Associated Press |
Τα ισραηλινά άρματα μάχης σε επιφυλακή στα περίχωρα της Λωρίδας της Γάζας |
Τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, αργά χθες το απόγευμα, από ισραηλινά πυρά κατά μήκος των συνόρων της Λωρίδας της Γάζας, όταν, κατά τον ισραηλινό στρατό, εντοπίστηκαν να «κινούνται ύποπτα». Το συγκεκριμένο αιματηρό περιστατικό έρχεται να κλιμακώσει την ένταση που επικρατούσε από το πρωί στην περίμετρο της Λωρίδας με την εκτόξευση ρουκετών. Παρ' όλα αυτά, ο Μαχμούντ Ζαχάρ, σημαίνον στέλεχος της «Χαμάς», δήλωνε, χθες το μεσημέρι, ότι η οργάνωσή του «είναι πρόθυμη να συμφωνήσει και να τηρήσει μια νέα εκεχειρία, αρκεί η ισραηλινή πλευρά να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας».
Η άρση του αποκλεισμού ήταν και το κύριο αίτημα διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν, χθες, στη Συρία και κατέληξαν στην πρεσβεία της Αιγύπτου. Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την αιγυπτιακή κυβέρνηση ότι δε βοηθά τους Παλαιστίνιους και κρατά κλειστά τα σύνορά της με τη Γάζα.
Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν την αγανάκτηση της αιγυπτιακής ηγεσίας που κάλεσε τον Σύρο πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί και υπενθύμισε τις διαρκείς αιγυπτιακές προσπάθειες διαμεσολάβησης. Οι προσπάθειες αυτές συνεχίζονται και έτσι χθες ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Μουμπάρακ. Επίσης στελέχη της «Χαμάς» αναμένονταν στην Αίγυπτο, ενώ θα ακολουθήσει η υπηρεσιακή Ισραηλινή υπουργός Εξωτερικών, Τζίπι Λίβνι.
Στο Κάιρο βρέθηκε, χθες, και ο Γάλλος πρωθυπουργός Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με την αιγυπτιακή ηγεσία. Ο Φιγιόν υπεραμύνθηκε των αιγυπτιακών διαμεσολαβητικών προσπαθειών, ζήτησε την άρση του αποκλεισμού της Λωρίδας και τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία πρόοδος στην «ειρηνευτική διαδικασία» όσο δεν επικρατεί διαρκής εκεχειρία στη Γάζα.
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.--
Εγκρίθηκε, τελικά χτες, μετά από καθυστέρηση αρκετών ημερών, νομοσχέδιο που προβλέπει τη χορήγηση παράτασης για την παραμονή των ξένων στρατευμάτων, εκτός των αμερικανικών που καλύπτονται από τη «συμφωνία ασφαλείας», κατά ένα χρόνο. Το νομοσχέδιο, αρχικώς, είχε απορριφθεί και επανήλθε με μικρές διαφοροποιήσεις στο κοινοβούλιο προς ψήφιση τη Δευτέρα.
Ετσι, τα στρατεύματα των Βρετανίας, Αυστραλίας, Εσθονίας, Ρουμανίας και Ελ Σαλβαδόρ, που παραμένουν στη χώρα (με τα πρώτα να είναι τα πλέον πολυάριθμα), έχουν νομική κάλυψη μέχρι τα τέλη του 2009. Οι Βρετανοί, βέβαια, έχουν ανακοινώσει την αποχώρησή τους μέχρι τα τέλη Μάη, ενώ αργά χτες ανακοινώθηκε ότι θα αποσυρθούν, εντός των επόμενων βδομάδων, και τα στρατεύματα του Ελ Σαλβαδόρ.
