ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 3 Φλεβάρη 2009
Σελ. /40
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
Σοβαρά προβλήματα λειτουργίας σε Νοσοκομείο - Κέντρα Υγείας

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ

Eurokinissi

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ
ΕΡΩΤΗΣΗ προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με θέμα τις ελλείψεις και τα προβλήματα λειτουργίας στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας στο Νομό Χαλκιδικής, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου. Στην Ερώτησή τους, πιο συγκεκριμένα, οι κομμουνιστές βουλευτές σημειώνουν:

«Στο Νομό Χαλκιδικής διαπιστώθηκε ότι ένα από τα κύρια προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας στο δημόσιο τομέα, εξαιτίας των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό (ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό).

Οι ελλείψεις αυτές αντιμετωπίζονται όχι με μόνιμο προσωπικό, αλλά με προσωπικό που έχει προσληφθεί με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.

Συγκεκριμένα, στο Νοσοκομείο του Πολυγύρου, στο ΚΥ Παλαιοχώρας, στο ΚΥ Αγίου Νικολάου και στο ΚΥ Κασσανδρείας έχουν προσληφθεί συνολικά, υπό καθεστώς επτάμηνης σύμβασης, περίπου 20 εργαζόμενοι των οποίων μάλιστα οι συμβάσεις λήγουν τους πρώτους μήνες του έτους. Αυτοί οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για μήνες.

Οι εργαζόμενοι αυτοί καλύπτουν βασικές και διαρκείς ανάγκες σε πολλές και διαφορετικές ειδικότητες και αποτελούν το βασικό κορμό υποστήριξης της λειτουργίας των παραπάνω μονάδων παροχής Υγείας.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι οι προσφερόμενες υπηρεσίες Υγείας στο λαό της περιοχής να υποβαθμίζονται, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, το οποίο εργάζεται υπό δυσβάσταχτες συνθήκες.

Η κατάσταση αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι συνειδητή πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα Υγείας, για να οδηγείται ο κόσμος στον ιδιωτικό τομέα, βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη. Βασικός άξονας αυτής της πολιτικής είναι να διευκολυνθεί η διεύρυνση της δράσης των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο της Υγείας.

Επειδή η Υγεία, σαν κοινωνικό αγαθό που είναι, πρέπει να παρέχεται αποκλειστικά μέσα από το δημόσιο τομέα, δωρεάν και ισότιμα προς όλους,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός αν προτίθεται η κυβέρνηση να λύσει άμεσα όλα τα παραπάνω προβλήματα που αφορούν στη Δημόσια Υγεία στο Νομό Χαλκιδικής και τι μέτρα θα λάβει για την πληρωμή των μισθών των εργαζομένων».

ΝΟΜΟΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αποκλείουν χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ

ΕΡΩΤΗΣΗ προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας - Οικονομικών, με θέμα τον αποκλεισμό χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Μαγνησίας από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος. Στην Ερώτησή τους οι κομμουνιστές βουλευτές, πιο συγκεκριμένα, σημειώνουν:

«Με οργή και αγανάκτηση χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ) της Μαγνησίας καταγγέλλουν την κυβέρνηση για τον εμπαιγμό και την κοροϊδία που δέχτηκαν από τις "πολλά" υποσχόμενες εξαγγελίες των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων, όσον αφορά το Ταμείο Εγγυοδοσίας Μικρών και Πολύ μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ).

Συγκεκριμένα: α) στο Βόλο ως τώρα έχουν κατατεθεί 1.000 και πάνω αιτήσεις ΜΜΕ για ένταξή τους στο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ. β) Μία μόνο τράπεζα μέσα σε 5 μέρες απέρριψε 200 περίπου αιτήσεις ΜΜΕ που δεν είχαν τις προϋποθέσεις.

Τα δύο παραπάνω στοιχεία αποδεικνύουν τόσο την τραγική οικονομική κατάσταση χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρηματιών όσο και την αναλγησία και την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που θέσπισε τέτοιες προϋποθέσεις, που λόγω και της χρόνιας οικονομικής δυσπραγίας των μικρών και αυτοαπασχολούμενων ΕΒΕ, που έχουν και πραγματική ανάγκη στήριξης από το πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ, τελικά αυτοί να αποκλείονται.

Μετά τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί αν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να καταργήσει ή να βελτιώσει τις προϋποθέσεις στο δικαίωμα δανειοδότησης μέσω ΤΕΜΠΜΕ που σήμερα αποκλείουν τις ΜΜΕ, όπως: θετικές χρήσεις 3ετίας και τζίρο τριών εκατομμυρίων ευρώ και το ύψος του δανείου που υπολογίζεται με βάση τον τζίρο της τελευταίας τριετίας, να μην οφείλει σε ΤΕΒΕ και ΙΚΑ και να μην έχει "μαυριστεί" στον "Τειρεσία", ώστε όσοι επαγγελματοβιοτέχνες μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, που κρατούν με τεράστιες δυσκολίες τα μαγαζιά τους, να μπορέσουν να ανασάνουν και να συνεχίσουν να εργάζονται χωρίς τον κίνδυνο να βάλουν "λουκέτο"».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ

ΔΡΑΣΤΙΚΗ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Ο εκφυλισμός και η κατάργηση των ελάχιστων εγγυημένων τιμών, που έγινε με τις τελευταίες αναθεωρήσεις της ΚΑΠ, έχει σαν αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών παραγωγού σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, ενώ το κόστος παραγωγής αυξάνει με ρυθμούς μεγαλύτερους του πληθωρισμού. Χαρακτηριστικά παραδείγματα το σκληρό σιτάρι του οποίου η τιμή από 0,50 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,30 ευρώ/κιλό του 2008, το καλαμπόκι του οποίου η τιμή από 0,28 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,14 ευρώ/κιλό το 2008, το βαμβάκι του οποίου η τιμή από 0,40 ευρώ/κιλό το 2007 έπεσε στα 0,20 ευρώ/κιλό το 2008, το λάδι του οποίου η τιμή από 3,5 ευρώ/κιλό τα «δέκατα» το 2007 έπεσε στα 2,4 ευρώ/κιλό το 2008 κ.ο.κ.

