ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΝΤΙΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΙ ΝΟΜΟΙ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Περισσότερα χρόνια δουλειάς και μικρότερη σύνταξη

Σε εφαρμογή από 1/1/2009 διατάξεις των αντιασφαλιστικών νόμων που ψήφισαν την τελευταία 15ετία οι κυβερνήσεις του δικομματισμού

Σε χειρότερη μοίρα ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα βρίσκονται χρόνο με το χρόνο οι εργαζόμενοι
Σε χειρότερη μοίρα ως προς τα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά τους δικαιώματα βρίσκονται χρόνο με το χρόνο οι εργαζόμενοι
Μαζί με τη νέα χρονιά έρχεται και η χειροτέρευση των όρων και προϋποθέσεων συνταξιοδότησης για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων, αφού η υλοποίηση των αντιασφαλιστικών νόμων που έχουν ψηφίσει την τελευταία δεκαπενταετία ΝΔ και ΠΑΣΟΚ κάνει πιο δύσκολη την απονομή και μικρότερη τη σύνταξη. Επιπλέον, ακόμα πιο δύσκολη γίνεται για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους η εξασφάλιση της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Ετσι, από την 1/1/2009 χειροτερεύουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης για:

  • Πέντε ομάδες εργαζομένων από διάφορα Ταμεία, οι οποίοι θα φορτωθούν άλλο ένα εξάμηνο στο όριο ηλικίας, ως εφαρμογή του νόμου 2084/1992. Παράλληλα, ως εφαρμογή του ίδιου νόμου σε ακόμα 13 Ταμεία και κατηγορίες επέρχεται αύξηση και στα χρόνια εργασίας κατά έξι μήνες.
  • Τις μητέρες με ανήλικα (για μειωμένη σύνταξη), οι οποίες σύμφωνα με τον πρόσφατο νόμο 3655/2008 θα αναγκαστούν να παραμείνουν άλλον ένα χρόνο στην εργασία τους.
  • Τους αγρότες, των οποίων η βασική σύνταξη θα μειωθεί κατά 4% ως εφαρμογή του νόμου του ΠΑΣΟΚ 2458/97.

Ακόμα πιο μειωμένη θα είναι η σύνταξη όσων μέσα στο 2009 κάνουν χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση, αφού με το νόμο 3655/2008 η «ποινή» για κάθε έτος πρόωρης αποχώρησης από την εργασία αυξάνεται από το 4,5% στο 6%. Συνολικά, για πέντε χρόνια πρόωρη αποχώρηση από την εργασία, η «ποινή» ανέρχεται στο 30% της σύνταξης, από 22,5% που ίσχυε. Η ποινή όμως αυτή κάνει σχεδόν απαγορευτική τη χρήση του δικαιώματος για πρόωρη συνταξιοδότηση.

Μείωση κατά 2% στο ποσοστό αναπλήρωσης από το 80% στο 78% θα έχουν και οι εργαζόμενοι που θα συνταξιοδοτηθούν μέσα στο 2009 από τις πρώην ΔΕΚΟ, τις τράπεζες και το Δημόσιο. Η μείωση αφορά τα χρόνια μετά το 2007. Το ίδιο και για τον συντάξιμο μισθό, ο οποίος μετά το 2007 και για όσα χρόνια απομένουν για τη συμπλήρωση της 35ετίας θα υπολογίζεται όχι στον τελευταίο μισθό, αλλά στο μέσο όρο των μισθών της τελευταίας διετίας.

