ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ και ΛΑ.Ο.Σ. προσφέρουν λευκοπλάστ στις πληγές του συστήματος

Εάν πιστεύει ότι αυτή η κρίση μπορεί να οδηγήσει τελικά στην ενίσχυση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα ή και στην ακόμα μεγαλύτερη ενίσχυση του δικομματισμού, ή εάν συμφωνεί με το Συνασπισμό που λέει ότι «ο δικομματισμός έχει ήδη καταρρεύσει», ρωτήθηκε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην απάντησή της σημείωσε:

-- Κατ' αρχήν, τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα που έχουμε, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας δε λέει ότι είμαστε στην κρίση, ότι έχουμε ανάλογο βάθος κρίσης του 1929-1930. Δεν κάνουμε μια τέτοια εκτίμηση. Βεβαίως, είναι άλλο πράγμα να εκδηλώνεται η κυκλική κρίση στην Ταϊλάνδη και σε αυτές τις ασιατικές χώρες που εκδηλώθηκε κι άλλο πράγμα να εκδηλώνεται μέσα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Επίσης δε συμφωνούμε με τις εκτιμήσεις που γίνονται, ότι για την κρίση «φταίνε οι αναδυόμενες χώρες - η Κίνα, η Ινδία, η Βραζιλία». Η κρίση αναπτύχθηκε μέσα στις ίδιες τις ισχυρές χώρες και τις πιο αναπτυγμένες του καπιταλισμού, και κάποιοι σοβαροί αναλυτές, δικοί τους, το λένε.

Τώρα, πού μπορεί να οδηγήσει... Κατ' αρχήν θέλει μια παρακολούθηση το θέμα, δεν μπορώ αυτή τη στιγμή να μιλήσω για το πόσο θα κρατήσει αυτή η κατάσταση, πότε θα αρχίσει, πότε θα κλείσει αυτός ο κύκλος της κρίσης. Σε ποια φάση και σε τι κατάσταση θα είναι, όταν αρχίσει η ανοδική πορεία, η οποία πάλι θα γίνει καθοδική κλπ.

Το βέβαιο πάντως είναι ότι θα αφήσει πολύ βαθιά σημάδια. Δεν πρόκειται τα πράγματα να μείνουν ακριβώς τα ίδια. Αν παραδείγματος χάριν οι Ηνωμένες Πολιτείες χάσουν κι άλλες θέσεις - παραμένει η ηγεμονική χώρα στο ιμπεριαλιστικό σύστημα - αλλά αν στην οικονομία χάσουν κι άλλες θέσεις, δεν ξέρω τι ανακατατάξεις θα γίνουν. Δεν μπορώ να πω ότι αυτό θα γίνει σε ένα και δυο χρόνια.

Ανακατατάξεις στο σύστημα του ιμπεριαλισμού είχαμε και παλιά. Δε θέλω τώρα να κάνω προβλέψεις. Είμαστε όμως σε μια πορεία που γίνονται τέτοιες ανακατατάξεις. Εμείς, σας είπα, δεν μπορεί να αποκλείσουμε από αυτή την ιστορία και ορισμένους τοπικούς πολέμους. Οι τοπικοί πόλεμοι, στην πραγματικότητα, είναι η πάλη των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μεταξύ τους, μόνο που εκφράζεται σε τοπικό επίπεδο και με τοπικούς στρατούς, ή μέσω του ΝΑΤΟ.

Αλλά υπάρχει το εξής ζήτημα: Ακόμη και όταν γίνεται μια ιδιωτικοποίηση ή κλείνει μια επιχείρηση, υπάρχει αντικειμενικά ένα θέμα. Οι εργάτες βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο σταυροδρόμι, μπορεί να είναι ένα μικρό εκείνη τη στιγμή. Με αυτή την έννοια ναι, υπάρχει ένα σταυροδρόμι, εδώ και πολλά χρόνια. Και εδώ πρέπει πια να ξεκαθαρίσει όσο γίνεται περισσότερο το εξής: Για ποιο δρόμο πάλης, για ποια ανάπτυξη μιλάμε.

Διότι οι εργαζόμενοι οπωσδήποτε θα βγουν χαμένοι από αυτή την ιστορία. Θα θιγούν οικονομικά και τα δικαιώματά τους συνολικά.

