οσον αφορά στην πρόθεση ψήφου, η εικόνα που καταγράφεται είναι η ακόλουθη: ΝΔ 27,8%, ΠΑΣΟΚ 31,9% (στην προηγούμενη της ίδιας εταιρείας που έγινε το Σεπτέμβρη η ΝΔ είχε 28,2% και το ΠΑΣΟΚ 31,2%), ακολουθούν το ΚΚΕ με 7,5% (7,8% στην προηγούμενη), ο ΣΥΡΙΖΑ με 6,5% (έναντι 7,1%), ο ΛΑ.Ο.Σ. με 4% (από 3,9%), οι «Οικολόγοι - Πράσινοι» με 2,9%, άλλα κόμματα με 2,1%, ενώ το 5,6% των ερωτηθέντων δηλώνουν «Λευκό» και το 11,7% καταγράφονται στο «Δεν Ξέρω - Δεν Απαντώ».
Ο Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο:
«Το θέμα είναι να αντεπιτεθεί τώρα το λαϊκό κίνημα και στις εκλογές να πατώσει ο δικομματισμός και να ισχυροποιηθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, όποιο εκλογικό σύστημα και αν ισχύει. Ολα τα άλλα που λένε ΝΔ - ΠΑΣΟΚ είναι αποπροσανατολισμός ή και άσκηση ιδεολογικής τρομοκρατίας».
Δύο εκδηλώσεις με θέμα «Το Επιχειρησιακό Σχέδιο της ΔΕΗ και η θέση του ΚΚΕ» και ομιλητή τον Αντώνη Τσάκωνα, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, διοργανώνει η ΝΕ Φλώρινας του ΚΚΕ στη Φλώρινα και στο Αμύνταιο. Στη Φλώρινα, η εκδήλωση θα γίνει αύριο Τετάρτη, στις 7 το απόγευμα, στο ξενοδοχείο «Αντιγόνη». Στο Αμύνταιο, θα γίνει την Πέμπτη 5 Φλεβάρη, στις 7 το απόγευμα, στο Δημαρχείο Αμυνταίου.
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, θα μιλήσει σε συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις Δραπετσώνας και Ευγένειας των Δυτικών Συνοικιών Πειραιά του ΚΚΕ με θέμα: «Η οικονομική κρίση και η διέξοδος που προτείνει το ΚΚΕ», αύριο Τετάρτη και ώρα 19:00. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημαρχείο της Δραπετσώνας (Αγων. Πολυτεχνείου και Καραϊσκάκη).
Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΟΘ
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Συνδιάσκεψη της Επιτροπής Περιοχής της Κομματικής Οργάνωσης Θεσσαλονίκης με την υπερψήφιση των Θέσεων της ΚΕ για το 18ο Συνέδριο και το Σοσιαλισμό, καθώς και της Εισήγησης της Επιτροπής Περιοχής.
Στη Συνδιάσκεψη της ΚΟΘ συζητήθηκαν τα προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, τα λαϊκά νοικοκυριά, τη νεολαία.
Εκτιμήθηκε η ανοδική πορεία του Κόμματος και στην περιοχή μας, η αποφασιστική συμβολή στην ανάπτυξη των αγώνων, την ενίσχυση του ταξικού ρεύματος στο συνδικαλιστικό κίνημα, την ανάπτυξη της συνεργασίας με τα άλλα λαϊκά στρώματα, τη φτωχομεσαία αγροτιά, τους αυτοαπασχολούμενους.
Η Συνδιάσκεψη της ΚΟΘ του ΚΚΕ εξέλεξε νέα Επιτροπή Περιοχής, καθώς και αντιπροσώπους για το 18ο Συνέδριο.
Στην πρώτη της συνεδρίαση, η ΕΠ επανεξέλεξε γραμματέα τον Κώστα Αβραμόπουλο, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.