ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 7 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΟΙ ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Ακινητοποίησαν το μισό στόλο!

Παράνομες ή με αστήρικτες δικαιολογίες οι περισσότερες αποφάσεις. Στον αέρα σχεδόν 2.000 ναυτεργάτες, με την ΠΝΟ να ενθαρρύνει την εφοπλιστική ασυδοσία

Δεμένα στα λιμάνια και με τους ναυτεργάτες απλήρωτους παραμένουν δεκάδες πλοία σε όλη τη χώρα
Δεμένα στα λιμάνια και με τους ναυτεργάτες απλήρωτους παραμένουν δεκάδες πλοία σε όλη τη χώρα
Περίπου 33 ακτοπλοϊκά πλοία, από τα 83 που καλύπτουν βασικούς κορμούς των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, έχουν ακινητοποιηθεί! Κοντά 2.000 ναυτεργάτες είτε έχουν απολυθεί απλήρωτοι, είτε έχουν εγκαταλειφθεί, επίσης απλήρωτοι, μέσα στα πλοία, αρκετοί από αυτούς χωρίς τροφή και νερό και έπεται συνέχεια! Τα εργασιακά δικαιώματα των ναυτεργατών κουρελιάζονται. Ακόμα και αυτών που είναι ναυτολογημένοι στα πλοία που - προς το παρόν - βρίσκονται εν κινήσει. Ενώ τα νησιά αρχίζουν σταδιακά να αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της απομόνωσης. Η κατάσταση που διαμορφώνεται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες επιβεβαιώνει πλήρως το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα, ότι οι ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες δεν μπορούν να είναι στα χέρια των εφοπλιστών.

Οι ακτοπλόοι εφοπλιστές ξεσαλωμένοι από την πολιτική των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουν εξαπολύσει σφοδρή αντεργατική έφοδο. Ηδη οι εταιρίες, «GA FERRIES» του εφοπλιστή Αγούδημου, «ΣΑΟΣ» του Μανούση, «ΝΕΛ» και «ΣΙ ΛΙΝΚ» του Βεντούρη, «ΑΝΕΚ», «ΚΑΛΛΙΣΤΗ» του Σπανού ακινητοποιούν πλοία παράνομα, ή με διάφορες προφάσεις, όπως αυτή της βλάβης. Απολύουν και εγκαταλείπουν ναυτεργάτες απλήρωτους, κουρελιάζουν τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και εργασιακά δικαιώματα.

Καθολική απαίτηση οι κινητοποιήσεις

Χτες, με κάλεσμα των ταξικών σωματείων ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, τα πληρώματα των πλοίων «ΑΝΘΗ ΜΑΡΙΝΑ» του Αγούδημου, «ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ» και «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της «ΛΑΝΕ» (θυγατρική της «ΑΝΕΚ», δηλαδή του Βαρδινογιάννη), έκαναν μαζική παράσταση στην ΠΝΟ απαιτώντας την κήρυξη απεργίας. Το πρώτο πλοίο είναι ακινητοποιημένο «λόγω βλάβης» περίπου ένα μήνα και το πλήρωμα είναι απλήρωτο από τον Αύγουστο. Οσο για αναδρομικά, ούτε λόγος.

Η «ΛΑΝΕ» έκοψε το επίδομα των άγονων γραμμών από τους ναυτεργάτες των δύο άλλων πλοίων. Οι ναυτεργάτες απάντησαν με επίσχεση εργασίας, ενώ χτες εκδικάστηκε η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η εταιρεία ενάντια στην επίσχεση. Ωστόσο, κάτω από τη δυναμική απάντηση των ναυτεργατών των δύο πλοίων, χτες το δικαστήριο απέρριψε αίτηση της «ΛΑΝΕ» και για προσωρινή διαταγή, δηλαδή να σταματήσει η επίσχεση μέχρι να εκδοθεί η απόφαση των ασφαλιστικών, με αποτέλεσμα το απόγευμα να αναγκαστεί να πληρώσει τους ναυτεργάτες.

Ο Μανούσης έχει φτάσει στο σημείο να εγκαταλείψει το «ΛΗΜΝΟΣ ΕΞΠΡΕΣ» και μέλη του πληρώματος στο λιμάνι του Λαυρίου, χωρίς τροφή και νερό! Από χτες το πλοίο του «ΑΡΣΙΝΟΗ» βρίσκεται ακινητοποιημένο στη Σαντορίνη, καθώς το πλήρωμα με επίσχεση εργασίας ζητάει τους μισθούς του. Μάλιστα, ο εφοπλιστής έφτασε στο σημείο να πληρώσει ναυτεργάτη με ακάλυπτη επιταγή!

