ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΝΕΞΟΡΜΗΣΗ «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ΜΕ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΗΣ ΚΕ ΓΙΑ ΤΟ 18ο ΣΥΝΕΔΡΙΟ
Πρωτόγνωρο, δυναμικό, μαζικό άνοιγμα των κομμουνιστών

Με τις Θέσεις στο χέρι
Με τις Θέσεις στο χέρι
Ηταν ένα δυναμικό ξεκίνημα των κομμουνιστών απ' άκρου εις άκρο της Ελλάδας. Ενα ξεκίνημα αντάξιο της θετικής τους πορείας που τα τελευταία χρόνια σταθεροποίησαν μέσα στην ελληνική κοινωνία, πρώτα και κύρια στην εργατική τάξη, στα άλλα λαϊκά στρώματα, στη νεολαία. Ενα ξεκίνημα - πρώτο βήμα στην πορεία προϋπάντησης του 18ου Συνεδρίου του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ελλάδας, που σφραγίστηκε από τη γνωριμία δεκάδων χιλιάδων εργαζόμενων Ελλήνων με τις Θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος. Ενα πρώτο βήμα στο οποίο σημαντική συμβολή - πέρα από τα μέλη του Κόμματος - είχαν τα μέλη της ΚΝΕ αλλά και χιλιάδες φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που στρατεύτηκαν στο πλευρό των κομμουνιστών, έκαναν ήδη και δικιά τους υπόθεση την επιτυχία του 18ου Συνεδρίου.

Δευτέρα μεσημέρι και τα μηνύματα που έρχονται ήδη στην εφημερίδα για τα αποτελέσματα της «μάχης» της κυριακάτικης εξόρμησης μιλάνε από μόνα τους.

Στην Αθήνα

Πλημμύρισαν οι γειτονιές της Αθήνας, αλλά και όσοι εργασιακοί χώροι παραμένουν και την Κυριακή «ζωντανοί», από συνεργεία κομμουνιστών με τον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» στο χέρι. Σε αρκετές περιπτώσεις η συνάντηση έγινε σε κλίμα υποδοχής και με έκδηλη τη διάθεση για συζήτηση. Ενώ και χτες πραγματοποιήθηκαν εξορμήσεις σε πολλούς χώρους δουλειάς και εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Πολυμελές συνεργείο εξορμά στη Ν. Ιωνία Αττικής
Πολυμελές συνεργείο εξορμά στη Ν. Ιωνία Αττικής
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συγκεντρωθεί μέχρι χτες το απόγευμα, διακινήθηκαν γύρω στα 24.000 φύλλα με τις Θέσεις του Κόμματος. Οι 16 από τις 24 Αχτίδες της ΚΟΑ είχαν ήδη υπερκαλύψει το πλάνο τους. Αναφέρουμε ενδεικτικά τις Αχτίδες Βιομηχανίας, Κατασκευών, ΑΕΙ - ΤΕΙ, Υγείας, Ενέργειας, Τηλεπικοινωνιών, Νοτιοανατολικών συνοικιών, Χρηματοπιστωτικού, κ.ά.

Στον Πειραιά

Σε χιλιάδες εργαζόμενους και ανθρώπους του μεροκάματου, του μόχθου έφτασε ο «Ριζοσπάστης» με τις Θέσεις του ΚΚΕ στην περιφέρεια του Πειραιά. Η συμμετοχή των μελών του Κόμματος, των φίλων, αλλά και ανθρώπων που βρέθηκαν με το Κόμμα στα αγωνιστικά μετερίζια, ξεπέρασε τα αναμενόμενα. Ομως, αυτό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία ήταν η ανταπόκριση του πειραιώτικου εργατόκοσμου. Από όπου πέρασαν τα «συνεργεία» οι πόρτες άνοιγαν διάπλατα και οι συζητήσεις φούντωναν.

Η εξόρμηση ήταν σε πλήρη εξέλιξη μέχρι αργά χτες το βράδυ σε νυχτερινά σχολειά, αλλά και σε νυχτερινές βάρδιες εργοστασίων. Ετσι, η Κομματική Οργάνωση Πειραιά μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχε συγκεντρωτικά αποτελέσματα της εξόρμησης. Ομως, είχε ένα στοιχείο που τα έλεγε όλα και έδειχνε τις τεράστιες δυνατότητες που «ξανοίγονται» μπροστά στην ΚΟΠ: «Τα φύλλα δεν έφτασαν»! Και για να γίνει ακόμα πιο σαφής η εικόνα που αποδεικνύει ότι στον Πειραιά έγινε δουλειά χωρίς προηγούμενο, πρέπει να τονιστεί ότι ο συνολικός αριθμός φύλλων του «Ρ» που είχε προγραμματίσει η ΚΟΠ να διακινηθεί, δηλαδή «τα φύλλα που δεν έφτασαν», ήταν κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτόν της πανεξόρμησης με τις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο του Κόμματος!

Στη Βόρεια Ελλάδα

«Πριν τις 12 το μεσημέρι την Κυριακή εξαντλήθηκαν όλα τα φύλλα που είχε παραγγείλει η ΚΟΘ του ΚΚΕ, καθώς οι Κομματικές Οργανώσεις Βάσης ζητούσαν όλο και περισσότερες εφημερίδες για να διαθέσουν», δηλώνει ο Ζήσης Λυμπερίδης, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΘ του ΚΚΕ. «Αν και ο πήχης των απαιτήσεων είχε τοποθετηθεί πολύ ψηλά υπερκαλύφθηκε γρήγορα το πλάνο των 4.500 φύλλων».

