ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Δεκέμβρη 2008 - 1η έκδοση
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εθνικό χρέος» η επιβολή της τάξης
  • Αξιοποιώντας στο έπακρο τη δράση των κουκουλοφόρων και τις καταστροφές, «αθωώνει» την αντιλαϊκή πολιτική της και εντείνει την καταστολή των λαϊκών αγώνων
  • Απερίφραστη καταδίκη της βίας, εξαιρουμένης της κρατικής, αξιώνει ο Κ. Καραμανλής

Την αποκατάσταση της τάξης και της δημοκρατικής ομαλότητας αναγορεύει ως μείζον πολιτικό ζήτημα η κυβέρνηση, προκειμένου να εντείνει την κρατική καταστολή και να πλήξει τους λαϊκούς αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική.

Πατώντας πάνω στην «αγανάκτηση» που προκαλεί η κατευθυνόμενη δράση των κουκουλοφόρων, δράση που υπερδιογκώνεται σκόπιμα από τα κανάλια, η κυβέρνηση αξιώνει καταδίκη της βίας από τα άλλα πολιτικά κόμματα, αφήνοντας βέβαια στο «απέξω» την κρατική βία και καταστολή. Επιπλέον, έχει ήδη σπεύσει να αποποιηθεί κάθε πολιτική ευθύνη για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή.

Προκειμένου να πετύχει τους στόχους της η κυβέρνηση έχει αναδείξει ως κυρίαρχο πολιτικό ζήτημα τα επεισόδια και τις καταστροφές από τους κουκουλοφόρους, οι οποίοι όμως συνεχίζουν πάντα να παραμένουν ασύλληπτοι και «απρόσωποι».

Στη βάση αυτή ο Κ. Καραμανλής αξίωσε χτες από τον πολιτικό κόσμο να καταδικάσει και απομονώσει τους εκφραστές της καταστροφής, στο όνομα της αντιμετώπισης της βίας. Την ίδια στιγμή ο ίδιος και η κυβέρνηση εξακολουθούν να μιλούν για «άδικο χαμό» του μαθητή και να εξαντλούν την αυστηρότητά τους στον καταλογισμό ευθυνών στον αστυνομικό που τον εκτέλεσε.

Στις συναντήσεις που είχε διαδοχικά χτες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ο πρωθυπουργός θέλησε να περάσει το μήνυμα ότι η χώρα διανύει «δύσκολες ώρες», διαχέοντας τις ευθύνες σε «όλους» και απαλλάσσοντας την κυβέρνηση. «Είναι δύσκολες ώρες ευθύνης για όλους», είπε χαρακτηριστικά εισερχόμενος χτες το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ενημέρωσε τον Καρ. Παπούλια «για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες μέρες, μετά τον άδικο χαμό του νεαρού μαθητή», όπως δήλωσε εξερχόμενος μισή ώρα αργότερα. Αφού επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δε θα δείξει «καμία επιείκεια στην απόδοση των ευθυνών» για το θάνατο του μαθητή, πέρασε στο «ψητό»: «Κανείς», τόνισε, «δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το τραγικό συμβάν ως άλλοθι για πράξεις ωμής βίας. Για πράξεις που στρέφονται κατά αθώων πολιτών, κατά των περιουσιών τους, κατά ολόκληρης της κοινωνίας, κατά της ίδιας της Δημοκρατίας». Και κατέληξε: «Σ' αυτές τις κρίσιμες ώρες ο πολιτικός κόσμος οφείλει ομόφωνα και απερίφραστα να καταδικάσει τους εκφραστές της καταστροφής και να τους απομονώσει. Αυτό επιβάλλει το δημοκρατικό καθήκον όλων μας. Αυτό απαιτούν οι πολίτες. Αυτό επιτάσσει το εθνικό μας χρέος».

Χτες συνεδρίασε εκ νέου η Κυβερνητική Επιτροπή για να εκτιμήσει την κατάσταση και να αποφασίσει τις επόμενες κινήσεις της.

Την ίδια στιγμή ωστόσο στο εσωτερικό της κυβέρνησης καταγράφονται διαφορετικές τάσεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης, με ορισμένα κυβερνητικά στελέχη να θεωρούν λανθασμένη την τακτική που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα και ζητούν πιο δυναμική και αποφασιστική αντιμετώπιση των «ταραξιών». Το Μέγαρο Μαξίμου επιμένει να μιλάει για οργανωμένο σχέδιο, επικαλούμενο τον άριστα οργανωμένο τρόπο δράσης των κουκουλοφόρων, δίχως όμως να προχωρά παραπέρα και να δίνει συγκεκριμένα και χειροπιαστά στοιχεία...

Οχι στην απεργιακή συγκέντρωση

Ενδεικτική του τρόπου που αντιλαμβάνεται την αντιμετώπιση της βίας η κυβέρνηση είναι η επιστολή που απέστειλε χτες ο Κ. Καραμανλής στους προέδρους της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, με την οποία τους ζητά να αναβάλουν ακόμα και τη συγκέντρωση στο πλαίσιο της 24ωρης πανεργατικής απεργίας! «Η διεκδίκηση και η διαμαρτυρία είναι πλήρως σεβαστά, αναφαίρετα δημοκρατικά δικαιώματα», αναφέρει στην επιστολή και αμέσως συμπληρώνει: «Λόγω όμως της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες σας καλώ με τη δέουσα υπευθυνότητα να αναβάλετε την πραγματοποίηση συγκέντρωσης, στο πλαίσιο της αυριανής 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ, ώστε να μη δοθεί δυνατότητα εκμετάλλευσης μιας εκδήλωσης εργαζομένων για την πραγματοποίηση νέων πράξεων καταστροφικής βίας»!...