Η διαδικασία ψήφισης του νομοσχεδίου φαίνεται ότι διευκολύνθηκε από την παραίτηση του Προέδρου του κοινοβουλίου Μαχμούντ Μασχαντάνι, ο οποίος είχε έρθει σε αντιπαράθεση με τις κουρδικές και τις σιιτικές παρατάξεις, κυρίως για προσωπικά θέματα. Η αντιπαράθεση αυτή έφτασε τα όρια της ρήξης, στις αρχές της βδομάδας, με αφορμή το ύφος και τον τόνο της συζήτησης για την τύχη του Ιρακινού δημοσιογράφου που εκτόξευσε τα παπούτσια του στον απερχόμενο Αμερικανό Πρόεδρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μασχαντάνι παραιτήθηκε αφού εξασφάλισε τη διαβεβαίωση της ιρακινής κυβέρνησης ότι θα ηγηθεί μιας «μη κυβερνητικής οργάνωσης» ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την «πρόθεση» των Κούρδων του Ιράκ να «σταματήσουν τους Κούρδους αντάρτες να χρησιμοποιούν το ιρακινό έδαφος για επιθέσεις στην Τουρκία και το Ιράν και σύντομα θα καλέσουν τους αντάρτες να καταθέσουν τα όπλα τους», υποστήριξε ο Ιρακινός Πρόεδρος, Τζαλάλ Ταλαμπανί σε συνέντευξή του στην τουρκική Ακσάμ την Τρίτη...
ΤΙΡΑΝΑ.--
Νέος αντικομμουνιστικός νόμος υιοθετήθηκε από το κοινοβούλιο της Αλβανίας τη Δευτέρα το βράδυ, όπου μεταξύ άλλων αναφέρει ότι δε θα μπορούν να αναλάβουν κάποιο δημόσιο αξίωμα όσοι στο παρελθόν είχαν σχετιστεί με οποιονδήποτε τρόπο με τις υπηρεσίες πληροφοριών της σοσιαλιστικής περιόδου. Επιπρόσθετα, προβλέπει το άνοιγμα των μυστικών φακέλων εκείνης της περιόδου, ξεκινώντας ουσιαστικά ένα νέο «κυνήγι μαγισσών».
Συγκεκριμένα, 74 βουλευτές υπερψήφισαν το νομοσχέδιο, 2 τάχθηκαν κατά, και ένας απείχε, ενώ οι υπόλοιποι 63 βουλευτές - του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος και άλλων μικρότερων - αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.
Ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα έσπευσε να υποστηρίξει ότι η Αλβανία χρειάζεται να «εξαγνιστεί από την κομμουνιστική καταστροφή», ενώ με ανακοίνωσή του ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης (ΟΑΣΕ) αρκέστηκε να ζητήσει τη ματαίωση της ψηφοφορίας, ώστε «να υπάρξει μια ευρύτερη διαβούλευση και δημόσιος διάλογος»...
ΧΑΡΑΡΕ.--
Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, Ρόμπερτ Μουγκάμπε, απέρριψε χτες τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας να παραιτηθεί, ενώ χαρακτήρισε την κριτική που ασκεί ο αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Μπους, ως «τις τελευταίες κλοτσιές ενός μελλοθάνατου αλόγου».
Σημειώνεται ότι την Κυριακή, η βοηθός αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Τζεντάι Φρέιζερ, είχε υποστηρίξει ότι ο Μουγκάμπε έχει χάσει επαφή με την πραγματικότητα και πως η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στη συμφωνία για το μοίρασμα της εξουσίας ανάμεσα στον Πρόεδρο και την αντιπολίτευση, ενώ πρόσθεσε ότι δε θα αρθούν οι κυρώσεις ενάντια στη χώρα, όσο παραμένει στην εξουσία ο Μουγκάμπε. Την πρόθεση να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τους συμμάχους των ΗΠΑ για την ενίσχυση των διεθνών κυρώσεων είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα και η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις. Και όλα αυτά σε μια χώρα που η χολέρα θερίζει και ήδη απειλούνται εκατομμύρια φτωχών ανθρώπων.
Ο Πρόεδρος της Ζιμπάμπουε, πάντως, τόνισε ότι «η κυβέρνησή του δε συμπεριλαμβάνει τον Μπους ούτε την αμερικανική κυβέρνηση» και πρόσθεσε: «Ας κρατήσει τις δηλώσεις για τον εαυτό του. Είναι άσχετες, άδικες, λίγο ηλίθιες και ανόητες»...
ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.--
«Κανείς δε θέλει πόλεμο» μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Βομβάη δήλωσε χτες ο Ινδός πρωθυπουργός Μανμόχαν Σινγκχ, αναφερόμενος στη φιλολογία περί ένοπλης αναμέτρησης Ινδίας - Πακιστάν, δεδομένων των τεταμένων σχέσεων των δύο χωρών, το προηγούμενο διάστημα, αλλά και τις κατηγορίες από την Ινδία εναντίον του Ισλαμαμπάντ ότι υποθάλπει την τρομοκρατία.