Γιατί τι χάνουν οι εργαζόμενοι; Πρώτα πρώτα και στην Ελλάδα και αλλού μπορεί να υπάρχει μια καταστροφή, αυτό που λέμε παραγωγικών δυνάμεων ή δυνατοτήτων παραγωγής πλούτου, που βέβαια αυτός φαίνεται ότι ανήκει στα μονοπώλια, όμως τον παράγει ο λαός.

Χάνουν δυνατότητες να βελτιώσουν τις συνθήκες της ζωής τους. Από τη στιγμή λοιπόν που είναι χαμένος, πρέπει να αντιδράσει, πρέπει να αντεπιτεθεί. Πρέπει να κάνει και συγκεκριμένη πολιτική επιλογή στο πολιτικό επίπεδο, στο κοινωνικό επίπεδο, στους αγώνες.

Αν δε γίνουν όλα αυτά, βεβαίως θα μπορέσει το σύστημα, όχι να αντιμετωπίσει και να καταργήσει τις κρίσεις, αλλά να βγει πολιτικά και ιδεολογικά δυναμωμένο, πάνω σε ένα κίνημα ηττημένο ή ενσωματωμένο.

Τώρα, «κατέρρευσε η δικομματική εναλλαγή». Εμείς λέμε ότι έχει αποδυναμωθεί. Αλλά εγώ σας λέω κι ένα άλλο: ότι δεν μπορούν πια να κάνουν μονοκομματικές κυβερνήσεις. Εκεί μένει ο Συνασπισμός. Είναι θετικό όταν τον αντίπαλο τον εμποδίζεις; Ναι είναι θετικό. Αλλά στο διά ταύτα; Εκεί είναι η ουσία...

Είναι φανερό ότι ο Συνασπισμός, όπως και ο ΛΑ.Ο.Σ, ευνοούν κυβερνήσεις συνεργασίας, που δουλεύουν μέσα στη στρατηγική του συστήματος και απλώς προβάλλουν ορισμένα αιτήματα, ανακούφισης από πολύ οξυμένες καταστάσεις για την ακραία φτώχεια. Προσφέρουν λευκοπλάστ στις πληγές. Δεν αντιμετωπίζουν αυτό που λέμε ότι ο λαός πρέπει να νικήσει, έχει δικαιώματα και θέλει τα πάντα, για να μιλήσω έτσι κάπως απλά. Δεν έχουν αυτή τη λογική.

Εμείς δεν πετάμε στα σύννεφα. Εχουμε κρίση και ανατρέπεται ο καπιταλισμός! Ο δρόμος θα είναι σχετικά μακρύς και δύσκολος. Αλλά πρέπει να χαράξεις δρόμο και πρέπει τον αγώνα να τον δίνεις για να νικήσεις, όχι να λογαριάζεις προκαταβολικά ότι θα χάσεις. Χρειάζεται αγώνας με σχέδιο, με πρόγραμμα.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
Τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν από κάτω προς τα πάνω

Για την ανακοίνωση του Συνασπισμού, που «καταγγέλλει ότι η βουλευτής σας κα Σοφία Καλατζίδου επενέβη σε εκλογές σωματείου, στις οποίες μάλιστα υπήρξαν και επεισόδια», ρωτήθηκε η Αλέκα Παπαρήγα και σημείωσε:

-- Για το θέμα που έβαλες, δεν την ξέρω αυτή την ανακοίνωση στην οποία αναφέρεσαι. Εχω, όμως, διαβάσει στον «Ριζοσπάστη» για το πώς έγιναν οι εκλογές στους κλωστοϋφαντουργούς στη Θεσσαλονίκη. Το συγκεκριμένο θέμα το έχω διαβάσει, δεν έχω προσωπική άποψη, αλλά πρέπει να σου πω το εξής: Εχουμε πολλά τέτοια φαινόμενα σύμπραξης ΠΑΣΟΚ - Νέας Δημοκρατίας και Συνασπισμού, για να μη βγάλουμε αντιπροσώπους στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Κατά καιρούς, τα δίνουμε στη δημοσιότητα.

Αυτά τα φαινόμενα τα έχουμε, γιατί υπάρχει στόχος, αυτός ο συσχετισμός δύναμης που υπάρχει να μην εκφράζεται στα κεντρικά όργανα. Κι ενώ μπορεί να κατεβαίνουν χωριστά στα σωματεία, όταν πρόκειται να βγάλουν αντιπροσώπους για τα παραπάνω όργανα, εκεί κατεβαίνουν μαζί. Ποιος είναι ο σκοπός; Είναι οι κεντρικές θέσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα, τα κεντρικά πόστα.