Απάντηση με οργανωμένη πάλη

Απέναντι στη γενικευμένη επίθεση των εφοπλιστών η πλειοψηφία της ΠΝΟ, όπως επιβεβαιώθηκε και χτες στη διάρκεια της παράστασης των ναυτεργατών, στην ουσία υπονομεύει κάθε μορφή αντίστασης, σε συμπαιγνία με τους εφοπλιστές. Ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σ. Τσιμπόγλου κατήγγειλε στους ναυτεργάτες ότι οι εφοπλιστές επιδιώκουν να επιβάλουν ντε φάκτο την πλήρη εφαρμογή του εκτρωματικού κανονισμού 3577/92 της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, κατάργηση της 10μηνης επάνδρωσης και 10μηνης δρομολόγησης. Τόνισε ότι απέναντι στη συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης, εφοπλιστών, οι ναυτεργάτες πρέπει να απομονώσουν τον εργοδοτικό κυβερνητικό συνδικαλισμό, να απαντήσουν με την οργάνωση της πάλης τους, με όρους μαζικού κινήματος, με προοπτική να ανατρέψουν την πολιτική της ελευθερίας του κεφαλαίου.

ΕΠΟΧΙΚΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΟΑΕΔ
Καθυστερεί αδικαιολόγητα η καταβολή του

Καταγγελία της Ομοσπονδίας Οικοδόμων

Την αδικαιολόγητη και ύποπτη καθυστέρηση της καταβολής του χειμερινού επιδόματος του ΟΑΕΔ στους οικοδόμους, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, καλώντας τους εργαζόμενους σε αγωνιστική ετοιμότητα και ενίσχυση της πάλης για αιτήματα που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες. Η καταβολή του επιδόματος θα έπρεπε να έχει ξεκινήσει από 1η Οκτώβρη, αλλά οι υπεύθυνοι ισχυρίζονται ότι δεν τελειοποιήθηκε έγκαιρα το ηλεκτρονικό σύστημα, δικαιολογίες «που είναι για αφελείς», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

«Η διοίκηση του Οργανισμού είχε όλη την ευκαιρία να το κάνει. Το γεγονός όμως ότι ασχολείται με τις εργοδοτικές ανάγκες, προγράμματα stage, επιδοτήσεις εργοδοτών κλπ., φαίνεται ότι δεν τους αφήνει χρόνο, ίσως και χρήμα για την καταβολή του επιδόματος», υπογραμμίζει η Ομοσπονδία. Επισημαίνει μάλιστα πως η καθυστέρηση είναι «αποτέλεσμα του σχεδιασμού, του προσανατολισμού και της κατεύθυνσης που έχει ο οργανισμός», ο οποίος, «αντί να επιδοτεί τους ανέργους, όπως άλλωστε έχει υποχρέωση, έχει μετατραπεί σε οργανισμό εξυπηρέτησης των συμφερόντων της πλουτοκρατίας, της διοχέτευσης ζεστού χρήματος από τις εισφορές των εργαζομένων στις τσέπες των εργοδοτών».

Χτες, μετά την παρέμβαση και τη δημοσιοποίηση του θέματος από την Ομοσπονδία, το Γραφείο Τύπου του ΟΑΕΔ έσπευσε να ανακοινώσει την καταβολή των αιτήσεων στα κατά τόπους παραρτήματά του από αύριο Τετάρτη. Κι αυτό ενώ μέχρι και χτες δεν είχε σταλεί καμιά σχετική εγκύκλιος στις αρμόδιες υπηρεσίες. Γεγονός που επιβεβαιώνει ότι η ανακοίνωση του Οργανισμού όχι μόνο δε λύνει το πρόβλημα, αλλά είναι πολύ πιθανό θα βάλει και σε ταλαιπωρία όσους από τους δικαιούχους σπεύσουν να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ταξική ψήφο στις εκλογές

Μαζικό κάλεσμα συμμετοχής στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργίας και Πλεκτικής της Θεσσαλονίκης, για ένα συνδικάτο ταξικό και αγωνιστικό, όχι μεσαζόντων της εργοδοσίας, απευθύνει η «ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» στους κλωστοϋφαντουργούς. Οι εκλογές από σήμερα έως τις 11 Οκτώβρη και από τις 14 έως 17 του μήνα θα γίνονται στο ΕΚΘ (3 μ.μ.-8 μ.μ.)

