Αποκαλυπτικά για το ρόλο των Επαγγελματικών Ταμείων τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα σε σχετική ημερίδα
Στο προσκήνιο επανέρχεται το θέμα των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ), έξι περίπου χρόνια μετά τη νομοθέτησή τους με το νόμο 3029/2002, από το ΠΑΣΟΚ. Και αυτό παρά το γεγονός ότι με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης πολλά απ' αυτά τα Ταμεία παγκοσμίως είδαν τα κεφάλαιά τους να συρρικνώνονται και τους ασφαλισμένους σε αυτά, ιδιαίτερα σε χώρες που έχουν μεγάλη ανάπτυξη, να ψάχνουν να βρουν τις συντάξεις τους! Οπως μάλιστα χαρακτηριστικά αναφέρθηκε σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε πρόσφατα η «Ενωση για την Προάσπιση Κοινωνικών Δικαιωμάτων», μέχρι το τέλος του 2008 υπολογίζεται ότι παγκόσμια τα Ταμεία αυτά έχασαν τουλάχιστον το 25% της συνολικής τους περιουσίας.
Αν και ορισμένοι από τους θιασώτες των ΤΕΑ υποστηρίζουν πως πρόκειται για ένα θεσμό που μπορεί να λειτουργήσει συμπληρωματικά προς τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση, τόσο η πραγματικότητα, όσο και η αρχική σύλληψή του από την Παγκόσμια Τράπεζα, αλλά και η εφαρμογή του από τις κυβερνήσεις που τα υιοθέτησαν οδηγούν σε αντίθετα συμπεράσματα. Οτι, δηλαδή, τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης έρχονται για να καλύψουν - εάν και εφόσον το καταφέρνουν - ένα μέρος από τις απώλειες λόγω της συρρίκνωσης στις παροχές που επιβάλλονται στα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα από τις λεγόμενες μεταρρυθμίσεις. Μεταρρυθμίσεις που προωθεί και η ΕΕ. Πιο συγκεκριμένα, έρχονται να «καλύψουν» την άρνηση των κυβερνήσεων να στηρίξουν χρηματοδοτικά τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και, ταυτόχρονα, από τις εισφορές των εργαζομένων να δημιουργηθούν νέα κεφάλαια για τις χρηματαγορές.
Ηδη από το 1997 - όπως αναφέρθηκε και στην ημερίδα - η ΕΕ με το «Πράσινο Βιβλίο» είχε αποφασίσει την ενίσχυση της ευρωπαϊκής κεφαλαιαγοράς μέσα από τη δημιουργία μιας «κοινής αγοράς προϊόντων συντάξεων». Και τούτο όχι τυχαία, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν για συντάξεις το 2005 αναλογούσαν στο 29% του ΑΕΠ της ΕΕ. Με μια κουβέντα, τόσο η ΕΕ, όσο και οι παγκόσμιοι καπιταλιστικοί οργανισμοί καλούν τους εργαζόμενους να ξαναπληρώσουν με τις εισφορές τους μέσα από τα ΤΕΑ, αν θέλουν να συμπληρώσουν μια αξιοπρεπή σύνταξη. Δηλαδή, έτσι και αλλιώς προεξοφλούν ότι τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα δε θα πρέπει να καλύπτουν πλήρως τις συνταξιοδοτικές ανάγκες των εργαζομένων, αλλά στην καλύτερη περίπτωση ένα ελάχιστο επίπεδο.
Ο ισχυρισμός τους ότι αυτή είναι μια αναπόφευκτη εξέλιξη, λόγω του δημογραφικού, καθόλου δεν πείθει. Μια ματιά στα ποσοστά της ανεργίας στη χώρα μας και στην ΕΕ, αλλά και στο γεγονός ότι εκατομμύρια Ευρωπαίοι αν και βρίσκονται σε εργάσιμη ηλικία, έχουν τεθεί εκτός εργατικού δυναμικού, μαρτυρά ότι το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι το δημογραφικό, αλλά το καπιταλιστικό σύστημα, που δεν μπορεί να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία.
