ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Γενάρη 2009
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Πρώτη ατομική

Στην αίθουσα τέχνης «έκφραση - γιάννα γραμματοπούλου» (Βαλαωρίτου 9α), φιλοξενείται η πρώτη ατομική έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σούλη. Πρόκειται για μια σειρά έργων, μεγάλων - κυρίως - διαστάσεων, στα οποία πρωταγωνιστούν τα μοναχικά πορτρέτα των οικείων του καλλιτέχνη. Οπως σημειώνει η Ιρις Κρητικού στον κατάλογο που συνοδεύει την έκθεση, «Συγγενείς και φίλοι, μικρά παιδιά που κατοικούν στα γειτονικά διαμερίσματα, απαθανατίζονται από τον καλλιτέχνη σε στάσεις οξύμωρες και αναπάντεχες, δίχως την παραμικρή πρόθεση εξωραϊσμού, αρχικά ως φωτογραφικά και στη συνέχεια ως ζωγραφικά πορτρέτα...».

O ίδιος ο καλλιτέχνης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Πυρήνα της εικαστικής δημιουργίας μου αποτελεί η συναισθηματική πίεση που συχνά ασκείται στο σύγχρονο άνθρωπο από τον κοινωνικό περίγυρο, κρατώντας τον δέσμιο και υποδεικνύοντάς του πώς πρέπει να αισθάνεται, να σκέφτεται και να πράττει. Αντίστοιχα, σχολιάζεται η πίεση που προκύπτει απ' τον ίδιο του τον εαυτό, προσπαθώντας να εκπληρώσει τις ανάγκες του, τις φιλοδοξίες του και ό,τι οι άλλοι περιμένουν από εκείνον».

Ο Βασίλης Σούλης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1981. Σπούδασε ζωγραφική στην ΑΣΚΤ της Αθήνας, με καθηγητές τους Ζ. Αρβανίτη, Ρ. Παπασπύρου. Προτάθηκε για υποτροφία το 2006 και αποφοίτησε με άριστα το 2007 από το Ζ΄ Εργαστήριο Ζωγραφικής με καθηγητή τον Γιάννη Ψυχοπαίδη. Η έκθεση έργων του στην «έκφραση» θα διαρκέσει έως 31/1.


