ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Νοέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Επιπλέον 3% στην «Ντόιτσε Τέλεκομ»

Με τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης, η συμμετοχή του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ περιορίζεται στο 25% + 1 μετοχή και ανεβαίνει στο ίδιο επίπεδο η συμμετοχή των Γερμανών

Σε ένα ακόμα βήμα για την πλήρη παράδοση του ΟΤΕ στο γερμανικό κολοσσό «Ντόιτσε Τέλεκομ» (ΝΤ) προχώρησε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας την πώληση επιπλέον ποσοστού 3% του Οργανισμού στους Γερμανούς, όπως προέβλεπε η «συμφωνία στρατηγικής συμμαχίας», που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι.

Οπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, το ελληνικό δημόσιο πώλησε και μεταβίβασε στην ΝΤ 14.865.886 μετοχές του ΟΤΕ, που αντιστοιχούν σε περίπου 3,03% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού. Το τίμημα είναι 29 ευρώ ανά μετοχή και ανέρχεται συνολικά σε 431.110.694 ευρώ. Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η πώληση έγινε με υπερτίμημα (premium) άνω του 40%, σε σχέση με την τιμή 20,60 ευρώ ανά μετοχή του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο, την παραμονή της έγκρισης της συμφωνίας, στις 13 του Μάη 2008. Γίνεται μάλιστα και σύγκριση με την τιμή κλεισίματος της μετοχής του ΟΤΕ στο Χρηματιστήριο στις 4 του Νοέμβρη 2008 (11,38 ευρώ), με την επισήμανση ότι «το υπερτίμημα ανέρχεται σε 154,8%».

Μετά και τη μεταβίβαση του 3%, η συμμετοχή του ελληνικού δημοσίου στον ΟΤΕ περιορίστηκε στο 25% +1 μετοχή, όση είναι και η συμμετοχή των Γερμανών! Ωστόσο, η συμφωνία που υπέγραψε η κυβέρνηση με τους Γερμανούς προβλέπει και περαιτέρω μείωση του ποσοστού του ελληνικού δημοσίου. Προβλέπει, επίσης, ότι οι Γερμανοί θα έχουν τον έλεγχο της καθημερινής διαχείρισης του ΟΤΕ και φυσικά θα ασκούν και την τιμολογιακή πολιτική. Αν και είναι πασίδηλο ότι μια ακόμα εταιρεία στρατηγικής σημασίας, όπως είναι ο ΟΤΕ, ουσιαστικά παραδίδεται στους Γερμανούς, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η συμφωνία «διασφαλίζει το μέλλον του ΟΤΕ στην απελευθερωμένη ευρωπαϊκή αγορά» και είναι «προς όφελος του Οργανισμού, των εργαζομένων, των πολιτών και της ελληνικής οικονομίας γενικότερα». Κάνει δε λόγο για την υλοποίηση «μιας μεγάλης επένδυσης για την Ελλάδα και τους Ελληνες και μια κεντρική πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης, που περιλαμβανόταν στο κυβερνητικό της πρόγραμμα, το οποίο εγκρίθηκε από τον ελληνικό λαό σε δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις».

Τη σπουδή των Γερμανών να αναλάβουν τα «ηνία» του ΟΤΕ επιβεβαίωσε ο Ρενέ Ομπερμαν, διευθύνων σύμβουλος της ΝΤ, δηλώνοντας: «Η είσοδος στον ΟΤΕ αποτελεί για μας προτεραιότητα». Σημειώνεται ότι τις επόμενες μέρες αναμένεται και ο ορισμός δύο ακόμα εκπροσώπων της ΝΤ στη διοίκηση του ΟΤΕ, ώστε να έχουν συνολικά πέντε. Μέσα στον ερχόμενο Γενάρη εκτιμάται ότι θα αλλάξει και το καταστατικό του ΟΤΕ, ώστε να προσαρμοστεί στα μέτρα των Γερμανών. Οπως εκτιμάται, με την πλήρη παράδοση της διοίκησης του ΟΤΕ στην ΝΤ, θα υπάρξουν και νέες περικοπές θέσεων εργασίας στον Οργανισμό.

Ξεπερνώντας κάθε όριο πρόκλησης η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι με τη συμφωνία που υπέγραψε, «το δημόσιο διασφαλίζει πολύ σημαντικό έλεγχο, τον οποίο σε καμία περίπτωση δεν μπορούσε να διασφαλίσει με τα δικαιώματα μειοψηφίας του 33%. Το δημόσιο ελέγχει όλα τα σημαντικά οικονομικά, επιχειρηματικά και εταιρικά ζητήματα που αφορούν τον ΟΤΕ και διασφαλίζει απολύτως την Εθνική Αμυνα, τη Δημόσια Τάξη και την Ασφάλεια των Τηλεπικοινωνιών».

Η ουσία είναι ότι και στην περίπτωση του ΟΤΕ έχουμε ένα διαρκές έγκλημα με βασικούς συνενόχους τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, που μέσω της ιδιωτικοποίησης στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεων επιδιώκουν την περαιτέρω οικονομική και πολιτική σύσφιξη των σχέσεων του «ελληνικού» κεφαλαίου με τα κεφάλαια άλλων χωρών, όπως τώρα της Γερμανίας.

«ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ 2008»
Σε 10 αλυσίδες το 78,58% της αγοράς!

Μόλις 10 σούπερ μάρκετ - σε σύνολο 84 - κατέχουν τη μερίδα του λέοντος των εμπορευμάτων που διακινούνται από τον κλάδο. Για την ακρίβεια, οι 10 πρώτες αλυσίδες ελέγχουν το 78,58% της αγοράς, οι επόμενες 10 το 10,45%. Συνολικά, δηλαδή, είκοσι μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ λυμαίνονται το 89,03% του τζίρου, διατηρώντας τα προκλητικά υψηλά ποσοστά μονοπώλησης της αγοράς, αφήνοντας μόλις το 10,97% του τζίρου για τα υπόλοιπα 64 σούπερ μάρκετ. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκδοση «Πανόραμα των Ελληνικών Σούπερ Μάρκετ 2008» που επισημαίνει πως «η συγκέντρωση για την ώρα βρίσκεται σε στασιμότητα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχουν εξαντληθεί όλα τα περιθώρια περαιτέρω συγκεντρώσεων μεγαλύτερης κλίμακας».

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, 84 σούπερ μάρκετ αύξησαν το 2007 τις πωλήσεις τους σε σύγκριση με το 2006 κατά 8,74% (μέσος όρος). Οι 10 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου είχαν αύξηση πωλήσεων κατά 9,03%, πράγμα το οποίο μαρτυρά τη διατήρηση των έντονων ρυθμών συγκέντρωσης στις μεγάλες αλυσίδες του κλάδου.

Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν κατά 14,79%, (σε ποσό 22,4 εκατ. ευρώ) και κατά 1,8% ως ποσοστό επί των πωλήσεων, έναντι 1,71% το 2006. Εκτιμούν, ωστόσο, οι συντάκτες της έκθεσης ότι η μεταβολή κατά 0,09% του κέρδους ως ποσοστού επί των πωλήσεων είναι «ασήμαντη για έναν όγκο πωλήσεων, ο οποίος καλύπτει σχεδόν το 55% της καταναλωτικής δαπάνης στα άμεσα καθημερινά είδη πρώτης ανάγκης», όμως κάνουν λόγο για «θετική πορεία προς τη σωστή κατεύθυνση».

Αξιοσημείωτη είναι η εξέλιξη των ιδίων κεφαλαίων του κλάδου που αυξήθηκαν το 2007 κατά 7,46%, ενώ η απόδοσή τους έφτασε στο 15,67%, έναντι 14,66% το 2006.

ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΥ
Εισηγείται πρόστιμα σε δύο επιχειρήσεις

Την επιβολή προστίμου στις εταιρείες «ΑΠΟΛΛΩΝ Ανώνυμος Εταιρεία Εκδοσης και Διακίνησης Εκπαιδευτικού Βιβλίου» και ΕΥΣΤΑΘΙΑΔΗΣ GROUP AE, για επιβολή συγκεκριμένων δεσμεύσεων στις συμβάσεις τους και για μη γνωστοποίηση συμβάσεων συνεργασίας που συνάφθηκαν μετά τις 2/8/2005, προτείνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού.

Η Επιτροπή πρόκειται να συνεδριάσει για το συγκεκριμένο θέμα στις 15 Γενάρη μετά από αυτεπάγγελτη έρευνα της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού που εξέτασε τις συμβάσεις που εφαρμόζουν οι παραπάνω εταιρείες. Οπως διαπιστώθηκε, σε κάποιες από τις συμβάσεις αποκλειστικής διανομής κατά παράβαση του σχετικού νόμου περιέχονται ρήτρες καθορισμού τιμών, απαγόρευσης εξαγωγών και απαγόρευσης παθητικών πωλήσεων σε συγκεκριμένες ομάδες πελατών. Προτείνεται, ακόμη, η υποχρέωση άρσης αποκλειστικοτήτων διανομής.

Ποίηση το ... κέρδος

H «επιχειρηματικότητα» και η «βιομηχανική παραγωγή» αποτελούν την «περισσότερο, ίσως, σημαντικότερη έκφανση και έκφραση του δημιουργικού δυναμισμού μιας χώρας», είπε χτες ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος, εγκαινιάζοντας την ανακαινισμένη συνεδριακή αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου της Αθήνας (ΕΒΕΑ).

Καθαγιάζοντας για λογαριασμό της Εκκλησίας το επιχειρηματικό κέρδος και δίνοντας άφεση στην κερδοσκοπική δράση του μεγάλου κεφαλαίου, που είναι απόλυτα συνυφασμένη με την όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο, χαρακτήρισε «κεφαλαιώδες στοιχείο και κίνητρο» του επιχειρηματικού κέρδους τη «δημιουργικότητα». Επιπλέον, δικαιολογώντας τα όσα συμβαίνουν στις μέρες μας, μίλησε για «επικαιρικό και περιστασιακό σύμπτωμα», που συνδέεται με «εποχές άκρως ανεπτυγμένου ατομοκεντρισμού και αλόγου ηδονοθηρίας», που, όμως, κατά τον ίδιο, «δεν είναι δυνατό να διαψεύσει το γεγονός ότι ο άνθρωπος είναι πλασμένος ως δημιουργός προικισμένος με ποιητική ενέργεια».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