Στα πλαίσια των «αντιτρομοκρατικών μέτρων» τα οποία εξήγγειλε η Ινδία μετά το μακελειό της Βομβάης, η αστυνομία της χώρας προχώρησε χτες σε τρεις συλλήψεις ενόπλων, εκ των οποίων ο ένας φέρεται να είναι στρατιώτης του Πακιστάν, στην επαρχία του βόρειου Τζαμού στο Κασμίρ, κατηγορώντας τους ότι σχεδίαζαν μια μεγάλη «επίθεση αυτοκτονίας».
Παράλληλα, οι ινδικές αρχές ενίσχυσαν τις κατασταλτικές και ένοπλες δυνάμεις στο κρατίδιο Γκόα, λόγω φόβου επιθέσεων δεδομένων και των εορταστικών εκδηλώσεων που προγραμματίζονται εκεί ενόψει της πρωτοχρονιάς...
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--
Για λόγους «στήριξης» και ως «χειρονομία» καλής θέλησης» προς τον εκλεγμένο Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και των προσπαθειών που καταβάλλει για να «κλείσει» το κολαστήριο του Γκουαντάναμο, έξι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ουάσινγκτον Ποστ», «βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να δεχτούν κρατούμενους από το Γκουαντάναμο στο έδαφός τους»... Σύμφωνα με το δημοσίευμα, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι βολιδοσκοπούν εντατικά την ομάδα του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ, ωστόσο οι σύμβουλοι του Ομπάμα δηλώνουν ότι δεν μπορούν να προχωρήσουν ούτε σε ανεπίσημες συνομιλίες μέχρι τις 20 Γενάρη, οπότε ο Ομπάμα αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα. Οσο για τις χώρες που σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να δεχτούν αιχμαλώτους, κατά την αμερικανική εφημερίδα, μόνο η Γερμανία και η Πορτογαλία το έχουν παραδεχτεί δημόσια, ενώ άλλες χώρες, όπως η Δανία, η αλλαγή σκυτάλης στις ΗΠΑ δε μετέβαλλε τη θέση τους.
Τέλος, η Κίνα ανακοίνωσε ότι εάν ο Μπ. Ομπάμα κλείσει τις φυλακές του Γκουαντάναμο, θέλει οι 17 μουσουλμάνοι Κινέζοι που κρατούνται εκεί να επιστρέψουν στο Πεκίνο.
Παρά την έντονη αντικομμουνιστική ψύχωση του σημερινού καθεστώτος της Γεωργίας και τις διώξεις σε βάρος των κομμουνιστών, το Ενιαίο Κομμουνιστικό Κόμμα Γεωργίας πραγματοποίησε στις 21 Δεκέμβρη συγκέντρωση στην πόλη Γκόρι (γενέτειρα του Ι. Στάλιν).
Στη συγκέντρωση εκφράστηκε η αντίθεση στο σημερινό αντιλαϊκό καθεστώς της χώρας και τονίστηκε πως η αποκατάσταση της λαϊκής εξουσίας κι η επιστροφή της χώρας στο δρόμο της σοσιαλιστικής ανάπτυξης, είναι η μοναδική διέξοδος από τη σημερινή καταστροφική κατάσταση στην οποία έχει βρεθεί η χώρα.
Στη συγκέντρωση εγκρίθηκε ψήφισμα, στο οποίο κατηγορηματικά απορρίπτεται η προσπάθεια ένταξης της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ. Υπογραμμίζεται πως η αποκατάσταση των φιλικών σχέσεων με τους λαούς Αμπχαζίας, Οσετίας και της Ρωσίας αποτελεί προϋπόθεση για την ειρήνη στην περιοχή. «Σε αυτό μπορεί να συμβάλλει η παραίτηση από τα σχέδια ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ», τονίζεται στο ψήφισμα.
Στο τέλος της συγκέντρωσης πραγματοποιήθηκε συμβολικά «ζωντανή αλυσίδα» υπεράσπισης του μνημείου του Ι. Στάλιν, που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και το οποίο πρόσφατα οι αρχές της Γεωργίας δήλωσαν πως θα «ξηλώσουν».