Οι αρχαιρεσίες γίνονται σε μία περίοδο που 110 εργαζόμενοι στα κλωστήρια ΛΑΝΑΡΑ (ΔΟΥΔΟΥ) βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τον Ιούνη, ενώ στη ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΥΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑ, ύστερα από τις απολύσεις («εθελούσιες»), με την ευλογία του ΕΚΘ και τις πλειοψηφίες του Συνδικάτου, γίνεται μεταφορά του εργοστασίου στο Κιλκίς. Η «ΤΑΞΙΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ - ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» σημειώνει τις ευθύνες της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΣΥΝ και καλεί τους κλωστοϋφαντουργούς να παλέψουν:

«Για συνδικάτο ταξικό - αγωνιστικό και όχι μεσάζοντα εργοδοτών. Για πάλη ενάντια στην ΕΕ που έχει ξεγράψει τον κλάδο στην Ελλάδα, αλλά και τις κυβερνήσεις και τα κόμματα που την υποστηρίζουν. Ενταξη της κλωστοϋφαντουργίας και του ιματισμού σε έναν οικονομικό σχεδιασμό με την ευθύνη του κράτους για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Μόνιμη, πλήρη, σταθερή δουλειά για όλους. Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ, στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες (5 χρόνια λιγότερα στα βαρέα - ανθυγιεινά που καταργούν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ με τη συμφωνία της ΓΣΕΕ). Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όλο το διάστημα της ανεργίας. Πενθήμερο, 7ωρο, 35ωρο για όλους. Αποκλειστικά δημόσια Υγεία και Παιδεία για όλους».

Ο «Ρ» ΣΤΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ ΔΟΥΛΙΑΣ

ΛΙΜΑΝΙ ΠΕΙΡΑΙΑ: Πάνω στο πράσινο φανάρι της μπούκας του λιμανιού του Πειραιά έπεσε προχτές το κρουαζιερόπλοιο «CRYSTAL SERENITY» με σημαία Μπαχάμες. Το πλοίο με 1.040 επιβάτες ερχόταν από Τουρκία. Επεσε με την πλώρη πάνω στο φανάρι, με αποτέλεσμα να υποστεί υλικές ζημιές, ενώ δεν αναφέρθηκε τραυματισμός. Σύμφωνα με δελτίο Τύπου του ΥΕΝ, στο πλοίο υπήρχε πλοηγός.

«ΕΘΙΑΓΕ»: Σε επίσχεση εργασίας προχώρησαν οι εργαζόμενοι στο Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικών Ερευνών, ζητώντας την άμεση καταβολή των επιδομάτων που δεν πληρώθηκαν για το μήνα Σεπτέμβρη. Τα επιδόματα αποτελούν το 40% περίπου του μισθού τους και δεν καταβάλλονται, επειδή η κυβέρνηση δε δίνει την απαιτούμενη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Διαμαρτυρία για το ΕΤΑΠ - ΜΜΕ

Στην παραίτηση δύο διορισμένων από την κυβέρνηση μελών της διοίκησης του ΕΤΑΠ - ΜΜΕ (του νέου ασφαλιστικού ταμείου των εργαζομένων στα ΜΜΕ που προέκυψε από τις «ενοποιήσεις» του νόμου Πετραλιά) οδήγησε η χτεσινή παρέμβαση εκπροσώπων Ομοσπονδιών, κατά την πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ του Ταμείου. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν συνδικαλιστές της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, της ΠΟΕΣΥ και της ΠΟΕΠΤΥΜ.

Παρεμβαίνοντας, ο πρόεδρος της ταξικής Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου Δημήτρης Δρακόπουλος, επισήμανε ότι στην ένταση της αντιασφαλιστικής επίθεσης που σηματοδοτεί η εφαρμογή του νόμου Πετραλιά και η ενοποίηση που αυτή επιφέρει, οι εργαζόμενοι θα απαντήσουν με συντονισμό των αγώνων τους για ασφαλιστικά δικαιώματα αντίστοιχα των σύγχρονων αναγκών τους. Κάτω από την πίεση που άσκησε και η απεργία που έκαναν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ την 1η Οκτώβρη, παραιτήθηκαν χτες από το ΔΣ του Ταμείου ο πρόεδρος και ο γραμματέας της ΕΤΗΠΤΑ, Γιώργος Μυλωνάς και Χρήστος Αμαρατίδης αντίστοιχα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