Εμείς τι βάζουμε στις Θέσεις και το βάζουμε αυτοκριτικά, κι εδώ δεν έχουμε κάνει τα αντίστοιχα βήματα στο διάστημα που μεσολάβησε και δεν εξαντλήσαμε τις δυνατότητές μας. Εμείς από τα κάτω προς τα πάνω παλεύουμε να αλλάξουν τα πράγματα. Αν δεν αλλάζουν στο επίπεδο του σωματείου, στο χώρο δουλειάς, το επάνω, στην καλύτερη περίπτωση, θα είναι μία διακόσμηση και πρέπει να τους πετάξουν έξω όλους αυτούς, έχουμε πολλά τέτοια φαινόμενα.

Και να το πω καθαρά, υπάρχει ζήτημα, υπάρχει συγκεκριμένος σχεδιασμός για τη συγκεκριμένη Ομοσπονδία, στην οποία είναι πάρα πολύ μεγάλο το βάρος των δυνάμεων που συμμετέχουν στο ΠΑΜΕ, ανάμεσα εκεί είναι και οι κομμουνιστές.

Κοιτάξτε να δείτε, όταν γίνονται σενάρια για κυβερνήσεις συνεργασίας, πρέπει να εξασφαλίσουν ότι τα κεντρικά όργανα του συνδικαλιστικού κινήματος - μέσα εκεί είναι και τα ομοσπονδιακά - θα στηρίξουν αυτήν τη συνεργασία, έχοντας έναν συνεχή διάλογο με αυτές τις κυβερνήσεις.

Νομίζετε ότι δεν παρεμβαίνει και η εργοδοσία; Η εργοδοσία φτιάχνει ψηφοδέλτια, πριμοδοτεί συνδικαλιστές για να μην βγουν στα εργοστάσια ή στα πολυκαταστήματα αντίθετοί της. Τέτοια γίνονται και μετά έρχονται και μας λένε «γιατί το ΚΚΕ δεν αυξάνει;».

Από τα κάτω προς τα πάνω θα αλλάξουν τα πράγματα, όχι από τα πάνω προς τα κάτω.

Είμαστε επιφυλακτικοί με τις προτάσεις Νίμιτς

Για τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το Σκοπιανό, ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Και σημείωσε:

-- Εμείς χθες παρακολουθήσαμε την τοποθέτηση του Νίμιτς, αλλά δεν περιμένουμε μόνο αυτό. Το όλο κλίμα που υπάρχει σήμερα - εννοώ τον πολιτικό συσχετισμό, την κατάσταση στα Βαλκάνια - μας κάνει πάρα πολύ επιφυλακτικούς κατά πόσο η λύση που θα προτείνει διασφαλίζει αυτό που λέμε, τον όρο Μακεδονία ως γεωγραφικό.

Εμείς σημειώνουμε ότι πρέπει να υπάρχουν και όλα εκείνα τα άλλα στοιχεία που διασφαλίζουν ότι, τουλάχιστον συμβατικά, δε θα εγείρεται θέμα μειονότητας στην Ελλάδα. Εννοώ μακεδονικής μειονότητας. Αλλες μειονότητες υπάρχουν. Και με αυτή την έννοια εκφράσαμε την επιφύλαξή μας και το φόβο μας.

Κοιτάξτε, μπορεί να υπάρχει μία συμφωνία, η οποία να είναι σε πέντε γραμμές. Και ο καθένας μετά να ερμηνεύει όπως θέλει τα πράγματα. Οταν γίνεται μια συμφωνία ανάμεσα σε δύο κράτη που έχουν κάποιες διαφορές, μεγάλες ή μικρές, πρέπει να είναι ουσιαστικά κατοχυρωμένες, να μη χρειάζεται μετά διασάφηση. Αύριο (σ.σ. σήμερα) έχουμε συνάντηση με την κα Μπακογιάννη, θα μας ενημερώσει. Μακάρι να πέφτουμε έξω, μακάρι να δοθεί μία καλή λύση, αλλά έχουμε τις επιφυλάξεις μας. Θα ακούσουμε αύριο και την κα Μπακογιάννη και ανάλογα θα πούμε.

Αλλά ακούμε χρόνια: Το Κυπριακό είναι σε καλό δρόμο. Σε καλό δρόμο και το Παλαιστινιακό. Ολα σε καλό δρόμο είναι. Τι να κάνουμε, έχουμε γίνει επιφυλακτικοί, πέρα του ότι παίρνουμε θέση συγκεκριμένη κάθε φορά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