Επιπλέον, ορισμένοι από τους υποστηρικτές των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης δεν κρύβουν ότι απώτερος σκοπός τους είναι η συρρίκνωση της δημόσιας Ασφάλισης. Ετσι, ο ιθύνων νους των επαγγελματικών Ταμείων και του σχετικού νόμου του ΠΑΣΟΚ, πρώην υφυπουργός Απασχόλησης, Ρ. Σπυρόπουλος, υποστήριξε ότι αφού υπάρχει πρόβλημα και με τα επικουρικά, ενδεχομένως πρέπει να υπάρξει ενσωμάτωση κύριας και επικουρικής ασφάλισης και προώθηση της επαγγελματικής. Μάλιστα, το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ άσκησε κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ γιατί δε στήριξε το θεσμό των ΤΕΑ, μιλώντας για «πολιτική ανευθυνότητα».
Ο πρώην υφυπουργός μάλλον αδικεί τη σημερινή κυβέρνηση. Γιατί ακριβώς η ΝΔ δουλεύει σε αυτή την κατεύθυνση. Η πρόβλεψη στο νόμο Πετραλιά για δραστική μείωση όλων των επικουρικών συντάξεων αποτελεί σίγουρα το απαραίτητο λίπασμα στους σπόρους που έριξε το ΠΑΣΟΚ. Σπόρους που αν ανθίσουν θα οδηγήσουν και στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Οπως αναφέρθηκε στην ημερίδα, στις ΗΠΑ η μείωση των συνταξιοδοτικών λογαριασμών οδηγεί σε ραγδαία αύξηση του ποσοστού των εργαζομένων άνω των 65 ετών. Εκτιμάται ότι το 2016 το ποσοστό αυτό των εργαζομένων θα φτάσει το 6,1% του εργατικού δυναμικού!
Ετσι, αντί για ενίσχυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η ανάπτυξη των ΤΕΑ - και όχι κάποια ειδική μορφή τους ή η λάθος διαχείριση του θεσμού - οδηγεί σε ενίσχυση της αν-ασφάλειας. Και δε θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, αφού το χαρακτηριστικό αυτών των Ταμείων, σε αντίθεση με τη δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση (κύρια ή επικουρική), δεν εξασφαλίζει συγκεκριμένες παροχές στο τέλος του εργάσιμου βίου. Το χειρότερο: Από τα επαγγελματικά Ταμεία εξοβελίζεται και η ελάχιστη έννοια της αλληλεγγύης. Ο κάθε εργαζόμενος έχει τον ατομικό του λογαριασμό και η σύνταξή του εξαρτάται αποκλειστικά από το ύψος των προσωπικών εισφορών και τις αποδόσεις τους.
Τα ΤΕΑ δεν κάνουν καμιά αναδιανομή, άρα πρόκειται επί της ουσίας για μια μορφή ιδιωτικής «ασφάλισης». Αν βέβαια αυτό το πράγμα μπορεί να θεωρηθεί ασφάλιση, όταν ακόμα και ειδικοί αναρωτιούνται: «Για ποιο άλλο μείζον προϊόν που αγοράζουν οι καταναλωτές επιτρέπουν στον πωλητή να τους το παραδώσει με τη μόνη προειδοποίηση ότι το προϊόν αυτό είναι ένα σημαντικότατο κομμάτι της ζωής τους και στην περίπτωση που δε δουλέψει είναι δικό τους πρόβλημα;». Οι εργαζόμενοι ας κρίνουν!
Οργιο τρομοκρατίας και συλλήψεις μετά τη νέα κινητοποίηση έξω από τα καταστήματα το περασμένο Σάββατο, με αίτημα την ανάκληση της απόλυσης του Ν. Νικολόπουλου
Ενας αγώνας που και το περασμένο Σάββατο εκφράστηκε με νέους δυναμικούς αποκλεισμούς καταστημάτων της επιχείρησης - παρά την προσπάθεια οργανωμένων συλλήψεων, παρεμπόδισης των κινητοποιήσεων κλπ. - και με αδιαπραγμάτευτο το αίτημα για ανάκληση της τρομοκρατικής απόλυσης του εργαζόμενου Νίκου Νικολόπουλου.
Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί της κυβέρνησης έβαλαν σε εφαρμογή στοχευμένο σχέδιο μαζικών και οργανωμένων συλλήψεων, με εντολή - σύμφωνα με πληροφορίες και συγκεκριμένες μαρτυρίες ακόμα και από τις ίδιες Αστυνομικές Αρχές - της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου. Ενδεικτικό του σχεδίου αποτελεί η λίστα με ονόματα 60 και πλέον συνδικαλιστών και εργαζομένων (τα στοιχεία βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), που καταρτίστηκε από τις Αστυνομικές Αρχές στον Πειραιά, προκειμένου να προχωρήσει το σχέδιο των μαζικών συλλήψεων με τη διαδικασία του Αυτόφωρου, ύστερα από μήνυση υπεύθυνου σε ένα από τα καταστήματα της εταιρείας.