Οι ασφαλισμένοι μετά το 1983 θα πρέπει να έχουν 4.500 ένσημα και στο επικουρικό τους ταμείο για να πάρουν την επικουρική σύνταξη ως εφαρμογή σχετικής αντιασφαλιστικής διάταξης του ΠΑΣΟΚ. Τέλος, από την 1/1/2009 μεγάλη ανατροπή επέρχεται σε βάρος όλων των ασφαλισμένων του ΙΚΑ ΕΤΑΜ που για να έχουν βιβλιάριο Υγείας θα απαιτούνται 60 ένσημα από 50 και για τις παροχές σε χρήμα 110 ένσημα από 100 και για τους οικοδόμους 90 ένσημα από 80 το 2008. Σε συνθήκες διευρυμένης υποαπασχόλησης, μερικής απασχόλησης και αυξημένης ανεργίας, η διάταξη αυτή του πρόσφατου νόμου της ΝΔ, ισοδυναμεί με άρνηση σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να έχουν στοιχειώδη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

ΔΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αντίθετη στην ιδιωτικοποίηση του ραδιοφώνου

Τις παρατάξεις ΠΑΣΚΕ και «Αριστερή Συσπείρωση» (ΣΥΝ), που συγκροτούν την πλειοψηφία στο ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στους ΟΤΑ Μαγνησίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ Εργαζομένων, για την απόφασή τους να εγκρίνουν τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας «Δημοτικό Ραδιόφωνο Βόλου» και, επομένως, να αποδεχτούν τη μετατροπή της, ουσιαστικά, σε ιδιωτική επιχείρηση. Η ΔΑΣ απαίτησε την απόσυρση της απόφασης για μετατροπή του Δημοτικού Ραδιοφώνου σε Ανώνυμη Εταιρεία αφού έτσι «όχι μόνο θα αποσαθρωθεί ο χαρακτήρας του Δημοτικού Ραδιοφώνου Βόλου, αλλά παράλληλα υπονομεύονται τα δικαιώματα των εργαζομένων σε αυτό». Τρανή απόδειξη, συνεχίζει, αποτελεί η κατάληξη των Δημοτικών Επιχειρήσεων. Η παράταξη τονίζει ότι δε θα σταματήσει να διεκδικεί τη μετατροπή της Δημοτικής Ραδιοφωνίας από Ανώνυμη Εταιρεία σε Διεύθυνση Επικοινωνίας του Δήμου Βόλου, οι εργαζόμενοι να ενταχθούν στο μόνιμο προσωπικό του δήμου με πλήρη δικαιώματα, τη χρηματοδότησή του Ραδιοφώνου από κρατικούς πόρους μέσω του δήμου, και άλλα.

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ: Αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους είναι οι εργάτες της επιχείρησης επεξεργασίας ελαστικών ακριβείας «ΚΑΡΥΠΙΔΗΣ ΑΒΕΕ», που διεκδικούν δεδουλευμένα και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Σε χτεσινή νέα γενική τους συνέλευση αποφασίστηκε η συνέχιση της επίσχεσης εργασίας στην οποία βρίσκονται από τις 19/12. Οι εργάτες παραμένουν στα πόστα τους, περιφρουρούν το εργοστάσιο ανά βάρδιες και σήμερα το πρωί θα πραγματοποιήσουν περιοδείες και σε άλλα εργοστάσια. Για να δυναμώσει η αλληλεγγύη συνολικά των εργατών στη βιομηχανική περιοχή, η κοινή πάλη, καθώς υπάρχουν και άλλοι εργαζόμενοι σε άλλες επιχειρήσεις στους οποίους οφείλονται δεδουλευμένα.

ΟΤΕ: Σε επιτάχυνση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ, προχωρά η διοίκηση της εταιρείας που χτες ανακοίνωσε ότι από αρχές Γενάρη 2009 βάζει λουκέτο σε ακόμα 122 εμπορικά καταστήματά του (OTEshop), ανεβάζοντας τον αριθμό των καταστημάτων που έκλεισε από τον περασμένο Οκτώβρη σε 156. Γνώμονας της απόφασης του ΟΤΕ αποτελούν οι ανάγκες της ανταγωνιστικότητας και τα σχέδια της Deutche Telecom. Στις 8 Γενάρη 2009 γίνεται η γενική συνέλευση των μετόχων όπου θα παραδοθεί το μάνατζμεντ στην Deutche Telecom η οποία αναμένεται να εκπονήσει νέο επιχειρησιακό σχέδιο, αν δεν το έχει κάνει ήδη, στο φόντο διαρροών περί νέας μείωσης του προσωπικού και χειροτέρευσης των όρων εργασίας.