Επειδή οι τιμές αυτές δεν καλύπτουν ούτε το κόστος παραγωγής όλα σχεδόν τα αγροτικά νοικοκυριά της χώρας μας απειλούνται με χρεοκοπία.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Κώστας Αλυσανδράκης, Νίκος Γκατζής, Γιάννης Γκιόκας, Γιάννης Ζιώγας, Αχιλλέας Κανταρτζής, Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης, Σταύρος Σκοπελίτης και Μπάμπης Χαραλάμπους ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό:

  • Τι μέτρα θα πάρει για να αποτρέψει τη χρεοκοπία και το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.
  • Θα καλύψει τη δραστική απώλεια του αγροτικού εισοδήματος που προκάλεσε η κατάρρευση των τιμών παραγωγού που έχει προσλάβει διαστάσεις εμπορικής κρίσης.

ΔΕΙΓΜΑΤΑ ΘΕΤΙΚΑ ΣΕ ΑΜΙΑΝΤΟ ΣΤΟ 2ο ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΒΟΥΛΑΣ: Σύμφωνα με ανάλυση του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής Μικροσκοπίας του ΕΚΕΦΕ (Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών) «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» βρέθηκε δείγμα (πλακίδιο δαπέδου) από το 2ο Νηπιαγωγείο Βούλας, να περιέχει χρυσοτίλη αμίαντο.

Αποδεικνύεται ότι υπάρχουν σχολεία και νηπιαγωγεία που έχουν στοιχεία αμιάντου και δεν έχει αποκατάσταση. Μεγάλες ευθύνες βαραίνουν τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις τόσο για την καθυστερημένη απαγόρευση της παραγωγής, χρήσης και εμπορίας του αμίαντου, όσο και για την έλλειψη σχεδιασμού για την ασφαλή διαχείριση αυτού του υλικού.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, Κώστας Καζάκος, Λίλα Καφαντάρη, Εύα Μελά και Γιάννης Πρωτούλης ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό σε ποιες ενέργειες θα προβεί ώστε:

  • Να παρθούν όλα τα ενδεδειγμένα και απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί άμεσα η κατάσταση και να προστατευτεί η υγεία νηπίων, νηπιαγωγών και εργαζομένων στο 2ο Νηπιαγωγείο Βούλας.
  • Να γίνει συντονισμένη κρατική παρέμβαση για πραγματοποίηση των απαραίτητων ελέγχων σε νηπιαγωγεία και σχολεία και να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπιση του προβλήματος με τον αμίαντο.
ΔΩΣΤΕ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιώργος Μαυρίκος, Γιώργος Μαρίνος, Γιάννης Πρωτούλης και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ το αρμόδιο υπουργείο τι μέτρα θα πάρει για να μη θιγούν τα νόμιμα δικαιώματα των μεταλλεργατών, να μη λεηλατηθούν τα αποθεματικά του ΤΑΠΕΜ και σταματήσει «η ενοποίηση προς τα κάτω».

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς για ποιο λόγο, από τη στιγμή που έχει εγκριθεί από το Σεπτέμβρη του 2008 το πρόγραμμα από την ΕΕ, δεν έχει υπογραφεί η ΚΥΑ, ώστε να πάρουν οι πλημμυροπαθείς αγρότες και κτηνοτρόφοι του Πηλίου και της ευρύτερης περιοχής τις αποζημιώσεις και τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν ώστε αυτές να δοθούν.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους Υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν για την άμεση αποκατάσταση των κατολισθήσεων που εκδηλώθηκαν στο δρόμο Ζαγοράς - Χορευτού, εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα πρόκειται να λάβουν για να αποτραπεί ο κίνδυνος εκτεταμένων κατολισθήσεων στην περιοχή του Δήμου Πορταριάς.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς, αν θα πάρει η κυβέρνηση όλα εκείνα τα μέτρα που είναι αναγκαία και θα καλέσει άμεσα όλους τους επιτυχόντες στο νοσοκομείο Αγιος Δημήτριος της Θεσσαλονίκης να αναλάβουν εργασία.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αχιλλέας Κανταρτζής και Αντώνης Σκυλλάκος ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα θα πάρουν άμεσα, ώστε να γίνει η σύνδεση του κτιρίου Μουρτζούκου με το φυσικό αέριο από την ΕΠΑ Θεσσαλίας ώστε να λειτουργήσουν τα σχολεία στο χώρο τους χωρίς προβλήματα.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου ΕΡΩΤΟΥΝ τους αρμόδιους υπουργούς τι μέτρα προτίθενται να λάβουν, ώστε να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με την κατάσταση του κτιρίου της Πολεοδομίας Λαγκαδά και με τις προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού.

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής, Αντώνης Σκυλλάκος και Αχιλλέας Κανταρτζής ΕΡΩΤΟΥΝ τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση, ώστε να προστατευτεί περιβαλλοντικά η περιοχή του Αλμυρού από την ασύδοτη συμπεριφορά των διάφορων βιομηχανιών που μολύνουν με βαρέα μέταλλα το έδαφος και βάζουν σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