Χαρακτηριστικό είναι επίσης το γεγονός ότι μετά το τέλος των κινητοποιήσεων, οι αστυνομικές δυνάμεις, έχοντας καταγράψει και φωτογραφίσει, σύμφωνα με καταγγελίες, τόσο τους διαδηλωτές, όσο και πινακίδες αυτοκινήτων, εξαπέλυσαν κυνηγητό προκειμένου να προβούν σε συλλήψεις, φτάνοντας ακόμα στο σημείο, την επόμενη μέρα, Κυριακή, να εισβάλλουν στο σπίτι εργαζόμενης στο Πέραμα και να τη συλλάβουν! Οι όποιες βέβαια προσπάθειες συλλήψεων έγιναν ανήμερα της κινητοποίησης (Αλιμο, Γιάννενα, και αλλού) έπεσαν στο κενό, χάρη στην έγκαιρη και αποφασιστική παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων, όσο και των βουλευτών του ΚΚΕ και των κομμουνιστών και κομμουνιστριών συνολικά στη χώρα.
Στην Αθήνα, με οργανωτή τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, τα ταξικά κλαδικά επιχειρησιακά σωματεία του εμπορίου και των υπηρεσιών, την Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, η μάχη δόθηκε νωρίς στα καταστήματα της επιχείρησης στον Αλιμο και στον Κολωνό. Στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Εύα Μελά και Λίλα Καφαντάρη. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, εργαζόμενοι από πολλούς κλάδους συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Καραϊσκάκη. Η μαζική παρουσία τους έδωσε το μήνυμα ότι κανένας δεν πρόκειται να φοβίσει το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αντίθετα, η προσπάθεια τρομοκράτησής τους τους δυναμώνει ώστε να εντείνουν παραπέρα τη μάχη για την οργάνωση και ανάπτυξη των αγώνων των εργατών.
Της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Απασχόλησης, η πολιτική ηγεσία του οποίου έκανε την προηγούμενη βδομάδα στη Βουλή ότι δεν ήξερε τίποτα για όλα όσα έχουν γίνει στα «ΤΖΑΜΠΟ», πέρα από το ίδιο το γεγονός της απόλυσης. Την επιχείρηση ποινικοποίησης του αγώνα από κυβέρνηση, εργοδοσία και κατασταλτικούς μηχανισμούς, κατήγγειλε έξω από το υπουργείο Απασχόλησης η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας Μαρία Τσαγκατάκη και ξεκαθάρισε ότι όσο και αν προσπαθούν κυβέρνηση και εργοδοσία, ο αγώνας θα δοθεί με αποφασιστικότητα.
Μάχη σώμα με σώμα έξω από τις πύλες του υποκαταστήματος «ΤΖΑΜΠΟ» στα Γιάννενα δόθηκε το Σάββατο το πρωί. Οταν δυνάμεις του ΠΑΜΕ μαζί με ταξικά σωματεία που συσπειρώνονται στις γραμμές του προχώρησαν στον αποκλεισμό του καταστήματος, δέχτηκαν την οργανωμένη και σχεδιασμένη επέμβαση της αστυνομίας. Οι ταξικές δυνάμεις στον Πειραιά προχώρησαν στον αποκλεισμό δυο καταστημάτων της επιχείρησης «ΤΖΑΜΠΟ» στο λιμάνι και στην Πειραιώς. Η κινητοποίηση δόθηκε με επιτυχία παρά την προσπάθεια των δυνάμεων των ΜΑΤ να προχωρήσουν σε συλλήψεις κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης.
Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι μετά από κάλεσμα της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό στο κατάστημα «ΤΖΑΜΠΟ» που βρίσκεται δυτικά στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Στο πλευρό των εμποροϋπαλλήλων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ και εμποροϋπάλληλος. Δυναμική κινητοποίηση έξω από τα «ΤΖΑΜΠΟ» πραγματοποιήθηκε και στην Αλεξανδρούπολη, την οποία οργάνωσαν το Σωματείο ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Αλεξανδρούπολης και το ΠΑΜΕ. Οι διαδηλωτές κατά την τη διάρκεια της κινητοποίησης δέχτηκαν επίθεση από την Αστυνομία. Αποκλεισμοί και κινητοποιήσεις έξω από καταστήματα της πολυεθνικής έγιναν ακόμα σε: Παιανία, Ηράκλειο Κρήτης, Πάτρα, Καλαμάτα, Κόρινθο και αλλού.
