ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ - ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Βήμα βήμα προς την «αξιολόγηση»

Κινητικότητα δείχνει το υπουργείο Παιδείας στην προώθηση μέτρων ελέγχου της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Μέσα από μία σειρά εγκυκλίους που η μία εξειδικεύει την άλλη, γίνεται φανερό ότι στόχος είναι να μπει δυναμικά στα σχολεία η αξιολόγηση του «εκπαιδευτικού έργου», δηλαδή της σχολικής μονάδας, των μαθητών και των εκπαιδευτικών.

Ενα τέτοιο βήμα αποτελεί η εγκύκλιος για τον προγραμματισμό του εκπαιδευτικού έργου, μια εγκύκλιος ασφυκτικής δέσμευσης με πρόσχημα τον «προγραμματισμό». Αξιοποιώντας τη θεωρία της «χαλαρότητας των εκπαιδευτικών», το υπουργείο ζητά ανάμεσα στα άλλα να καταγράφονται στο πρακτικό του συλλόγου διδασκόντων η ύλη των μαθημάτων, οι διδακτικές προσεγγίσεις κλπ. και να κοινοποιούνται στους συμβούλους αντίγραφα των θεμάτων από τεστ και διαγωνίσματα. Εξειδίκευση της απαίτησης αυτής αποτελεί η πιο πρόσφατη εγκύκλιος για την «καταχώρηση εκπαιδευτικού υλικού». Με αυτή, οι εκπαιδευτικοί καλούνται σε συνεργασία με τους σχολικούς συμβούλους να συντάξουν και να στείλουν μέχρι τις 15 Οκτώβρη 2008 «είκοσι διαγωνίσματα τουλάχιστον ανά μάθημα, τάξη και βαθμίδα εκπαίδευσης». Οπως προβλέπεται, «τα ολοκληρωμένα υποδείγματα θα καταχωρηθούν ηλεκτρονικά» και το «υλικό θα αξιολογηθεί από επιτροπές σχολικών συμβούλων ειδικότητας, προκειμένου να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΥΠΕΠΘ», προφανώς για να φανούν τα καλά και πειθαρχημένα σχολεία και εκπαιδευτικοί.

Και αυτό δεν είναι το χειρότερο: Το υλικό αυτό δεν αποκλείεται να αποτελέσει τη βάση για τη δημιουργία ενός είδους «τράπεζας θεμάτων», από την οποία θα μπορούν να αντλούν θέματα διαγωνισμάτων όλα τα σχολεία. Ανοίγει και με αυτό τον τρόπο ο δρόμος για τη διαμόρφωση κοινών, ομογενοποιημένων θεμάτων εξετάσεων και σε εθνικό επίπεδο που, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία, αποτελεί υποδομή για εφαρμογή μιας αξιολόγησης όπου κύριο μετρήσιμο μέγεθος και ο βασικός δείκτης είναι οι αριθμητικές επιδόσεις των μαθητών. Και μάλιστα, σε εξετάσεις που δεν παίρνουν υπόψη τις ανάγκες και δυνατότητες των μαθητών, που δε λαμβάνουν υπόψη - αντίθετα συγκαλύπτουν - τις ταξικές διαφορές, που «τσουβαλιάζουν» όλα τα σχολεία και τα οδηγούν τελικά στην υποβάθμιση.

Μάλιστα, μέσα από τις εγκυκλίους του υπουργείου, οι εκπαιδευτικοί καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στην προώθηση αυτής της πολιτικής, αφού είναι εκείνοι οι οποίοι θα διαμορφώσουν τα θέματα των διαγωνισμάτων στην περίπτωση της εγκυκλίου για την καταχώρηση του εκπαιδευτικού υλικού.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που αφορά το μέλλον της εκπαίδευσης και του σχολείου και γι' αυτό είναι αναγκαία η ανταπόκριση των εκπαιδευτικών στο κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων «να μην λογοδοτήσουν στο μεγάλο κεφάλαιο για τους κερδοφόρους σχεδιασμούς του στην εκπαίδευση, που τους βαφτίζει ποιότητα και αξιολόγηση». Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών έχει ήδη καλέσει τους εκπαιδευτικούς να ακυρώσουν στην πράξη κάθε αξιολογητική διαδικασία είτε επιβάλλεται με κάθετη - από τα πάνω - πίεση είτε με φιλική συμβουλευτική μάσκα. Απαιτεί επίσης από τα ΔΣ των ΕΛΜΕ, των Συλλόγων και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, να πάρουν ξεκάθαρη θέση για τα μέτρα αξιολόγησης - λογοδοσίας.

«ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»
Γνωριμία με την ιστορία του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος

Γνωριμία με την ιστορία του εργατικού κομμουνιστικού κινήματος διοργανώνει το περιοδικό «Θέματα Παιδείας», την επόμενη Κυριακή 12 Οκτώβρη, στο πλαίσιο σειράς μορφωτικών επισκέψεων που διοργανώνει ο Ομιλος Εκπαιδευτικού Προβληματισμού.

Περιλαμβάνεται επίσκεψη στο Επιμορφωτικό Κέντρο «Βιβλιοθήκη - Αρχείο Χαρίλαος Φλωράκης» (Χαλάνδρι) και περιήγηση στην Εκθεση Φωτογραφίας και Ντοκουμέντων της ΚΕ του ΚΚΕ στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» του Δήμου Νίκαιας.

«Ξεναγός» θα είναι ο ιστορικός και διευθυντής του Επιμορφωτικού Κέντρου, Νίκος Παπαγεωργάκης.

Αναχώρηση με λεωφορείο στις 9.30 π.μ. μπροστά στο κτίριο της ΓΣΕΕ.

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210-8213430 ή 6974374333.

Κινητοποίηση για τα ΕΠΑΛ - ΕΠΑΣ

Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα της Τεχνικοεπαγγελματικής Εκπαίδευσης διοργανώνει η ΟΛΜΕ την Πέμπτη 9 Οκτώβρη στις 12.30 το μεσημέρι στο υπουργείο Παιδείας. Για τη συμμετοχή των εκπαιδευτικών, έχει κηρυχτεί 2ωρη στάση εργασίας (12-2 μ.μ. για τον πρωινό κύκλο και 2-4 μ.μ. για τον απογευματινό κύκλο) για όλα τα σχολεία της Αττικής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