«Το κλίμα που συναντήσαμε ήταν πολύ θετικό, υπήρχε ενδιαφέρον από τον κόσμο για να πληροφορηθεί τις Θέσεις του Κόμματος για το Συνέδριο», έλεγαν τα μέλη του Κόμματος που συμμετείχαν στην εξόρμηση σε περιφερειακούς δήμους και επισήμαναν το γεγονός της μαζικής συμμετοχής μελών και οπαδών του Κόμματος στην εξόρμηση, «τη μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά», όπως τόνιζαν.

Αλλά και στους άλλους νομούς της Κεντρικής, Δυτικής και Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης τα «συνεργεία» των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ βρέθηκαν σε πλήρη ετοιμότητα από το πρωί της Κυριακής μέχρι και χτες βράδυ.

Στην Πελοπόννησο

Περισσότερα από 11.000 φύλλα «έφυγαν» χτες και προχτές σε Πελοπόννησο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο, με το σύνολο των κομματικών δυνάμεων, της ΚΝΕ, αλλά και φίλων και οπαδών να ρίχνεται με επιτυχία στη μάχη για τη διάδοση των Θέσεων του Κόμματος για το 18ο Συνέδριο. Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν τέτοια που σε ορισμένες περιπτώσεις τα συνεργεία της πανεξόρμησης εξαντλούσαν τα φύλλα και αναγκάζονταν να κάνουν «επιδρομές» στα περίπτερα για να καλύψουν τη ζήτηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη Μεσσηνία τα 1.400 φύλλα αποδείχτηκαν λίγα με αποτέλεσμα να αναζητηθούν με κάθε τρόπο κι άλλα, ενώ στη Ζάκυνθο δόθηκαν περισσότερα από 1.100.

«Με βάση το κλείσιμό της, χτες Δευτέρα, η ΚΟ Πελοποννήσου του ΚΚΕ φαίνεται να προσεγγίζει (ή και να υπερκαλύπτει) το πλάνο της για 11.700 φύλλα. Μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι η πανεξόρμηση απέδειξε τις μεγάλες δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή και ότι ήταν μια μάχη - "άσκηση ετοιμότητας" της ΚΟ και της αντίστοιχης Οργάνωσης της ΚΝΕ για τη συνέχεια, ένα καλό ξεκίνημα για την προσυνεδριακή δουλειά», σημείωσε στον «Ρ» ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος του Γραφείου Περιοχής.

Στη Θεσσαλία

Με φύλλα του «Ριζοσπάστη» στη μασχάλη, εκατοντάδες μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και μαζί τους πολλοί φίλοι και οπαδοί του Κόμματος ξεχύθηκαν, προχτές Κυριακή και χτες Δευτέρα, σε όλη τη Θεσσαλία, παραδίνοντας τις «Θέσεις για το 18ο Συνέδριο» στα χέρια χιλιάδων ανθρώπων του μόχθου και της βιοπάλης. Κλιμάκια των Κομματικών και ΚΝίτικων Οργανώσεων περιόδευσαν, επί ώρες, στις πόλεις και στα χωριά της περιοχής, σε μια προσπάθεια να φτάσουν οι Θέσεις σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Και τα κατάφεραν, αν ληφθεί υπόψη ότι όλα τα φύλλα του «Ρ» που είχαν παραγγείλει οι Οργανώσεις - και ήταν πάνω από 6.000 - διακινήθηκαν, ενώ κι άλλα φύλλα της εφημερίδας διατέθηκαν από τα περίπτερα.

«Το συμπέρασμα που βγαίνει από την επιτυχία της εξόρμησης - λέει στον "Ρ" ο Γιώργος Χαρίτος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ - είναι ότι ο καλός σχεδιασμός και η καλή οργάνωση της δουλειάς φέρνουν, πάντα, θετικά αποτελέσματα. Στο καθήκον που τους ανατέθηκε ανταποκρίθηκαν τα μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, ενώ βοήθησαν πολύ οι φίλοι και οι οπαδοί. Κι αποδείχτηκε, για μια ακόμα φορά, ότι οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα της πόλης και του χωριού εκτιμούν το ΚΚΕ για την ιστορία και τη δράση του, θέλουν να συζητήσουν για τις θέσεις του κι είναι διατεθειμένοι να συμβάλουν με τις δικές τους απόψεις».

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

Ευρεία απήχηση και πλατύ άνοιγμα, με περισσότερα ποσοτικά και ποιοτικά βήματα σε σύγκριση με το 17ο Συνέδριο του Κόμματος, ήταν το κύριο μετρήσιμο και συνάμα ελπιδοφόρο στοιχείο της κυριακάτικης εξόρμησης του «Ρ» με τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος στην περιοχή της Βορειοδυτικής Ελλάδας.

Στα Γιάννενα παρά την ισχυρή κατά διαστήματα βροχή τα αποτελέσματα ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά και ενθαρρυντικά. Στην ύπαιθρο τα πλάνα υπερκαλύφθηκαν ενώ ενδεικτικό της πλατιάς ανταπόκρισης ήταν πως υπήρχαν και περιπτώσεις σε περιοχές που τα φύλλα του «Ρ» δεν έφθασαν και χρειάστηκε εκ νέου κάλυψη της αυξημένης ζήτησης που υπήρχε.

Αντίστοιχα, στην Αιτωλοακαρνανία τα φύλλα του «Κυριακάτικου Ρ» με τις Θέσεις για το 18ο Συνέδριο ήταν τριπλάσια από τα αντίστοιχα προηγούμενων κυριακάτικων εξορμήσεων. Αντίστοιχα θετικά ήταν και τα μηνύματα από τις υπόλοιπες πόλεις της Ηπείρου αλλά και από την Κέρκυρα και τη Λευκάδα, πλησιάζοντας ή καλύπτοντας τους υψηλούς στόχους που τέθηκαν από τις Κομματικές Οργανώσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