Στα Γιάννενα, με επέμβαση των ΜΑΤ, κατόπιν εισαγγελικής εντολής, συνελήφθησαν, κατά τη διάρκεια του αποκλεισμού του καταστήματος «Τζάμπο», τέσσερα μέλη και στελέχη του ΠΑΜΕ τα οποία και διώκονται. Η κινητοποίηση δεν «έσπασε» και η συνέχεια δόθηκε με συγκέντρωση έξω από την Αστυνομική Διεύθυνση Ιωαννίνων, όπου οδηγήθηκαν οι συλληφθέντες. Δυνάμεις της ΟΠΚΕ (Ομάδα Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας) επιχείρησαν να συλλάβουν εργαζόμενους και μαθητές που έφταναν στο χώρο φωνάζοντας συνθήματα καταδίκης της εργοδοτικής και κρατικής τρομοκρατίας.
Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της ΚΟ Ιωαννίνων του ΚΚΕ. Τηλεφωνική παρέμβαση στην αστυνομική διεύθυνση έγινε από τον Κώστα Αλυσσανδράκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος. Κάτω από την πίεση της κινητοποίησης οι συλληφθέντες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι. Εναντίον τους σχηματίστηκε δίωξη με τη χαλκευμένη κατηγορία της διατάραξης οικιακής ειρήνης και της άσκησης παράνομης βίας. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το πρωί της περασμένης Κυριακής, αστυνομικοί εισέβαλαν στο σπίτι 19χρονης εργαζόμενης στο Πέραμα. Τη συνέλαβαν με εντολή εισαγγελέα και την οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής επειδή συμμετείχε στις δυναμικές κινητοποιήσεις της προηγούμενης μέρας σε ένα από τα «Τζάμπο» του Πειραιά. Η άμεση και αποφασιστική απάντηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, που μετέτρεψαν σε τόπο μαζικής συγκέντρωσης το χώρο έξω από το Αστυνομικό Τμήμα, είχε ως αποτέλεσμα η εργαζόμενη να αφεθεί ελεύθερη. Ορίστηκε ωστόσο τακτική δικάσιμος.
Σημειώνεται ότι η ίδια είναι μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά και απολυμένη από το «Τζάμπο» στο λιμάνι του Πειραιά. Την προηγούμενη μέρα τόσο η ίδια όσο και συνάδελφοί της είχαν αρνηθεί να δώσουν τα στοιχεία τους στις δυνάμεις της Αστυνομίας και των ΜΑΤ που είχαν παραταχθεί στα αποκλεισμένα από τις ταξικές δυνάμεις, καταστήματα. Την επόμενη μέρα τη συνέλαβαν με στημένες κατηγορίες της διατάραξης της κοινής ειρήνης, της παράνομης βίας και βιαιοπραγίας. Τη μήνυση σε βάρος της έχει καταθέσει ο διευθυντής του συγκεκριμένου καταστήματος Βαγγέλης Ποντικέας, ο οποίος είναι αυτός που την απέλυσε.
Στο Αστυνομικό Τμήμα Περάματος με το που έγινε γνωστή η σύλληψη της εργαζόμενης κατέφτασαν ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Τούσσας, η βουλευτής του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, ο Γιώργος Πέρρος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ο Νίκος Ξουράφης από την Γραμματεία Πειραιά του ΠΑΜΕ, ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος και η Ελπίδα Παντελάκη, γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Πειραιά του ΚΚΕ.
Στον Αλιμο μετά το τέλος της κινητοποίησης περιπολικό της Αστυνομίας κυνήγησε και σταμάτησε αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν τέσσερις εργαζόμενοι που συμμετείχαν νωρίτερα στην κινητοποίηση. Τους συνέλαβαν και τους οδήγησαν στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, όπου μετά την παρέμβαση τόσο των συνδικαλιστών και των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, όσο και βουλευτών του ΚΚΕ αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού ενημερώθηκαν ότι θα οριστεί τακτική δικάσιμος.