ΠΑΣΟΚ
Βρήκε ευκαιρία να ζητήσει ... εκλογές

Σαν ευκαιρία, για να ζητήσει πρόωρες εκλογές, με στόχο την ανακατάληψη του κυβερνητικού θώκου και τη διαιώνιση του δικομματικού μοντέλου εναλλαγής στην εξουσία για την παραπέρα ενίσχυση των αντιλαϊκών θεσμών και μηχανισμών του αστικού κράτους χρησιμοποίησε χτες ο Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τα γεγονότα που ακολούθησαν μετά τη δολοφονία του νεαρού μαθητή.

Την ίδια ώρα που εντείνεται η κρατική βία, αξιοποιώντας την προβοκατόρικη δράση του λεγόμενου αντιεξουσιαστικού χώρου, ο Γ. Παπανδρέου αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή στο μέγαρο Μαξίμου και λίγη ώρα αργότερα με ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ πρόταξε το σύνθημα της «ακυβερνησίας». Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να «προστατεύσει τα δικαιώματα του Ελληνικού λαού. Τη σιγουριά του». Αναπαράγοντας το αποπροσανατολιστικό επιχείρημα της ακυβερνησίας και παρουσιάζοντας το ΠΑΣΟΚ σαν δήθεν «δύναμη αλλαγής», ο Γ. Παπανδρέου αναζήτησε το χρίσμα του καλύτερου «διαχειριστή» του συστήματος, αναφέροντας ότι «τη μόνη υπηρεσία που μπορεί να προσφέρει αυτή η κυβέρνηση στη χώρα είναι η αποχώρησή της».

Ο Γ. Παπανδρέου, αφού σημείωσε ότι η «κατάσταση είναι δραματική, κυριαρχεί ο φόβος και η ανασφάλεια», άναψε επί της ουσίας το πράσινο φως στην κυβέρνηση για την ένταση της κρατικής καταστολής. Πίσω από το περικάλυμμα της προσφυγής στη «λαϊκή ετυμηγορία, προκειμένου τη λύση να δώσει ο λαός», που χρησιμοποίησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρύβεται η ταυτόσημη επιλογή των εταίρων του δικομματισμού για ένταση της κρατικής καταστολής στο όνομα της «δημοκρατίας», προκειμένου να πνίξουν κάθε οργανωμένη και μαζική αντίδραση που αμφισβητεί τις πολιτικές και το σύστημα εξουσίας που υπηρετούν.

Σε μια προσπάθεια να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό για την πολιτική που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και που σήμερα στηρίζει και προωθεί από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «κοντά στη νέα γενιά, για να μπορεί η νεολαία να δίνει απαντήσεις στα προβλήματα και να μη βιώνει τη βία, την αυθαιρεσία και τον ευτελισμό της προσωπικότητάς της». Ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι «η κοινωνία και οι πολίτες βιώνουν μια πολλαπλή κρίση, κρίση οικονομική, κοινωνική, κρίση αξιών και λειτουργίας των θεσμών και ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να την αντιμετωπίσει, διότι έχει απολέσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού».

Ασκώντας... κριτική στις «διαχειριστικές» ικανότητες της κυβέρνησης και προχωρώντας σε καταγραφή των προβλημάτων της Παιδεία, της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας, των χαμηλών μισθών επιχείρησε να κρύψει ότι οι θέσεις και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ υπηρετώντας τους νόμους της αγοράς και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας στοχεύουν ακριβώς στο παραπέρα χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων, στην ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης, στο τσάκισμα κάθε λαϊκού δικαιώματος.

Ταυτόχρονα, ο Γ. Παπανδρέου ...ανακάλυψε χτες τη «δημιουργία παρακράτους στα Σώματα Ασφαλείας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «καλλιέργησε την αντίληψη της βίας», επιχειρώντας να αθωώσει την πολιτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού που ψήφισαν πλήθος ευρωενωσιακών νομοθετημάτων που στόχευαν στην καταπάτηση των λαϊκών δικαιωμάτων και στην ενίσχυση των κρατικών μηχανισμών καταστολής. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σε ένα ρεσιτάλ υποκρισίας και ξεχνώντας πως κατά καιρούς οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ χρησιμοποίησαν το λεγόμενο αντιεξουσιαστικό χώρο και τις δυνάμεις καταστολής, καταδίκασε «τις εκδηλώσεις βίας, είτε αυτές προέρχονται από όργανα του κράτους, είτε και από διαφόρους κουκουλοφόρους».

ΚΑΡ. ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Σεβασμός στους νόμους...

Σεβασμό στους θεσμούς και τους νόμους πρέπει να περιλαμβάνει, σύμφωνα με τον Καρ. Παπούλια, η «απάντηση» στο «γιατί» της δολοφονίας του δεκαπεντάχρονου μαθητή.

Στη δεύτερη παρέμβασή του, με αφορμή την κηδεία του μαθητή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαρακτηρίζει τη χτεσινή μέρα ως «μέρα πένθους για όλους» και συνεχίζει: «Η δολοφονία του πλήγωσε βαθιά τη δημοκρατία μας. Οι προηγούμενες μέρες έφεραν στη σκέψη όλων ένα μεγάλο "γιατί". Αν η κοινωνία μας δεν απαντήσει πειστικά δίνοντας λύσεις, οι πληγές θα μένουν ανοιχτές». Καταλήγοντας όμως προτρέπει πως «στην απάντησή του όμως πρέπει να επιμείνουμε με σεβασμό στους θεσμούς και στους νόμους». Καλεί επίσης «σαν μέλος της γενιάς που έζησε βαριά χρόνια στην ιστορία μας», «να τιμήσουμε τη μνήμη του Αλέξη ειρηνικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