Κυριακή 25/1
  • Ηλίας Δεκουλάκος, «Καρέκλες»
    Ηλίας Δεκουλάκος, «Καρέκλες»
    Μια τραγουδίστρια που ξεχωρίζει στη σύγχρονη σκηνή του fado, η Joana Amendoeira επιδεικνύει την ερμηνευτική της ωριμότητα στο είδος, στη σκηνή του «Half Note» (Τριβωνιανού 17, Μετς).
Δευτέρα 26/1
  • Στα 50 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης είναι αφιερωμένη η εκδήλωση, που πραγματοποιείται (7μ.μ.), στο Θέατρο «Περοκέ», υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Κούβας. Στο καλλιτεχνικό μέρος εμφανίζονται τμήματα (χορωδία, μουσικό, χορευτικό, θεατρικό) του Συλλόγου Φαρακλάδων «Η Εύγερος» Κεφαλονιάς. Είσοδος ελεύθερη.
Τρίτη 27/1
  • 31 ζωγράφοι και 1 γλύπτης συμμετέχουν στην έκθεση με τίτλο «Λειτουργία για τον ενεστώτα χρόνο», που φιλοξενείται στην «Γκαλερί της Ερσης» (Κλεομένους 4). Εκθέτουν οι: Κ. Αργύρης, Π. Αγγελίδης, Σ. Δασκαλάκης, Ρ. Καπελιάρη, Α. Κυραρίνης, Γ. Λακερίδου, Κ. Παπανικολάου, Κ. Παπατριανταφυλλόπουλος, Α. Πατράκης, Δ. Σκουρογιάννης, κ.ά.
  • Μια από τις αγαπημένες ταινίες του «σκοτεινού» Τιμ Μπάρτον, το «Edward Scissorhands» («Ψαλιδοχέρης»), παρουσιάζεται στη χορευτική εκδοχή της, σε χορογραφία του Μάθιου Μπορν, στο θέατρο «Badminton». Παραστάσεις μέχρι τις 8 Φλεβάρη.
  • Ετερόκλητοι μουσικοί και συγκροτήματα, που παίζουν jazz, swing, blues, παραδοσιακά, ethnic κλπ., συναντώνται σήμερα και αύριο, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 210 3474.074). Στη σκηνή εμφανίζονται οι «Take the money and run», «Occasional Dream», «Project 37», Mickey Pantelous, Αντώνης Απέργης, Χάρης Λαμπράκης, Quartet Balkon Swing, «Σανάδες», Τατσάκης - Λαμπράκης (duet), Blues Fathers & the Swingers.
Τετάρτη 28/1
  • Αλέκος Ξένος
    Αλέκος Ξένος
    Στο κεντρικό κτίριο του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), στις 7.30 το απόγευμα, παρουσιάζεται το βιβλίο του Ε.Δ. Ματθιόπουλου, «Κ. Παρθένης» (Κ. Αδάμ εκδοτική).
  • «Απόψε φίλα με», τιτλοφορούνται οι βραδιές - αφιέρωμα στον στιχουργό Χρήστο Κολοκοτρώνη, εμπλουτισμένες με συνθέσεις του σπουδαίου μπουζουξή Γιάννη Τατασόπουλου, κάθε Τετάρτη (10 μ.μ.), στο «Χαμάμ» (Δημοφώντος 97, Α. Πετράλωνα, 210 3421.212). Το πρόγραμμα παρουσιάζουν ο δεξιοτέχνης του μπουζουκιού Νίκος Τατασόπουλος και ο ερμηνευτής Κώστας Δουμουλιάκας. Μαζί τους οι Λίλυ Ριτσώνη (τραγούδι), Αντιγόνη Μπούνα (κιθάρα, τραγούδι), Μάνος Γρυσμπολάκης (ακορντεόν), Θανάσης Σοφράς (μπάσο).
Πέμπτη 29/1
  • «Ηλίας Δεκουλάκος. Αναδρομή 1968 - 1978», είναι ο τίτλος της έκθεσης, που εγκαινιάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη (Βασ. Ολγας 108).
  • Συναυλία - αφιέρωμα στη μνήμη του Αλέκου Ξένου, πραγματοποιείται στην αίθουσα «Φ. Νάκας» (Ιπποκράτους 41), στις 8.30 μ.μ. Προλογίζει ο Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, που διευθύνει το Ελληνικό Συγκρότημα Σύγχρονης Μουσικής. Συμμετέχει η Χορωδία της Τράπεζας της Ελλάδας, υπό τη διεύθυνση του Κώστα Ευαγγελάτου. Σολίστ: Μαργαρίτα Συγγενιώτου (μέτζο σοπράνο), Γιώργος Παναγιωτόπουλος (βιολί), Βίκυ Στυλιανού (πιάνο).
Παρασκευή 30/1
  • «Ψαλιδοχέρης»
    «Ψαλιδοχέρης»
    Εκθεση ζωγραφικής του Θόδωρου Δασκαλάκη με τίτλο «Ανίερα σχήματα και σκληρά παραμύθια», παρουσιάζεται στην «Titanium Yiayiannos Gallery» (Βασ. Κωνσταντίνου 44).
  • «Κρήτης απάνθισμα» τιτλοφορείται το αφιέρωμα στον κρητικό λόγο, που διοργανώνει η Ευρωπαϊκή Θεατρική Ομάδα Λόγου και Τέχνης, στις 8 μ.μ., στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων (Πειραιώς 100, Γκάζι). Θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Η Κρήτη του Καζαντζάκη», σε σκηνοθεσία Μανώλη Μαυρομμάτη (διαβάζει ο Μάνος Κατράκης, τραγουδά ο Νίκος Ξυλούρης). Στην εκδήλωση συμμετέχουν οι ηθοποιοί Ρένα Βενιέρη, Βασίλης Οικονόμου και Σοφία Σταυρακάκη, η Γιώτα Βέη σε ριζίτικα και το «Λύκειο Ελληνίδων» με κρητικούς χορούς. Είσοδος ελεύθερη.
Σάββατο 31/1
  • H ομάδα χορού «Αμάλγαμα» παρουσιάζει (έως 1/2) στο θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 12, Γκάζι, τηλ. 210-3428.583) το έργο «Mon Valmont». Χορογραφία - Σύλληψη: Μαρία Γοργία. Μουσική επιμέλεια: Σταύρος Αποστολάτος. Βίντεο: Βάνα Κωσταγιόλα. Φωτογραφίες: Βάνα Κωσταγιόλα, Νίκη Μπίσιλλα. Ερμηνεύουν: Αποστολάτος Σταύρος, Λευτέρης Βάβουλας, Μαρία Γοργία, Αργύρης Καβίδας, Θανάσης Κουσαθανάς, Σταύρος Κώττας, Γρηγόρης Σερμπής.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