Στον Κολωνό, μετά το τέλος της κινητοποίησης ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος ζήτησε από τη βουλευτή του ΚΚΕ Λίλα Καφαντάρη να πάει στο Αστυνομικό Τμήμα, προκειμένου να συζητήσει με τον εισαγγελέα. Η βουλευτής του ΚΚΕ, συνοδευόμενη από δικηγόρους πήγε στο Αστυνομικό Τμήμα, που όμως δεν υπήρχε κανένας εισαγγελέας. Οι αστυνομικές δυνάμεις στη συνέχεια δεν επέτρεπαν στους δικηγόρους να αποχωρήσουν αν δε δώσουν πρώτα τα στοιχεία τους. Για ακόμα μια φορά μετά την παρέμβαση τόσο των κομμουνιστών όσο και των στελεχών του ΠΑΜΕ, οι δικηγόροι αποχώρησαν.
Στη Θεσσαλονίκη, ενώ η κινητοποίηση στα «Τζάμπο» είχε ολοκληρωθεί, έξω από τα δικαστήρια η Αστυνομία σταμάτησε ένα αυτοκίνητο με τέσσερις εμποροϋπαλλήλους και προσπάθησε να κάνει προσαγωγή στον έναν από αυτούς. Μετά, όμως, την παρέμβαση των δύο βουλευτών του ΚΚΕ, Γ. Ζιώγα και Σ. Καλαντίδου, δεν έγινε η προσαγωγή. Ωστόσο η Αστυνομία δήλωσε ότι θα σχηματιστεί δικογραφία σε βάρος εμποροϋπαλλήλων, οι οποίοι συμμετείχαν στην κινητοποίηση.
Στην Αλεξανδρούπολη, οι εργαζόμενοι και συνδικαλιστές προχώρησαν στον αποκλεισμό του καταστήματος, μετά από κάλεσμα του σωματείου τους, όπου και δέχτηκαν επίθεση από την Αστυνομία. Η Γραμματεία Εβρου του ΠΑΜΕ σε σχετική ανακοίνωσή της καταγγέλλει την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων και υπογραμμίζει ότι πρόκειται «για παρέμβαση υπέρ της εργοδοσίας και φανερώνει για μία ακόμα φορά τον πραγματικό ρόλο της αστυνομίας ως κατασταλτικού μηχανισμού».
Η δημιουργία Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προβλέπεται από τον νόμο 3029 του 2002 που ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Τα ΤΕΑ ιδρύονται ως νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και χρηματοδοτούνται από τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, δηλαδή ουσιαστικά από τους εργαζόμενους. Μπορούν να ιδρυθούν ανά επιχείρηση, ανά κλάδο, ή κλάδους εργαζομένων και απαιτούνται τουλάχιστον 100 άτομα. Το πιο σημαντικό είναι ότι τα ΤΕΑ είναι φορείς συγκεκριμένων εισφορών και όχι παροχών. Δηλαδή, σε αντίθεση με τη δημόσια ασφάλιση, το μέλος του ΤΕΑ δε γνωρίζει, ούτε κανείς εγγυάται τι θα πάρει όταν συνταξιοδοτηθεί. Για κάθε εργαζόμενο υπάρχει ατομικός λογαριασμός και βασίζεται στην κεφαλαιοποίηση των εισφορών του καθενός. Ετσι μεταξύ τω μελών δεν υπάρχει καμιά αλληλεγγύη. Μέχρι στιγμής έχουν συγκροτηθεί πέντε τέτοια ταμεία και δύο ακόμα είναι υπό σύσταση. Ο αριθμός των ασφαλισμένων είναι λιγότερο από 50.000 άτομα.
Παράσταση διαμαρτυρίας στον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χρ. Μαρκογιαννάκη, οργανώνει το ΠΑΜΕ, αύριο Τετάρτη, στις 9.30 το πρωί, καταγγέλλοντας τις συλλήψεις εργαζομένων κατά τη διάρκεια αλλά και μετά τις κινητοποιήσεις στα «ΤΖΑΜΠΟ», τις επιθέσεις των ΜΑΤ, τη χρησιμοποίηση και ενεργοποίηση καλά σχεδιασμένου χαφιέδικου μηχανισμού. «Κυβέρνηση - δικαιοσύνη, σημειώνεται στο σχετικό δελτίο Τύπου, με τους εισαγγελείς είναι στην υπηρεσία της εργοδοσίας του "ΤΖΑΜΠΟ" και των πολυεθνικών, εξυπηρετώντας τα κέρδη τους». Το ΠΑΜΕ καλεί τις Ομοσπονδίες, τα Συνδικάτα να πάρουν μέρος στην παράσταση διαμαρτυρίας και «να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στην επιχείρηση τρομοκράτησης και ποινικοποίησης των αγώνων».