Ο ένας «στολίζει» τον άλλο...

«

(...) Γι' αυτήν και πολλές άλλες βρώμικες δουλειές θα κληθεί να απολογηθεί στο εξής, εφόσον αποφάσισε να στραφεί ενάντια στην ΠΕΝΕΝ και τον πρόεδρο της Ενωσής μας». Το απόσπασμα είναι από την απάντηση που έστειλε ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών Αντ. Νταλακογιώργος και η ομάδα του στις 22 Δεκέμβρη, στον πρόεδρο της Ενωσης Ηλεκτρολόγων Εμπορικού Ναυτικού Νίκο Μούγιο, ο οποίος στο Γενικό Συμβούλιο της ΠΝΟ στις 15 Γενάρη είχε χαρακτηρίσει τον Αντ. Νταλακογιώργο «άνθρωπο των εφοπλιστών». Σε ανταπάντηση ο Ν. Μούγιος στις 29 Γενάρη προς τον Αντ. Νταλακογιώργο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Με αποκαλείς τσιράκι και ανδρείκελο των εφοπλιστών, δεν μπορώ να καταλάβω πώς είμαι το τσιράκι τους, όταν δε γνωρίζουν ούτε καν το όνομά μου. Ενώ μερικούς τους φωνάζουν Αντώνη και Αντωνάκη» και πάει λέγοντας.

Ο Ν. Μούγιος είναι συνδικαλιστής της ΔΑΚΕ. Ο Αντ. Νταλακογιώργος συνδικαλιστής της «Αυτόνομης Παρέμβασης», στέλεχος του ΣΥΝ και αντιπρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Πειραιά στην απερχόμενη διοίκηση. Ο ένας «στολίζει» και απειλεί τον άλλον, ενώ και οι δύο εμφανίζονται ως εκπρόσωποι των ναυτεργατών. Το εξοργιστικό της υπόθεσης είναι ότι ειδικά ο Αντ. Νταλακογιώργος στις 15 Δεκέμβρη σε ανακοίνωσή του απέδωσε τα δεινά που βιώνουν οι ναυτεργάτες, στον «κομματικό συνδικαλισμό» των σωματείων ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ που «ταυτίζονται με τη γραμμή του ΚΚΕ στο συνδικαλιστικό κίνημα και με το ΠΑΜΕ» και γι' αυτό έλεγε είναι «συνυπεύθυνοι με αυτούς της πλειοψηφίας της ΠΝΟ». Και στο διά ταύτα καλούσε τους ναυτεργάτες να δημιουργήσουν μαζί με την παράταξή τους τον «τρίτο πόλο» στην ΠΝΟ για να λύσουν τα προβλήματά τους!

Ο οπορτουνισμός και η χυδαιότητα σε όλο τους το μεγαλείο! Ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ και του «τρίτου πόλου» είναι αυτός που μαζί με τους άλλους της υποταγμένης πλειοψηφίας της ΠΝΟ, με τις αποφάσεις τους, στρώνουν το δρόμο στους εφοπλιστές για να επιτίθενται στα δικαιώματα των εργατών της θάλασσας. Ολοι αυτοί, έφτασαν ακόμα και στο σημείο να αποφασίσουν απεργοσπασία την ημέρα της απεργίας της Εργατικής Πρωτομαγιάς! Οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ των εκπροσώπων του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού έρχονται απλά να επιβεβαιώσουν ότι κάτω από κάθε τους λέξη, πίσω σε κάθε τους πράξη βρίσκονται οι εφοπλιστές και οι πολιτικοί τους εκπρόσωποι. Με τέτοιους εκπροσώπους οι ναυτεργάτες δεν πρόκειται να δουν ποτέ «φως». Καθήκον τους είναι να τους πετάξουν από το σβέρκο τους, να συμπαραταχτούν με τις ταξικές δυνάμεις. Οσο πιο γρήγορα, τόσο το καλύτερο...


Α.Ζ.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